Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metamorfoza naszego szaraczka

gopax

Recommended Posts

skoro mnie nie przegoniłaś, to dodam swoje trzy grosze... :D

widziałam, że wpadłaś do Niureczki, więc już wiesz, że można fajne wnętrze wykombinować :)

u Ciebie jest duży potencjał, bo pokój masz spory, ładnie doświetlony i w sumie dość ustawny.... to co masz teraz wydaje się ustawieniem optymalnym ze względu na strefy.... mnie się podoba, jakby co ;)

pierwszy pomysł, który wpadł mi do głowy to tapeta, bo raz, że jestem ich wierną fanką, a dwa to widziałam ostatnio dwie bardzo udane realizacje na blogach Green Canoe i Houseloves (obie w komplecie z farbami)

Ścianę w kamieniu wymyślił mój mąż, ja wolałbym coś mniej "ostatecznego", więc ta cegła wcale nie jest jeszcze przesądzona... a z drugiej strony tak jak napisała Mania taka ściana byłaby już dekoracją sama w sobie, więc miałabym o jedną scianę mniej do zagospodarowania...

to na pewno droższe i bardziej pracochłonne rozwiązanie...

poza tym zostaje na lata...

jeśli podoba ci się na zabój, to rób, ale jeśli jesteś w stanie zastąpić je tapetą, która zagospodaruje ci ścianę, to to rozważ (zaletą jest to, że po kilku latach łatwiej zmienić tapetę niż zerwać kamienne płytki :D..... chociaż Venus już cegłę zlikwidowała :rolleyes:)

Jeśli chodzi o dywan, to do mazai wcale nie jestem przekonana (od 5 lat mam kremowe shaggy) ale jedno co wiem na 100% to nie będzie nic jasnego i jednolitego, bo mam dość ciągłego czyszczenia

jaki masz budżet?

jaka wielkość jest ci potrzebna?

Ściany mam w kolorze pastelowej brzoskwini, a będą mniej budyniowe ale jeszcze nie zdecydowałam się na konkretny kolor...

Gosiu, ściany w ogóle nie będą budyniowe :D :rotfl:

co najwyżej jakaś ciepła biel, len, beżo-szarości :yes:

widziałaś półkę za rogówką u Andariel?

http://samazrobie.pl/2015/12/31/panta-rhei/

u ciebie też by pasowała :wiggle:

daje fajne możliwości aranżacyjne i dodaje przytulności

lustro nad komodą koniecznie.... już ci Tomkowa tak wymyśli, że nie poprawisz :lol2:

co do lamp... daj zdjęcie części stołowej...

daj dużo zdjęć... :D

to chyba na razie tyle na gorąco...

a ty pisz co ci się podoba, a co odrzucasz na starcie ;)

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to na początek... nie lubię wystawek, bo jak pisałam wcześniej bliższe mi są śrubki, wiertarki, itp. a jak mam zrobić jakąś dekorację to strasznie mnie to boli, mam mdłości, zawroty głowy i można byłoby tak wymieniać jeszcze trochę:lol2: więc odpadają kolejne półki, wystarczy mi komoda...

Budżet jest ograniczony, bo musi jeszcze coś zostać na zorganizowanie samej imprezy przez, którą to całe zamieszanie zaczynam...

Stół jest długi sam w sobie a jeśli robię jakąkolwiek imprezę rodzinną to muszę go maksymalnie rozłożyć do 3,2m i nie lubię "nastrojowego" światła, czyli półmroku, stąd wydaje mi się że muszę szukać długiej lampy, która będzie dawała dobre światło.

a dywan szerokość 120-140 i długość 170-200

rozumiem... :)

półka odpada :p

ok psze pani :lol2:

Stół jest długi sam w sobie a jeśli robię jakąkolwiek imprezę rodzinną to muszę go maksymalnie rozłożyć do 3,2m i nie lubię "nastrojowego" światła, czyli półmroku, stąd wydaje mi się że muszę szukać długiej lampy, która będzie dawała dobre światło.

albo dwóch ładnych lamp :)

o wiele lepiej będą wyglądały dwie jednakowe :wiggle:

pytałam o budżet na dywan :lol2:

ograniczony to pojęcie względne ;)

tu różne dywany: http://carpetforyou.pl/

pokaż co ci się podoba :)

o w międzyczasie pokazałaś ;)

dwa pierwsze fajne!

Edytowane przez Catti

A moja propozycja jest taka :p

5.jpg

Komodę można przesuwać na dowolnie wybraną ścianę. Z pokazanych dywanów wyłącznie pierwszy, ale zdecydowanie większy :) Ściana absolutnie bez cegły :p Skoro nie lubisz dodatków, a lustro nie przejdzie, to ja za bardzo nie mam do czego Cię namawiać ;)

A ściana telewizyjna mogłaby być taka :)

tvwallmount4.jpg

Tomkowa, ustawienie narożnika w ten sposób... to po pierwsze oglądanie telewizji bokiem czyli średni komfort, po drugie zasłoni mi kaloryfer pod parapetem (pisałam o tym wcześniej) i po trzecie w tym kącie są wszystkie kable antenowe oraz urządzenia internetowe, a ja tego nie potrafię przenieść, bo właśnie tam wchodzi do domu kabel światłowodu

Catti a jaką tapetę byś położyła na mojej ścianie?

Gosiu, dawno nie byłam w sklepach z tapetami i nie wiem co tam nowego w trawie piszczy...

przeleciałam tylko ostatnio przypadkowo przez jeden sklep i zachwyciła mnie biała w motyle z efektem 3D, którą pokazałam u Słonko, ale ona do pokoju dziewczynki, a nie do salonu ;)

wszystko zależy od koloru ścian, na jakie się zdecydujesz....

nie wiem też czy chcesz tą ścianę jasną czy mógłby być ciemniejszy akcent?

pisałam ci o wpisach na temat duetu: tapeta +dobrany odcień farby z tikkurili ;)

tu realizacja z Green Canoe

http://greencanoe.stronazen.pl/wp-content/uploads/2016/01/tikkurila-duett-woods-green-canoe-684x1024.jpg

więcej tu: http://greencanoe.pl/moj-due/

bardzo podobają mi się te gałęzie, ale nie wiem co się podoba Tobie :)

najlepiej jak wpadniesz do Leroy Merlin, gdzie można dostać próbki tapet bezpłatnie i weźmiesz wszystkie, które wpadną ci w oko...

zerknęłam na ich stronę i to co wpadło mi w oko:

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/184/1403184/product/tapeta-pouf,big.jpg

ma świetne opinie....

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/234/1739234/product/tapeta-innocence-graham-and-brown,big.jpg

gdyby trzymać się gałęzi :D

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/919/1441919/product/tapeta-bohemien-a-s-creation-tapeten,big.jpg

tę brałam pod uwagę przy moim remoncie, ale w końcu zdecydowałam się na ciemniejszą ;)

....ale nie wiem czy tam u ciebie takie pasy by pasowały :confused:

wrzuć jakieś inspiracje, żeby stwierdzić co ci się podoba....

a małż co na to, że rozważasz tapetę zamiast kamienia?

Tomkowa mialam ten sam pomysl, niestety Gosik z gory odzucila :lol2: I sie nie da przekonac ze kanape mozna swobodnie odsunac od grzejnikow i parapetow, ani ze zaslony spokojnie moga wisiec za komoda :lol2:

ja mysle ze Gosik ma juz plan, tylko chce sie upewnic ze dobrze kombinuje.

A kable hmmm...z tego co wiem w Polsce macie super listwy w ktore mozna kable puscic przy podlodze i nic nie widac.

Ceglowki to ja tez nie widze, predzej lupek. Tomkowa wnetrze pokazalas przepiekne ale to nie Gosika styl.

Tapeta dobry pomysl jak dziewczyny pisza - zawsze mozna sciagnac gdyby cos nie pasowalo.

W obecnej sytuacji mój mąż nie wiele może zrobić, wszystkie ciężkie roboty muszę i tak zrobić sama, więc będzie tak jak ja postanowię;)

A z tym przestawieniem narożnika jestem może i trochę uparta ale to dlatego, że mieszkam w tym domu prawie całe moje życie i narożnik na oknie już przerabiałam w starym domu jakieś 20 lat temu...

W czasach, kiedy mój obecny salon to były jeszcze 2 odrębne pokoje, w tym pierwszym (bliżej wejścia) gdzie są 2 okna na sąsiednich ścianach, właśnie w tym rogu między oknami stał stary narożnik a przed nim ława i telewizor mniej więcej w tym miejscu, gdzie obecnie jest komoda....

Gdyby to ustawienie się sprawdziło (było dobre i wygodne) to po rozwaleniu ściany działowej i połączeniu pokoi część wypoczynkową zrobilibyśmy właśnie tutaj a część stołową w tej drugiej części, bo rzadziej używana...

Niestety, nie pasowało nam to ustawienie, więc jeszcze przed dużym remontem pozbyliśmy się narożnika wymieniając go na kanapę i 2 fotele aby mieć możliwość innego ustawienia... wtedy telewizor znalazł się w kącie miedzy oknami i było zdecydowanie lepiej....

Dlatego też postanowiliśmy, że nigdy więcej telewizora naprzeciw okna i gdy były zakładane kable to poszly w tamten kąt, bo takie ustawienie wydawało nam się najbardziej optymalne... dopiero potem w pokoju pojawił się duży narożnik... duży remont był robiony w ekspresowym tempie, więc wtedy nie starczyło już środków na umeblowanie a potem jak meble zaczęły się pojawiać, niby robiłam co chciałam i jakie chciałam a jednak czegoś mi brakuje, ale nie wiem czego, żeby ten pokój miał to coś...

Jeśli chodzi o wyprawę do sklepu LM to trochę mi nie po drodze, bo jakieś 120 km w jedną stronę tak jak do wszystkich innych dużych marketów budowlanych, więc farbę kupuję w lokalnym sklepie, ewentualnie w grę wchodzi Mrówka lub Praktiker oraz internet:)

A co z tymi dywanami co ostatnio wkleiłam.... powiecie mi czy w dobrą stronę idę w poszukiwaniach... zawsze co kilka głów to nie jedna i jak to mówią: "w kupie siła":lol2:

A co z tymi dywanami co ostatnio wkleiłam.... powiecie mi czy w dobrą stronę idę w poszukiwaniach...

Według mnie, w złą ;) Przepraszam, ale, tak jak napisałam wcześniej, może oprócz pierwszego, pozostałe :no: To już lepszy byłby dywan zupełnie jednolity, niż w te wzory, które, być może tylko mi, proszę wybaczyć, kojarzą się z epoką Gierka ;) Mam nadzieję, że mogę pisać szczerze i nie będziesz mi miała tego za złe.

Gosiu, powtórzę to za Catti, pokaż może inspiracje z wnętrzami, które Ci się podobają. Bo ja, mówiąc szczerze, czuję się mocno zagubiona ;) Do tego nie można już obejrzeć fotek Twoich wnętrz zamieszczonych wcześniej :(

Edytowane przez Tomkowa

To co podoba mi się u kogoś to nie koniecznie widzę u siebie i tu jest problem bo ja chce beże i brązy a zdecydowana większość jest w szarościach, a to co znajdę we właściwych kolorach to z kolei styl strojny i elegancki... ale jak znajdę to co mi wpadnie w oko to wkleję:)