Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metamorfoza naszego szaraczka

gopax

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zosik jesteś wielka...DZIĘKI:hug:jak ja ci się odwdzięczę???

Instrukcja jest rewelacyjna, bo oczywiście już ja przejrzałam:) i zaczęłam ją drukować ale tusz mi się skończył w drukarce:bash: teraz tylko usiąść na spokojnie (po 15 stycznia) i pomyśleć nad wymiarami, przeliczyć, zamówić materiał i składać:wave: jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to do Wielkanocy powinnam sie z tym uporać;) Masz rację teraz to już mnie nic nie powstrzyma:)

Mój dziadek (ze strony taty) był stolarzem, cieślą, kowalem, szewcem w jednym i twierdził że: "każdy prawdziwy [podawał swoje nazwisko] potrafi wszystko"... ja co prawda teraz noszę inne nazwisko ale kiedyś byłam ulubioną wnuczką dziadka (najmłodszą), więc może mi też coś "skapło":lol2: ...

A teraz sernik:)

ciasto

2szkl mąki

10dag cukru

10 dag margaryny

2 żółtka + 1 całe jajko

2 łyzeczki proszku do pieczenia

wszystko zagnieść aby składniki się połączyły w jednolitą mase i wylepić tym ciastem blachę (posmarowana tłuszczem lub wyłożoną papierem)

masa serowa

1kg sera (twarogu) przemielony

2 jajka + 4 żółtka

1 szklanka cukru

2 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

2 budynie śmietankowe (na 1/2 litra mleka)

wszystkie składniki wymieszać mikserem (będzie bardzo rzadkie) wylać na blachę wyklejoną ciastem i piec ok.40-50 minut w temperaturze 150 stopni ( na wierzchu powinien być blady ale już "ścięty" ) wtedy wyłożyć na wierzch ubitą pianę z 6 białek ze szklanką cukru i zapiekać jeszcze 10-15 minut.

Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu (na wierzchu powinny pojawić się "złote łzy")

Smacznego!

I, co? udało się? :D z przyjemnością, skosztuję "małe, co nieco" ;)

Czy się udało to powiem Ci jutro:) teraz jestem w trakcie robienia, bo na jutro mój synuś zaprosił gości "na swoje 6-urodzinki", które miał w poniedziałek... tylko najbliższą rodzinę czyli 14 osób + my:rolleyes: więc 1 blaszka ciasta będzie mało:( robię torta czekoladowego (taki sobie zażyczył mój synuś) i 2 inne a czy będą zjadliwe to się okaże jutro o 17:) no chyba że chcesz spróbować jako pierwsza to zapraszam rano:)

Gabinecik wygląda super :)

dzięki:rolleyes:

a znając Twoje możliwości, to i z łóżeczkiem sobie poradzisz :)

spróbuję:)

Kardaminko... Mojego ciasta zostało już nie wiele i wszyscy żyją to chyba nie było tak źle...:lol2:

Tort poszedł przy pierwszym krojeniu, bo nie był duży a gości sporo i jak każdy wziął kawałek to było już po torcie...

http://img718.imageshack.us/img718/4403/tortxd.jpg

Oprócz tortu zrobiłam "kostkę alpejską" i "czerwonego kapturka"... kostka miała lepsze wzięcie (była słodsza;)) i już jej nie ma ale jeśli chcesz to mogę poczęstować Cię "czerwonym..."

http://img685.imageshack.us/img685/1873/ciastoe.jpg