Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jaka?

ratt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak to mowia na wsi: "Wyzej ch.... nie podskoczysz". Jesli pompa ma mala sprawnosc, to instalator nic nie wyczaruje na budowie.

Co ty bredzisz gdzie ja pisałem o czarowaniu - nie miałeś się czego przyczepić :)

Zaraz się dowiem że normy dotyczące pw są naciągane a jedyne prawdziwe (i jedynie słuszne) są normy przy badaniu gruntowych - pewnie spisek tych komisarzy (ludowych) z Brukseli co to dyrektywy nakazują bo producenci pw dali na lobbing jak producenci żarówek no nie?

Co tam w fabryce w Strzegomiu?

Zaraz się dowiem że normy dotyczące pw są naciągane a jedyne prawdziwe (i jedynie słuszne) są normy przy badaniu gruntowych - pewnie spisek tych komisarzy (ludowych) z Brukseli co to dyrektywy nakazują bo producenci pw dali na lobbing jak producenci żarówek no nie?

Nie uruchamiaj sie chlopie :)

Zagorzały obrońco zmrożonego powietrza trolujesz w każdym wątku i nie wnosisz nic konstruktywnego. Stwierdzenie, że w Polsce nikt nie kontroluje rynku pomp ciepła dotyczy zarówno pomp gruntowych jak i powietrznych .

Szanowny trolu pod przykrywka niku obserwator mój pierwszy post w temacie nie dotyczył konkretnego rodzaju pomp tylko norm i dyrektyw ale jak widzę masz kłopoty ze zrozumieniem treści

odnośnie zmrożonego powietrza to faktycznie to źródło o czasem niższym parametrze od glikolu przepływającego przez grunt czasem o jakieś 10oC sporadycznie na kilka godzin nawet 20oC ale skoro jest sens budowy gruntowej z grzejnikami niskotemperaturowymi to nie widzę powodu do negowania powietrznej z ogrzewaniem płaszczyznowym w końcu ta sama praca wykonywana przez sprężarkę a parametr dolnego źródła tylko czasami inny w przypadku gruntowej z grzejnikami stale mamy niekorzystny parametr gz

sprężarce to obojętne czy skraplanie wyższe czy parowanie niższe dla niej liczy się różnica czyli o ile ma podnieść temp. gazu - w uproszczeniu

jak już przestaniesz obserwować to zajrzyj do tabel wydajności sprężarek i porównaj

średnio dolne źródło pod nazwą powietrze w zimie ma -2oC to blisko wymienników poziomych (dobrze wykonanych glikolowych nie z bezpośrednim parowaniem w które wchodzisz chyba) chyba że obserwujesz z Syberii

http://www.andretti.pl/wxtempsummary.php?r=wxtempsummary.php

Ty tylko starasz sie (zreszta nieudolnie) zlapac klientele na forum. Duzo szczescia zycze - bedzie potrzebne.:D

do tego musiałbym odstawiać szopkę z zadowolonym klientem kilkoma wcieleniami itd.(wtedy byłoby udolnie - prawie jak firma z Strzegomia)

nie mam na to ochoty ani czasu zapytaj kolegę poszukującego ostatnio pompy i zaraz potem polecającego instalatora jaką odpowiedź dostał na swoje zapytanie do mnie

Edytowane przez mkm silesia

Szanowny trolu pod przykrywka niku obserwator mój pierwszy post w temacie nie dotyczył konkretnego rodzaju pomp tylko norm i dyrektyw ale jak widzę masz kłopoty ze zrozumieniem treści

odnośnie zmrożonego powietrza to faktycznie to źródło o czasem niższym parametrze od glikolu przepływającego przez grunt czasem o jakieś 10oC sporadycznie na kilka godzin nawet 20oC ale skoro jest sens budowy gruntowej z grzejnikami niskotemperaturowymi to nie widzę powodu do negowania powietrznej z ogrzewaniem płaszczyznowym w końcu ta sama praca wykonywana przez sprężarkę a parametr dolnego źródła tylko czasami inny w przypadku gruntowej z grzejnikami stale mamy niekorzystny parametr gz

sprężarce to obojętne czy skraplanie wyższe czy parowanie niższe dla niej liczy się różnica czyli o ile ma podnieść temp. gazu - w uproszczeniu

jak już przestaniesz obserwować to zajrzyj do tabel wydajności sprężarek i porównaj

średnio dolne źródło pod nazwą powietrze w zimie ma -2oC to blisko wymienników poziomych (dobrze wykonanych glikolowych nie z bezpośrednim parowaniem w które wchodzisz chyba) chyba że obserwujesz z Syberii

http://www.andretti.pl/wxtempsummary.php?r=wxtempsummary.php

Nie wiem co sobie ubzdurałeś ale akurat zajmuje się sprzedażą pomp w pewnej warszawskiej firmie w większości do CWU. Ale twoje posty zamiast napędzać klientów dobrze ich odstraszają.

I dalej trolujesz.........

Tak, u mnie znacznie dluzej. Tak z 1,5x jak widze (sumaryczny czas pracy na cele CWU).

witam

na to wpływa głównie 2 czynniki:

- niższa teperatura dolnego źródła oraz

- niższa temperatura wody, która wpływa, np z wodociagu do instalacji (w piątek umnie woda zimna miała +13*C a zimą czasami nawet tylko +5C)

pozdrawiam

Nie wiem co sobie ubzdurałeś ale akurat zajmuje się sprzedażą pomp w pewnej warszawskiej firmie w większości do CWU. Ale twoje posty zamiast napędzać klientów dobrze ich odstraszają.

I dalej trolujesz.........

A jednak nie obserwator a handlowiec dzięki za szczerość dobrze że idziesz za moim przykładem i nie udajesz zadowolonego klienta

przynajmniej z mojego trolowania wiemy że jesteś z branży

• 6 months później...

Jestem entuzjastką geotermii. To właśnie spowodowało, że w swoim domu , do którego właśnie się wprowadziłam zdecydowałam wspólnie z mężem , że do ogrzewania domu zastosujemy pompę ciepła z kolektorem pionowym. Niestety jest to pierwszy sezon a ściślej pierwsze tygodnie użytkowania więc niestety nie podzielę się z Państwem opinią na temat działania pompy. Nie uważam się za ekspertkę od pomp ciepła jednak zgromadzone informacje na etapie poszukiwania wykonawcy oraz modelu pompy ciepła pozwoliły mi na takie oto wnioski w skrócie.

1. Każdy wykonawca będzie zapewniał iz to właśnie rodzaj pomp ciepła przez niego sprzedawane/instalowane są najlepsze.

2. Prawie wszystkie dostępne na polskim rynku pompy ciepła są skonstruowane w dokładnie ten sam sposób.

3. Wbrew obiegowym opiniom można sprawdzić czy kolektor pionowy został wykonany zgodnie z umową. I to w łatwy sposób.

4. Nie jest ważny model pompy ciepła tylko dobrze zrobiony projekt oraz rzetelne wykonanie całej instalacji - ten punkt operam na opiniach tych , którzy już wykonali instalację pompy ciepła.

Nawiązując do wątku forum uważam tak jak to pisze w punkcie 1) najważniejszym elementem całej instalacji jest sam wykonawca. Uważam , że dobra pompa ciepła to taka , o której po włączeniu przypominamy sobie tylko na czas jej przeglądów. Mam nadzieję, że niebawem będę mogła się podzielić informacjami na tym forum także jako użytkownik pompy ciepła.