Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda (AW) - Wasze doświadczenia

bitter

Recommended Posts

Pierwsze pytanie dotyczy wcześniejszych postów a

mianowicie o do żywotności spręzarki;

Rozumiem że chcąc "oszczędzć kompresor nie mogę przy minusowych temp zadawać wysoką temp grzania np. 60C,w moim przypadku to max wartość, obecnie mam na 44C.

Druga sparwa częstotliwość zalaczania PC, ja mam średnio 4-6 razy w ciągu dnia.

Edytowane przez Karolas78

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pierwsze pytanie dotyczy wcześniejszych postów a

mianowicie o do żywotności spręzarki;

Rozumiem że chcąc "oszczędzć kompresor nie mogę przy minusowych temp zadawać wysoką temp grzania np. 60C,w moim przypadku to max wartość, obecnie mam na 44C.

Druga sparwa częstotliwość zalaczania PC, ja mam średnio 4-6 razy w ciągu dnia.

liczyłeś sobie współczynnik cop. zgadza ci się z tabelą?

jak tam zużycie energii?

ja mam zamiar kupić md 30d 12kw

HenoK podobno miałeś do czynienia z takimi PC Meeting, jak je oceniasz%?

Ja póki co jestem zadowolony,ale jeszcze nie było mega mrozów,mialem -4C jak dotąd. Myślę,że PC pociagnie do -10C potem pozostaje piecyk elektryczny,dodatkowo mam jeszce naftowy sterowany elektronicznie z wtryskiem(jest bardzo wydajny i przydatny)

Mozesz odpowiedzieć na moje wcześniejsze pytania j.w.

Z góry dzięki.

Październik --rachunek za prąd 200zł

Ja mam jeszcze problem ze zbyt częstym wlaczaniem PC,ponieważ czujka mierzaca temp umieszczona jest na rurce od powrotu glikolu z kaloryferów, i tak po podgrzaniu do 44C spadek do 29C trwa srednio 45min i PC się zalacza to chyba za czesto. Oczywiście nie zostawilem tak tego, jezeli w domu mam 22C ręcznie wylaczam PC, tylko to troche nie tak powinno wyglądać, chyba że taka częstotliwość zalaczania PC jest do przyjęcia.

Zużycie na poziomie 14kwh taryfa nocna, 6kwh dzienna ogólnie dla całego domu.

COP nie liczyłem nie wiem jak

Żeby policzyć COP musiałbyś pomierzyć moc elektryczną pobieraną przez pompę (z tym generalnie nie ma problemu - na portalu aukcyjnym takie jednofazoy miernik kosztuje 30-40 zł) i policzyć, albo pomierzyć ciepło wytworzone przez pompę. Potem podzielić wartość mocy grzewczej pompy przez moc elektryczną i wychodzi COP. Pomiar mocy grzewczej (W) to przepływ(ltr/h) x różnica temperatur na powrocie i zasilaniu (st. C) x ciepło właściwe glikolu / 3600 sekund.

Czyli generalnie bez wstawienia ciepłomierza, albo przepływomierza i dwóch czujników temperatury się nie obędzie.

Można też spróbować obliczyć moc grzewczą pośrednio - jeżeli znasz pojemność układu, czas i różnicę temperatur - ale ten pomiar będzie obarczony większym błędem, bo prawdopodobnie pompa pobiera co różną moc elektryczną w zależności od temperatury na zasilaniu.

Ja mam jeszcze problem ze zbyt częstym wlaczaniem PC,ponieważ czujka mierzaca temp umieszczona jest na rurce od powrotu glikolu z kaloryferów, i tak po podgrzaniu do 44C spadek do 29C trwa srednio 45min i PC się zalacza to chyba za czesto. Oczywiście nie zostawilem tak tego, jezeli w domu mam 22C ręcznie wylaczam PC, tylko to troche nie tak powinno wyglądać, chyba że taka częstotliwość zalaczania PC jest do przyjęcia.

W mojej pompie czujnik temperatury umieszczony jest domyślnie w zbiorniku buforowym. czyli pompa przestaje grzać, jeżeli temperatura w buforze osiągnie zadaną. W praktyce oznacza to, że czasami (jak grzeję c.w.u. przez wężownicę) wartość na powrocie jest wyższa niż w buforze. Teraz zacząłem się zastanawiać, czy to nie szkodzi pompie (w sensie wcześniejszych rozważań), ale pompa załącza się na dłużej, bo musi podgrzać jeszcze bufor.

A ile czasu trwa u Ciebie podgrzanie z tych 29 do 44 st. C? Czy przy takim układzie pompa obiegowa pracuje ciągle, żeby temperatura na powrocie glikolu odzwierciedlała rzeczywistą temperaturę w instalacji?

W mojej pompie czujnik temperatury umieszczony jest domyślnie w zbiorniku buforowym. czyli pompa przestaje grzać, jeżeli temperatura w buforze osiągnie zadaną. W praktyce oznacza to, że czasami (jak grzeję c.w.u. przez wężownicę) wartość na powrocie jest wyższa niż w buforze. Teraz zacząłem się zastanawiać, czy to nie szkodzi pompie (w sensie wcześniejszych rozważań), ale pompa załącza się na dłużej, bo musi podgrzać jeszcze bufor.

