Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na wysokości 70cm Jak wylac fundament ??

rafal1983

Recommended Posts

Byliśmy wczoraj na działce z niunia i żoną.

Wykopałem 2 dołki żeby sprawdzić na jakiej wysokości jest poziom wód

I trochę się podłamaliśmy bo woda jest już na 70cm i napływa szybko aż obrywa grunt

Ziemia jest chyba ok bo przy kopaniu nie obwala się, na ok. 15-20 cm jest ziemia, a później już biały spoisty piasek.

Może do lipca obniży się woda, ale żeby aż do 1,20 to wątpię

Jaki są sposoby na wylanie fundamentów w takich warunkach ??

fundament ma być na 1,2 metra

podobne pytanie było w innym temacie.

Z tego co piszesz to masz tzw. kurzawke, koszmarny grunt gdy jest nawodniony.

Musisz obnizyć poziom wody tej podskurnej w miejscy budowy fundamenty zalać szybko i sprawnie, nierobic piwnicy, dobrze zaizolować i cieszyc się z domu z niunia i zona :)

Obnizyc wodę ..wytworzyć sztuczna depresje, kazda studnia zagina poziom wody do dołu..igłofiltry, brzmi fachowo..ale to sa rury w ziemi do wyporzyczenia w firmach z niewielkim kosztem.

Co do samych fundamentów, projektant musi wiedzieć co tam jest i niech zdecyduje czy ława czy pale czy płyta. Najlepiej weź geologa niech zrobi ci badanie gruntu pod domem to się dowiesz co tam jest, bo skoro masz kurzawke to i jest glina tylko kwestia na jakiej głebokoćci i to powie ci geolog.

Panowie nie będzie piwnic żadnych

Te igłofiltry ciekawe urządzenia tak na szybko sprawdziłem na necie to po 150-200zł za dzień, nie wiem jak w Rzeszowie, ale mogłoby się sprawdzić, będę musiał się rozglądnąć.

Tak się zastanawiam ciągle nad tym i mam pomysł taki żeby wkopać się w ziemie ile się da w lipcu.

Powinno się dać głębiej, może nawet metr.

Potem obsypać te brakujące cm ziemią powyżej poziomu terenu.

Ale czy takie coś się sprawdzi ??

Jeśli tak to ile metrów od fundamentów bym musiał podnieść poziom terenu ? metr chyba by było za mało maksymalnie z jednej strony mógłbym podnieść 6 m bo tyle będę miał do granicy działki.

To taki pomysł z znikąd, nie potwierdzony przez fachowca, ale skoro nadłożę te dodatkowe cm to wydaje mi się że nie przemarznie ??

Co o tym myślicie ??

... niemusisz płacić , a jak widzę niepotrzebne ci porady więc po co pytasz?..ile wykopałes? 0,5 m?

1 m,?

2m?

ile?

Kolego zawsze pod taka warstwą jest glina lub coś nieprzepuszczalnego i chodzi o to na jakiej głebokości a nie to czy woda jest.,i geolog nie to ma okreslić jaka gleba tylko ustalić jaki jest profil w głąb, od tego zalezy czy robic drenaż i jaki jak posadowić budynek też i czego się spodziewac. Widze że projektu też niemasz bo gdybyś miał to projektant by chciał wizyty geologa.

Chcesz zbudowac dom za 200 tys a 800 setek na geologa ci brakuje? Każda normalna budowa od tego się zaczyna.

A pomysł wkopać się jak najgłebiej w lipcu jest do niczego bo w listopadzie woda dalej bedzie a po kilku latach grzyb i mech zacznie zarastać ci chate.

Nasypać możesz jeśli masz miejsce, zawsze im wyżej tym lepiej, najlepiej jak wyniesiesz 1,2 m wtedy zbierzesz trawke i lejesz fundamenty, woda bedzie niżej, jak dasz zbrojenie dobre to i bez projektu dom bedzie stał, tylko niekop szamba ani studni obok aby razem z kurzawką niewypłynęło ci spod fundamentu.

Edytowane przez antech

...chcesz uzywac nazw precyzyjnych na forum?.. potocznie geolog a przecież wiadomo co ma zrobić..jedziesz samochodem widzisz policjanta.. mówisz o funkcjonariusz pańsywowy ?..nie . Gdybym pisał zaprecyzyjnie to kto by to zrozumiał? Niema co mieszać ludziom w głowach i tak mają dużo problemów niz nazwy zawodów.

Do bezrobocia mi troche brakuje..wstaję o 5 przychodze o 19....chciałbym być bezrobotny bo teraz to padam na ryj poprostu , a że mam chęć coś sensownego komus doradzić, bo pozwala mi na to zawód i wiedza więc pisze.

wybór między ławami a płytą nie jest jedyny. Można zrobić fundamenty wzorem francuskim, czyli na czymś co oni nazywają masywami. To takie bloki zalewanego betonu, wylewane byle jak w gruncie, w rozstawie około 3-4 m a na nich daje się żelbetowe belki podwalinowe, i na tym muruje się normalnie ściany. Wadą tego rozwiązania jest to że wymagany jest dość dobry grunt , więc badanie geotechniczne jak najbardziej wskazane. BTW- geotechnik nie bierze 800 zeta czy ile tam za zrobienie dziur w ziemi, ale za ustalenie parametrów gruntu który pobrał, podpisuje się też pod tym swoim nazwiskiem i uprawnieniami.

...chcesz uzywac nazw precyzyjnych na forum?.. Potocznie geolog a przecież wiadomo co ma zrobić..jedziesz samochodem widzisz policjanta.. Mówisz o funkcjonariusz pańsywowy ?..nie . gdybym pisał zaprecyzyjnie to kto by to zrozumiał? niema co mieszać ludziom w głowach i tak mają dużo problemów niz nazwy zawodów.

Do bezrobocia mi troche brakuje..wstaję o 5 przychodze o 19....chciałbym być bezrobotny bo teraz to padam na ryj poprostu , a że mam chęć coś sensownego komus doradzić, bo pozwala mi na to zawód i wiedza więc pisze.

eot

A pomysł wkopać się jak najgłebiej w lipcu jest do niczego bo w listopadzie woda dalej bedzie a po kilku latach grzyb i mech zacznie zarastać ci chate.

Nasypać możesz jeśli masz miejsce, zawsze im wyżej tym lepiej, najlepiej jak wyniesiesz 1,2 m wtedy zbierzesz trawke i lejesz fundamenty, woda bedzie niżej, jak dasz zbrojenie dobre to i bez projektu dom bedzie stał, tylko niekop szamba ani studni obok aby razem z kurzawką niewypłynęło ci spod fundamentu.

Oj potrzebne porady :)

Czyli jakbym się wkopał tak na głębokość 60cm i podniósł wysoko fundament a potem zasypał ziemią kolejne 60 cm to powinno być git ?

Stawianie domu na podmokłym terenie do WIELKIE ryzyko. Nie wiadomo czy to podłoże nie leży nad jakimś zbiornikiem wodnym czy coś takiego.

Zanim zacznie się kopać warto zrobić badania geologiczne. To nie jest aż taki duży wydatek jak mogłoby się wydawać.

Zobacz np. na ceny na favore.pl

http://www.favore.pl/cat101121_geodezyjne-geologiczne-kartograficzne.html

W zależności od zakresu usługi będzie to po 30 zł za metr wiercenia do paruset złotych. Wydatek w sumie żaden i pozwoli uniknąć problemów.

Witam,

jestem tu nowa i dopiero przymierzam się do budowy.

Podłączę się do tematu, bo mam podobną sytuację, jak autor wątku z tym, że badania geologiczne są już zrobione (geolog wiercił na początku kwietnia).

Mam: 20 cm gleby, potem piaski (średni i drobne) do 3 metrów, pod nimi gliny. No i poziom wody opadowej wysoki: 60 cm pod powierzchnią. Geolog napisał, że poziom maksymalnie może podnieść się po roztopach czy ulewach do 50 cm (nie wiem, jak to wyliczył ??).

Jaki rodzaj fundamentów polecacie?

Dom parterowy, bez piwnic.

Pozdrawiam

Gość zibik_eng

mam: 20 cm gleby, potem piaski (średni i drobne) do 3 metrów, pod nimi gliny. No i poziom wody opadowej wysoki: 60 cm pod powierzchnią. Geolog napisał, że poziom maksymalnie może podnieść się po roztopach czy ulewach do 50 cm (nie wiem, jak to wyliczył ??).

Jaki rodzaj fundamentów polecacie?

Dom parterowy, bez piwnic.

najlepsze fundamenty to takie jak w posiadanym i zatwierdzonym w urzędzie państwowym projekcie

Tylko projektant ma wiedzę jakie warunki panują na Twojej działce i pod Twoją działkę zaprojektował fundamenty.

Gość zibik_eng
Projektant też nie jest nieomylny.

Jak szukasz nieomylnego to do kościoła - tam znajdziesz przedstawicieli "jedynego nieomylnego".

Ps. Nie boisz się jezdzić autem? To też dzieło jakiś "omylnych projektantów"...

Ale się zacietrzewiacie. prawda jest że projekty domów sa robione w większosci po łebkach, ze wzgledu na koszty poprostu, na dużej budowie codziennie mogłem wołac konstruktora niech liczy i zamienia, domy sa małymi budowlami w większosci projekty sa robione przez architektów co powoduje niedociągniecia w projektach. a zwłaszcza konstrukcji..pozatym wiekszośc tez to gotowce przerysowywane poprostu .

samochód to co inego..abstrachujac od budowy..tam robione sa tesy na prototypach na domie tego niezrobisz.

Robię domy..i widze jak wyglądaja projekty, gdybym czekał na projekty poprawne to nigdy bym nie zbudował domu..począwszy od ław a kończąc na debilnych drenażach...i izolacji z papy..bzdura totalna, jakby zakazaono gotowców i kazdy dom byłby projektowany indywidualnie to pewnie wtedy mozna robic z projektem i mieć satysfakcję że wszystko gra..teraz opis techniczny nawet niejest kompatybilny z rysunkiem

Gość zibik_eng
Ale się zacietrzewiacie. prawda jest że projekty domów sa robione w większosci po łebkach, ze wzgledu na koszty poprostu, na dużej budowie codziennie mogłem wołac konstruktora niech liczy i zamienia, domy sa małymi budowlami w większosci projekty sa robione przez architektów co powoduje niedociągniecia w projektach. a zwłaszcza konstrukcji..pozatym wiekszośc tez to gotowce przerysowywane poprostu.

Proszę nie wrzucać wszystkich do jednego wora. Większość Projektów Budowlanych jest robiona po "łebkach" - a czemu? Bo taki projekt nie musi być dopracowany i posiadać wszystkich detali.

Niie wynika to z upośledzenia umysłowego architektów czy konstruktorów tylko z biedoty inwestorów, których nie stać na kupno normalnej dokumentacji wykonawcze (koszt pełnej dokumentacji szacuje się w granicach 2-3% kosztów budowy domu) i próbują "budować" z projektów budowlanych które służą tylko i wyłącznie do celów uzyskania pozwolenia na budowę. Tzw "gotowce" to też są tylko Projekty Budowlane....

samochód to co inego..abstrachujac od budowy..tam robione sa tesy na prototypach na domie tego niezrobisz.

Za to stwierdzenie dostaniesz nagrodę nobla...