Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LAZUR i trochę ogródkowo

Recommended Posts

Yuko, przepraszam, ale zapomniałam, że miałas na dniach obrodzić dziecięciem :bash::bash::bash::bash:

Spóźnione acz szczere gratulacje :hug:

Już wiecie jak ma na imię czy czekacie aż sam zacznie mówic i się w końcu przedstawi ;)

Czy możesz pokazać malucha ?

Jak tam porodzik ?

Masakra teksańska piłą czy czi lałdzik ?

Mari, uwielbiam te Twoje teksty:yes:

Mały to Bartosz, fotki u mnie w galeryjce tu i tu, poród luzik, szybciutko, bezproblemowo, "po" też rewelka, w końcu dla mnie to nie pierwszyzna;)

Edytowane przez yuka

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobiłam tak drożdżowe od Beauty (też jedno z truskawkami, drugie bez owoców) i niestety, wyszły mi z blachy:lol2: Miałam cały piekarnik do mycia:)

No nie wytrzymam:rotfl:

A nie mowiłam ,że zawsze "WYCHODZI"?:D:D:D:D

Yuczko ,Jakie wymiary ma Twoja blacha?

Beatko, ogród niezmiennie zachwyca!!:yes:mam nadzieję ,ze deszcz nie poczynił wielu strat? u nas jest strasznie zimno i cały dzień jest jesiennie i dżdżdysto...taka pogoda wybitnie mi nie odpowiada ,juz wolę upały.:yes:

Buziaczki przesyłam:hug:

Yuko, jak Ty właściwie masz na imię ? Jakos nie miałam przyjemności lub nie pamietam ( muszę odstawię tę wódkę bo zwoje mi się przegrzewają :lol2: )

Ja Cię !!!! Jakich Wy ładnych Bartoszów robicie !

Poprosze przepis ;)

Ja juz co prawda, warsztat na strych odłozyłam a mężu się wykastrowało, ale kto wie.....kto wie.....

Ma bardzo zgrabny łebeczek i nosek jak kartofelek.

Boski, śliczny a ta blond rusałka ( mniemam, że córuś) jaka dumna, że ma takie małe słodkie coś.....

Jak to poród pikuś ???!!!

Ja się tak nie bawię !

Mi zrobiono jesień średniowiecza.

Średniowiecze minęło ale ta cholerna jesień ...została.

Ja tez mam wprawę i to nie małą.

Zabieram klocki i spadam do siebie.

Nie ukrywam, że szlocham sobie cichutko....;)

GRATULACJE od cioci Anki.

Cmoooook.

Mari, imię moje nie nadaje się na forum;)

Przepis na Bartoszka bym Ci dała, ale do tego jest niezbędny mężu niewykastrowany;)

Poród naprawdę pikuś:yes: Bardzo się cieszę, ze wywinęłam się od cesarki, bo w zasadzie już sala operacyjna czekała...

A Ty ile masz dzieciaczków, że piszesz, że wprawę masz niemałą?

No nie wytrzymam:rotfl:

A nie mowiłam ,że zawsze "WYCHODZI"?:D:D:D:D

Yuczko ,Jakie wymiary ma Twoja blacha?

Beatko, nie brałam całkiem serio Twoich słów:lol2:

Dzisiaj już mi nie WYSZŁO, włożyłam na 3 blaszki. Jest pychota, bardzo puszyste i długo świeże. A blaszki mam takie 30x11cm

To i ja sobie ukradam przepisik od Beatki....może w końcu się zabiorę za ciasto drożdżowe:)

Drożdżowe

-75dag mąki

-1,5 szklanki mleka

4 jajka

-1,5 szklanki cukru

-15 dag margaryny lub masła

-6dag drożdży

-2 łyżeczki oleju

-szczypta soli

połowę maki wsypać do dużej miski,dodać do tego rozczyn wyrośnięty( w połowie szklanki letniego mleka z łyżką cukru rozpuścić drożdże i zostawić do wyrośnięcia)i resztę ciepłego mleka,czyli szklankę całość wymieszać chwile drewniana łychą .Masa jest gęsta ,ale nie trzeba je jdokładnie mieszać ,zostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnieciu dodać resztę składników-jajka ,olej,resztę mąki,cukier i stopioną ciepłą margarynę .Wszytsko wyrobić łyżka ok 5 minut az do pokazania sie pęcherzyków powietrza ( ja to wyrabiam w thermomixie).

Wyłożyć ciasto na wysmarowana tłuszczem blachę na to owoce i kruszonka(rabarbar można wstępnie udusić,ale niekoniecznie)

Ja jeszcze chwile czekam aż znowu podrośnie i wstawiam do nagrzanego do 50stopni piekarnika ,chwilę pieke w tych 50 a póżniej zwiekszam temp do 180stopni i piekę ok 40-50minut(wszystko zależy od piekarnika)

Ja mam zajbiaszczy przepis na drożdżowe ale z niego najlepsze to wychodza: bułeczki, slimaczki, jagodzianki i inne tego typu. Oooo zapomniałam, że jeszcze strucla.

Próbowałam zrobić z niego normalne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką i jakieś takie lipne.

Zrobiłam dziś w nocy to ciasto które Ty ostatnio piekłaś i powiem Ci.....nie za bardzo mi smakuje.

Wyrosło jak głupie. Myślałam, że opuści piekarnik.

Dałam dużo truskawek, bo pamiętałam, że Ty narzekałaś że za dużo ciasta w cieście i że za mało truskawek.

Niestety...Ciasto jest mokre i bardzo bogate w truskawy ale zajefajnie zmieniło kolor na chleb staropolski.

Śmisznie to wyglada. Tu różowo a tu sraczkowato.

Nie za bardzo leży mi smak samego ciasta ( zeżarłam gorący kawałek :rolleyes: ) - czuć sodę :sick:

Napompowana sodowa gąbka, mimo, że dodałam cukier waniliowy co by jednak trochę pachniało.

Kruszonkę zrobiłam według oryginału bo nie znoszę wiórków.

Dorzuciałam je w trakcie pieczenia. Uprzedzam, ryzykowna sztuczka, bo cały środek ciasta chodzi.

Piekłam znacznie dłużej bo surowe było.

Po wyznaczonym przez Ciebie czasie pieczenia, zmniejszyłam temp do 180 stopni i piekłam dalej. Studziłam w piekarniku ( lekko uchylonym).

Jak to mówią: dupy nie urywa :)

No patrz Mari...a mi i yuczce wyszło...nam bardzo smakowało!!! Kurcze, ja nie wiem.......u mnie sody wcale czuć nie było i sama widziałaś, że fajnie wyszło.

Mi natomiast nie wychodzą drożdżowe (oprócz rogalików:)) Zapodaj swój przepis na ślimaczki itp. w wolnej chwili oczywiście:)

Anka....wszystkim LEŻY tylko tobie nie LEŻY!!!!!!! Jakie delikutaśne podniebienie!!!!! :D:D:D To ja już nie wiem co ci polecić???

Ula...ależ mi ślinka leci....smacznego:) A powiedz ty mi jakich rozmiarów jest ta blacha??

Czy mogę zadać dość osobiste pytanie ???

To se zadam :D

Piszesz Beciu....moja przyjaciółka Moje Chmielniki.....

Skąd się znacie z Ulą Chmielnicką ?

Patrząc na ilość postów Uli, nie sądze, żeby z forum.

Widziałam ogródek Uli i wypisz wymaluj Twój !

Czy Wy mieszkacie w tej samej wsi ? :)

PS. Ulu Chmielnicka, nie działa Ci sygnatura.

PS II . Napisałaś w swoim wątku, że kupiliście stary dom. Masz może zdjecia z czasów ruiny ? Ciekawa jestem takich rewolucji i reanimacji.

Pokaż trochę tego swojego szczęścia.

PS III. Ja delikates ?????

Nie !

Lubię gdy na widok czegoś, po spróbowaniu czy obejrzeniu...mówię WOW lub brakuje mi słów.