jasiek71 18.09.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Czytałem co tam Jasiek wyczyniasz u siebie Na pewno ta pompa fajnie by mogła działać z kolektorem powietrznym twojego typu ale latem mogło by być dla tej pompy zbyt gorąco. można by pokombinować przez jakiś zawór mieszający lub wykorzystać np. garaż jak coś w rodzaju bufora..., pompa ciągnie z garażu, a do garażu z pod połaci dachu. Nadmiar ciepła by nam w tedy akumulowały ściany i oddawały w nocy ps. pomyśl nad takim rozwiązaniem jako czerpnia do wentylacji mechanicznej, mówię oczywiście o południowej połaci dachu i okresie zimowym... Edytowane 18 Września 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekle 14.10.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Witam,mam pytanie czy założyłeś już tę pompę ciepła??? Pytam bo sam zastanawiam się nad kupnem i nie wiem na ile wierzyć sprzedawcy...Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 02.11.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam, Śledzę ten wątek od początku i postawnowiłem podzielić się moimi doświadczeniami i wynikami pomiarów.NIE reklamuję tutaj żadnego kokretnego rozwiązania. Uzywam pompy PW od lipca tego roku, jako alternatywy do oleju opałowego, którego cena jest koszmarna. W tej chwili koszt litra oleju to prawie 4 zł. Mam w domu dwie taryfy energii, czyli energia z prądu w tańszej taryfie jest tańsza niż wytworzona z oleju opałowego. Jakakolwiek PC będzie opłacalna w takiej sytuacji. Pompa od lipca pogrzewa CWU do +50 st. C. Od połowy września zasila również wodę CO i podłogówkę (nie mam je za wiele niestety) i kaloryfery. Z zawodu jestem automatykiem i informatykiem, więc pompa została opomiarowana - mierzona jest moc pobrana i wytworzona (wytworzona jest mierzona jako różnica temperatur * przepływ * ciepło właściwe wody). Załozyłem oddzielną domenę na wyniki i wizualizację pracy - dane są wysyłane przez modem GPRS (mieszkam na wsi), więc czasami to się kleszczy, proszę o wyrozumiałość. Pompa OnLine: http://www.pompacieplaonline.pl/Dane archiwalne: http://www.pompacieplaonline.pl/archiwalne.php Dane archiwalne wcześniejsze mam w pliku - jezeli kogoś to intersuje - proszę o info na priv. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, o ile będę potrafił. Wprowadziłem kilka modyfikacji do układu sterowania pompy (np. podgrzewanie cwu i co do innych temperatur, programy grzania na święta, weekendy, itp.) Pozdarwiam innych pompiarzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.11.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 re pompiarzszacun, ciekawie to wygląda, ale czegoś w tej tabeli brakuje i to najważniejszych danych. Jest zużycie energii, przeliczony cop, ale można byłoby dodać kolumnę z ciepłem dostarczonym do systemu - chyba z tym problemu nie powinno być.Pozdrawiam i nie znikaj, rzadko 1 post potrafi "powalić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.11.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 i niedyskretnie spytam - co to za pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 02.11.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 re pompiarz szacun, ciekawie to wygląda, ale czegoś w tej tabeli brakuje i to najważniejszych danych. Jest zużycie energii, przeliczony cop, ale można byłoby dodać kolumnę z ciepłem dostarczonym do systemu - chyba z tym problemu nie powinno być. Pozdrawiam i nie znikaj, rzadko 1 post potrafi "powalić" Spróbuję dorobić. Problem jest taki, że energię elektrycznę (podobnie jak moc) odczytuję przez RS485 z miernika mocy/energii. Moc grzewczą wyliczam. Ciepło to moc x czas pracy, ale będzie tu jakiś błąd. Ale pomyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 02.11.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 i niedyskretnie spytam - co to za pompa? No właśnie nie chcę być posądzony o kryptoreklamę. Proszę o maila na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 No właśnie nie chcę być posądzony o kryptoreklamę. Proszę o maila na priv. Wal śmiało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 02.11.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 To chińska pompa firmy Deron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 No COP tej pompy nie rzuca na kolana. Jedyneczka pewnie gdzieś w okolicach +4-5 stopni. Przy domach energooszczędnych zaczyna się dopiero jakieś grzanie. Taka pompa na CWU latem i ewentualnie okresy przejściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.11.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Moc grzewczą wyliczam. Ciepło to moc x czas pracy, ale będzie tu jakiś błąd. Ale pomyślę. nie musi być aż tak dokładnie, np od wczoraj godz 14, do 14 dzisiaj pc pobrała 20kWh, chociaż przeliczyć przez średni cop. Dobrze byłoby podać średni cop z całego okresu użytkowania skoro pc pobrała od 1.07 do dzisiaj 1280kWh. Przyznam, że spodziewałbym się po tak sporej pc trochę korzystniejszego cop, tu zaledwie w ciepły dzień sięga 3, przy -10stC może się nie sprawdzić. Edytowane 2 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 02.11.