A ile czasu trwa u Ciebie podgrzanie z tych 29 do 44 st. C? Czy przy takim układzie pompa obiegowa pracuje ciągle, żeby temperatura na powrocie glikolu odzwierciedlała rzeczywistą temperaturę w instalacji?

Pewnie tak to jest zrobione aby mierzyć temp w instalacji, bufora jeszcze nie mam zabrakło kasy, to w nastepnym sezonie.

Co do grzania przy temp 6C i obiegu krótkim (czyli bojler) 5min, przy obiegu długim(CO) 2-3godz,

przy temp -2C obieg długi 4-5godz (PC w międzyczasie odszraniala się).

Mam jeszcze możliwość ustawienia na sterowniku czasów zal/wyl PC, wiec chcąc zmniejszyć ilość zal też z tego korzystam.

Pompiarz nie wiem czy to ty pisaleś wcześniej o kompresorze, jak to jest jezeli są niskie temp to nie powinno się na PC zadawać wysokich temp grzania np 60C, bo nie pociagnie nawet 5lat? Ja mam zamiar tylko do 45C nastawiac, przy mrozach oczywiście.

Czołem,

Też długo szukałem bufora, bo nowe są jakoś irracjonalnie drogie. Byłem już nawet skłonny przystosować stary hydrofor. W końcu znalazłem na aukcji 300 litrów za 600 zł. Na szczęście nie był daleko.

Nie, to nie ja pisałem. Mam wyniki pomiarów laboratoryjnych od producenta mojej pompy poniże -15 st. C i przy temp. -15.4, temperatura na zasilaniu jest 57.8 st. C. Czyli róznica temperatur ponad 70 stopni. Więc nie wiem co o tym myśleć.

Zaraz postaram się wrzucic te wyniki na stronkę i podeślę link.

Karolas78 - opisz dokładniej swój układ proszę. Masz glikol na krótkim obiegu z zasobnikiem i wymiennikiem do co?

Czołem,

Też długo szukałem bufora, bo nowe są jakoś irracjonalnie drogie. Byłem już nawet skłonny przystosować stary hydrofor. W końcu znalazłem na aukcji 300 litrów za 600 zł. Na szczęście nie był daleko.

Nie, to nie ja pisałem. Mam wyniki pomiarów laboratoryjnych od producenta mojej pompy poniże -15 st. C i przy temp. -15.4, temperatura na zasilaniu jest 57.8 st. C. Czyli róznica temperatur ponad 70 stopni. Więc nie wiem co o tym myśleć.

Zaraz postaram się wrzucic te wyniki na stronkę i podeślę link.

Karolas78 - opisz dokładniej swój układ proszę. Masz glikol na krótkim obiegu z zasobnikiem i wymiennikiem do co?

Instalacja CO zalana glikolem, bojler 130l z płaszczem wodnym. To wszystko polaczone z PC i piecykiem elektrycznym. Bojler też podgrzewa glikol

W domu dwa sterowniki jeden do PC drugi Piecyk. Jezeli PC nie daje rady uzyskać temp zadanej na sterowniku np. 22C, automatycznie drugi sterownik zalacza piecyk elektryczny. póki co chodzi na PC.

Co do ustawienia PC ja też mam wylotem powietrza do sciany(równolegle) i wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem, po pierwsze mala długość rur co wpływa na zmniejszenie strat ciepła, po drugie sprawdziłem i u mnie powietrze rozchodzi się po ścianie za róg domu, a od strony parownika jest spokojnie brak przeplywu zimnego powietrza temp wyższa o 1st C.

Dzięki - poczytałem. jak dla mnie strasznie skomplikowane.

Czy słyszał ktoś o sprężarce Copeland typu ZW (taka jest w mojej pompie) - na stronie Emersona jest opisana bardzo lakonicznie

http://www.emersonclimate.com/asia/en-AP/Products/Compressors/Scroll_Compressors/Commercial/Pages/zw_water_heating_scrolls.aspx

Tutaj http://www.21tradenet.com/news_2010-12-7/33788.htm informacja, że moze osiągnąć COP=2 przy poniżej -20 st. C. Oczywiście nikt nie pokusił się o temperaturę GZ dla tych danych.

Moja PC

MEETING 7KW/Copeland

dla domku 70m2,alternatywa do -8stC

listopad rachunek za prąd 320zł

http://img859.imageshack.us/img859/2486/20111210121316.th.jpg'[/img]

[/img]

[/img]

sterownik PC

[/img]

programator domowy ustawianie tepm. w domu (otwiera obieg kaloryfery/bojler)

,dodatkowo mam jeszcze drugi w innym miejscu,który steruje piecykiem elektrycznym(jak temp na zewnątrz spadnie poniżej -10stC).

http://img859.imageshack.us/img859/2486/20111210121316.th.jpg' alt='20111210121316.th.jpg'>