Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda (AW) - Wasze doświadczenia

bitter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a w jakim celu glikolem ??? no i jaka ma ta pompe ???:) - ciekawi mnie to bo cena musi byc fajna ..

Pompa to monoblock. W takiej pompie woda c.o. wychodzi na zewnątrz budynku. Jak nie ma dłużej prądu i pompa obiegowa nie włącza się co jakiś czas - może zamarznąć i w skrajnym przypadku uszkodzić pompę. jak zalejesz glikolem - nie ma takiego zagrożenia.

Możesz też zrobić awaryjne zasilanie samej pomki obiegowej - tak planuję u siebie.

Pompa to monoblock. W takiej pompie woda c.o. wychodzi na zewnątrz budynku. Jak nie ma dłużej prądu i pompa obiegowa nie włącza się co jakiś czas - może zamarznąć i w skrajnym przypadku uszkodzić pompę. jak zalejesz glikolem - nie ma takiego zagrożenia.

Możesz też zrobić awaryjne zasilanie samej pomki obiegowej - tak planuję u siebie.

nic dodać nic ująć

Karolas78

Dzięki za odpowiedzi. Widziałem już wcześniej Twoje dwa sterowniki pokojowe [Euroster 2006], ale czytając opis zrozumiałem, że jeden steruje piecykiem elektrycznym, a drugi zaworem przełączającym obieg kaloryfery/bojler.

Natomiast bezpośrednio pompą ciepła steruje jej sterownik z jednym czujnikiem na powrocie. Zgadza się?

Nadal nie wiem, czy do tej PC można podłączyć dodatkowy sterownik pokojowy.

Karolas78

Dzięki za odpowiedzi. Widziałem już wcześniej Twoje dwa sterowniki pokojowe [Euroster 2006], ale czytając opis zrozumiałem, że jeden steruje piecykiem elektrycznym, a drugi zaworem przełączającym obieg kaloryfery/bojler.

Natomiast bezpośrednio pompą ciepła steruje jej sterownik z jednym czujnikiem na powrocie. Zgadza się?

Nadal nie wiem, czy do tej PC można podłączyć dodatkowy sterownik pokojowy.[/QUOT

Tak Zigobar dobrze to wszystko zrozumiałeś (jak na mój prosty opis//cały czas poznaje temat pomp ciepła,w zasadzie dopiero od kilku miesięcy)

rozmawiałem z dystrybutorem i coś ma się w tym temacie zmienić,póki co może być podłączony jeden sterownik, ten od PC

Edytowane przez Karolas78

Zigobar chińszczyzna to już w tej chwili nie tylko be,

mają producentów PCI na tony i niektórzy z nich produkują pompy i nie tylko z certyfikatami CE ale też CB, CSA, EMC, EMF, GS, LFGB,

szczególnie te dwa ostatnie są ciekawe,

Ja powiem więcej - oczywiście moja opinia jest nieobiektywna, bo jestem związany z chińskimi dostawcami.

Bazuję na tym, co oglądam m.in. na targach Intersolar w Monachium i Frankfurcie.

Oni juz nie kopiują rozwiązań europejskich. Oni już tworzą lepsze. Przykładem niech będą szybkie pociągi, czy pompy ciepła ciepła z COP >1 przy -30.

Są od nas lepsi. Błyskawicznie poprawiają swoje produkty. I nie maja żadnych ograniczeń. Jak taki pociąg pędzący 450 na godzinę się wykopyrtnie, to pies z kulawa nogą się nie zainteresuje, ale kolejny będzie lepszy.

Taka jest moja opinia.

Witam. Te szybkie pociągi to pudło, to nie ich jest produkcja tylko Niemców. Zgodzę się, że chiny rosną w potęgę technologiczną i finansową, ale 100-200lat zapóźnienia technologicznego nie da się w przeciągu 10 lat nadrobić dobrymi chęciami, furą pieniędzy, i dużą siłą roboczą, trzeba to wszystko skopiować, albo oficjalnie nauczyć się od innych, więc spokojnie z tymi peanami na ich temat. IMHO.

• 2 weeks później...

witam

jestem zielonym użytkownikiem pompy metting 5 kw i mam pytanie do praktyków pc

jak długo powinna pracować pompa żeby osiągnąć tęperaturę zadaną na zasilaniu

moja pompa po 30 min pracy osiąga 25 st z początkowych 15st potem ją wyłączam bo nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie tak

pompa pracuje na glikolu i ładuje bufor przez wężownice

Musisz mieć pewność, że masz ruch cieczy w górnym źródle. Obiegówka jak byla długo sucha mogła się 'zastać'. Miałem tak w c.o. Robi się ciepła, buczy, ale sie nie kręci. Jeżeli to typowa 25-40/180 lub podobna, odkręć całkowicie tą dużą śrubę i przy pomocy długiegi klucza imbusowgo spróbuj ją poruszyć (przy wyłaczonym napięciu oczywiście).

A czujesz to 25 st. C daleko za pompą, na rurociągu?

RAFI@RAFI

Z tego co wiem, to przy braku obiegu [brak odbioru ciepła] doszłoby do szybkiego wzrostu temperatury w skraplaczu i awaryjnego wyłączenia PC.

Czy układ pracuje poprawnie można spróbować ocenić jeśli podasz temperatury [podczas pracy]:

- WE/WY wężownicy

- wody w zbiorniku

Przy okazji podaj objętość zbiornika, powierzchnię wężownicy i jej umiejscowienie w zbiorniku.