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Słyszalem, że w przyszłym tygodniu mrozy:) więc będzie szansa sprawdzenia. Ale zgadzam się, nie powala. Niestety mam ogrzewanie wysokotemperaturowe (dom ma 8 lat) i mało podłogówki. Poza tym ogrzewanie CWU jest najbardziej COPożerne. Ale w nowym domu to ho ho:) W tej chwili daję obsługuję swoje potrzeby PC. Niestety mój piec olejowy jest słobo sterowalny. idealnie byłoby połączyć podgrzewanie początkowo PC (np. do 40 st C), gdy COP jest większy, a poźniej olejem.Dodatkowo uzależniając temperaturę przełączenia od temperatury zewnętrznej, czyli COP. Mam już na to pewien pomysł, więc może wprowadzę to w życie. Z ciekawostek, które wprowadziłem w życie: 1. Temperaturę zadaną wody CO uzależniam od temperatury zewnętrznej.2. CWU grzeję w ciagu doby do różnej temperatury. Np jak jestem w pracy to tylko do +35.3. Dorobiłem sterowanie Turbo CWU 45/50, czyli wymuszenie podgrzewania cwu przez PC, gdy zadana temperatura jest niższa (np. ustawione jest, że w soboty od 10-18 temperatura zadana CWU to 40 stopni. Ale po wciśnięciu Turbo 50 jednorazowo woda podgrzewana jest do +50) Pozdrawiam. pompiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 02.11.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Ciekawie Waść prawisz. Gratuluję pasji. Uchylisz rąbka tajemnicy jak się wywleka takie dane na stronkę? Mam RS-a w sterowniku z komunikacją po MODBUS-ie, ale nie mam dojścia do darmowej SCAD-y, a te płatne powalają na kolana.Jak zamieszkam to może też bym udostępnił dla forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 02.11.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Tak naprawdę ... nie ma zadnej SCADy, z podobnego powodu - drożyzna:) Ale po kolei: 1. Do małego komputerka z WIN CE, Ethernetem i RS232 podłączony jest miernik mocy z rs485 i modbusem poprzez konwerter 232/485.2. Po USB podłączony jest do tego samego komputerka zrobiony przeze mnie sterownik do PC.3. Na komputerku działa mała aplikacja http://www.pompacieplaonline.pl/webLoader.jpg pokazująca co sie dzieje w przyrodzie i ładująca dane na hostowany serwer www z php i mysql, poprzez routerek z kartą SIM i RJ45.4. Hostowany serwer www pobiera ostatni rekord z bazy mysql i odpowiednio modyfikuje gifa z rysunkiem kotłowni, poprzez funkcje php wmontowując dane z kotłowni w obrazek.I ... już. Wyglada jak SCADA, a to tylko gif:) Trochę to skomplikowanie brzmi, ale pytaj proszę jeśli coś wymaga doszczegółowienia. Najwięcej czasu zajęło mi napisanie aplikacji pod CE. Strasznie wrażliwy system i co chciałem pójść na skróty, to sie wywalało. Ostatnia wersja działa w miarę stabilnie (nie zawiesiła się przez 48 godzin - a to dobry znak:)) pompiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 02.11.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Ufff. Aleś namłodził. Trza się będzie wrócić do szkoły, bo połowa z tego to czarna magia. Jak się ogarnę i zamieszkam, a mi nie przejdzie to się odezwę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 02.11.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 ok:) Zamieszczam jeszcze dane które zbierałem od 10 X.Miałem trochę gorszy algorytm i jest więcej błedów.T_zas i T_pow trzeba podzielić przez 16.Błędnie były też zapisywane przez pewien czas temperatury mniejsze od zera, jako zero.Plik spakowany tutaj: http://www.pompacieplaonline.pl/pompiarz.zipMoże komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A jaką pojemnośc mają te dwa zbiorniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 02.11.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A jaką pojemnośc mają te dwa zbiorniki ? CWU 160 litrów, CO 300 litrów. Jest pewien problem - cału układ, ponieważ jest włączony równolegle z istniejącym piecem olejowym, nie jest hydraulicznie rozdzielony. Po prostu układ podgrzewania pieca olejowego jest połączony hydraulicznie z układem co pieca olejowego. W efekcie przy podgrzewaniu cwu przez PC dochodzi do lekkiego podgrzewania co, co widać na danych. Oczywiście nie ma to wpływu na moce mierzona i wytwarzaną - po prostu dłużej podgrzewa się cwu, bo część ciepła 'zabiera' co. Precyzyjne rozdzielenie wymagałoby rozbudowania automatyki (zawory odcinajace) na co już nie chciałem wydawać (przekroje 25 mm to kolejne 250 zł/ szt). Jest jeszcze jeden bug - powrót wody co odbywa się przez płaszcz kotła olejowego - kolejny kompromis wymuszony istniejcą instalacją. Nie miałem procyzyjnej dokumentacji kotła i nie chciałem za bardzo rozbabrać tego co juz zbudowane. Oczywiście jak ktos buduje kotłownię od zera, a nie wchodzi do juz urządzonej, nie ma tych problemów. Kolejne zaburzenie wprowadza pompa obiegowa podłogówki. Eksperymentuję z jej wyłączaniem przy podgrzewaniu cwu, zeby jak najszybciej podgrzać cwu. Teraz, ponieważ tak jak pisałem wyżej, obwody cwu i co nie są do końca rozdzielone, pompa obiegowa podłogówki wydłuża proces podgrzewania cwu do zadanej temperatury. Nie jestem niestety hydraulikiem, pewnie dałoby się to rozwiązać na ileś tam sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 07.11.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam etuzjastów PC PW:) Mam już pierwsze wyniki poniżej 0 st. C.Zapraszam na http://www.pompacieplaonline.pl/ Obserwacje: Szronienie wymiennika, pewnie dodatkowo spotęgowane silną mgłą. Pompa okresowo wchodzi w tryb odmrażania.Wieczorem wrzucę fotki.COP bardzo silnie zależy od temperatury zasilania. Ach podłogówko w całym domu, czemu cię nie mam! Pozdrawiampompiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 07.11.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) Cześć pompiarz.Jak często się odszrania i jak długo to trwa w tej PC?Nie obawiasz się rozmrożenia skraplacza [i części instalacji] po nadejściu mrozów?Kombinuję nad podobnym układem, ale bez dodatkowego obwodu z glikolem i wymiennikiem płytowym jakoś tego nie widzę. Edytowane 7 Listopada 2011 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts