Pyxis 06.07.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 silesia chodzi chyba o to ze jak ma COP 3 to przez "kumatego" instalatora moze miec i 2,2... a nie ze 3 zrobi 5 Wiem o co mu chodzi, tylko nie zgadzam sie z bagatelizowaniem osiagow samego urzadzenia i robienia slodkich oczek tylko do instalatora, bo j/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.07.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jak to mowia na wsi: "Wyzej ch.... nie podskoczysz". Jesli pompa ma mala sprawnosc, to instalator nic nie wyczaruje na budowie. Co ty bredzisz gdzie ja pisałem o czarowaniu - nie miałeś się czego przyczepić Zaraz się dowiem że normy dotyczące pw są naciągane a jedyne prawdziwe (i jedynie słuszne) są normy przy badaniu gruntowych - pewnie spisek tych komisarzy (ludowych) z Brukseli co to dyrektywy nakazują bo producenci pw dali na lobbing jak producenci żarówek no nie? Co tam w fabryce w Strzegomiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.07.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Zaraz się dowiem że normy dotyczące pw są naciągane a jedyne prawdziwe (i jedynie słuszne) są normy przy badaniu gruntowych - pewnie spisek tych komisarzy (ludowych) z Brukseli co to dyrektywy nakazują bo producenci pw dali na lobbing jak producenci żarówek no nie? Nie uruchamiaj sie chlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.07.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Nie uruchamiaj sie chlopie Nie bój nie bój 5000 postów nie nabije nie płaca mi za to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.07.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Nie bój nie bój 5000 postów nie nabije nie płaca mi za to:) Ty tylko starasz sie (zreszta nieudolnie) zlapac klientele na forum. Duzo szczescia zycze - bedzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 07.07.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Nie bój nie bój 5000 postów nie nabije nie płaca mi za to:) Zagorzały obrońco zmrożonego powietrza trolujesz w każdym wątku i nie wnosisz nic konstruktywnego. Stwierdzenie, że w Polsce nikt nie kontroluje rynku pomp ciepła dotyczy zarówno pomp gruntowych jak i powietrznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.07.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Zagorzały obrońco zmrożonego powietrza trolujesz w każdym wątku i nie wnosisz nic konstruktywnego. Stwierdzenie, że w Polsce nikt nie kontroluje rynku pomp ciepła dotyczy zarówno pomp gruntowych jak i powietrznych . Szanowny trolu pod przykrywka niku obserwator mój pierwszy post w temacie nie dotyczył konkretnego rodzaju pomp tylko norm i dyrektyw ale jak widzę masz kłopoty ze zrozumieniem treści odnośnie zmrożonego powietrza to faktycznie to źródło o czasem niższym parametrze od glikolu przepływającego przez grunt czasem o jakieś 10oC sporadycznie na kilka godzin nawet 20oC ale skoro jest sens budowy gruntowej z grzejnikami niskotemperaturowymi to nie widzę powodu do negowania powietrznej z ogrzewaniem płaszczyznowym w końcu ta sama praca wykonywana przez sprężarkę a parametr dolnego źródła tylko czasami inny w przypadku gruntowej z grzejnikami stale mamy niekorzystny parametr gz sprężarce to obojętne czy skraplanie wyższe czy parowanie niższe dla niej liczy się różnica czyli o ile ma podnieść temp. gazu - w uproszczeniu jak już przestaniesz obserwować to zajrzyj do tabel wydajności sprężarek i porównaj średnio dolne źródło pod nazwą powietrze w zimie ma -2oC to blisko wymienników poziomych (dobrze wykonanych glikolowych nie z bezpośrednim parowaniem w które wchodzisz chyba) chyba że obserwujesz z Syberii http://www.andretti.pl/wxtempsummary.php?r=wxtempsummary.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.07.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 (edytowane) Ty tylko starasz sie (zreszta nieudolnie) zlapac klientele na forum. Duzo szczescia zycze - bedzie potrzebne. do tego musiałbym odstawiać szopkę z zadowolonym klientem kilkoma wcieleniami itd.(wtedy byłoby udolnie - prawie jak firma z Strzegomia) nie mam na to ochoty ani czasu zapytaj kolegę poszukującego ostatnio pompy i zaraz potem polecającego instalatora jaką odpowiedź dostał na swoje zapytanie do mnie Edytowane 7 Lipca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 07.07.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Szanowny trolu pod przykrywka niku obserwator mój pierwszy post w temacie nie dotyczył konkretnego rodzaju pomp tylko norm i dyrektyw ale jak widzę masz kłopoty ze zrozumieniem treści odnośnie zmrożonego powietrza to faktycznie to źródło o czasem niższym parametrze od glikolu przepływającego przez grunt czasem o jakieś 10oC sporadycznie na kilka godzin nawet 20oC ale skoro jest sens budowy gruntowej z grzejnikami niskotemperaturowymi to nie widzę powodu do negowania powietrznej z ogrzewaniem płaszczyznowym w końcu ta sama praca wykonywana przez sprężarkę a parametr dolnego źródła tylko czasami inny w przypadku gruntowej z grzejnikami stale mamy niekorzystny parametr gz sprężarce to obojętne czy skraplanie wyższe czy parowanie niższe dla niej liczy się różnica czyli o ile ma podnieść temp. gazu - w uproszczeniu jak już przestaniesz obserwować to zajrzyj do tabel wydajności sprężarek i porównaj średnio dolne źródło pod nazwą powietrze w zimie ma -2oC to blisko wymienników poziomych (dobrze wykonanych glikolowych nie z bezpośrednim parowaniem w które wchodzisz chyba) chyba że obserwujesz z Syberii http://www.andretti.pl/wxtempsummary.php?r=wxtempsummary.php Nie wiem co sobie ubzdurałeś ale akurat zajmuje się sprzedażą pomp w pewnej warszawskiej firmie w większości do CWU. Ale twoje posty zamiast napędzać klientów dobrze ich odstraszają. I dalej trolujesz......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.07.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Właśnie wyczytałem ,że firma F/A porównała koszty eksploatacji PC pracujących w w G11 i G12.Koszt eksploatacji w taryfie G12 są niższe o 20 % niż w taryfie G11.Czas pomiary -2 sezony ,budynek w Białymstoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.07.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 czyli szalu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.07.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 nie interpretuję tego ,taki jest fakt .Dotyczy pc pw to może mieć znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.07.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 ja będę mial g12w i prawdopodobnie ustawię ją na 24 h w komforciewiadomo sobota i niedziela na podbiciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.07.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 pod warunkiem że nocą musisz grzaćpowiedzccie czy zimą woda o wiele dluzej się grzeje?zamiast 35 min 2h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.07.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 do tego musiałbym odstawiać szopkę..... Odstawiasz, tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.07.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 pod warunkiem że nocą musisz grzać powiedzccie czy zimą woda o wiele dluzej się grzeje? zamiast 35 min 2h? Tak, u mnie znacznie dluzej. Tak z 1,5x jak widze (sumaryczny czas pracy na cele CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.07.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Tak, u mnie znacznie dluzej. Tak z 1,5x jak widze (sumaryczny czas pracy na cele CWU). witam na to wpływa głównie 2 czynniki: - niższa teperatura dolnego źródła oraz - niższa temperatura wody, która wpływa, np z wodociagu do instalacji (w piątek umnie woda zimna miała +13*C a zimą czasami nawet tylko +5C) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 09.07.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Odstawiasz, tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy. No niestety Tobie nie dorównam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 09.07.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Nie wiem co sobie ubzdurałeś ale akurat zajmuje się sprzedażą pomp w pewnej warszawskiej firmie w większości do CWU. Ale twoje posty zamiast napędzać klientów dobrze ich odstraszają. I dalej trolujesz......... A jednak nie obserwator a handlowiec dzięki za szczerość dobrze że idziesz za moim przykładem i nie udajesz zadowolonego klienta przynajmniej z mojego trolowania wiemy że jesteś z branży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geotermalne 21.01.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Jestem entuzjastką geotermii. To właśnie spowodowało, że w swoim domu , do którego właśnie się wprowadziłam zdecydowałam wspólnie z mężem , że do ogrzewania domu zastosujemy pompę ciepła z kolektorem pionowym. Niestety jest to pierwszy sezon a ściślej pierwsze tygodnie użytkowania więc niestety nie podzielę się z Państwem opinią na temat działania pompy. Nie uważam się za ekspertkę od pomp ciepła jednak zgromadzone informacje na etapie poszukiwania wykonawcy oraz modelu pompy ciepła pozwoliły mi na takie oto wnioski w skrócie.1. Każdy wykonawca będzie zapewniał iz to właśnie rodzaj pomp ciepła przez niego sprzedawane/instalowane są najlepsze. 2. Prawie wszystkie dostępne na polskim rynku pompy ciepła są skonstruowane w dokładnie ten sam sposób.3. Wbrew obiegowym opiniom można sprawdzić czy kolektor pionowy został wykonany zgodnie z umową. I to w łatwy sposób.4. Nie jest ważny model pompy ciepła tylko dobrze zrobiony projekt oraz rzetelne wykonanie całej instalacji - ten punkt operam na opiniach tych , którzy już wykonali instalację pompy ciepła. Nawiązując do wątku forum uważam tak jak to pisze w punkcie 1) najważniejszym elementem całej instalacji jest sam wykonawca. Uważam , że dobra pompa ciepła to taka , o której po włączeniu przypominamy sobie tylko na czas jej przeglądów. Mam nadzieję, że niebawem będę mogła się podzielić informacjami na tym forum także jako użytkownik pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts