gawel 13.12.2022 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Czysto w czasie remontu musi być, jeżeli robi się samemu tylko popołudniami po pracy i nie wiadomo ile potrwa ten remont... bo przecież życie codzienne toczy się normalnie... rano trzeba wyjśc do pracy i nie ubrudzić się, a dzieci muszą mieć swoje miejsce gdy przyjadą na weekend... A co było nie tak? ... Pisałam wcześniej... czas płynie, życie się zmienia i zmieniają się potrzeby... Teraz potrzebny nam jest bardziej pokój gościnny, który zapewni naszym gościom odrobinę prywatności... Czyli mały ciasny ale z drzwiami które można zamknąć Ja od razu zrobiłem 2 pokoje gościnne, jeden na górze drógi na dole jakby a górę nie dało się wczłapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 13.12.2022 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Ja na dole mam mój były gabinet, który był jednocześnie pokojem gościnnym ale ostatnio mój mąż go anektował na swoje krolestwo... I trzeba było zrobić inny, który w czasie budowy został jako otwarty, że względu na małe dzieci - tak wtedy było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.12.2022 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 I to jest bardzo dobre podejscie. Nie rozumiem osób niemądrych i bez pieniędzy, którzy budują dom pod potrzeby dzieci tak jakby pozostały one w wieku kilku/kilkunastu lat co najmniej do 40 az oni zdążą spłacić kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.12.2022 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Ładnie wyszło A tapetę wybrałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 14.12.2022 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Ładnie wyszło A tapetę wybrałaś? Po tym jak ta geometryczna okazała się niewypałem i ją zwróciłam nie mogę się zdecydować... Na 100% nie może być ciemna tak jak była, bo na korytarzu górnym będzie bardzo ponuro i klaustrofobicznie... Widzimy to po tym jak było zaraz po postawieniu ścianki gdy była szara płyta a jak jest gdy przemalowaliśmy ją na biało. Niestety biała ściana na stałe nie może zostać że względów praktycznych- nie chce co roku malować. Chyba zdecyduje się na imitację przecierane go tynku ale w wersji jasnej... Wzór jest delikatny i nieregularny, więc nie będzie razić powtarzalność a z drugiej strony ewentualne drobne uszkodzenia czy zabrudzenia eksploatacyjne nie będą rzucały się w oczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.12.2022 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 To z pewnością dobry wybór. Też bym na taką tapetę stawiała. Oglądałam niedawno w Leroy Merlin betonopodobne tapety, bo zmierzałam wykleić w wiatrołapie ścianę z wieszakami. Niestety nie mieli w wersji zmywalnej tej, która mi się podobała. W końcu postanowiłam sama pobawić się tynkiem dekoracyjnym. Ściana jest nieduża, więc nie zamorduje nas finansowo. Ale to wiosną, przy otwartych drzwiach, żeby widzieć co mi wychodzi w naturalnym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.12.2022 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Po tym jak ta geometryczna okazała się niewypałem i ją zwróciłam nie mogę się zdecydować... Na 100% nie może być ciemna tak jak była, bo na korytarzu górnym będzie bardzo ponuro i klaustrofobicznie... Widzimy to po tym jak było zaraz po postawieniu ścianki gdy była szara płyta a jak jest gdy przemalowaliśmy ją na biało. Niestety biała ściana na stałe nie może zostać że względów praktycznych- nie chce co roku malować. Chyba zdecyduje się na imitację przecierane go tynku ale w wersji jasnej... Wzór jest delikatny i nieregularny, więc nie będzie razić powtarzalność a z drugiej strony ewentualne drobne uszkodzenia czy zabrudzenia eksploatacyjne nie będą rzucały się w oczy... A może najpierw fajnie omalować dobra i tanią farbą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 15.12.2022 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 A może najpierw fajnie omalować dobra i tanią farbą ? Tam jest ponad 5 m wysokości i ze względu na schody o szer.73cm muszę wziąć fachowca. Niestety z biegiem lat nabawiłam się lęku wysokości a mój mąż po 2 zawałach też się nie nadaje do takich prac. Teraz kupię " tanią farbę" ale podwójnie zapłacę majstrowi, bo z tego co się dowiadywałam 80-90 zł za m2( trzeba byłoby jeszcze poprawić gładkość ścian) -te 2 ściany przy schodach dają prawie 20m2 - do malowania muszą być idealne. Za rok ponownie płacić za kolejne malowanie? Ze względu na niezbyt szerokie schody nie da się uniknąć drobnych uszkodzeń ( torby, walizki, itp. co tydzień gdy dzieci wracają na weekend. A niestety na malowanej gładkiej ścianie widać wszystko ... Za te same pieniądze mogę mieć tapetę, do której nie muszę ponownie głaskac ścian, bo delikatne nieroównosci zakrywa i potem też nie uwidacznia wszystkiego od razu czyli mam spokój z remontem na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.12.2022 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 U mnie malowanie sypialni miało kosztowac 14 zł/m2 czyli lekko 1800 zł za całość. Faba która polecam to farba w 120 % zmywalna jak tapeta marki goodhome z castoramy bardzo wydajna i na prawdę wysokiej jakości bo pakowana w Holandii a nie Polsce a to jest inna bajka cena 68 zł za 2,5 litra. Mam pomalowany ta farbą kuchnię i przedpokój jak na razie kuchnia przeżyła ochlapanie pomidorami i barszczykiem bez szwanku. Malowanie klatki to jest problem