Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jaka?

ratt

Recommended Posts

A gdzie konkretnie mam te pretensje? Ale prosze pomoz mi i poinformuj.

Jakie uprawnienia musi miec instalator PC w Polsce. Kto je wystawia i na podstawie czego.

Jakie uprawnienia ma miec Projektant do doboru PC? :o

I nadal mie sie nie podoba ze moge trafic na takiego instalatora jak ty i twoi kumple co ze strachu przed brakiem zaplaty zrobia mi potencjalna instalacje

na najtanszych materialach....

Tyle ze o umowe sam bym sie upomnial ;)

A jak nie masz zaufania to nadal robisz instalacje? Ale sie "zabezpieczasz" bo nie rozumiem...

Uprawnienia energetyczne do montażu urządzeń chłodniczych i elektrycznych w zakresie dozoru i eksploatacji.

A do projektowania projektant z uprawnieniami budowlanymi w zakresie instalacji wewnętrznych wydawane przez ministra lub teraz wojewodę.

Znowu zarzucasz mi oszustwa ,ale rozumiem .Wynika to z braku kompetencji.

Ja w odróżnieniu od reszty Panów kieruję się zaufaniem do klienta.

A umowa precyzuje dokładnie zakres prac.Inna rzecz ,że klient inaczej interpretuje umowę "bo przecież się nie zna " i wtedy jest problem.

Typowym przykładem jest INSTALACJA CENTRALNEGO OGRZEWANIE.

Klient często uważa ,że to też kotłownia i instalacja wod-kan.

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zleceniodawca - zleceniobiorca to tacy sami ludzie i często zamieniają się rolami, umawiam się z kimś na coś i nie potrzebuję umowy, jako wykonawca biorę zaliczkę a jako klient ją płacę, to normalna procedura, gdybym oszukiwał jako firma to nie przetrwał bym blisko 20 lat, a moje nazwisko jest moją firmą, dla klienta to inna sprawa on konkretnej usługi, towaru potrzebuję znacznie rzadziej i może to powoduje że czasem trafiają się kwiatki ale i wśród osób firm też, więc moim zdaniem to zależy od człowieka bo menda to menda i wszystko jedno z której strony jest

No to ja czekam az mnie do tego przekonasz. Naprawde. Podaj jakie masz zalozenia i jak to liczysz.

Jak pompa PW ktora ma nizszy deklarowany SPF od gruntowej moze lepiej poradzic sobie w glownie nocnym zakresie temperatur (najczesciej noca jest chlodniej a w dzien max 2h taniego pradu)?

pozwoliłem sobie sprawdzić jak będzie dla temperatury 0,-5-10 i -15 na dworze

Taryfa nocna 10 h dzienna reszta(14) koszt nocna 24 gr dzienna 64

cop pompy gruntowej 4

cop pw dla 0C cop 3 moc PW 15 kW

dla -5 C cop 2,9 moc PW 14,5 kW

dla -10 C cop 2,5 moc 14 kW

dla -15 C cop 2,2 moc 12 kW

koszt dostarczenia energii dla budynku o obciążeniu 10 kW

dla 0 c PG 9,20 zł PW 9,6zł

dla-5C PG 14,0zł PW 12,41 zł

dla-10 PG 18,8zł PW 23,70 zł

dla -15 PG 25 zł PW 37 zł

Przyjąłem stałą temperaturę w ciągu doby..Trudno powiedzieć jak będzie w rzeczywistych warunkach .Ja stawiam ,że na korzyść PW (ale to tylko intuicja)

Dane mocy zasięgnąłem z danych firmy Fujitsu dla temperatury na zasilaniu 35 *C

Edytowane przez fachman19

A teraz popatrz. Przyjmujesz dla PW COP<=3 a dla gruntowki 4. Jakich operacji matematycznych musiales dokonac, aby koszty gruntowej wyszly WIEKSZE od PW, skoro ilosc kWh ciepla dostarczinego do domu dla gruntowej dzielisz przez 4 a dla PW dzielisz przez 3 lub mniej?

"Przyjąłem stałą temperaturę w ciągu doby..Trudno powiedzieć jak będzie w rzeczywistych warunkach ."

No koowa nie rozsmieszaj mnie. Kazdy wie jak jest w rzeczywistych warunkach. W nocy jest w 99% przypadkow zimniej niz w dzien. :)

dla 0 c PG 9,20 zł PW 9,6zł

dla-5C PG 14,0zł PW 12,41 zł

dla-10 PG 18,8zł PW 23,70 zł

dla -15 PG 25 zł PW 37 zł

Mozesz mi rozpisac jak to policzyles? Zwlaszcza intryguje mnie ten podkresliny fragment, ale reszta tez?

"koszt dostarczenia energii dla budynku o obciążeniu 10 kW"

Nie rozumiem tez za bardzo tego stwierdzenie. Czy chodzi o projektowe obciazenie cieplne?

Prosze Cie o konkrety.

A można bez emocji

sytuacja jest prosta dla 0 C pompa gruntowa o mocy 10 kW ma dostarczyć 5 kW * 24 h (energia potrzebna do ogrzania domu czyli 120 kWh .Ale ma moc 10 kW Wynika z tego ,że przez 10 godzin taniej taryfy dostarczy 100 kWh ale jeszcze 20 kWh w drogiej.

A PW dostarczy to w 8 godzin (tylko w taniej).

Ale jak widzisz PW mogłaby pracować jeszcze 2 godziny na taniej ale nie potrzeba.

Ale już przy -5 C PW pracuje 10 h w taniej taryfie i dostarcza 150 kWh energii .Pompa gruntowa o mocy 10 kW pracuje 10 godzin na taniej ,ale 5 na drogiej.

Czy gdzieś błądze

A można bez emocji

sytuacja jest prosta dla 0 C pompa gruntowa o mocy 10 kW ma dostarczyć 5 kW * 24 h (energia potrzebna do ogrzania domu czyli 120 kWh .Ale ma moc 10 kW Wynika z tego ,że przez 10 godzin taniej taryfy dostarczy 100 kWh ale jeszcze 20 kWh w drogiej.

A PW dostarczy to w 8 godzin (tylko w taniej).

Ale jak widzisz PW mogłaby pracować jeszcze 2 godziny na taniej ale nie potrzeba.

Ale już przy -5 C PW pracuje 10 h w taniej taryfie i dostarcza 150 kWh energii .Pompa gruntowa o mocy 10 kW pracuje 10 godzin na taniej ,ale 5 na drogiej.

Czy gdzieś błądze

Aaaa, czyli tak dobierasz moc PC gruntowej, zeby wchodzila w droga, a PW sie miesci w taniej w calosci? No dobra. Niechaj i bedzie taka dziwna sytyacja gruntowca, ktory niedowymiarowal pompe i uzytkownika PW, ktory ja mocno przewymiarowal. :)

Czyli zakladamy, ze mamy dostarczyc na dobe 5kWx24h = 120kWh i rozpatrujemy to dla przykladowej tempaeratury z zakresu 0 do 15*C

Gruntowa. Tu bedzie prosto bo zawsze tyle samo godzin pracy i za taka sama kase.

120kWh/10=12h pracy/dobe, a wiec musi wejsc w drogi prad na 2h (120kWh/4=40,0kWh energii)

Koszty dla (COP=4): 10h tania + 2h droga = 7,75 zl+ 3,45zl = 11,20 zl/dobe

Teraz PW (praca tylko w taniej taryfie, bo uzytkownik PW byl "cwanszy" os gruntowca i kupil mocniejsza pompe :)):

cop pw dla 0C cop 3 moc PW 15 kW - 12,40zl (120kWh/3= 40,00kWh energii)

dla -5 C cop 2,9 moc PW 14,5 kW - 12,83zl (120kWh/2,9= 41,4kWh energii)

dla -10 C cop 2,5 moc 14 kW - 14,88zl (120kWh/2,5= 48,0kWh energii)

dla -15 C cop 2,2 moc 12 kW - 16,89zl (120kWh/3= 54,5kWh energii)

G11 cena taniego pradu 31 gr a drogiego 69 gr

Jak widac z obliczen nidy dla tego zakresu temperatur i sprawnosci pompa PW nie bedzie miala nizszych kosztow od gruntowej. Nawet przy zalozeniu, ze gruntowa bedzie musiala pracowac 2h w drogim pradzie.

120kWh/10=12h pracy/dobe, a wiec musi wejsc w drogi prad na 2h (120kWh/4=40,0kWh energii)

Koszty dla (COP=4): 10h tania + 2h droga = 7,75 zl+ 3,45zl = 11,20 zl/dobe

Teraz PW (praca tylko w taniej taryfie, bo uzytkownik PW byl "cwanszy" os gruntowca i kupil mocniejsza pompe :)):

cop pw dla 0C cop 3 moc PW 15 kW -]12,40z[ (120kWh/3= 40,00kWh energii)

dla -5 C cop 2,9 moc PW 14,5 kW - 12,83zl (120kWh/2,9= 41,4kWh energii)

dla -10 C cop 2,5 moc 14 kW - []14,88z (120kWh/2,5= 48,0kWh energii)

dla -15 C cop 2,2 moc 12 kW - 16,89zl[/b] (120kWh/3= 54,5kWh energii)

.[/u]

Ale dla gruntówki dla -5 potrzeba 150 kwh wiec 10 w taniej i 5 w drogiej (7,75 +8,65)=16,4 zł

Ja porównywałem pompy które osiągają 10 kW przy -20 C nic nie kombinowałem

policz dla -5C gruntówka .i 15 h pracy 10 +5

:)

Czyli "porownywales" gruntowa 10kW z jakiej mocy nominalnej pompa PW? Z 15tka czy wieksza? Bardzo "obiektywne" i miarodajne taki "prownania". Moze warto by porownac chociaz w przyblizeniu podobne moce?

Jeszcze troszke takiego "mataczenia" z danymi wejsciowymi i bedziesz jak Silesia. ;)

Sorki nieporozumienie

dla 0 budynek potrzebuje 120 kWh

dla -5 150 kWh

dla-10 180 kWh

Wraz ze spadkiem temperatury rosnie zapotrzebowanie

To teraz mi powiedz, ktory swiadomy uzytkownik pompy gruntowej nastawiajacy sie na grzanie w tanim pradzie, do domu ktory dla 0*C potrzebuje 120kWh ciepla zainstaluje pompe 10kW, ktora mniej wieciej ponizej +5*C wykorzysta praktycznie CALY tani prad dostepny w ciagu doby?

Przciez przy obliczeniowej -20*C ten dom bedzie potrtzebowal kolo 240kWh (przyjmujac czysto liniowy wzrost zapotrzebowania). Toz to jest pompeczka dobrana "na stykus"!

Gratulacje za "kreatywnosc". :)

To teraz mi powiedz, ktory swiadomy uzytkownik pompy gruntowej nastawiajacy sie na grzanie w tanim pradzie, do domu ktory dla 0*C potrzebuje 120kWh ciepla zainstaluje pompe 10kW, ktora mniej wieciej ponizej +5*C wykorzysta praktycznie CALY tani prad dostepny w ciagu doby?

Przciez przy obliczeniowej -20*C ten dom bedzie potrtzebowal kolo 240kWh (przyjmujac czysto liniowy wzrost zapotrzebowania). Toz to jest pompeczka dobrana "na stykus"!

Gratulacje za "kreatywnosc". :)

To jak ty dobierasz?

Znowu zarzucasz manipulacje

Ale ja dobrałem pompę 10 kW dla -20 C i gruntówkę i PW.Nie rozumiem zarzutu.

To jak inaczej powinienem to zrobić?

Powinienes przynajmniej dobrac tak moc gruntowki, zeby to bylo urzadzenie przewidziane do wykorzystania taniego pradu (dla takiego budynku to 14-15kW). Nie wymagam juz porownania pomp o takich samych mocach nominalnych. No zachowajmy chociaz minimum obiektywizmu.

BTW:

Jak moc nominalna ma ta przez Ciebie wzieta do porownan pompa PW?