19501719500414 10.12.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 czy nie za nisko jest posadowiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 10.12.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) czy nie za nisko jest posadowiona? trochę za nisko,ale jak mi ją instalowali to byłem kompletnie zielony w temacie PC,chodziło też o wprowadzenie rur do budynku na tej wysokości. dopiero z własnej obserwacji i z forum dowiedziałem się więcej,cały czas coś odkrywam i się ucze. wiem ,że takie położenie PC wiatrakiem do ściany to dobre rozwiazanie. pisałem o tym wcześniej. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Karolas78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.12.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Witam, Nareszcie trafiłem na odpowiednie forum!! Od kilku miesięcy jestem posiadaczem PC Meeting MD20D 7KW. Chetnie podziele się doświadczeniami. Oraz spostrzeżeniami innych. Mam trochę pytań. Domek 70m2 bojler 130l z plaszczem wodnym. PC jako dodatkowe źródło do C.O. docelowo piecyk elektryczny, kaloryfery niestety jeszcze nie przewymiarowane, dostosowane do piecyka który grzeje do 65C. Proszę pytajcie,je też mam wiele pytań. (!za PC zapłaciłem 4tys+ instalacja 6tys razem z glikolem. Kurczę cena raczej śmieszna Napisz koniecznie jak ci się sprawdza w niskich temperaturach. Fakt domek też masz malutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.12.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 czy to jest monoblok?po zaizolowanych rurach sądzę, że tak, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 10.12.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Kurczę cena raczej śmieszna Napisz koniecznie jak ci się sprawdza w niskich temperaturach. Fakt domek też masz malutki. jak narazie dawała radę przy -3stC na zewnątrz, myślę,że pociągnie max do -9stC. Za te pieniądze kupiłem ją jako alternatywe do piecyka elektrycznego oraz do podgrzewania wody w bojlerze(latem to będzie praktycznie za darmo) pogoda łaskawa więc jestem zadowolony rachunki za prąd jw. a mój znajomy w llistopadzie za prąd zapłacił 170zł+jeszcze gaz mu przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 10.12.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) czy to jest monoblok? po zaizolowanych rurach sądzę, że tak, monoblok...czyli pojedyńcza pommpa bo nie wiem co to znaczy,jak już pisałem na tym forum nauczyłem się wszystkiego Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Karolas78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 10.12.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) gdzieś czytałem ,że takie PC jak moja służą w hotelach do podgrzewania wody w basenach,lecz mój instalator powiedział,że na tą pow domku+stweirdził "domek dobrze ocieplany" będzie dobra lecz nie jako główne źródło ciepła.mam małą piwnicę i nie ma możliwosci na piec tradycyjny,gazu ziemnego w moich okolicach jescze nie ma. więc mam piecyk elektryczny jako głów źr do CO+ PC do -9stC....a jak chcę szybko podnieść temp w domu np z 20stC do 22stC w ciągu 45min to włączam to przydatne urządzenie 28W/godz+nafta: http://img542.imageshack.us/img542/3108/20111210160627.th.jpg' alt='20111210160627.th.jpg'> Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Karolas78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 10.12.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Monobloc, czyli całe urządzenie w jednym kawałku, czyli podgrzewane medium (w przypadku Karolasa78 glikol) jest wypychane rurami na zewnątrz, podgrzewane w urządzeniu i wraca do budynku.Są jeszcze rozwiązania w dwóch kawałkach - wtedy woda (lub glikol) nie wychodzi na zewnątrz kotłowni, a ciepło odebrane z powietrza transportuje czynnik roboczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 10.12.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Monobloc, czyli całe urządzenie w jednym kawałku, czyli podgrzewane medium (w przypadku Karolasa78 glikol) jest wypychane rurami na zewnątrz, podgrzewane w urządzeniu i wraca do budynku. Są jeszcze rozwiązania w dwóch kawałkach - wtedy woda (lub glikol) nie wychodzi na zewnątrz kotłowni, a ciepło odebrane z powietrza transportuje czynnik roboczy. ...czyli ja mam monobloc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.12.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Monobloc, czyli całe urządzenie w jednym kawałku, czyli podgrzewane medium (w przypadku Karolasa78 glikol) jest wypychane rurami na zewnątrz, podgrzewane w urządzeniu i wraca do budynku. Są jeszcze rozwiązania w dwóch kawałkach - wtedy woda (lub glikol) nie wychodzi na zewnątrz kotłowni, a ciepło odebrane z powietrza transportuje czynnik roboczy. chyba się rąbnąłeś, przy monobloku z pompy do budynku jest wprowadzana woda grzewcza, a parownik i skraplacz znajdują się na zewnątrz w obudowie pompy, w przypadku splitu, parownik jest na zewnątrz a skraplacz w budynku zabudowany w module hydraulicznym, rozwiązanie o jakim piszesz, tzn o transporcie glikolu, występuje w pompach solanka-woda czy też woda-woda, w pompach powietrze woda, przy splicie do budynku wchodzą jedynie dwie rury z czynnikiem chłodniczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 10.12.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Mówimy o tym samym 1950 - po prostu Karolas78 ma instalację c.o. zalaną glikolem, a nie wodą, stąd nieporozumienie.Ale ma pompę typu monobloc, czyli podgrzewa wodę grzewczą (a u Niego glikol) w urządzeniu w całości zamontowanym na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 10.12.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Ale rzeczywiście przesadziłem - stosowanie glikolu w urządzeniu typo split, byłoby chyba przesadą Przy monoblocu to zabezpieczenie przed zamarznięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 10.12.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 chyba się rąbnąłeś, przy monobloku z pompy do budynku jest wprowadzana woda grzewcza, a parownik i skraplacz znajdują się na zewnątrz w obudowie pompy, w przypadku splitu, parownik jest na zewnątrz a skraplacz w budynku zabudowany w module hydraulicznym, rozwiązanie o jakim piszesz, tzn o transporcie glikolu, występuje w pompach solanka-woda czy też woda-woda, w pompach powietrze woda, przy splicie do budynku wchodzą jedynie dwie rury z czynnikiem chłodniczym 1950 to ja mam monobloc paarownik/skraplacz na zewnątrz w PC, zamiast cieczy glikol(zapobiegawczo przed zamarznieciem jak zabraknie prądu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolas78 10.12.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 1950 jaka jest najlepsza dla PC częstotliwość załączania na dobę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.12.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 w tym temacie są lepsi hydrauli, wihajster, kiedyś bywali: hydrol, bonetka, terplacesądzę, że tutaj się dowiesz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.12.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Karolas78"terplace" swego czasu określił ilość załączeń PC ok. 5-10/dobę jako rozsądną.Jeśli chodzi o wartości minimalne to według różnych żródeł:Minimalny czas pracy PC - 20minutMinimalny czas przerwy w pracy PC - 20minutlub też:Maksymalna ilość załączeń PC - 2 razy/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.12.2011 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Przyglądając się hewalexowi z początku tego wątku znów naszła mnie wątpliwość jak wykorzystać tę pompę nie tyko do podgrzania wody ale również do co w małym dobrze ocieplonym domu. Otóż już sam pomysł wpięcia za pomocą trójnika wywiewu z reku pod nawiew pompy jest fajnym rozwiązaniem. Nie tylko zyskujemy jakieś tam odzysk z wyrzucanego powietrza ale też mamy jedną dziurę w ścianie. Podobnie można by wpiąć nawiew z reku trójnikiem do wywiewu pompy - latem dodatkowe chłodzenie, zimą trzeba zrobić obejście więc i tak dwie dziury trzeba w ścianie robić. A teraz instalacja wodna. Wydaje mi się, że bez osobnego bufora/bojlera do CO się nie obejdzie. Ja widział bym to tak pompa ciepła poprzez nagrzewnicę dba o odpowiednią temperaturę w bojlerze o CWU, w trakcie jak dogrzewa CWU, ogrzewanie bufora CO jest odcięte przez zawór. Jak nagrzeje CWU to grzeje bufor CO (nie wiem jak tu rozwiązać sterowanie dwoma czujnikami temperatury. Osobny sterownik musiałby dbać o wyznaczenie temperatury jaka będzie optymalna do zasilenia bufora CO w zależności od temperatury na zewnątrz. No i w buforze CO konieczna będzie grzałka do podgrzania wody przy niskich temperaturach na zewnątrz aby wspomóc pompę. Tu też pojawia się problem sterowania. Najprostszym byłoby ustawienie progu temperatury zewnętrznej przy której włącza się zawsze grzałka wspomagając pompę ciepła. No i co ... dodatkowy sterownik? Nie bardzo umiem sobie to sterowanie jakoś poukładać. Może ktoś się pokusi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.12.2011 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Albo takie rozwiązanie - pompa ma już wbudowaną grzałkę ale nie wiem jak ją wykorzystuje i czy można wstawić większą. Nie wiem czy te wężownice dadzą radę nagrzać podłogówkę (100m2). Gdyby pompa nie dawała rady można pod drugą wężownicę podpiąć np zwykły bojler elektryczny 50l za 250pln z dodatkową pompką i mamy ekstra wsparcie grzania wody w postaci bojlera. Zupełnie szalony pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 11.12.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Karolas78 "terplace" swego czasu określił ilość załączeń PC ok. 5-10/dobę jako rozsądną. Jeśli chodzi o wartości minimalne to według różnych żródeł: Minimalny czas pracy PC - 20minut Minimalny czas przerwy w pracy PC - 20minut lub też: Maksymalna ilość załączeń PC - 2 razy/h W mojej pompie (myslę, że w innych też) sterownik dba o to, żeby nastąpiła przerwa w pracy sprężarki. Zauważyłem, ze nawet jeżeli pompa pracuje 24h na dobę, sterownik przerywa jej pracę na jakiś czas, więc chyba nie ma powodów, żeby obawiać się zbyt długiej pracy sprężarki. Myślę, że elektronika zrobi swoje. Gorzej ze zbyt częstym załaczaniem. Długo zastanawiałem się jak to rozwiązać i spróbuję opisać - może komuś się przyda. Tanie pompy wyposażone są w jeden rezystancyjny czujnik temperatury do umieszczenia w buforze, albo na powrocie. Jeżeli temperatura osiągnie wartość zadaną, pompa uznaje, że podgrzała wodę i się wyłączy. Później temperatura spada, pompa to widzi i ponownie się załącza. Nie ma problemu, kiedy mamy jeden obwód - np. tylko cwu. Ale jeżeli podgrzewamy wodę co i cwu pojawia się problem przełączania, albo dwóch czujników temperatury (co i cwu) i zaworu trójdrogowego. Dorobiłem swój sterownik i mierzę dwie temperatury w obu buforach co i cwu. Podgrzewanie cwu ma wyższy priorytet. Mój sterownik na dwa stopnie Celsjusza poniżej zadanej temperatury cwu sprawdza temperaturę co. Jeżeli temperatura co jest niższa niż zadana co, sterownik przełacza zawór trójdrogowy na podgrzewanie co, jednocześnie obserwując temperaturę cwu. W ten sposób bez przerywania pracy sprężarki przełączam sie pomiędzy podgrzewaniem co i cwu, minimalizując liczbę wyłączeń pompy. W takiej temperaturze jak teraz (około 1-3 stopni na zewnątrz) i moim stosunkowo duzym zapotrzebowaniem domu na ciepło, pompa czasami pracuje na okrąglo, przełączając się tylko pomiędzy co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 11.12.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Przyglądając się hewalexowi z początku tego wątku znów naszła mnie wątpliwość jak wykorzystać tę pompę nie tyko do podgrzania wody ale również do co w małym dobrze ocieplonym domu. Otóż już sam pomysł wpięcia za pomocą trójnika wywiewu z reku pod nawiew pompy jest fajnym rozwiązaniem. Nie tylko zyskujemy jakieś tam odzysk z wyrzucanego powietrza ale też mamy jedną dziurę w ścianie. Podobnie można by wpiąć nawiew z reku trójnikiem do wywiewu pompy - latem dodatkowe chłodzenie, zimą trzeba zrobić obejście więc i tak dwie dziury trzeba w ścianie robić. A teraz instalacja wodna. Wydaje mi się, że bez osobnego bufora/bojlera do CO się nie obejdzie. Ja widział bym to tak pompa ciepła poprzez nagrzewnicę dba o odpowiednią temperaturę w bojlerze o CWU, w trakcie jak dogrzewa CWU, ogrzewanie bufora CO jest odcięte przez zawór. Jak nagrzeje CWU to grzeje bufor CO (nie wiem jak tu rozwiązać sterowanie dwoma czujnikami temperatury. Osobny sterownik musiałby dbać o wyznaczenie temperatury jaka będzie optymalna do zasilenia bufora CO w zależności od temperatury na zewnątrz. No i w buforze CO konieczna będzie grzałka do podgrzania wody przy niskich temperaturach na zewnątrz aby wspomóc pompę. Tu też pojawia się problem sterowania. Najprostszym byłoby ustawienie progu temperatury zewnętrznej przy której włącza się zawsze grzałka wspomagając pompę ciepła. No i co ... dodatkowy sterownik? Nie bardzo umiem sobie to sterowanie jakoś poukładać. Może ktoś się pokusi? Cechą pomp powietrznych jest to, że produkują więcej ciepła im mniej go potrzeba i mniej wtedy kiedy trzeba go więcej, Stąd potrzeba stosowania bufora do co. Gdyby puscić zasilanie bezpośrednio na podłogówkę gdy jest cieplej na dworzu i dom nie odbiera tyle ciepła, szybko osiągniemy wartość zadaną i pompa się wyłaczy. Bufor pomaga zmagazynować energię w wodzie w wyższych temperaturach zewnętrznych i ograniczyć liczbę wyłączeń pompy. W niższych temperaturach zewnętrznych pompa podgrzewa bufor, a co odbiera ciepło z bufora i całość działa osiągając w jakiejś temperaturze zewnętrznej taki stan (w zależności od mocy pompy i zapotrzebowania budynku na ciepło), że wartości pobrana zrównają się z wytworzaoną przez pompę. A jak zimniej do będzie brakować mocy do ogrzania domu. Próbuje w swojej pompie zmieniać temperaturę zadaną co w ciągu dnia. Na początku robiłem eksperymenty z krzywą grzania ustawiając temperaturę zadaną co w zależności od temperatury zewnętrznej. Ale dałem sobie spokój. Teraz jedynie podnoczę temperaturę zadaną co od 13-15 w dni robocze, żeby maksymalnie wykorzystać tańszy prąd. Zysk na cenie prądu jest znacznie większy niż spadek COP spowodowany podgrzewaniem wody do wyższej temperatury. Sterownik o którym piszesz bitter jest do zrobienia w warunkach domowych, czego jestem przykładem. Koszt nie przekroczy 200 zł. Zrobisz sam, jeżeli potrafisz trzymać lutownicę w ręku i potrafisz trochę programować. Jeżeli nie, mogę pomóc. Jest tylko jeden problem - takie sterowanie wymaga wywalenia oryginalnego czujnika temperatury i zastąpienia go "Twoim". Nie wiadomo jak w tym wypadku z gwarancją na pompę. Ja nie miałem tych dylematów - pompę przywiozłem z targów w Monachium. I tak mam gwaranta w Chinach, więc ryzyk-fizyk:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts