arek39333 22.01.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Na rynku jak widzę to jest w czym wybierać Vissman, Nateo, Vikersonn. Jak słyszałem to najważniejszy jest kompresor w tych pompach. Od Nateo dostałem wycenę na gruntówkę. Cena w sam raz dla mnie około 16 tysi. Inne pompy są raczej droższe o kilka tysi. A kogo stać każdy patrzy aby było dobrze i tanio:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert-Wojnowski1 22.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 "no wlaśnie to nic nie mówi, więcej danych musisz podać, lub jeśli masz policzone zapotrzebowanie na ciepło" Można i domowym sposobem obliczyć sobie kolektor poziomy, znajomy 7 lat temu jak zakładał pompę to mógł zapomnieć o odwiertach. 120zł za m i podejscie. Drożyzna. Zrobił przewymiarowane źródło poziome domowym sposobem i jest ok. NIe ma co płakać. Zresztą jak się ma kasę to się innaczej wszystko widzi. Ja mam niecałe 30tysi do wydania więc co mogę. Niech kolega wybierze powietrzną myślę że złe nie są.a drugie źródło kominek. I ma wypas. Teraz od 20 tysi do 30 tysi masz super maszynkę. Zobacz vissmany powietrzne lub choćby Nateo. Tanie , dobre sprawne.A i łatwe w instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek39333 22.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Racja, zresztą ja też patrze na cenę. Uważam że w temacie nie ma gorszych pomp ciepła. Wszystkie już mają podobny poziom. Te Nateo powietrzne mają cop od 3,5 do 4,3 to chyba nieźle i dwie sprężarki. Choć może wezmę pod uwagę Vissmana złożyłem zapytanie teraz. Ciekawe co jutro dostane. i tak żadko temperatura schodzi do -15 st. A jak coś to sobie w kominku napale . A ty wojnowski kiedy wprowadzasz pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert-Wojnowski1 22.01.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 W tym roku, gdzieś koło sierpnia. muszę poszukać dobrego serwisanta tak w razie W . Myślałem o visamnie ale te Nateo mają dobrą cenę i źle nie wyglądają. Ciekawe jak z dostępnością. DObrze jest wziąść pompę od instalatora bo i masz u niego serwisanta. Ale gdy kupujesz wprost od producenta to jest taniej jak widzę. Z resztą muszę to przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek39333 22.01.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 A co Nateo nie ma serwisu? Też pewnie ma. Kupujesz nową pompę co może złego się stać?To tak jak z samochodem jak kupujesz w salonie to 10 lat pojeździsz. a potem sprzedajesz. Ja lodówkę jakąś włoską mam 17 lat. i działa dobrze. Ważne COP i sprężarki a te w NATEO nie są gorsze. producent podaje że do -25st działają i grzeją tak jak vissmany. Tylko cena lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 22.01.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ja aktualnie robię samodzielnie kolektor płaski pod pompę ciepła gruntową. oipsz coś kolego o tym swoim kolektorze płaskim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.01.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 A co Nateo nie ma serwisu? Też pewnie ma. Kupujesz nową pompę co może złego się stać?To tak jak z samochodem jak kupujesz w salonie to 10 lat pojeździsz. a potem sprzedajesz. Ja lodówkę jakąś włoską mam 17 lat. i działa dobrze. Ważne COP i sprężarki a te w NATEO nie są gorsze. producent podaje że do -25st działają i grzeją tak jak vissmany. Tylko cena lepsza. Słyszałem, że w "marketingu" ostro ruszyli na fora internetowe ostatnio... ...A w ogóle to największą stratą dla Nateo jest strata ich własnego protoplasty........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 22.01.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Słyszałem, że w "marketingu" ostro ruszyli na fora internetowe ostatnio... też odniosłem takie wrażenie czytając poprzednie 2 posty heheheh... może kolega rzeczywiście " robi " ten kolektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jezusiczku, jaka prymitywna reklame sie tu uprawia. Az boli. Przynajmniej sie z tego samego IP nie loguj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Te Nateo powietrzne mają cop od 3,5 do 4,3 Chyba piszesz o okresie letnim Sluchaj Robercie-arku, tutaj niestety sa ludzie, ktorzy wykazuja chcociaz szczatkowe myslenie. Kariery tu Ci nie wroze. No chyba ze z tej trzeciej forumowej tozsamoosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 01.02.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Nie chce zakladac nowego tematu, wiec zapytam tutaj.Do kogo wyslac zapytanie o oferte? Interesuje mnie pc gruntowa, woj. podlaskie. Nie zaglebiajmy sie na razie w moc pompy itd. Chodzi mi tylko o firmy.Najblizej mam ME (po sasiedzku wrecz:D), ale oni maja tylko powietrzne. Mamy w Lomzy Viessmanna, w Bialymstoku Nibe. Ecopower troche daleko, bo za W-wa, Ekontech- przedstawiciel w Bialymstoku, Danfoss- Bialystok. Ktore z tych firm brac pod uwage i jakie jeszcze oprocz wymienionych przeze mnie? Dostalam wczoraj oferte na Vitocal 222 8kw.... 49.600zl. Odpisalam, ze dziekuje bardzo za zajebista oferte i ze przepraszam, ale inaczej jej nazwac nie moge:P Nie mialam wcale na mysli kwoty. Poprosilam o przeslanie oferty jeszcze raz, bardziej szczegolowej, bo jedyna kwota w tej obecnej byla tylko ogolna wartosc inwestycji:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.02.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Mogę dać Ci namiar NIe na firmę od której kupiłem (V-B-stok) ale na instalatora, który wykonywał u mnie. Kiedyś już robil dla kogoś ofertę i wyszło sporo taniej niż w salonie. Co do oferty jaka otrzymałeś, co za różnica czy podadzą Ci kwotę za całość czy wyszczególnią co za ile, ważne aby w oferce był szczegółowo opisany zakres prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 02.02.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Mogę dać Ci namiar NIe na firmę od której kupiłem (V-B-stok) ale na instalatora, który wykonywał u mnie. Kiedyś już robil dla kogoś ofertę i wyszło sporo taniej niż w salonie. Co do oferty jaka otrzymałeś, co za różnica czy podadzą Ci kwotę za całość czy wyszczególnią co za ile, ważne aby w oferce był szczegółowo opisany zakres prac łatwiej będzie negocjować cenę gdy będzie w rozbiciu na poszczególne składniki inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 02.02.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 co za różnica czy podadzą Ci kwotę za całość czy wyszczególnią co za ile, ważne aby w oferce był szczegółowo opisany zakres prac łatwiej będzie negocjować cenę gdy będzie w rozbiciu na poszczególne składniki inwestycji Roznica dla mnie ogromna, bo w tym momencie nie wiem nawet, ile za sama pompe sobie licza. Jak napisal mirek, nie mam mozliwosci negocjowania ceny i w zaden sposob nie porownam tego z inna oferta. Dostalam cos takiego: 1. Pompa ciepla Vitocal 222 8 kW 2. Materialy dodatkowe (instalacja c.o., c.w.u.) 3. Materialy dodatkowe (instalacja elektryczna) 4. Uruchomienie 5. Robocizna 6. Dolne zrodlo 200 mb Wartosc inwestycji: 49 600zl Tak ma wygladac oferta??? Poprosilam o szczegolowe informacje, w tym informacje na temat gwarancji i przegladow, dostalam tylko to co napisalam plus dane techniczne z katalogu o 222-G I 242-G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 02.02.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Roznica dla mnie ogromna, bo w tym momencie nie wiem nawet, ile za sama pompe sobie licza. Jak napisal mirek, nie mam mozliwosci negocjowania ceny i w zaden sposob nie porownam tego z inna oferta. Dostalam cos takiego: 1. Pompa ciepla Vitocal 222 8 kW 2. Materialy dodatkowe (instalacja c.o., c.w.u.) 3. Materialy dodatkowe (instalacja elektryczna) 4. Uruchomienie 5. Robocizna 6. Dolne zrodlo 200 mb Wartosc inwestycji: 49 600zl Tak ma wygladac oferta??? Poprosilam o szczegolowe informacje, w tym informacje na temat gwarancji i przegladow, dostalam tylko to co napisalam plus dane techniczne z katalogu o 222-G I 242-G. A co ci mają każdą śrubkę wyliczyć? Napisali jasno za wszystko chcą pewną kwotę albo pasuje albo nie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 02.02.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 A co ci mają każdą śrubkę wyliczyć? Napisali jasno za wszystko chcą pewną kwotę albo pasuje albo nie proste. Nie przesadzaj! Tu nie chodzi o kazda srubke, ale o podanie kwot przy kazdym z punktow 1-6. Jakbys mial wydac 50tys, to nie zapytalbys na co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 A co ci mają każdą śrubkę wyliczyć? Napisali jasno za wszystko chcą pewną kwotę albo pasuje albo nie proste. Mi by nie pasowalo i bym taka firme kopnal w du..e. Inwestor ma prawo wiedziec za co i ile placi i znac wszelkie szczegoly. To JEGO (najczesciej ciezko zarobiona) kasa, a "lowcow jeleni" jest cala masa. Jesli nie maja czasu/ochoty na zrobienie porzadnej oferty, to nie beda tez jej mieli do roboty i ew. serwisu. Tez bedzie robione na szybko po lebkach. IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 02.02.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Akurat pracuję w firmie, która zajmuje się sprzedażą pomp ciepła CWU- nie uprawiam kryptoreklamy. Inwestor pisze jednego maila z zapytaniem i wysyła do 100 firm dlatego nie dziw się, że dostajesz ogólną ofertę. Masz poglądową kwotę jeśli Ci odpowiada to na pewno dostaniesz więcej szczegółów. Zapytaj umów się na spotkanie. Spróbuj zrozumieć firmę instalacyjną ludzi którzy chcą jest wielu ale konkretnych klientów jest niestety niewielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Przeciez to tylko kwestia uzupelnienia szablonu oferty pod danego klienta. Nie sadze, zeby kazda firma zatrudniala jelopow, ktorzy kazda oferte musza robic od poczatku do konca od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 02.02.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Akurat pracuję w firmie, która zajmuje się sprzedażą pomp ciepła CWU- nie uprawiam kryptoreklamy. Inwestor pisze jednego maila z zapytaniem i wysyła do 100 firm dlatego nie dziw się, że dostajesz ogólną ofertę. Masz poglądową kwotę jeśli Ci odpowiada to na pewno dostaniesz więcej szczegółów. Zapytaj umów się na spotkanie. Spróbuj zrozumieć firmę instalacyjną ludzi którzy chcą jest wielu ale konkretnych klientów jest niestety niewielu. No to wyobraz sobie, ze mnie tak olewajaco potraktowal ktos, kto robil u mnie wm i instalacje oc. To nie jest koniec naszej wspolpracy, bo beda w tym roku konczyc wentylacje, bede brala od nich stacje uzdatniania wody, rekuperator, moze odkurzacz i byc moze jeszcze tysiac innych rzeczy, bo maja tez salon lazienek. Czy w takiej sytuacji bylbys zadowolony z takiej oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts