Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec akumulacyjny w mieszkaniu 49m2

Melanzyk

Recommended Posts

Witam

Chciałem prosić o radę odnośnie ogrzewania piecem akumulacyjnym.

Mieszkanie o powierzchni 49m2, wysokość 2,8m w starej kamienicy na 1 pietrze. Ściany zewnętrze są bardzo grube i zostały niedawno ocieplone styropianem. Jakie byłoby orientacyjne zapotrzebowanie na energię grzewczą? Jakiej mocy i ile pieców akumulacyjnych potrzebuję? Czy wystarczyłby jeden piec o dużej mocy w największym pomieszczeniu (salon z kuchnią) i będzie on w stanie ogrzać małe pokoje, czy też potrzebuję kilka pieców o mniejszej mocy do każdego z pokojów? Jakie było by optymalne rozmieszczenie pieców? Dodam jeszcze, że będzie robiona nowa instalacja elektryczna w całym mieszkaniu. Interesuje mnie piec dynamiczny z regulatorem pogodowym.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam Maciej

Poniżej orientacyjny plan mieszkania:

http://img851.imageshack.us/img851/1111/plango.jpg

Edytowane przez Melanzyk

Osobiście zainstalowałbym trzy małe piece (1,6kW) pod każdym oknem, mieszkanie byłby lepiej dogrzane, można korzystniej nimi sterować.

Dziękuję za szybką odpowiedź ale ta opcja raczej będzie trudna do osiągnięcia.

Poniżej orientacyjny plan wyglądu salonu wraz z kuchnią. Pod drugim oknem planowana jest narożnikowa kanapa więc piec raczej odpada. Myśleliśmy bardziej o przeciwległej ścianie.

http://img10.imageshack.us/img10/5615/salonj.jpg

W takim mieszkaniu nawiew świeżego powietrza odbywa się przez rozszczelnione okna, zatem umieszczenie grzejnika w innym miejscu będzie mało komfortowe zimą. Można również rozważyć 2 piece, mniejszy do małego pokoju. Jeden duży oczywiście może dogrzać takie małe mieszkanie, ale pomieszczenie w którym będzie stał może być przegrzane, mniejszy pokój tylko z nawiewem świeżego powietrza może być mało komfortowy zimą.

Witam. Jakiej mocy piece bys polecil? Jaki do malego pokoju z oknem a jaki do salonu z kuchnia. Dodam jeszcze ze w mieszkaniu sa nowe plastikowe okna bo zapomnialem o tym wczesniej wspomniec. A co z pokoikiem bez okna? Czy bedzie duza roznica w temp miedzy tym a pozostalymi pokojami jak nie umiescimy tam pieca? Wole wydac na mocniejszy piec/e zeby sie pozniej nie okazalo ze jest zimno.

Dziekuje

Pozdrawiam Maciej

Edytowane przez Melanzyk

• 2 years później...
Witam

Chciałem prosić o radę odnośnie ogrzewania piecem akumulacyjnym.

Mieszkanie o powierzchni 49m2, wysokość 2,8m w starej kamienicy na 1 pietrze. Ściany zewnętrze są bardzo grube i zostały niedawno ocieplone styropianem. Jakie byłoby orientacyjne zapotrzebowanie na energię grzewczą? Jakiej mocy i ile pieców akumulacyjnych potrzebuję? Czy wystarczyłby jeden piec o dużej mocy w największym pomieszczeniu (salon z kuchnią) i będzie on w stanie ogrzać małe pokoje, czy też potrzebuję kilka pieców o mniejszej mocy do każdego z pokojów? Jakie było by optymalne rozmieszczenie pieców? Dodam jeszcze, że będzie robiona nowa instalacja elektryczna w całym mieszkaniu. Interesuje mnie piec dynamiczny z regulatorem pogodowym.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam Maciej

Poniżej orientacyjny plan mieszkania:

http://img851.imageshack.us/img851/1111/plango.jpg

Jeśli mamy duże pomieszczenie i wychodzi nam duża mocy to lepiej kupić np. dwa piece żeby w sumie dawały moc jednego pieca. Kwestia doboru piecy to już trochę inna sprawa bo trzeba by jeszcze wiedzieć jakie duże są przeszklenie czy od spodu i góry ktoś grzeje, ile jest ścian zewnętrznych itd. To pytanie juz do jakiejś firmy. Jeśli chodzi o rodzaje piecy to na rynku jest tego bardzo dużo http://grzejemy.pl/pl/c/Dynamiczne-piece-akumulacyjne-wg-mocy/59 tu masz listę chyba najpopularniejszych marek na rynku.

Pozdrawiam

Robert B.

• 3 months później...

Byc może w innym wątku była już ta sprawa poruszana, ale gubię się w gąszczu czasami niepotrzebnych dyskusji o niczym .... z przeproszeniem stąd moja prośba tutaj.

Interesują mnie dynamiczne piece akumulacyjne gdyż w kwestii źródeł ciepła wybór mam tylko jeden: elektryczność, chociaż wspomagana kominkiem, bez DGP. Teoretycznie w sieci jest trylion informacji na temat takich pieców, ale konia z rzędem temu, kto nie znając się na tym wybierze dobrze.

Aktualnie najbardziej palący problem tkwi w ogrzaniu dwóch pomieszczeń: naszej sypialni 12m2 i pokoju córki około 20m2. Dom jest ocieplony (jakieś 13-15cm styropian) okna 3-szybowe. Oczywiście mam taryfę G12. Najważniejsza dla mnie jest możliwość różnorodnych ustawień pracy tych pieców w ciągu doby, czyli dobór odpowiednich regulatorów, najlpiej sterowanych elektronicznie, no i sie pogubiłam.

Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienia, jak znaleźć odpowiedni piec, ale proszę - jak dla pięciolatka, ja naprawdę gubię się w sprawach technicznych.

Aktualnie najbardziej palący problem tkwi w ogrzaniu dwóch pomieszczeń: naszej sypialni 12m2 i pokoju córki około 20m2. Dom jest ocieplony (jakieś 13-15cm styropian) okna 3-szybowe. Oczywiście mam taryfę G12. Najważniejsza dla mnie jest możliwość różnorodnych ustawień pracy tych pieców w ciągu doby, czyli dobór odpowiednich regulatorów, najlpiej sterowanych elektronicznie, no i sie pogubiłam.

Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienia, jak znaleźć odpowiedni piec, ale proszę - jak dla pięciolatka, ja naprawdę gubię się w sprawach technicznych.

Z tego opisu wynika małe zapotrzebowanie na energię, zatem problem mogą załatwić dwa niewielkie piece akumulacyjne (do 100W/m2). Sterowanie takim piecem ogranicza się jedynie do regulacji termostatem i czasem ładowania (oczywiście w taniej taryfie), w takim przypadku byłaby stała temperatura z niewielkimi wahaniami dobowymi. Natomiast piece z dynamicznym rozładowaniem mogą bardziej zróżnicować temperaturę w czasie doby, ale wymagają programatora pokojowego, oszczędności w tym przypadku wynikają z zapotrzebowania na ciepło i zróżnicowanej temperatury. Takie piece dobrze funkcjonuję z popularnymi programatorami tygodniowymi.

Kbab bardzo dziękuję za odpowiedź, jeśli pozwolisz zadam jeszcze kilka pytań i poproszę o konsultacje.

Jedno z pomieszczeń, to mniejsze, jest w dość newralgicznym miejscu, znaczy to, że ciepło z kominka nie dociera do niego w taki sam sposób, w jaki dociera gdzie indziej. Jest to sypialnia, więc temperatura może byc bardzo zróżnicowana w takim sensie, że w ciągu dnia nie potrzebuję tam powiedzmy 24 stopni tylko 20, natomiast wieczorem w granicach godz.22.30-23.30 i rano w godz. 06.00 do 07.00 chciałabym mieć temperaturę wyższą. Czy zasadne jest montowania tam grzejnika dynamicznego czy lepiej wstawić statyczny? A jeśli dynamiczny, to jaki programator dokupić i czy potrzebne są jeszcze jakieś, nazwijmy to, czujniki potrzebne do dobrej pracy tego grzejnika? Czy wystarczy jedno urządzenie aby ustawić żądaną temperaturę i godziny pracy czy jednak potrzebuję czegoś jeszcze?

Do pokoju córki będącym na poddaszu, gdzie pośrdoku usytuowany jest komin spalinowy ciepło dociera o wiele bardziej intensywnie i w ogólnym rozrachunku przez większą część doby można obejść się bez dogrzewania, jednakże gdy córka jest u siebie i ma choćby ochotę zamknąć drzwi, lub np. w nocy, gdy w kominku się wypala i dopływ ciepła nie jest już taki intensywny zaczyna byc zimno. Jaki wybrać grzejnik w takiej sytuacji, czy dynamiczny nie będzie przerostem formy nad treścią?

Nie ukrywam, że chciałabym obniżyć rachunki za prąd, aktualnie mam grzejniki konwektorowe, które i owszem sprawdzają się, ale z opisów przynajmniej wynika, że te akumulacyjne pomogą mi jednak zaoszczędzić na rachunkach.

Przepraszam za dość chaotyczną i być może zbyt infantylną formę moich pytań - naprawdę gubię się w tych technicznych zawiłościach a nie chciałabym ponosić niepotrzebnych kosztów.

Pod linkiem jest wykaz różnych pieców akumulacyjnych dynamicznych, a tutaj statycznych.

Czy miałbys czas i chęci spojrzeć na nie i jakoś doradzić mi, który z nich będzie dobry do mojego domu w tych dwóch różnych pomieszczeniach?

Tutaj są róznego rodzaju regulatory itp. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć, co z tego muszę mieć, żeby piece działały dobrze i koszty ogrzewania były trochę mniejsze?

Edytowane przez braza

Ok, trochę tego uzbierałaś, odpowiem inaczej - co bym zrobił na Twoim miejscu - zdecydowanie wybrałbym dwa piece z dynamicznym rozładowaniem, z tego co piszesz masz wymagania co do temperatury i czasu w tych pomieszczeniach. Wybór widać jest spory, osobiście wybrałbym 2 x Improel standardowy Active 16 (te w promocji), regulatory które podałaś raczej się nie sprawdzą - służą do rozdziału en el na wiele pieców. W Twoim przypadku wystarczą zwykłe programatory pokojowe np

http://allegro.pl/pokojowy-regulator-temperatury-salus-091fl-i3658247487.html

Jak widać są droższe piece, bardziej "wypasione", ale czy drogie piece z "elektronicznym regulatorem ładowania" zwrócą dopłaconą różnicę w kosztach ogrzewania - raczej wątpię. To jest oferta nowych pieców, ale można tanio kupić solidny, używany piec. Taki piec ładuje się w taniej taryfie i rozładowuje w ustawionym czasie, rozładowuje go dmuchawa - dość skutecznie potrafi dogrzać takie pokoje. Programator powinien być oddalony od pieca i w miejscu na które nie dmucha bezpośrednio gorące powietrze wydmuchiwane z pieca. Moc to min 1,2, max 1,6kW (w tym większym pokoju 1,6kW). Większy w tym mniejszym pokoju nie będzie błędem, spokojnie można też dać 1,6kW, chociaż byłby nieco przewymiarowany, ale to nie powinno odbić się na kieszeni. Oczywiście w ten sposób obniżysz i to znacznie koszt ogrzewania w porównaniu z konwektorami, zwłaszcza przy tar G12, jak również poprawi się komfort cieplny.

Edytowane przez kbab

Kbab jesteś nieoceniony!!! Bardzo Ci dziękuję za rady, na pewno z nich skorzystam, teraz jestem o wiele mądrzejsza niź 2 dni temu:yes: Jeśli pozwolisz, w przypadku kolejnych (mam nadzieję, że nie nastąpią) wątpliwości i pytań będę pisać a Ty nie będziesz z krzykiem uciekał:D

Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję, za cierpliwość i rady!!!!

Interesują mnie dynamiczne piece akumulacyjne gdyż w kwestii źródeł ciepła wybór mam tylko jeden: elektryczność, chociaż wspomagana kominkiem, bez DGP.

Zapytałaś o piece akumulacyjne - inwestując w używane mogłabyś za resztę zakupić tanie pc pp - warto to przemyśleć, komfort cieplny nie do przebicia, koszt ciepła zdecydowanie niższy, dodatkowo chłodzenie w upalne dni latem.

• 11 months później...

Proszę o radę. Jaką moc pieca sugerujecie do ogrzania sklepu w starej kamienicy, na parterze, podpiwniczony, 2 duże nowe okna wystawowe o wymiarach 2x1,5m każde (podwójne szyby), drzwi dwuskrzydłowe - trochę nieszczelne. Powierzchnia 47m kw, wysokość 2,8m.

Co radzicie - moc, producenta itp.? Oczywiście nie mam za dużo środków na ten cel - niestety.

Jeśli mi jeszcze wyjaśnisz, co to jest to pc pp to będę wiedziała, czy to chcę :D

Klimatyzator, ale chyba już wiesz.

PS

Sory, że tak późno

Co radzicie - moc, producenta itp.

Spróbuj ocenić straty tego sklepu - możesz to zrobić przy pomocy zwykłej farelki (lub dwu) i prostego watomierza - jeśli taka moc wystarczy do osiągnięcie wymaganego komfortu cieplnego to podaj zużycie energii w ciągu doby i różnicę temperatury zew/wew. Najprawdopodobniej powinno wystarczyć 5kW.

Edytowane przez kbab

Spróbuj ocenić straty tego sklepu - możesz to zrobić przy pomocy zwykłej farelki (lub dwu) i prostego watomierza - jeśli taka moc wystarczy do osiągnięcie wymaganego komfortu cieplnego to podaj zużycie energii w ciągu doby i różnicę temperatury zew/wew. Najprawdopodobniej powinno wystarczyć 5kW.

Dziękuję za odpowiedź :)