ratt 03.05.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Szanowi forumowicze jako ,że macie ogromną wiedzę popartą doświadczeniem chciałbym was prosić o pomoc w wyborze pompy ciepła poniżej scharakteryzuje typ inwestycji1. Dom o powierzchni 220 m w tym 44 m garażu.(parter ,antresola + poddasze użytkowe)2. Ogrzewanie tylko podłogowe3. Duże powierzchnie okienne 4.Budżet na wykonanie kompletnego ogrzewania 60 000 złChciałbym kupić pompę dobrej firmy, zależy mi przede wszystkim na jakości produktu i kompleksowym wykonaniu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Szanowi forumowicze jako ,że macie ogromną wiedzę popartą doświadczeniem chciałbym was prosić o pomoc w wyborze pompy ciepła poniżej scharakteryzuje typ inwestycji 1. Dom o powierzchni 220 m w tym 44 m garażu.(parter ,antresola + poddasze użytkowe) 2. Ogrzewanie tylko podłogowe 3. Duże powierzchnie okienne 4.Budżet na wykonanie kompletnego ogrzewania 60 000 zł Chciałbym kupić pompę dobrej firmy, zależy mi przede wszystkim na jakości produktu i kompleksowym wykonaniu instalacji. Ja robię PC powietrze woda Firmy AtlantiC (fujitsu) COP 3,3 typ alfea 16 tri za 53000zł z podłogówką lub stiebla 10 (zblokowana ze zbiornikiem 165l)+ odwierty + podłogówka da się zrobić za 60000zł COP 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 03.05.2011 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Preferowałbym firmę Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.05.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Ale ty masz ceny hydrauli ,rabat ze 35%żeby można było coś myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.05.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 1. Dom o powierzchni 220 m w tym 44 m garażu.(parter ,antresola + poddasze użytkowe) A jakie masz mniej więcej zapotrzebowanie na energię do ogrzewania ? Na 220m minus garaż zazwyczaj wystarczy pc od 8 do 16kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 04.05.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 W takim budżecie ja się mieszczę tylko z kolektorem poziomym. Dom 180 metrów po podłodze (nie licząc garażu). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 04.05.2011 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Generalnie chciałbym do ogrzewania wykorzystać tylko PC , na działce nie mam alternatywy poza wkopaniem butli propan butan w ziemie, nie chciałbym też stosować żadnego kominka , i tu nasuwa się wątpliwość czy w moim przypadku takie ogrzewanie wystarczy mówiąc wprost czy nie będzie za zimno, dodam jeszcze,że ściany mam trzywarstwowe pustak ceramiczny,wełna 15 cm i cegła elewacyjna, dach ocieplony wełną 30 cm, jednak martwią mnie duże powierzchnie okien na parterze.Doradźcie czy to się sprawdzi? znajomi sugerują mi ,że to nie wystarczy i trzeba się będzie dogrzewać, czego chciałbym uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.05.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Doradźcie czy to się sprawdzi? znajomi sugerują mi ,że to nie wystarczy i trzeba się będzie dogrzewać, czego chciałbym uniknąćJa zastosujesz PC za malej mocy, to moze sie okazac ze trzeba bedzie czyms dom dogrzac (kominkiem, elektrycznie itp). Ale jak wstawisz do domu piec gazowy za malej mocy, to uups, tez sie trzeb bedzie czyms dogrzewac. 1kWh ciepla z PC "grzeje" tak samo jak 1kWh z dogrzewania kominkiem, czy czymkolwiek innym. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 04.05.2011 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Może ktoś by polecił jakąś firmę z mazowieckiego posiadającą w swojej ofercie PC Buderusa I jeszcze jedno, czy ewentualnie do podłogówki w ramach wspólnej instalacji z pc mógłbym dołożyć grzejniki naścienne np w garażu i grzejniki podpodłogowe przy oknach, jako ,że mam duże powierzchnie szklane i grzejnik podpodłogowy może stworzyć coś w rodzaju kurtyny powietrznej,przez co straty ciepła będą mniejsze , niewiem jednak jak to się ma do PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 05.05.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Może ktoś by polecił jakąś firmę z mazowieckiego posiadającą w swojej ofercie PC Buderusa I jeszcze jedno, czy ewentualnie do podłogówki w ramach wspólnej instalacji z pc mógłbym dołożyć grzejniki naścienne np w garażu i grzejniki podpodłogowe przy oknach, jako ,że mam duże powierzchnie szklane i grzejnik podpodłogowy może stworzyć coś w rodzaju kurtyny powietrznej,przez co straty ciepła będą mniejsze , niewiem jednak jak to się ma do PC Nie nastawiaj się koniecznie na jedną firmę (Buderusa). To świetny producent, z tradycjami i na pewno warty polecenia ale daj szansę innym, na prawdę jest w czym wybierać w tej klasie cenowej: Vailant, Viessmann, IVT, Danfoss/Nibe, Stiebel-Eltron, itp. Może się okazać, że nie znajdziesz w regionie dobrych wykonawców, którzy robią instalacje z wykorzystaniem takiej czy innej PC. Instalację z Buderusem można z powodzeniem tak samo spieprzyć, jak i z każdą inną pompą ciepła. Zacznij od "pewnej", poleconej ekipy i niech oni zaproponują producenta PC, albo też niech montują to co Ty wybierzesz (czyli np. Buderusa, taki, a nie inny model, który sam wybierzesz). Dla dobrej ekipy nie ma żadnego znaczenia, jaką PC wstawią do Twojej instalacji. Każda (dobra) będzie działać jak należy. Dużo ważniejsze jest odpowiednie dobranie mocy pompy i wielkości dolnego źródła w zależności od zapotrzebowania na ciepło dokładnie Twojego budynku oraz od rodzaju gruntu, jaki masz na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.05.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 ratt przy dobrych oknach nie potrzebujesz kurtyny powietrzenej, poza tym to taka kurtyna raczej poprawia samopoczucie niż coś wydziela. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 05.05.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 ratt przy dobrych oknach nie potrzebujesz kurtyny powietrzenej, poza tym to taka kurtyna raczej poprawia samopoczucie niż coś wydziela. pozdr adam Co do okien to zasadnicza sprawa - po której stronie świata są te wielkie przeszklenia ? Jeśli po południowej, to nawet dobrze wpłynie na bilans "zysków/strat" energii. Ostatnio panuje (słuszne) przekonanie, żeby robić możliwie duże przeszklenia właśnie po południowej stronie domu. Jeśli po północnej - gorzej, ciepło Ci będzie uciekać, a słońce nie dogrzeje wnętrza domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 05.05.2011 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) Jeżeli chodzi o duże powierzchnie okienne to znajdują się one po stronie zachodniej i wschodniej budynku, ze względu na usytuowanie działki, orientacja północna czyli nie zbyt korzystnie jeżeli chodzi o nasłonecznienie. Wjazd mam od południa i tylko jedno okno na poddaszu pod spodem garaż.Dobre okna to kolejny dylemat tym bardziej ,że będą musiały być robione na wymiar (ponad standardowe) mnogość producentów powoduje niezły zamęt w głowie. Wizualizacje domu widać na moim awatarze Edytowane 5 Maja 2011 przez ratt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 05.05.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Ja też myślę czy sama pompa da radę, ale u mnie to już po ptakach W następnym tygodniu maja mi uruchomić system. Dom po podłogach ma 170 m2, podłogówka na całości. Rurki co 15 cm a w łazienkach co 10 cm. Dach ocieplony wełna 30 cm. Ściana suporeks 24 cm ocieplona styropianem 20 cm grafit. Okna 3 szybowe 6-komorowe U - szyby 0,7 Pewnie dla całego okna koło 1 wyjdzie. Nie mogę znaleźć tej informacji. Do tego wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Jeśli chodzi o pompę to ma moc 7,7 kw, dolne źródło to 2 sondy po 80 mb. Według wyliczeń moich instalatorów sama pompa wystarczy jak będzie...zima pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.05.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Te 7,7kW to moc grzewcza podana pewnie standardowo dla zera na wejściu z DZ, pewnie będziesz miał przez większą część sezonu trochę na plusie a moc grzewcza najbardziej zależy od temperatury odparowania, mniej od skraplania. Moim zdaniem spokojnie da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 05.05.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Zakładając ,że zdecyduje się na PC, czy w takim razie do istniejącego systemu mogę np zastosować na dole budynku podłogówkę a na górze tradycyjne kaloryfery, jako że myślę położyć parkiet na podłodze, i nie bardzo się orientuję czy parkiet nie wyklucza podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.05.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Nie stosuj grzejników jeśli myślisz o pompie ciepła, wyłącznie podłogówka lub ścienne. Jeśli masz ten komfort i planujesz przed budową. Grzejniki to wyższe koszty ogrzewania i kiepskie (raczej żadne) wykorzystanie tańszego prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 05.05.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Te 7,7kW to moc grzewcza podana pewnie standardowo dla zera na wejściu z DZ, pewnie będziesz miał przez większą część sezonu trochę na plusie a moc grzewcza najbardziej zależy od temperatury odparowania, mniej od skraplania. Moim zdaniem spokojnie da radę Nie znam sie za bardzo, wiem ze cop podaja dla 0/35, ale czy moc rowniez?? To jest vitocal 222-G 7,7. Myslalem ze moc urzadzenia jest stala, a cop tylko zalezy od temperatury dolnego zrodla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.05.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Zakładając ,że zdecyduje się na PC, czy w takim razie do istniejącego systemu mogę np zastosować na dole budynku podłogówkę a na górze tradycyjne kaloryfery, jako że myślę położyć parkiet na podłodze, i nie bardzo się orientuję czy parkiet nie wyklucza podłogówki. Drewno izoluje bardziej od ceramiki, i to trzeba wziasc pod uwage projektujac system grzewczy. Ale sie nie wyklucza. Ja mam w calym domu tzw. parkiet gotowy, dwuwarstwowy o gr 11m. Pojawiaja sie delikatne szpary w zimie. Nalezy wybierac gatunki drewna ktore mniej sie kurcza przy suszeniu, stosowac kleje przewidziane do ogrzewanej podlogi. Po za tym, jak dobrze latem slonce przyswieci przez okno, to ide o zaklada ze podloga ma podobna temp. jak w czasie grzania. Grzejniki i niskotemperaturowa PC to kiepski pomysl. - albo bedzie musialo byc ich wtedy duzo wiecej, - albo PC bedzie dzialala na wyzszej temperaturze co jest mniej ekonomiczne - a dodatkowo nie da sie optymalizowac grzania pod tania taryfe. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 06.05.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 photos: niektóre firmy podają też dodatkowo COP dla 5/35 (bo np przy kolektorach pionowych temperatury są wyższe niż przy poziomych Np danfoss podaje przy 7/35 pewnie żeby ładniej w folderach reklamowych wyglądało Przy pionowych są wyższe ale te + 5 to chyba tylko na początku sezonu mają. Moim zdaniem nie powinni podawać danych technicznych dla takiej temperatury, bo to jest ewidentne naciąganie. Ale producentów to nie obchodzi , bo przecież podają zgodnie z prawdą, ale najlepszą dla siebie. rwxw podaje w swojej tabelce temperatury zasilania i powrotu. I proszę nawet przy poziomym zasilanie nie spadło poniżej 0. Raczej dzięki temu że przewymiarował ale jak widać można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts