yaiba83 03.05.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam wszystkich Mam pytanie do użytkowników wynalazków o nazwie Laddomat 21. Z waszej praktyki jaka wkładka termostatyczna spisuje się najlepiej? 53*C, 63*C, 72*C, 78*C czy może 83*C.Gdzieś czytałem, że te wartości oznaczają przy jakich temperaturach duży obieg będzie zamknięty. Na logikę 63*C powinien być optymalny, co by za dużo energii w komin nie szło. A jak się wam to w praktyce sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 04.05.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Ja mam 72, 63 jest za niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.05.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 a ja mam wszystkie poza 83 a używam 72 lub 78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.05.2011 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Przy 72*C to wkładka zaczyna się otwierać czy już jest na full otwarta?Chodzi o to by powrót miał te 65*C. Przy wyższych temperaturach wydaje mi się, że za dużo w komin pójdzie. No chyba że jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.05.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jasne że w komin idzie więcej ciepła, nie mówiąc już o opale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.05.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Przy 72*C to wkładka zaczyna się otwierać czy już jest na full otwarta? Chodzi o to by powrót miał te 65*C. Przy wyższych temperaturach wydaje mi się, że za dużo w komin pójdzie. No chyba że jestem w błędzie? Przy 72 st. się zaczyna otwierać. Kocioł na drewno wymaga niestety wyższych temperatur pracy. Powrót powinien mieć min. 65 st. ale wkładki są z reguły na 72. Strata kominowa to nic w porównaniu z korozją kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.