podobnie jak i tapetowanie. Ale faktycznie jak ZTS odpada to wytapetuj. Fajne są takie boazerie w stylu angielskim do wysokości lamperii ale tko i za ile to wykona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 15.12.2022 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Ostatniego fachowca jakiego zatrudniałam to dekarz i to 11 lat temu a wcześniej 13 lat temu ekipę do rozbudowy domu( ściany, dach i elewacja) od tamtej pory wszystko robiliśmy sami łacznie z meblami ( poza kanapami i stołem) więc nie miałam pojęcia ile kosztuje dzisiaj "fachowiec". Teraz muszę i dwóch już było obejrzeć co mają do zrobienia ale nagle okazało się że nie mają wolnych terminów... Jeden jak tylko wszedł to od razu ..."ale tu rusztowanie nie wejdzie!", Drugi stwierdził że skoro taka wysokość, schody drewniane(śliskie) to stawka z kosmosu i sama mu podziękowałam, dzisiaj czekam na trzeciego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 15.12.2022 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 U mnie malowanie sypialni miało kosztowac 14 zł/m2 czyli lekko 1800 zł za całość. u nas pomieszczenia do 3m wysokości 30-40 zł/m2 + 20-30 zł/m2 szpachlowanie i gładzenie (dzwoniłam do 5 firm) ale jak słyszą o wysokości to cena rośnie średnio o 50%. Faba która polecam to farba w 120 % zmywalna z tego co wiem (jako matematyk) to 100% = 1 całość, czyli jak ma 120% zmywalności, to zmywa się razem z tynkiem? Mam pomalowany ta farbą kuchnię i przedpokój jak na razie kuchnia przeżyła ochlapanie pomidorami i barszczykiem bez szwanku Ja mam kuchnię i werandę pomalowaną śnieżką lateksową i też przeżyły nie jedną plamę ale wgniotek już nie Fajne są takie boazerie w stylu angielskim do wysokości lamperii ale tko i za ile to wykona? Ale taka boazeria to kilka cm grubości czyli moje schody byłyby jeszcze węższe... no i kwestia stylu... musi współgrać z resztą domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 15.12.2022 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Dzisiaj kupiłam kolejną rolkę tapety przymiarka do ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.12.2022 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Gosia, połóż dwa kawałki obok siebie. Rolka ma 10 m, dasz radę bez cięcia.Żeby zmniejszyć jeszcze powtarzalność wzoru może uda się kłaść co drugi kawałek do góry nogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.12.2022 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 u nas pomieszczenia do 3m wysokości 30-40 zł/m2 + 20-30 zł/m2 szpachlowanie i gładzenie (dzwoniłam do 5 firm) ale jak słyszą o wysokości to cena rośnie średnio o 50%. z tego co wiem (jako matematyk) to 100% = 1 całość, czyli jak ma 120% zmywalności, to zmywa się razem z tynkiem? Ja mam kuchnię i werandę pomalowaną śnieżką lateksową i też przeżyły nie jedną plamę ale wgniotek już nie Ale taka boazeria to kilka cm grubości czyli moje schody byłyby jeszcze węższe... no i kwestia stylu... musi współgrać z resztą domu... A w jakim stylu jest dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 15.12.2022 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 A w jakim stylu jest dom? w moim;) czyli prostym, raczej minimalistycznym bez ozdobników, antyków, itp.... ale w przewadze beżu czyli też nie skandynawskim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 15.12.2022 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Gosia, połóż dwa kawałki obok siebie. Rolka ma 10 m, dasz radę bez cięcia. Żeby zmniejszyć jeszcze powtarzalność wzoru może uda się kłaść co drugi kawałek do góry nogami. Teoretycznie powtarzalność wzoru jest co 52 cm ale gdy szukam tego miejsca gdzie łaczyć dwa paski, to jakoś nie widzę, więc chyba będzie na chybił trafił a wtedy bedzie raz wyżej a raz niżej... no chyba że ktoś specjalnie stanie i będzie usilnie szukał... to coś znajdzie... Wchodząc na górę, niedoskonałości ściany zawsze się rzucą w oczy na jednolitej ścianie ale ciapek na tapecie raczej nikt nie bedzie analizował... siedząc w salonie nie widać tej ściany, a idąc z salonu do kuchni czy łazienki nie ma czasu na "podziwianie" wzoru i częściowo ścianę przysłania balustrada... co innego gdyby była to cała duża ściana bez "przerywników", to wzór rzucałby się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.12.2022 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 w moim;) czyli prostym, raczej minimalistycznym bez ozdobników, antyków, itp.... ale w przewadze beżu czyli też nie skandynawskim... to też skandynawski i mój ulubiony najgorsze co może być to żygowny, plastikowy glamur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.12.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Z powtarzalnością takiej ciapciatej tapety jest tak, że widać to dopiero, gdy już leży na ścianie, nie ważne skąd i z jakiej odleglości patrzysz. Kilka razy tapetowałam mieszkanie moich rodzicow i tylko raz udalo się zrobić to tak, żeby powtórzenia nie rzucaly się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Pijowczyk 16.12.2022 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mega ładny efekt Ja lubię tkaie metamrfozy oglądać Masz coś jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.12.2022 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mega ładny efekt Ja lubię tkaie metamrfozy oglądać Masz coś jeszcze ? Ja też poproszę bo nie znalazłem żeby obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts