wihajster 03.02.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No cóż, ja mam inne podejście. Łazienka ma nam ograniczać możliwość zejścia w dół z temperaturą zasilania??? Że jak, brakuje mocy w łazience to trzeba się godzić na temperatury zasilania +39 zamiast +34 (przykładowo)? Jeżeli brakuje mocy z płaszczyzny poziomej, to może ściennego dołożyć? Ewentualnie pogodzić się z dogrzewaniem drabinką. Łazienka to mały % powierzchni domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No cóż, ja mam inne podejście. Łazienka ma nam ograniczać możliwość zejścia w dół z temperaturą zasilania??? Że jak, brakuje mocy w łazience to trzeba się godzić na temperatury zasilania +39 zamiast +34 (przykładowo)? Jeżeli brakuje mocy z płaszczyzny poziomej, to może ściennego dołożyć? Ewentualnie pogodzić się z dogrzewaniem drabinką. Łazienka to mały % powierzchni domu. I mocy drabinki czasem brakuje a na scienne nie wszyscy chcą się zgodzic, a niektórzy mają 2 lub 3 łazienki, ale prawie wszyscy chcą miec 24 oC. Niemniej jednak pomijając lazienki i tak mamy zróznicowanie wsp. strat dla róznych pomieszczeń i zastosowanie jednakowego rozstawu wszedzie a potem tłumienie niektórych przepływów to droga na skróty niekoniecznie ekonomiczna inwestycyjnie i ekspoatacyjnie. I nie zawsze są to łazienki, czasami parkiet powoduje takie same uwarunkowania, a coraz czesciej jest zakładany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Jesli w domu mialo by byc faktycznie utrzymywane "normatywne" 20*C, to ta lazienka 2-3K cieplejsza ma jakies tam znaczenie dla komfortu. Jak sie w domu ma te 22-23*C, to sprawa jej "dogrzania" przestaje byc tak istotna. Zageszczenie rurek w stosunkowo niewielkiej lazience rownowazy w sumie straty z tytulu mniejszej pow podlogi, bo zawsze jakas wanna albo brodzik nie pozwalaja na grzanie cala jej powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Jesli w domu mialo by byc faktycznie utrzymywane "normatywne" 20*C, to ta lazienka 2-3K cieplejsza ma jakies tam znaczenie dla komfortu. Jak sie w domu ma te 22-23*C, to sprawa jej "dogrzania" przestaje byc tak istotna. Zageszczenie rurek w stosunkowo niewielkiej lazience rownowazy w sumie straty z tytulu mniejszej pow podlogi, bo zawsze jakas wanna albo brodzik nie pozwalaja na grzanie cala jej powierzchnia. Sa tacy którzy utrzymują te normatywne 20 oC a w łazienkach chcą miec 24 oC, to jest ok 5 oC róznicy temp podłóg w tych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 03.02.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Az tak zle nie ma, ale podłogówka wykonana na oko, zadnego róznicowania pomiedzy pomieszczeniami, nie ma potrzeby aby wszedzie było 10 cm, kazde pomieszczenie ma inne straty i inny wsp mocy strat w kazdym pomieszczeniu. Po co ładowac rozstaw 10 cm i potem tłumic przepływ rotametrem. W korytarzu taki sam rozstaw co w pokojach, a to juz całkiem bez sensu, tak zawsze są najmniejsze straty. Prawie zawsze to łazienka determiniuje rozstaw i temp. zasilania. Z zdjecia nie widac dokładnie ale zewnętrzne ocieplenie nie za bogate, 15 cm ? Ocieplenie 15cm styropianu grafitowego 031. Na dwoch krotkich scianach tylko 12cm, bo wiecej by nie weszlo. W dzienniku mam zdjecia podlogowki tylko z kuchni, salonu i kawalka holu. W sypialniach jest co okolo 20cm (lubie miec zimno w sypialni, wiec mam nadzieje, ze przez wiekszosc czasu ogrzewanie w sypialni w ogole bedzie wylaczone), kuchnia, salon, wejscie co 15cm, lazienka gesciej. Nie pamietam juz teraz dokladnie, ale mam gdzies zdjecia wszystkich pomieszczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Niemniej jednak pomijając lazienki i tak mamy zróznicowanie wsp. strat dla róznych pomieszczeń i zastosowanie jednakowego rozstawu wszedzie a potem tłumienie niektórych przepływów to droga na skróty niekoniecznie ekonomiczna inwestycyjnie i ekspoatacyjnie. W praktycen nie jest tak zle i nie jest to ciazliwe. Ja poszedlem na takie "ulatwienie" (wszedzie co 15cm a w lazienkach co 10cm) i faktycznie w sporej kuchni ktora jest przy polnocnym narozniku budyku jest jakies 0,5*C nizej niz w reszcie pomieszczen mieszkalnych w domu (pomijam sypialnie gdzie mam mocno otwarte nawietrzaki tam chce miec zimniej), ale tylko w przypadku, gdy sie tam nie ugotuje jakiegos obiadku. Przy normalnym jej uzytkowniu jest podobnie. Nie mam na chwile obecna zadnych przeplywow kryzowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Sa tacy którzy utrzymują te normatywne 20 oC a w łazienkach chcą miec 24 oC, to jest ok 5 oC róznicy temp podłóg w tych pomieszczeniach. Nie wiem jak mogl bym taka roznice temperatur uzyskac bez znaczacego wzrostu temperatury zasilania. Zostaje wtedy faktycznie grzac scianami a i nie wiem czy to wystaczy, bo wentylacja skutecznie bedzie niweczyla nasze starania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Ocieplenie 15cm styropianu grafitowego 031. Na dwoch krotkich scianach tylko 12cm, bo wiecej by nie weszlo. W dzienniku mam zdjecia podlogowki tylko z kuchni, salonu i kawalka holu. W sypialniach jest co okolo 20cm (lubie miec zimno w sypialni, wiec mam nadzieje, ze przez wiekszosc czasu ogrzewanie w sypialni w ogole bedzie wylaczone), kuchnia, salon, wejscie co 15cm, lazienka gesciej. Nie pamietam juz teraz dokladnie, ale mam gdzies zdjecia wszystkich pomieszczen. No, przy takim ociepleniu to faktycznie tylko pompa podratuje budzet eksploatacyjnie, ale nie bardzo rozumiem tej ekonomii. Instalować drogą pompe zamiast zainwestowac duzo mniej w duzo lepsze ocieplenie, ale kto bogatemu zabroni. Edytowane 3 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Nie wiem jak mogl bym taka roznice temperatur uzyskac bez znaczacego wzrostu temperatury zasilania. Zostaje wtedy faktycznie grzac scianami a i nie wiem czy to wystaczy, bo wentylacja skutecznie bedzie niweczyla nasze starania. Rekordowo niska z moich obliczen temp zasilania 33 oC dla temp wewnątrz 20 oC i 24 oC (łazienka) dla temp obliczeniowej -20 oC (III strefa) Przeciętnie jest od 35 do 37 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No, przy takim ociepleniu to faktycznie tylko pompa podratuje budzet eksploatacyjnie, ale nie bardzo rozumiem tej ekonomii. Instalować drogą pompe zamiast zainwestowac duzo mniej w duzo lepsze ocieplenie, ale kto bogatemu zabroni. Inwestycja w "cieply" dom to nie jest koszt 20cm styro na jej oblepienie. Ty chyba najlepiej powinienes to wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Inwestycja w "cieply" dom to nie jest koszt 20cm styro na jej oblepienie. Ty chyba najlepiej powinienes to wiedziec. Tak nie jest, ale zawsze trzeba szukac mozliwosci zmniejszenia zapotrzebowania na ciepło, pompa nie powinna byc uzasadnieniem 12 cm styropianu, tym bardziej ze lokalizacja przedmiotowego domu to prawdopodobnie IV strefa a nie II jak twoja i to powoduje znaczacą róznicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 03.02.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No, przy takim ociepleniu to faktycznie tylko pompa podratuje budzet eksploatacyjnie, ale nie bardzo rozumiem tej ekonomii. Instalować drogą pompe zamiast zainwestowac duzo mniej w duzo lepsze ocieplenie, ale kto bogatemu zabroni. Wiesz co, napisales to tak, jakbym ten dom gazetami obkleila... Ile wg Ciebie powinnam byla dac tego styropianu? 30cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Tak nie jest, ale zawsze trzeba szukac mozliwosci zmniejszenia zapotrzebowania na ciepło, pompa nie powinna byc uzasadnieniem 12 cm styropianu, tym bardziej ze lokalizacja przedmiotowego domu to prawdopodobnie IV strefa a nie II jak twoja i to powoduje znaczacą róznicę To prawda, ze lokalizacja ma duze znaczenie, ale pewna "filozofia" dostarczenia energii tez. Jak bym wydal rozwnowartosc kosztow zakupu pompy na elementy docieplenia domu, to faktycznie mial bym szanse zejsc z 50% na zapotrzebowaniu obiektu, ale rachunki mial bym nadal o polowe wyzsze niz mam teraz z pompa ciepla. Co to za "inwestycja"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Wiesz co, napisales to tak, jakbym ten dom gazetami obkleila... Ile wg Ciebie powinnam byla dac tego styropianu? 30cm? Kazdy daje tyle na ile akceptuje rachunki za ogrzewanie i zwiekszone koszty instalacyjne (mocniejszej pompy, itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) To prawda, ze lokalizacja ma duze znaczenie, ale pewna "filozofia" dostarczenia energii tez. Jak bym wydal rozwnowartosc kosztow zakupu pompy na elementy docieplenia domu, to faktycznie mial bym szanse zejsc z 50% na zapotrzebowaniu obiektu, ale rachunki mial bym nadal o polowe wyzsze niz mam teraz z pompa ciepla. Co to za "inwestycja"? Idąc takim tokiem rozumowania zawsze mozemy dac jeszcze mniej ocieplenia a pompa i tak spowoduje ze koszty nie przekroczą przewidywanych czy tez akceptowanych, wtedy inwestycja w ocieplenie niewielka, wieksza w pompe. Edytowane 3 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 03.02.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Tak nie jest, ale zawsze trzeba szukac mozliwosci zmniejszenia zapotrzebowania na ciepło, pompa nie powinna byc uzasadnieniem 12 cm styropianu, tym bardziej ze lokalizacja przedmiotowego domu to prawdopodobnie IV strefa a nie II jak twoja i to powoduje znaczacą róznicę Ale ja przeciez szukam mozliwosci zmiejszenia zapotrzebowania na cieplo! Zrobilam instalacje do wm, okna moglam kupic o polowe tansze, ale wzielam najcieplejsze, jakie byly, zamiast 20cm styropianu bialego dalam 15cm grafitowego (na to samo wyszlo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Idąc takim tokiem rozumowania zawsze mozemy dac jeszcze mniej ocieplenia a pompa i tak spowoduje ze koszty nie przekroczą przewidywanych, wtedy inwestycja w ocieplenie niewielka, wieksza w pompe. No to nie zroumiales jednak toku rozumowania. Jest gdzies rozsadny poziom rownowagi ekonomicznej pomiedzy inwestycja w docieplenie, a inwestycja w coraz mocniejsza pompe i wieksze DZ. W im wieksza skrajnosc z ktorejkolwiek strony bedziemy popadac, tym mniej ekonomicznie bedzie to uzasadnione. Zakladam, ze dysponujemy z gory zalozonym i jednak ograniczonym budzetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Ale ja przeciez szukam mozliwosci zmiejszenia zapotrzebowania na cieplo! Zrobilam instalacje do wm, okna moglam kupic o polowe tansze, ale wzielam najcieplejsze, jakie byly, zamiast 20cm styropianu bialego dalam 15cm grafitowego (na to samo wyszlo). To dlaczego nie dałas 20 cm grafitowego?, pozostałe elementy jak najbardziej, a ile na podłodze styropianu? Edytowane 3 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) No to nie zroumiales jednak toku rozumowania. Jest gdzies rozsadny poziom rownowagi ekonomicznej pomiedzy inwestycja w docieplenie, a inwestycja w coraz mocniejsza pompe i wieksze DZ. W im wieksza skrajnosc z ktorejkolwiek strony bedziemy popadac, tym mniej ekonomicznie bedzie to uzasadnione. Zakladam, ze dysponujemy z gory zalozonym i jednak ograniczonym budzetem. Oczywiscie ze jest rozsądny poziom równowagi ekonomicznej ale ocieplenie jest elementem pasywnym i nie psuje sie, nie wymaga w odroznieniu od pompy przegladów napraw a w dłuższym okresie czasu nawet i jej wymiany. Wazny jest tez fakt ze gdy jestesmy młodzi to lepiej zainwestowac w to co sie nie zepsuje i kiedy łatwiej spłacic kredyt, dla emeryta wymiana pompy która dozyła swoich dni nie jest małym wydatkiem. Co do budzetu to dzisiaj rozmawiałem z klientem który przy zapotrzebowaniu na ciepło 4100 kWh i obciazeniu cieplnym 3200 W zakłada pompe gruntową bo moze miec ją troche taniej. Jak by tak sie tylko kierował człowiek ekonomią to podejrzewam ze samobójców byłoby co niemiara bo zycie opłacalnym nie jest, nie wspominając juz o posiadaniu dzieci Edytowane 3 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Oczywiscie ze jest rozsądny poziom równowagi ekonomicznej ale ocieplenie jest elementem pasywnym i nie psuje sie, nie wymaga w odroznieniu od pompy przegladów napraw a w dłuższym okresie czasu nawet i jej wymiany. Co do budzetu to dzisiaj rozmawiałem z klientem który przy zapotrzebowaniu na ciepło 4100 kWh i obciazeniu cieplnym 3200 W zakłada pompe gruntową bo moze miec ją troche taniej. Jak by tak sie tylko kierował człowiek ekonomią to podejrzewam ze samobójców byłoby co niemiara bo zycie opłacalnym nie jest, nie wspominając juz o posiadaniu dzieci Tak samo myszy moga zezrec styro a kuny "zbeltac" welne na poddaszu, jak sie moze pompa zepsuc. Nie wspomne juz o tym, ze niejeden wykonawca moze to docieplenie "zepsuc" juz w fazie jego wykonywania. Przy inwestycji w dom czesto traca znaczenie argumenty ekonomiczne. Widzialem chociazby ceny elementow wykonczenia domu. Ale my tutaj chyba skupiamy sie jednak na ekonomii danego rozwiazania. Godzac sie na usuniecie ekonomii z pola widzenia mial bym pewnie 20cm "grafitu", piane tej samej grubosci na poddaszu okna 4 szyby w arstwie ocieplenia, super zaprojektowana i wykonana WM + GGWC i pompe GW 5kW do grzania w tanim pradzie + solary na dachu. To takie rozwazania w stylu czy lepiej byc pieknym i mlodym, czy starym i brzydkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts