bobi1326 02.05.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam. Mam pewien problem w swoim domu. Mam zainstalowaną ekologiczną oczyszczalnię ścieków. Nie mieszkam tam więc toaleta używana jest sporadycznie. Objawy rozpoczęły się tym, że w toalecie po spłukaniu wody, woda schodziła dosyć powoli i została zasysana całkowicie (zawsze woda jest na jakimś stałym poziomie, a u mnie zasysało ją całkowicie). Zacząłem więc spłukiwać wodę kilkanaście razy. Po którymś spłukaniu woda zaczęła jeszcze wolniej spływać. Wsypałem więc kreta ok 1 kg (w dwóch turach) i zalałem gorącą wodą. Sytuacja się nie poprawiła bo woda nadal powoli spływa. Czy ktoś spotkał się z takimi objawami i czy wie co tu źle działa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.05.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Radzę w pierwszej kolejności sprawdzić odpowietrzenie pionu kanalizacyjnego. Co masz - pion wyprowadzony ponad dach czy zawór napowietrzający? W pierwszym wypadku mogły ci go zatkać ptaki w czasie twojej nieobecności, a w drugim mógł się zaworek zaciąć. I drugie pytanie - jaka jest odległość od domu do POSia i jaka średnica rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi1326 04.05.2011 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Odpowietrzenie mam wyprowadzone rurą ponad dach domu. Dzisiaj sprawdzę czy go ptaki nie zatkały. A odległość oczyszczalni od domu to ok. 10 m. Rura z domu do oczyszczalni 150 mm. Wczoraj trochę pokopałem i wyjąłem rurę odpowietrznika z tej głównej. Okazało się że rura jest pusta, czyli woda w ogóle nie wpływa do oczyszczalni. Dzisiaj będę miał długą spiralę to sprawdzę jej drożność w kierunku domu. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.05.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Przy 10 metrach i rzadkim użytkowaniu mógł się w rurze odłożyć osad tłuszczu, chociaż... z drugiej strony piszesz, że lałeś gorącą wodę i kreta. (Swoją drogą - nie dawaj więcej kreta, bo wykończysz bakterie w oczyszczalni). Sory, ale z tym odpowietrznikiem to też nie bardzo rozumiem. Z czego go wyjąłeś? Coś mi się ten twój układ hydrauliczny nie układa w głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi1326 04.05.2011 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Odpowietrznik mam włożony w rurę (przez trójnik) główną pomiędzy domem a oczyszczalnią przy samej prawie oczyszczalni. Schematycznie wygląda to tak: dom -> rura 150 mm -> trójnik (tutaj wchodzi rura od odpowietrznika) -> kawałek jeszcze 150 mm -> oczyszczalnia Kreta już więcej nie sypie, a bakterie zamówiłem nowe i dam dawkę startową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.05.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Ok, jasne. Czekam na następny odcinek serialu. PS. Ciekawe, gdzie idą te ścieki... Czy jest możliwe, że rura 150 mm się rozsunęła i zatkała ziemią, albo coś po niej przejechało i zgniotło? To by tłumaczyło powolne odpływanie z toalety i ich "uciekanie" po drodze. Ale nie opróżnianie toalety do sucha. Ot, zagadka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi1326 08.05.2011 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Problem rozwiązany. Okazało się że rura wychodząca z domu (100mm) była kompletnie zatkana. Potrzebne było przecięcie rury na zewnątrz i odetkanie. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts