Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LAZUR i trochę ogródkowo


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Asiu:)

 

Podaję przepis na makowce. Mi z tego wychodzą trzy duże:) a mojej koleżance 6 małych:):):)

 

1 kg mąki tortowej

1 jajko i 5 żółtek

10 dag drożdży,

szczypta soli

1 szkl. cukru

pół kostki margaryny lub masła

0.5 l mleka

1 łyżka oliwy

 

Wsypać mąkę na stolnicę, podgrzać połowę mleka, rozkruszyć w nim drożdże, dodać dwie łyżeczki cukru. Jak drożdże wyrosną, wlać do mąki, dodać jajka, cukier, resztę mleka, sól, wymieszać dobrze i na końcu dodać rozpuszczoną margarynę i łyżkę oliwy.

Ciasto wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.

Podzielić na części i wałkować. Kłaść mak z bakaliami (zrobiony przez was lub kupiony) ja lubię dużo maku więc daję go dużo. Owijać makowce w papier do pieczenia ale tak , aby miały miejsce na wyrośnięcie. Piecze się ok 30-40 min. Muszą się przyrumienić.

Jeśli robicie mak same, to na koniec do maku wykorzystajcie ubite białka.

 

Myślę, że podany przepis jest przejrzysty, jeśli nie to pytajcie:)

Makowce są przepyszne:)

 

Z tego samego przepisu robię również drożdżowe bułeczki, mogą być z makiem lub serem:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniam, jakoś nigdy nie robiłam makowca. Tylko taki torcik makowo-wiśniowy, też pycha:)

A co jeszcze na święta robisz? U nas: śledzie najróżniejsze, tony karpia-tradycyjnie smażonego, z cebulą w bułce tartej(wygląda jak kotlet), w sosie śmietanowo-pomidorowym, ryba po grecku, pulpeciki rybne w occie, kluski z makiem, kapusta z grzybami i fasolą, pierogi, barszcz, zupa grzybowa, zupa rybna( nie umiem robić-babcia zawsze robiła-smak niesamowity...)

 

No i jakieś mięsa-nie wiem, co w tym roku, sałatka . Ciasta też jeszcze nie wymyśliłam, jakie teraz zrobię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Asiu, ja też kiedyś nie piekłam makowców, bo myślałam , że nie dam rady....ale jak dostałam ten przepis, to się odważyłam....prościzna, a jaka satysfakcja!!!!!

 

Ja robię tradycyjne potrawy wigilijne, nic wymyślnego, czyli pierogi i z kapustą i grzybami, ruskie, karp (uwielbiam) , śledzie pod pierzynką, w occie i w oleju, kluski z makiem z bakaliami, grzybki zapiekane w cieście naleśnikowym, barszcz z uszkami...i może o czymś zapomniałam, oooo, jeszcze kapustę z grzybami:) Zawsze, tzn od kilkunastu lat na wigilii są u mnie rodzice i brat z rodziną. I trochę dzielimy się robotą:) Moja mama robi najpyszniejszą rybę po grecku:) A na święta mięsa piekę bo moi panowie lubią pojeść, koniecznie bigos z grzybkami, sałatka jarzynowa też koniecznie , zrobię pewnie kulki mięsne z pieczarkami:), zraziki, no i nie wiem ....potem jeszcze mi się przypomni pewnie....aaa no przecież jeszcze ciasta:):):)

 

Ale głodna się zrobiłam:)

Edytowane przez bogumil
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beatko o ten przepis chodzi ???

 

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

Jest to ciasto leżakujące, więc jeśli chcecie je jeść w święta, to już najwyższy czas je zrobić!

SKŁADNIKI:

1/2 kg miodu

2 szklanki cukru

25 dkg masła ------- całość podgrzewamy stopniowo prawie do wrzenia, a następnie studzimy

Do ostudzowne masy dodajemy:

1 kg mąki

3 jajka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki soli

2-3 torebki przyprawy do pierników

CIASTO wyrabiamy, przekładamy do kamionki, miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce.

Pieczemy na 3-4 dni przed świętami. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp 160-180 st. przez ok 15-20 min. Ostudzone placki przekładamy np: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą z bakaliami ( do wyboru i smaku ). Całość nakrywamy arkuszem papieru, obciążamy równomiernie i odsawiamy do świąt czyli na 3-4 dni aby skruszał.

SMACZNEGO

 

Zdrówka życzę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mada i Andżeliko ...dziękuję za słowa otuchy...bardzo...bardzo:)

 

Andżeliko, ten piernik musi być pyszny:) Ja niestety w tym roku nie mogę porywać się na leżakujący, ..... Ale na pewno przepis wykorzystam:)

A czy Ty go robisz? To faktycznie już czas!

Edytowane przez bogumil
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki:)

Już widzę twoją córcię przy takiej robocie...pamiętam moją jak uwielbiała "ugniatać" ciasto, a najlepiej wychodziły jej kopytka...miała je w buzi na sobie i na podłodze:):):) Chociaż teraz mi pomaga i wyręcza czasami w kuchni...to już nie to...:) Bo teraz jest "dorosła":)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki yokasiu:)

 

U nas w domu robi się makaron z makiem:) Te dwie potrawy różnią się tylko tym, że do jednej dajesz pszenicę, a do drugiej makaron.

My wolimy z makaronem:) mmmm....pycha:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...