Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LAZUR i trochę ogródkowo


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Ula......ja już po :D Od 17 do........:D

Było super....zawsze jest świetnie jak chcesz się pobawić i zresetować.

Całe szczęście, że głowa przeszła po tabletkach....

 

nooo,to pobalowałaś:)

...a fotki gdzie?:mad:

proszę tu ładnie co zapodać aby nam szczęki opadły:jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Edytowane przez Moje Chmielniki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na bitki wołowe

Mięso wolowe kroisz na plastry, rozbijasz tłuczkiem do schabowych, solisz, pieprzysz, obtaczasz w mące, podsmażasz na bardzo gorącym oleju. Wrzucasz takie podsmażone do garnka, na tej samej patelni podsmażasz cebulkę i do gara, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Kroimy w paseczki namoczone suszone grzyby i do gara zalewamy wodą z moczenia grzybów i wrzątkiem . Dusimy na maleńki ogniu do miękkości mięsa ok 2 godz, łyżkę mąki i ze 4 łyżki śmietany mieszamy i dolewamy trochę sosu z mięsa (hartujemy śmietanę) do gara i zagotować, Oczywiście sos do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Świetne do wszystkich kasz zwłaszcza gryczanej, klusek śląskich,makaronu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej dziewczyny.....ale piź...dzi.......................wieje znaczy....coś strasznego...już dawno takiego wiatru nie było!!!!

 

 

 

Ula, mówiłam ci, że u nas takie furory nie zrobiły:D Maciek wie co dobre:D

 

 

Aniu....przepis na bitki? Normalnie...biję :lol2: tłuczkiem małe plastry szyneczki....potem przyprawiam ulubionymi przyprawami....potem w mące i na patelnie. Obsmażam na rumiano i do garnka.....zalewam troszeczkę wodą, trochę się duszą we własnym sosie:D..... wrzucam warzywa (mam takie przygotowane w zamrażarce -marchewka, pietruszka. seler) i już, tylko doprawiam sobie jeszcze , daję dużo ziół ...bo lubię:D

 

 

Haniu...j.w...... zimno bez słońca i wieje...

A odbierz privka:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem jak sie robi bitki bo tez robię, ale byłam ciekawa co Wy dodajecie.

 

Mój sposób.

Polędwica wołowa pokrojona w plastry. Zbijamy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Wołowiny nie solić bo będzie twarda, będzie sie długo gotowała i nie dojdzie !

Obsamażamy na rumiano i wkładamy do garnka w którym juz chwilkę gotowała się woda z listkiem i pieprzem oraz odrobinka ziela.

Dusimy na wolniutkim ogniu a w tym czasie kroimy cebule w plasterki lub pół lub ćwierć.

Na oleju, obsamazamy cebulę do zbrązowienia ( nie spalenia bo gorzka). Gdy cebula osiagnie już odpowiedzni kolor, podlewamy ja wodą ( mozna tą z gotowania bitek lub zwykłą z czajnika). Dokładnie mieszamy i dusimy. Im dłużej dusimy tym powstały sosik ma ładniejszy kolor. W razie potrzeby dolewamy wodę. Tak uduszona cebulkę, wlewamy do bitek i jeszcze troszkę gotujemy do połączenia smaków.

Gdy mięso będzie mięciutkie, delikatnie wyjmuję mięso a pozostały w garnku sos, zagęszczam mąką z wodą i doprawiam solą - DOPIERO TERAZ i zagotowuję. Po zagotowaniu mozna juz wyłączyć i włożyc plastry mięsa.

Podawac z czym kto lubi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...