Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jaka?

ratt

Recommended Posts

Poczytaj/doczytaj sobie jakie temperatury występują w ciągu zimy np. u mnie w Białymstoku a jakie np. we Wrocławiu. Policz sobie jakie zapotrzebowanie na ogrzewanie wyjdzie dla takiego samego domu w tych dwóch miastach. U mnie -20 2 dzień to nie jest jeszcze zimno, ja wtedy zakładam dopiero sweter :p

dopisałem:

A Zambrów czy Łomża to rzut kotletem ode mnie.

W Lomzy troche cieplej niz w Bialymstoku:lol2:

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam, faktycznie myślałem, że jak Daikin to musi być P/W :)

Do tereska77: gdybym budował jeszcze raz (w tej chwili mam SSZ), ściany zewnętrzne nie robiłbym z Lewkowa/25cm a z sylikatów 18cm i dałbym na ścianie nie 20cm grafitu a 25 do 30cm lambda 0,031 na ścianie, 30-40cm 0,038 w podłodze zamiast 20cm i 50cm zamiast 40cm na stropie. Koszt styropianu jest niewielki w porównaniu z innymi rzeczami na budowie. Płacisz raz a izoluje Ciebie od zimna i gorąca długo długo.

Pozdrawiam :yes:

P.S.

W Łomży faktycznie jest cieplej niż w Białymstoku - jak nie ma żadnych anomalii pogodowych to jest tam 1 (!) stopień cieplej.

...gdybym budował jeszcze raz...

No i widzisz, do tego sie wszystko sprowadza. Gdybym ja budowala jeszcze raz, to tez zrobilabym kilka rzeczy inaczej. Ale nie ma co gdybac. Jest, jak jest i za pozno na zmiany.

Powrocmy do tematu:)

Jestes z Bialegostoku, wiec moze moglbys mi pomoc. Wiesz moze cos o przedstawicielu Ekontechu? Macie jeszcze w Bialym Danfoss i Nibe, jakiekolwiek informacje mile widziane:yes:

Poczytaj może troszeczkę wątek z dwóch, trzech poprzednich lat - pompy ciepła spostrzeżenia i uwagi. Może dojdziesz do wniosku, że nie warto przepłacać za PC kupując tzw. sprzęt markowy. Ja u siebie będę montował Ecopower C9 i myślę, że nie będzie źle, a napewno zaoszczędzę w ten sposób trochę.

Chcąc zamontować PC firmy Nibe uzbroj się w cierpliwość jeśli chodzi o ustawienia. Stopniominuty nie każdy rozumie :p

Danfoss również za drogi, jest jeszcze przedstawiciel AlphaInnotec. Fajne pompy tylko właściciel firmy nie za bardzo kuma po co chciałbym przewymiarować pompę :sick:

Przedstawiciela Ekontechu nie znam, ale myślę że możesz z nim skontaktować się telefonicznie w sprawie oferty. Potem pochwal się tu na forum co Ci powiedział. Sprawdzimy czy nie wciskał kitu :bye:

Poczytaj może troszeczkę wątek z dwóch, trzech poprzednich lat - pompy ciepła spostrzeżenia i uwagi. Może dojdziesz do wniosku, że nie warto przepłacać za PC kupując tzw. sprzęt markowy. Ja u siebie będę montował Ecopower C9 i myślę, że nie będzie źle, a napewno zaoszczędzę w ten sposób trochę.

Chcąc zamontować PC firmy Nibe uzbroj się w cierpliwość jeśli chodzi o ustawienia. Stopniominuty nie każdy rozumie :p

Danfoss również za drogi, jest jeszcze przedstawiciel AlphaInnotec. Fajne pompy tylko właściciel firmy nie za bardzo kuma po co chciałbym przewymiarować pompę :sick:

Przedstawiciela Ekontechu nie znam, ale myślę że możesz z nim skontaktować się telefonicznie w sprawie oferty. Potem pochwal się tu na forum co Ci powiedział. Sprawdzimy czy nie wciskał kitu :bye:

Robilam juz kilka podejsc do tego watku, ale po prostu nie da sie tego przeczytac:bash: Ponad 1200 stron, z czego polowa nie na temat:rolleyes:

AlphaInnotec jest w Bialymstoku??? Nie znalazlam nic na ten temat w internecie:confused:

Do przedstawiciela Ekontechu na pewno sie odezwe, jeszcze ta Nibe mi po glowie chodzi, chociaz jak napisales o tych ustawieniach, to moze byc problem:D

A powiedz mi jeszcze, prosze, masz juz jakas oferte na Ecopower? Od nas to najblizszy przedstawiciel chyba z okolic W-wy z tego co pamietam?

AlphaInnotec to firma http://www.ekocieplo.co, szybko odsyłają ofertę jako odpowiedź na formularz z ich strony. Oferta jest całkiem szczegółowa. Instalator Ecopower tak jak piszesz, okolice Warszawy.

P.S.

Jeśli chcesz robić pewne rzeczy na odległość, bo nie ma Ciebie w kraju itp., to lepiej znajdź sobie kkogoś zaufanego i kumatego na miejscu, bo raczej obudzisz się z ręką w...

AlphaInnotec to firma http://www.ekocieplo.co, szybko odsyłają ofertę jako odpowiedź na formularz z ich strony. Oferta jest całkiem szczegółowa. Instalator Ecopower tak jak piszesz, okolice Warszawy.

P.S.

Jeśli chcesz robić pewne rzeczy na odległość, bo nie ma Ciebie w kraju itp., to lepiej znajdź sobie kkogoś zaufanego i kumatego na miejscu, bo raczej obudzisz się z ręką w...

Dzieki wielkie! Wypelnilam przed chwila formularz, zobaczymy co mi przesla:)

Robie na odleglosc co sie da, ale wszystko co z pompa zwiazane musi sie odbyc w lipcu, gdy bedziemy w Polsce. Bede wiedziala odpowiednio wczesniej, kiedy konkretnie bedziemy mieli urlop, wiec mysle, ze nie bedzie problemu.

• 3 weeks później...
Co jest lepsze, pompa z wbudowanym zasobnikiem na wode czy oddzielny zbiornik???

Ciężko to rozpatrywać w kategoriach "lepszości", ale na pewno w razie jakiejś (odpukać) awarii, wymiany, naprawy zarówno jednego jak i drugiego elementu przy osobnych będzie łatwiej i pewnie taniej. Przy ewentualnej konieczności wymiany będziesz również skazana na części zamienne producenta, a te zazwyczaj są drogie, a przy osobnych układach konkurencja na rynku jest duża. Pozdrawiam

• 3 months później...

Jakie przyjmować realne wartości COP dla pompy gruntowej i powietrznej?

W swoich kalkulacjach przy wyborze pompy przyjmuje

dla PC GW COP - 3,5 a dla PC PW COP - 2,3.

Na działce mam gline wilgotną, zwierciadło wody 1,5 m p.p.t.

Bo jeśli pompę PW można mieć za ok 15 tys.

a pompę GW za ok 18 tys. z kolektorem poziomym

(13 tys pompa polska, 5 tys kolektor poziomy )

to coś czuje, że ogród czeka pewna rewolucja.

Oczywiście to ceny szacunkowe bez robocizny, armatury połączeniowej i bojlera CWU.

Przyjmuje że w/w koszty będą podobne i wyniosą ok 6 tys.

Pytanie do użytkowników PC czy COP gruntowej jest realnie na tyle wyższy, że warto trochę dopłacić i

"przeorać" ogród.. ?

Rocznie dom ma zużywać ok 7000 kWh na CO.

Wartosci COP (SPF - bo chyba o to dokladnie chodzi) przyjmujesz sredniopesymistyczne. IMHO do kalkulacji moga byc, bo lepiej w te strone niz optymistycznie.

Co do PW vs. gruntowka, to nie tylko COP tu gra role, ale np. tez mozliwosci wykorzystania taniej taryfy oraz pewien rodzaj "bezpieczenstwa" przy niskich temperaturach. Twoje DZ przez caly seon bedzie powyzej zera (zreszta m asz idealne warunki na plaskie DZ). Nie masz tez halasujacego i zalodzajacego sie urzadzenia kolo budynku. Majac mozliwosc instalacji gruntowki nigdy bym sie nie zdecydowal na PW.

W fazie budowy przeoranie ogrodka w celu zakopania DZ to zaden problem. Jeden dzien pracy koparki.

Akurat PW ma większe możliwości wykorzystania drugiej taryfy.A z .resztą się zgadzam

Myślałem, że odwrotnie.

Wg tego co się dowiedziałem PW "ciągnie" więcej prądu II taryfie bo powietrze w nocy zimniejsze...

A gruntówka ma cały czas podobną temperaturę niezależnie od pory dnia.

Idąc dalej gruntówka będzie mogła lepiej wykorzystać II taryfę.

Dobrze kombinuje?

Czy chodzi o to, że PW lepiej wykorzysta cieplejsze dni zimowe.?

Myślałem, że odwrotnie.

Wg tego co się dowiedziałem PW "ciągnie" więcej prądu II taryfie bo powietrze w nocy zimniejsze...

A gruntówka ma cały czas podobną temperaturę niezależnie od pory dnia.

Idąc dalej gruntówka będzie mogła lepiej wykorzystać II taryfę.

Dobrze kombinuje?

Bardzo dobrze kombinujesz.

Gruntówki są sprawniejsze, trwalsze i pozbawione wad powietrznych. Do tego wcale nie muszą być od nich droższe. Wszystko trzeba odnieść do konkretnych warunków.