gopax 25.07.2011 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Wszystko co chce i muszę zrobić w tym roku musi być ze "środków własnych", bo żaden bank nie da mi już kredytu:( mam hipotekę na dom a franuś ostatnio szaleje.... A jeśli chcę, żeby mój płot wytrzymał jeszcze te 5 lat to muszę go zakonserwować przed zimą...Znalazłam stolarza, który dorobi mi sztachety do mojej bramy:wave:, zawiozłam mu dzisiaj materiał (deski) i jedna sztachetę na wzór i na jutro bedą zrobione:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marakuja 25.07.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Dzisiaj zamykając bramę uświadomiłam sobie, że mam jeszcze jeden problem....przez te deszcze moja brama wjazdowa zupełnie rozmokła i żerdzie się sypią... o nowym płocie na razie mogę zapomnieć, bo.... nie wygrałam w totka:) ale nową bramę trzeba zrobić, żeby obce kunle nie łaziły po moim podwórku i nie podlewały moich drzewek i dla bezpieczeństwa dzieci (teren ogrodzony)... a to kolejny nie planowany na ten rok wydatek... przejrzałam "zapasy" i znalazłam jeszcze 20 nowych sztachet, które zostały od płotu, materiał na żerdzie też jest ale brama wjazdowa ma 4m i potrzebuję 33 sztachety:(... stolarz, który robił nam ten płot kilka lat temu wyjechał za granicę, więc muszę poszukać innego, który pobawi sie w dorobienie brakujących 13 + jakieś 5 na "wszelki wypadek"... inne przęsła też nie sa nowe, ale jeśli pomalujemy je brązowym impregnatem to mam nadzieje, że jeszcze kilka lat wytrzymaja:)... 5L tego impregnatu = 90 zł a obawiam się że nie wystarczy na wszystko:( poza tym jeśli już odnowimy przęsła to wypadałoby odnowić, czyli chociaż przemalować słupki i tu mam dylemat... na biało tak jak było przy starym domu (teraz to juz jest raczej szary) czy pod kolor obecnej elewacji domu????? Co mi radzicie???? http://img155.imageshack.us/img155/5651/ogrodzeniedylemat.jpg Hej A nie lepiej pokryć klinkierem ceglanym? Murki zawsze są urocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 25.07.2011 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Hej A nie lepiej pokryć klinkierem ceglanym? Murki zawsze są urocze ... pewnie lepiej tylko.... sponsora brak:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 26.07.2011 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Gopax, zapamiętam sobie Twoją propozycję i, jak przyjdzie czas to się upomnę cobyś nie była zdziwiona Nie ma problemu;) niedługo bedzie nawet nowy dach nad "rezydencją", wiec w ogóle będzie lux... a skoro jesteśmy z jednego województwa, to na "swoją budowę" będziesz miała bliziutko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 26.07.2011 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 A ze spraw bieżących to mój mąż korzystał wczoraj z tego , że nie padało i postanowił poćwiczyć akrobacje:lol2: http://img233.imageshack.us/img233/1368/wiata.jpg ...jak widać wszystko dobrze się skończyło... belki są pomalowane można przybijać łaty i kłaść blachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 26.07.2011 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Na dzisiejszy dzień od rana tez nie mogę narzekać Przyjechała w końcu blachodachówka, miała przyjechać wczoraj ale awaria samochodu opóźniła transport:( A tak wygląda moje "cudo", którym będzie przykryty garaż i wiata na drzewo:) http://img143.imageshack.us/img143/6461/blachodachwka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 26.07.2011 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 .. i jeszcze jedna dobra wiadomość.... dostałam ze starostwa zawiadomienie, że za 3 dni mogę odebrać POZWOLENIE NA BUDOWĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 26.07.2011 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 ...14 dni na uprawomocnienie pozwolenia w międzyczasie muszę znaleźć kierownika budowy i na 7 dni przed zgłosić rozpoczecie robót w nadzorze i można zaczynać demolkę Myślałam, że bedzie gorzej a tak tylko tydzień opóźnienia... nie jest źle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 26.07.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Gratulacje :) Troche newrwowki ale sie udalooooooooooooooo..... A malowanko i ta blacho -dachowka sa super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 28.07.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 ... a skoro jesteśmy z jednego województwa, to na "swoją budowę" będziesz miała bliziutko:) masz rację... a kto ma rację, ten stawia kolację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 28.07.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 .. i jeszcze jedna dobra wiadomość.... dostałam ze starostwa zawiadomienie, że za 3 dni mogę odebrać POZWOLENIE NA BUDOWĘ Ulga, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.07.2011 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 oj wielka ulga;) ale z drugiej strony zmartwienia:( musimy wyprowadzic się z garażu ale nie ma gdzie, bo wiata nie gotowa z powodu deszczu a czasu coraz mniej... Co prawa przez ostatnie 2 dni to mojemu mężowi deszcz nie straszny, korzysta z każdej chwili kiedy tylko deszcz ma chwilę przerwy albo tylko "sieje" i robi wiatę... dzisiaj z pomocnikiem zaczeli kłaść blachę i jeśli dobrze pójdzie to jutro skończą oczywiście jeśli jutro deszcz też bedzie robił sobie przerwy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 31.07.2011 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Pogoda nas nie rozpieszczała, ale chłopaki (mój mąż z moim bratem) nie z cukru i deszczu sie nie bali... robili swoje:) http://img828.imageshack.us/img828/1240/wiata4.jpg Najmłodszy inwestor też nie odpuszczał i na bieżaco sprawdzał postępy w pracach:lol2: http://img3.imageshack.us/img3/1966/wiata1.jpg Wiata jest przykryta, drzewo nie moknie i jest jeszcze trochę wolnego miejsca, wiec parę rzeczy z garażu, będzie mogło przeczekać tam remont... http://img215.imageshack.us/img215/6927/wiata2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 01.08.2011 00:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Wczoraj pokusiło mnie, żeby wdrapać się na strych i zrobić kilka fotek na pamiątkę, skoro zaczęło sie odliczanie i dni tego dachu i oraz więźby są policzone:) Więźna jest jeszcze przedwojenna i sama konstrukcja była zrobiona bardzo solidnie, ale dach jesti pokryty papą, która mimo konserwacji przecieka:( i teraz po tych deszczach widać nowe wilgotne deski oraz belki.... http://img508.imageshack.us/img508/2243/strych3.jpg http://img535.imageshack.us/img535/2076/strych1.jpg A taką konstrukcję zrobiliśmy na poczatku zimy, gdy okazało się że tam dach cieknie tak mocno że kapie z sufitu na dole... http://img148.imageshack.us/img148/5924/strych2.jpg ... w tamtym miejscu był kiedyś komin a na dole wędzarnia... gdy szykowaliśmy sobie mieszkanko na czas remontu komin i wędzarnia zostały rozebrane aby powiększyć pomieszczenie... dziura po kominie na dachu została załatana(deski + nowa papa) ale widocznie zrobiła się obok nowa dziura a że w tamtym miejcu deski są tylko na dole i do nich przymocowana jest płyta K-G (trociny i to wszystko co tam było zostało wyczyszczone przed założeniem sufitu na dole) to wystarczył 1 porzadny deszcz i na dole było mokro:( Na strychu podłoga jest drewniana i była obita płytą pilśniową, bo kiedyś tam sypali zboże po żniwach... na chwilę obecną podłoga nie jest juz w najlepszym stanie o czym mogłam sie osobiści przekonać, gdy noga mi "wpadła" w strop.. przez chwile zrobiło mi sie gorąco, ale nogę wyciągnęłam tyle, że bez klapka:( który jest gdzieś tam w trocinach... (czarwona strzałka) http://img853.imageshack.us/img853/5724/strych4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 01.08.2011 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Dzisiaj jak na zamówienie jest piękna słoneczna pogoda aż chce sie pracować... zaczynamy "wyprowadzkę z garażu:( trochę się tego wszystkiego nazbierało przez lata... bo wiadomo "to się jeszcze przyda"... a teraz mamy roboty na kilka dni...no i wysypisko też na nas zarobi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 01.08.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Kawał dobrej roboty , świetnie wyszło i zapewne dzięki temu małemu pomocnikowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 01.08.2011 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Prawie 6 godzin pracy a nie wiele zmian widać w garażu, za to za garażem (przy śmietnikach) widać ze robimi generalne porządki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 01.08.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Wiata na drzewo jeszcze potrzebuje wykończeniówki blacharskiej, ale to dopiero jak bedzie robiona wykończeniówka dachu na garażu (mam nadzieję że majster da sie na to namówić, bo przy ustalaniu zakresu robót nie było mowy o wiacie)... a w bliżej nieokreślonej przyszłości waita bedzie jeszcze obita deskami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 02.08.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Nadrobiłam zaległości i jestem Na początek gratuluję PnB!! (jeszcze tyle przede mną) Daglezja faktycznie nie należy do wolnorosnących ja kupiłam wiosną Świerk Conica... na balkon, bo śliczne to to i wolno rośnie. Yhmmm mam ją od pół roku, a urosła 3 krotnie... Tak się tylko zastanawiam, jak ja ją wywiozę za 2 lata z tego 4 piętra na wieś skoro ona już taka duża jest Będzie mnie M. wyklinał jak będzie targał to to po schodach hihihi. Co do koloru to też jestem za 1 opcją - mniej brudząca i pasuje do elewacji A wiata... taka mała rzecz a cieszy, co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 02.08.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Hmmmm... targać z 4 piętra do przyjemności nie należy ale zawsze można wystawić za balkon i bardzo szybko znajdzie się na dole:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts