Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentne przyciemnianie szyb - istnieje coś takiego?

Recommended Posts

Myślę o tym w kontekście oranżerii. Czy istnieje technologia a'la fotochromowa, w której szyby będą się przyciemniać w zależności od naszych preferencji? Na przykład w zimie przepuszczamy całe słoneczko, a w lecie przyciemniamy (względnie - technologia sprzężona z klimą - takie manipulowanie przepuszczalnością szyb by osiągać wyznaczoną temperaturę?)

Jestem nowym użytkownikiem i ktoś coś pisał o szybach przyciemnianych na pilota w tematach o ogrodach zimowych ale nie było żadnych nazw technologii ani niczego o co można by się zahaczyć żeby poszukać w google na ten temat.

Ktoś coś wie? :)

Chyba znalazłam technologię. Nie piszą tam cen, więc pewnie jest kosmos, a większość realizacji jest najwcześniej z 2008 roku, więc pewnie to świeża sprawa. Ale możliwości ogromne! Lustra łazienkowe z ekranem dotykowym (system audio, wyświetlanie wagi - w podłodze wmontowana waga), dachy szklane z systemem topienia śniegu, dostosowywania przepuszczalności światła do potrzeb użytkownika, podgrzewane szyby, podświetlane etc. :)

Tu więcej: http://www.quantumglass.com/projects.php

O, tu po polsku (to chyba nasz rodzimy dystrybutor)

http://www.glaspol.sggs.com/glaspol/Produkty/szklo_do_wnetrz/Szklo_PRIVA-LITE.asp

Edytowane przez marakuja

Firma Saint Gobain produkuje takie szkło - priva lite. Nie robi się ciemne lecz mleczne.

Chciałem 3 lata temu oszklić w ten sposób trójkąt o podstawie 4m i wysokości 3m.

Samo szkło bez gwarancji miało kosztować ok. 100tys. netto . Cena moim zdaniem kosmiczna.

Jakiś czas temu słyszałem, że podobno w stanach jest jakiś producent, który na tej zasadzie sprzedaje folię do oklejenia.

Cena tego rozwiązania była znacznie korzystniejsza.

pozdrawiam