Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mysłowice - budowa

Recommended Posts

Ja dopiero zaczynam (stan zero) do zimy chcę wykończyć dom w środku (tynki, wylewki, instalacje), tak aby przez zimę zostało kafelkowanie, malowanie, podłogi itp zabawy i na wiosnę 2005 roku przeprowadzka. Mam pytanie: Czym planujesz ogrzewać dom? Ja się wacham pomiędzy ogrzewaniem gazowym (koszty gazu) a ogrzewaniem olejowym. Jak analizowałem rachunki za gaz domu wykonanego w podobnej technologi co mój to uwzględniając róznicę powierzchni rachunki w sezonie oscylowały by w okolicy 700 PLN (przy obecnej zimie - specjalnych mrozów przez dłuższy okres nie było). Narazie skłaniam się do oleju. Raz do roku wydatek rzędu 3 500 PLN (kupno oleju latem)

Pozdrawiam

Damis

Już mam ogrzewanie, ogrzewam domek kotłem Atmos na drewno.....jak na razie wydałem na drewno jakieś 2000 zł i myslę że wystarczy mi opału na dwie zimy. (tzn że starczy mi opału na jeszcze jedną zimą) tej zimy nie grzałem zbyt mocno tzn starałem się ogrzewać dom wtedy kiedy w środku pracowaliśmy. Dziś zacząłem kłaśc panele na piętrze, myślę że plan żony co do przeprowadzki w kwietniu jest realny.

Pozdrawiam

Robert

PS: jakby co to zapraszam do siebie :)

W jakiej technologii budujesz?

Dom z bloczków YTONG 40 (właśnie zamówiłem podwyżka od poniedziałku 22.03). Dach z dachuwki ceramicznej Roben - jesienny liść, strop najprawdopodobniej ceramiczny gęstożebrowany. Okna plastikowe (nie mam jeszcze firmy - najlepsza oferta z TRAS Okna).

Czy kominek będzie jedynym źródłem ciepła?

Pozdrawiam

damis

• 2 weeks później...

Witam

Ja róźnie kupuję, jeśli to jakiś większy zakup to najpierw odwiedzam kilka okolicznych składów: PSB obok Reala, Castoramę, sklep Rolnik na Mikołowskie, Metalowiec na Bytomskiej itp.

Jak już kupie dany materiał to już nie sprawdzam jego cen w innych punktach żeby się nie zdenerwowac ;)

No i staram sie targować, nie wszędzie się da ale np. w centrum budownictwa Gaja dachówki się dało :)

Własnie planuję zakup rynien, może wiecie gdzie kupić taniej?

Pozdrawiam

Robert

witajcie,

Ja osobiście do PSB w Mysłowicach sie zraziłem - wyrolowali mnie z dachówką. Nie dostarczyli na termin, były problemy z dokupieniem, mieli jakieś smieszne wytłumaczenia. W końcu okazalo sie ze nie sprowadzaja od producenta tylko odkupili od hurtowni w Gliwicach, która sprowadza bezpośrednio od Wiekora ... no a potem jak chciałem dokupic to juz mieli problemy. Juz tam nie kupuję.

Dośc duzo kupowałem w Rampie w Imielinie - ale tam nie da się nic utargować, no i kawał drogi. W dodatku doliczaja sobie za transport.

Ale do Gai nie zaglądałem - muszę w takim razie spróbować.

damis, a gdzie koło Ciebie mozna kupic materiały sypkie (rozumiem, że to piasek i żwir) - możesz podac dokładne namiary?

A kupowaliści może w Platformie w Czeladzi, koło M1? Dowiadywałem sie o ceny (akurat zwykła cegła pełna) i mieli dośc atrakcyjna cenę.

Pozdr.

ZS

Hurtownia MARK-BUD na Bohaterów Getta (Janów), zamawiasz i przywożą na budowę.

W PSB to w ogóle pracują "fachowcy" na wełnę zaproponowali mi tynk akrylowy, przy obliczeniach ścian zewnętrzyn w ofercie zapomniał uwzględnić ścianki kolankowej (ok. 60 m2). Teraz tą hurtownię omijam szerokim łukiem. W Gaji na dachówki dali mi 18%, a w mojej hurtowni na dzień dobry 20% - po dalszych negocjacjach doszło do 25% (kupuję u nich wszystko - YTONG, dach, wełne, strop) - transport gratis.

Hurtownia MARK-BUD na Bohaterów Getta (Janów), zamawiasz i przywożą na budowę.

W PSB to w ogóle pracują "fachowcy" na wełnę zaproponowali mi tynk akrylowy, przy obliczeniach ścian zewnętrzyn w ofercie zapomniał uwzględnić ścianki kolankowej (ok. 60 m2). Teraz tą hurtownię omijam szerokim łukiem. W Gaji na dachówki dali mi 18%, a w mojej hurtowni na dzień dobry 20% - po dalszych negocjacjach doszło do 25% (kupuję u nich wszystko - YTONG, dach, wełne, strop) - transport gratis.

W Gaji na dachówki dali mi 18%, a w mojej hurtowni na dzień dobry 20% - po dalszych negocjacjach doszło do 25% .

Buuuuuu :cry:

Ja w PSB dostałem tylko 12% na dachówkę i 7% na dodatki, ale rozumiem dlaczego - bo nie mieli od producenta.

Potem kupowałem w Kolbudzie (oddział Katowice) i przy b. małej ilości dachówki (chyba 300 sztuk) dostałem 15%. No ale przy Twoich 25% to jest nic ...

Pozdr.

ZS

• 2 months później...