Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LAZUR i trochę ogródkowo

Recommended Posts

Beatko to musiała być straszna ulewa!!:ogrożnie wygladał ten widok zza okna...dobrze ,że woda opadła:yes:

u nas w nocy też popadalo ,ale chyba niewiele ,,,bałam sie o naszą swieżo posianą trawę ,by nasiona nie spłynęły,ale jest ok!! jest pioruńsko zimno ,aż wierzyć się nie chce ,że to lipiec...

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aniu,to gdzie ty mieszkasz? na Alasce?hihihi

A co do zapraw i słoików-hmmmm,to mnie też to czeka.....ale na razie jeszcze czekam na owoce w moim ogrodzie....zapowiada sie urodzaj....to chyba Cię zaproszę do pomocy:lol2:

Beatko-a mnie przy takiej pogodzie nie chce się sprzątać.......chlebek już w piekarniku:)

Beatko...u nas chyba będzie po południu burza...a szkoda, bo ciepełka się chce. A dzisiaj zapowiadali, że idą Afrykańskie upały do nas:D:D:D gdzie???? ja się pytam te upały?????

Beatko-czekam i czekam na Ciebie:D

Aniu,jakie przetwory? co prawda mam jeszcze pół piwnicy....ale jak to mówią-od przybytku głowa nie boli:p

Mam zamiar robić czarną porzeczkę,taką zasypaną cukrem-do ciacha się przyda,trochę dżemów również.Może łatwiej będzie mi wymienic jakich zbiorów owoców się spodziewam,hihihi

wtedy pokombinujemy....otóż jabłka,śliwki ,wiśnie,maliny,jeżyny,czerwona porzeczka,agrest...ufff

Naturalnie jeszcze warzywka do wrzucenia do słojów: ogórki,buraczki....strach się bać-jak się sezon zacznie to:bash::bash::bash:

Ula, ojejciu....:lol2:

Szalonka mi sie włączyła :D

Co robisz z buraków ?

Ogórki wiadomo....

Owoce i same i w cukrze i w alkoholu i musy i zamrozić można

Można miksy. Podobno sa najlepsze takie kombinacje, które sie robi z owoców zbieranych w tym samym okresieczyli takich na które sezon przychodzi w tym samym momencie.

Ja zrobiłam:

- mus truskawkowy ( zmiksowany blenderem)

- dżem truskawkowy ze skórką cytrynową ( truskawki w plasterki )

- dżem z truskawek z miodem i cytryną( truskawki w plasterki)

- jagody w cukrze

- przecier ogórkowy

Na razie to tylko tyle ale w tym roku zaparłam się jak głupi i postanowiłam przerobić co sie da. Gdy haruję to nie myślę o swoich problemach i oddalającej się wizji wymarzonego domu. Smuta łapię wtedy gdy popatrzę na te stosy słoików i zastanawiam się gdzie ja to wszystko poupycham.

Nie mam spiżarni a w tym moim wymarzonym domu ....jest ! :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:

hej Aniu

ale kuchara z Ciebie ,pełna gębą:stirthepot:-tylko podziwiać:)

W dzisiejszych czasach mało której pani chce sie coś samej zaprawiać-podobno ,,to się nie opłaca"-cytuje tu moje koleżanki z pracy;)

Masz wiele pomysłów na swoje zaprawy-gratki.A jeśli chodzi o buraczki-to żadnych cudów nie robię-ot zwyczajnie w postaci wiórek lub w całości(malutkie sztuki) je zaprawiam-oczywiście na słodko-kwaśno.Nie wyobrażamy sobie jeść gulaszu z kaszą bez ich udziału:)

A co do marzeń......bądź dobrej myśli i szukaj......ja przez wiele lat o tym marzyłam,aż znalazłam to ,,coś"-tak,bo to ja je wyszukałam i zaciągnęłam tam lubego.....musiałabyś widzieć jego minę:eek::eek::eek:

Trzymam kciuki za poszukiwania....a może daj znać w jakim rejonie pomieszkujesz,to i ja sie rozejrzę:)

Cześć Beatko:)

a u mnie dziś tez się zanosiło na burzę....a tu dupka ni ma,ani deszczu ,ani burzy:wiggle:

Mnie to chyba coś napadło z tym pieczeniem-wyobraź sobie,że dziś dwie piekę drożdżówy na wynos,hihihihi

Jedna dla naszych kochanych ogrodników......druga jutro do pracy wyniosę-trzeba po dwumiesięcznej nieobecności się jakoś wkupić nie?

Najlepiej to moje dzieci-chodza ,wąchają-zapach po całej chałupce się roznosi-a tu ni uja ,hihihi

trudno......mamusia im innym razem upiecze:stirthepot: ( zresztą jeszcze w lodówce ciasto jest -fale Dunaju)-no wszystkiego nie musza mieć:)