bogumil 18.11.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Dzięki dziewczyny.......chyba dzisiaj były mi potrzebne takie słowa:) I choć to banalnie brzmi, to jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulkowo 19.11.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Beatko, BĘDZIE DOBRZE, BĘDZIE DOBRZE:)))))))))))))))))odpoczywaj ile wlezie, i podawaj nam przepisiki:Pbo o świętach czas zacząć gadać!!!Dziewczynki, kisicie barszcz??? otulam w ten szary dzionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.11.2011 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Dzięki Asiu:) Podaję przepis na makowce. Mi z tego wychodzą trzy duże:) a mojej koleżance 6 małych:):) 1 kg mąki tortowej 1 jajko i 5 żółtek 10 dag drożdży, szczypta soli 1 szkl. cukru pół kostki margaryny lub masła 0.5 l mleka 1 łyżka oliwy Wsypać mąkę na stolnicę, podgrzać połowę mleka, rozkruszyć w nim drożdże, dodać dwie łyżeczki cukru. Jak drożdże wyrosną, wlać do mąki, dodać jajka, cukier, resztę mleka, sól, wymieszać dobrze i na końcu dodać rozpuszczoną margarynę i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na części i wałkować. Kłaść mak z bakaliami (zrobiony przez was lub kupiony) ja lubię dużo maku więc daję go dużo. Owijać makowce w papier do pieczenia ale tak , aby miały miejsce na wyrośnięcie. Piecze się ok 30-40 min. Muszą się przyrumienić. Jeśli robicie mak same, to na koniec do maku wykorzystajcie ubite białka. Myślę, że podany przepis jest przejrzysty, jeśli nie to pytajcie:) Makowce są przepyszne:) Z tego samego przepisu robię również drożdżowe bułeczki, mogą być z makiem lub serem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulkowo 19.11.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Mniam, jakoś nigdy nie robiłam makowca. Tylko taki torcik makowo-wiśniowy, też pycha:)A co jeszcze na święta robisz? U nas: śledzie najróżniejsze, tony karpia-tradycyjnie smażonego, z cebulą w bułce tartej(wygląda jak kotlet), w sosie śmietanowo-pomidorowym, ryba po grecku, pulpeciki rybne w occie, kluski z makiem, kapusta z grzybami i fasolą, pierogi, barszcz, zupa grzybowa, zupa rybna( nie umiem robić-babcia zawsze robiła-smak niesamowity...) No i jakieś mięsa-nie wiem, co w tym roku, sałatka . Ciasta też jeszcze nie wymyśliłam, jakie teraz zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.11.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 (edytowane) Asiu, ja też kiedyś nie piekłam makowców, bo myślałam , że nie dam rady....ale jak dostałam ten przepis, to się odważyłam....prościzna, a jaka satysfakcja!!!!! Ja robię tradycyjne potrawy wigilijne, nic wymyślnego, czyli pierogi i z kapustą i grzybami, ruskie, karp (uwielbiam) , śledzie pod pierzynką, w occie i w oleju, kluski z makiem z bakaliami, grzybki zapiekane w cieście naleśnikowym, barszcz z uszkami...i może o czymś zapomniałam, oooo, jeszcze kapustę z grzybami:) Zawsze, tzn od kilkunastu lat na wigilii są u mnie rodzice i brat z rodziną. I trochę dzielimy się robotą Moja mama robi najpyszniejszą rybę po grecku:) A na święta mięsa piekę bo moi panowie lubią pojeść, koniecznie bigos z grzybkami, sałatka jarzynowa też koniecznie , zrobię pewnie kulki mięsne z pieczarkami:), zraziki, no i nie wiem ....potem jeszcze mi się przypomni pewnie....aaa no przecież jeszcze ciasta:):) Ale głodna się zrobiłam:) Edytowane 19 Listopada 2011 przez bogumil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada1412 19.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Beatko, mocno ściskam:hug: I życzę duuuuużo zdrowia. I kciuki trzymam, żeby było wszystko dobrze... I BĘDZIE - zobaczysz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 19.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Beatko o ten przepis chodzi ??? PIERNIK ŚWIĄTECZNYJest to ciasto leżakujące, więc jeśli chcecie je jeść w święta, to już najwyższy czas je zrobić!SKŁADNIKI:1/2 kg miodu2 szklanki cukru25 dkg masła ------- całość podgrzewamy stopniowo prawie do wrzenia, a następnie studzimyDo ostudzowne masy dodajemy:1 kg mąki3 jajka3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka1/2 łyżeczki soli2-3 torebki przyprawy do piernikówCIASTO wyrabiamy, przekładamy do kamionki, miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce.Pieczemy na 3-4 dni przed świętami. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp 160-180 st. przez ok 15-20 min. Ostudzone placki przekładamy np: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą z bakaliami ( do wyboru i smaku ). Całość nakrywamy arkuszem papieru, obciążamy równomiernie i odsawiamy do świąt czyli na 3-4 dni aby skruszał.SMACZNEGO Zdrówka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 19.11.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Chyba o inny przepis chodziło , ale ten też jest wspaniały i pyszny ( tzw. leżakowany i nie taki byle jaki ).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.11.2011 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 (edytowane) mada i Andżeliko ...dziękuję za słowa otuchy...bardzo...bardzo:) Andżeliko, ten piernik musi być pyszny:) Ja niestety w tym roku nie mogę porywać się na leżakujący, ..... Ale na pewno przepis wykorzystam:) A czy Ty go robisz? To faktycznie już czas! Edytowane 19 Listopada 2011 przez bogumil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 19.11.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Tym bardziej jeszcze raz życzę zdrówka Właśnie dzisiaj zrobiłyśmy piernik czyli ja i córcia - ona najbardziej cieszyła się z wygniatania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.11.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Dzięki:) Już widzę twoją córcię przy takiej robocie...pamiętam moją jak uwielbiała "ugniatać" ciasto, a najlepiej wychodziły jej kopytka...miała je w buzi na sobie i na podłodze:):) Chociaż teraz mi pomaga i wyręcza czasami w kuchni...to już nie to... Bo teraz jest "dorosła":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 19.11.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 wygniatanie - wygniataniem , ale ile potem sprzątania ..... moja córcia też uważa się za dorosłą toż to przecież całe 5 lat Nie zdążę się obejrzeć , a będzie miała tyle lat co Twoja córa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.11.2011 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Moja w styczniu 17!!! I faktycznie, nie wiem kiedy to zleciało!!!! wkleję jej fotkę http://img534.imageshack.us/img534/9948/dsc05839b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 20.11.2011 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ma piękne oczy ....piękna nastolatka i chyba do mamusi podobna ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 20.11.2011 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Beatko..dziękuję za przepis:)Córka bardzo ładna dziewczyna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 20.11.2011 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Dzięki dziewczyny....no oczyska to ona ma:) Może troszeczkę do mamusi podobna jest....ale tylko troszeczkę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 21.11.2011 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Córka śliczna Beatko, a kutii nie robisz ? to moja ulubiona potrawa wigilijna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 21.11.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Dzięki yokasiu:) U nas w domu robi się makaron z makiem:) Te dwie potrawy różnią się tylko tym, że do jednej dajesz pszenicę, a do drugiej makaron. My wolimy z makaronem:) mmmm....pycha:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada1412 21.11.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Ależ piękna z Niej dziewczyna:jawdrop: My też wolimy z makaronem:D:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 21.11.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 U nas też makaron z makiem Beatko piękna masz córkę! Zdrówka życzę i pozytywnego nastawienia:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.