Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obudowa wanny i natrysk - otwory rewizyjne

gringo8

Recommended Posts

Witam,

Wykańczam mieszkanie deweloperskie i mam dylemat co do wyboru baterii do wanny i natrysku.

Zaplanowałem sobie deszczownice nad wanną i szklany, składany parawan nawannowy.

Wanna będzie na 10cm odsunięta od ściany co pozwoli na wykonanie płaskiej półki na równo z dłuższą krawędzią wanny. W tej półce planuje zainstalować stojącą baterię wannową 3 otworową (wylewka, mieszacz, słuchawka) Deante Cubic BDD 013M.

Sufit nad wanną jest obniżony o 29cm zabudową kanałów wentylacyjnych z płyt kg i w niej chciałbym wmontować deszczownice Aquastic LED 20x20cm.

Ponieważ deszczownica będzie schowana w suficie więc doprowadzenie wody i bateria do niej musi być podtynkowa. Nie wiem jaką wybrać baterie podtynkową z termostatem żeby było w miare bezpiecznie. Mieszkanie jest na piętrze w bloku i nie chciałbym zalać komuś mieszkania.

Chciałbym uniknąć kupowania drogich baterii za 2tys i więcej - uważam że i tak nie spałbym spokojnie bez odpowiednich otworów rewizyjnych, więc wole tańsze baterie i możliwość łatwej rewizji.

No i właśnie - nie mam pomysłu jak wykonać rewizje do takich instalacji. W przypadku awarii baterii stojącej na półeczce za wanną przy ścianie musiałbym opracować sposób na demontaż tej półki - ale wtedy co ze szczelnością - czy silikon wystarczy?

Druga sprawa to rewizja baterii podtynkowej do deszczownicy - może uda mi sie uniknąć kucia w ścianie i zrobić małą zabudowę z płyt kg - ale to też będzie musiało być na "mokrej" ścianie więc znowu pojawia sie problem z uszczelnieniem. Szukałem baterii stojącej do deszczownicy - tak żeby dało ją się zamontować na tej półeczce - może troche nieporęcznie ale w sumie to byłoby najlepsze rozwiązanie - problem w tym że nigdzie nie mogę takiej znaleźć.

Może macie jakieś pomysły. Doradźcie coś.

Pozdrawiam