Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metamorfoza naszego szaraczka

gopax

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz rację "Lepszy rydz niźli nic" ;) ale coraz więcej tych rzeczy przechodzi do zakładki "później" i zaczyna mnie to niepokoić:(, bo przy pensji budżetowej nie ma dodatkowych zastrzyków gotówki, więc zanim skończę te meble jeszcze sporo czasu minie...

Na chwilę obecną jest tak...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380435&d=1486031959

a tu widać różnicę między wysokością i głębokością szafek w ciągu, który widać i tym, który będzie po przeciwnej stronie... wczoraj złożyłam 1 element (słupek szuflad) z drugiego ciągu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380436&d=1486032176

nowa kuchnia 8.jpg

nowa kuchnia 7.jpg

Rączki będą"później" teraz mam takie oryginalne z niebieskiej taśmy lub wstążki:) a na dół przychodzi listwa cokołowa przypinana na specjalne klisy do nóżek z takiej samej deski jak meble.

Dzisiaj składam dolne szafki na drugą stronę. Przyszedł też zlew ale nie mam blatów żeby go założyć

Złożyłam dolne szafki na drugą stronę i wszystkie górne też już wiszą tylko bez frontów. Przyjechały blaty, więc zdemontowaliśmy płytę oraz zlew i teraz od 2 dni gotujemy obiady w letniej kuchni a wodę bierzemy z łazienki... Wczoraj wieczorem przymierzaliśmy blaty, wycięliśmy już dziurę na zlew, ale nie mogliśmy go podłączyć, bo wężyki do wody okazały się za krótkie i musimy czekać do jutra:(... Został jeszcze do zrobienia cały słupek i trzeba zamontować nową płytę... niby nie dużo i spokojnie bym to zrobiła przez ten ostatni tydzień ferii, ale nastąpiła komplikacja;) przez ten tydzień będzie u nas bratanica, więc muszę to wszystko jakoś pogodzić...

Nie zrobiłam zdjęć jak tylko ustawiłam meble i były puste, ale ze względu ma gościa musiałam uporządkować przestrzeń wokół i mam teraz to czego najbardziej nie lubię czyli wystawki:( i tak bedzie do póki nie bedzie frontów w górnych szafkach

"przyszłam" zobaczyć jak Ci idzie :D

będzie super :yes:

ładny odcień brązu na nowych frontach

na razie nie jestem pewna co myślę o tak wyraźnym wzorze, poczekam na całość :)

płytki na ścianie bardzo ładnie wyszły

nowe szafki wyglądają na niewiele mniejsze, więc będzie wygodnie

zazdroszczę umiejętności "stolarskich" :)

Mała aktualizacja postępów w mojej kuchni...

Tak było wczoraj:) po powieszeniu szafek i z nowym blatem... zlew co prawda był tylko do oglądania, bo nie był podłączony...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380995&d=1486426707

Oczywiście zmywarka czeka na wymianę, ale póki nie ma nowej, robi co do niej należy;)

A tak jest już dzisiaj.... niby niewielka zmiana, ale cieszy bardzo...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380996&d=1486427026

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380997&d=1486427047

I co najważniejsze wszystko jest podłączone i działa...więc jutro już nie będziemy gotować obiadu w letniej kuchni, gdzie jest chłodniej niż na dworzu. i nie bedę sie chwaliła kto to zrobił:cool:

Po drugiej stronie brakuje słupka i wiszących szafek ale dolne są już w komplecie... maja głebokość 45 cm i blat jest na szerokość 50 cm.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380999&d=1486427092

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380998&d=1486427075

Mamik, wybierałam kolor płyty z małej próbki, więc gdy pojechałam po materiał i zobaczyłam większe kawałki, miałam mieszane uczucia czy dokonałam dobrego wyboru, ale jak zaczęłam składać i meble zaczęły tworzyc pewną całość, to wątpliwości minęły, bo jest to niezwykle praktyczny kolor i wzór, a na tym najbardziej mi zależy...

IMG_0715.jpg

NOWA KUCHNIA 1.jpg

IMG_0729.jpg

IMG_0705.jpg

IMG_0732.jpg

super wyszlo , i co nie lepiej bez tych scietych rogow i szafeczek? :p

powiedz mi jak jest z ta plyta, wiesz ze sie szykuje jak cierpietnica na taka plyte - czy kurki sie sciaga zeby mozna umyc? a jak z kratkami? czy sa male garnki ktore nie moga ustac na kratce? takie najmniejsze?

i zapomnialam - czy musialas wycinac jednak kawalek szafek po bokach zeby weszla?

Pewnie, że lepiej, dużo lepiej:) , ale 11 lat temu, gdy robiliśmy pierwszą część tamtych mebli te ścięcia były "modne" ale co ważniejsze przy małych dzieciach, były wygodne, bo eliminowały ostre kanty... teraz gdy dzieci podrosły nie ma już takiej konieczności... więc można było zlikwidować półeczki (łapacze kurzu) a i te narożne szafeczki nie były zbyt praktyczne, bo wąski w środku... nie będę za nimi tęsknić;)

A co do płyty... kurki pewnie się ściągają ale trzeba byłoby użyć siły albo sposobu, bo jak próbowałam lekko to sie nie dało, ale z drugiej strony, kurki przylegają do płyty, wiec nie powinno być problemu z czyszczeniem.

gałka.jpg

Nie wiem jaki masz najmniejszy garnek? ale mój rondelek o średnicy 11 cm bez problemu stoi na rusztach, bo są dość gęste... przekątna między rusztami wynosi 9 cm ale zawsze można założyć dodatkowy krzyżak (miałam taki na starej kuchence)

ruszt.jpg

W szafkach nie musiałam nic wycinać, bo mam 4 cm blat ale żeby obudowa płyty nie dotykała boków szafki tak dla pewności dałam 3 mm podkładki pod blat.

Jak widać górne szafki nie mają frontów, bo ich nie zamówiłam ich od razu, a teraz przez remont samochodu przesunęły się do zakładki "później", czyli może na koniec tego miesiąca albo jeszcze później...

Tymczasowo szafka nad pochłaniaczem dostała drzwiczki takie jak dół żeby zakryć rury i całą resztę i teraz jak patrzymy to mamy mały dylemat... czy górne fronty maja być jasne lakierowane tak jak planowaliśmy czy może jednak takie jak dolne szafki????

fd1.jpgfj1.jpg

bylam obejrzec plyty ale zanim dostalam Twoja odpowiedz, przez co nie wzielam miarki :sick: Plyta ktora wybralam tez ma otwarcie jak Twoja, boje sie o to spadania malych garnkow, zmierzylam swoje i chyba bedzie ten maly wpadal jak kiedys jak nie przywuaze :lol2:

szafki ciezki dylemat, masz racje, obie wersje ladne :sick:

Z jasniejszymi jasniej w kuchni i tak "inaczej"

ale cale tez ladne, nie mam pojecia...:sick:

Kurki fakt są delikatniejsze, ale jak się będą sprawowały w użytkowaniu to będę mogła powiedzieć za jakiś czas;) na razie mogę powiedzieć, że gotuje się super jest przestronnie, garnki nie obijają się o siebie bez względu na wielkość i stoją stabilnie, a to dość istotne, bo poprzednia płyta miała emaliowane ruszta, które z biegiem czasu wykrzywiły się i niektóre garnki mi się "bujały"...

Wczoraj znalazł się kupiec na moją "starą" zmywarkę (BOSCH) i dzisiaj przyszło mi zmywać wszystkie naczynia ręcznie... troche tego było, a ja juz odzwyczaiłam sie od mycia recznego... jednak człowiek bardzo szybko przyzwyczaja sie do wygody... więc dzisiaj zamówiłam nową, którą wybraliśmy już jakiś czas temu... tym razem "Beko" chociaż z mojej dotychczasowej BOSCHA byłam mega zadowolona...

Zdecydowała ekonomia... i kilka drobiazgów ...

Ta ma szerokość 60 cm - stara była 45

ta zuzywa 10 litrów wody i można zapakowac 13 kompletów naczyń - stara zuzywała 9 litrów wody przy załadunku 9 kompletów

oprócz tradycyjnego kosza na sztućce ma jeszcze trzecią półke u góry na drobiazgi i uchwyty do mycia blach z piekarnika (do tej pory myłam je w łazience pod prysznicem, co nie było zbyt komfortowe)

http://modcom.kz/image//cache/700-700/data/Vstr%20Tech/Beko/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-beko-din-5835_2.jpgDIN29330%20open.jpg

http://s-studio.com.pl/storage/orig/1444209404_DIN28320_3.jpg

a jak będzie się sprawować na co dzień to sie okaże za jakiś czas;) mam nadzieję, ze nie będę żałowała zmiany.

Fajna Gosik. Teraz juz 90% zmywarek robia z ta dodatkowa poleczka wysuwana na gorze. Ogladalam je i sa zarabiste. Niestety zmywarka ktora ja wybralam tego nie ma :sick: ale za to skladaja jej sie wszystkie kratki wiec na plasko moge wszystko wsadzic jak cos. czasem one przeszkadzaly mi.

Koniecznie zrob fotke

sprawdzilam na tej co ja kupuje - kurki sie sciaga do mycia i sa metalowe, a Twoje z czego?

tak pomyslalam ze jak sie sciagaja to moze bede mogla zmienic na inne :p

MAM NOWĄ ZMYWARKĘ :wave:

Przyjechała dzisiaj po obiedzie, wiec dopiero się jej uczę:) Stoi już na swoim miejscu i właśnie jest w trakcie pierwszego mycia naczyń... z tego co już znalazłam i własnoręcznie wypróbowałam to regulowana wysokość górnego kosza, boczne półeczki też mają regulowaną wysokość, jest ta dodatkowa półeczka na środku a oprócz tego zarówno w górnym jak i w dolnym koszu jeden rząd uchwytów na talerze składa sie na płasko, czyli bez problemu można umyć garnki