Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam mały problem. Zamontowałem okna z profilami Deceuninck Eforte (to w tym momencie nie jest istotne) w ten sposób, że pół ramy (4cm) jest poza licem ściany, a pół w licu muru. Na zewnątrz mam do ościeżnicy przyklejoną taśmę Soudal zewnętrzną, wzdłuż ościeżnicy mam poprzyklejany styropian grubości 4cm w paskach o szerokości 25cm i idealne folia jest na nie naklejona. Wewnątrz jest problem. Folia wewnętrzna również jest przyklejona z jednej strony do ościeżnicy. Jednakże pomiędzy ościeżnicą i murem jest ok. 2-2,5cm obróbki pianką uszczelniającą. "fachowcy" dokleili mi folię do muru (pod kątem rozwartym) i teraz tworzy się tam taka wydmuszka. Po pierwsze, boję się czy tynk tego się przyczepi i czy po jakimś czasie nie pojawią się tam pęknięcia. Po drugie najzwyklej mi się to nie podoba.

Mam pytanie - czym ewentualnie dokonać teraz obróbek szpaletów tak, by po dokupieniu taśmy butylowej później podoklejać folię wewnętrzną ze szpaletem pod kątem prostym? 2cm paskami styropianu zarobionego klejem z siatką? Czy płyta GK? Czy po prostu drugi rząd taśmy butylowej i docisnąć w tym miejscu, w którym robi się owa wydmuszka? Co mam zrobić, by uniknąć spartolenia tej obróbki taśmą wewnętrzną?

Edytowane przez Jane Says