Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda (AW) - Wasze doświadczenia

bitter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hydrauli

W każdej PC p-w można wydłużyć czas odszraniania i zwiększyć częstotliwość tegoż?

A przy okazji - mając zabezpieczenie obwodowe B20, jakiej mocy [maksymalnie] sprężarkę jednofazową można podłączyć, aby bezpiecznik wytrzymał start [PC bez softstartu]?

Prąd pobierany przez sprężarkę przy A7/W35 razy dwa - to dobry sposób na dobór bezpiecznika [o charakterystyce "B"]?

Edytowane przez Zigobar

Mam pytanko, w jaki sposób ustawiana jest temperatura na wyjściu takiej najtańszej powietrznej PC? Czy pompa zawsze grzeje "na maksa" czy ma jakąś regulowaną wydajność? Wiadomo, że COP zależy od różnicy temperatur górnego i dolnego źródła. Jak to dokładnie zrozumieć? Czy jest to różnica pomiędzy temperaturą powietrza a temperaturą wody wychodzącej z pompy, czy pomiędzy powietrzem a wodą wracającą z obiegu do pompy?

Mam pytanko, w jaki sposób ustawiana jest temperatura na wyjściu takiej najtańszej powietrznej PC? Czy pompa zawsze grzeje "na maksa" czy ma jakąś regulowaną wydajność? Wiadomo, że COP zależy od różnicy temperatur górnego i dolnego źródła. Jak to dokładnie zrozumieć? Czy jest to różnica pomiędzy temperaturą powietrza a temperaturą wody wychodzącej z pompy, czy pomiędzy powietrzem a wodą wracającą z obiegu do pompy?

Zależy od różnicy temperatur: powietrza, jakie trafia do pompy i wody, która wychodzi z pompy i grzeje zasobnik.

Jak dla mnie zawsze grzeje na maksa, tzn. podnosi na maksa temperaturę wody z powrotu (czyli podgrzewa wodę powrotu o tyle ile może).

Tak uważam, bo jak pisałem gdzieś wcześniej mam pompę podłączoną równolegle do pieca olejowego. Kiedy piec olejowy podnosi temperaturę i pompa też pracuje, to "dokłada swoje".

Szronienie nie wyklucza działania pompy - po prostu pompa od czasu do czasu odwraca cykl, podgrzewa parownik i lód spływa. Potem załącza się na nowo. Największe szronienie występuje w zakresie od +4 do -4 st C. Potem powinno być już lepiej, bo powietrze zewnętrzne jest bardziej suche im jest zimniej. Ale piszę z teorii - nie mam jeszcze takich doświadczeń.

Co to temperatury minimalnej pompy ciepła - mój producent deklaruje pracę do -25 st. C z COPem >1. Czy tak jest - sprawdzę tej zimy:)

mam pompę podłączoną równolegle do pieca olejowego.

Mógłbyś opisać w jaki sposób? Jak tym sterujesz? Jak wiesz cały czas zastanawiam się jak teoretycznie wpiąć pompę do układu z piecem kospela. Przy równoległym to pompa będzie działać niezależnie od sterowania pieca i wszystko kaszanić.

pompiarz

Wcześniej pisałeś o zmianie z B16 na C20. Pomyliłeś się, czy zmieniałeś kolejno B16/B20/C20?

Jeśli z B20 na C20, to przynajmniej wiem już, że 2,7kW to za dużo na B20.

Ciekawe, co podpowie "hydrauli", w końcu ma z tym do czynienia na co dzień. Oczywiście podpowiedzi innych kolegów również mile widziane.

Moja pomyłka, przepraszam. Sprawdziłem teraz w garażu - miałem B16, mam C20. Nie próbowałem po drodze B20. Kilka razy zdarzyło mi się, że S-ka wyskoczyła mi w nocy jak było zimniej na dworzu i rono były problemy z małzonką (letnia woda) :)

Podłączenie z olejowym opiszę jak pokładę dzieciaki do łóżek - bo co chwilę mi ktoś przeszkadza :)

Mógłbyś opisać w jaki sposób? Jak tym sterujesz? Jak wiesz cały czas zastanawiam się jak teoretycznie wpiąć pompę do układu z piecem kospela. Przy równoległym to pompa będzie działać niezależnie od sterowania pieca i wszystko kaszanić.

Poszedłem na łatwiznę i teraz zrobiłbym to inaczej, ale po kolei.

Wyjście ciepłej wody z PC puszczam na zawór 3drogowy. Do tego dostrugałem własny sterownik, który mierzy temperaturę w zasobniku c.w.u. i buforze c.o. W zależności od tych temperatur przełącza zawór 3d i podgrzewa c.w.u. przez wężownicę lub c.o. w buforze.

Dodatkowo mierzę temperaturę zewnętrzną i ustawiam, że jak jest poniżej iluś-tam-w-minusie w drogim prądzie i iluś-tam-w-minusie-jeszcze-mniej w tanim pradzie to załącza się piec olejowy. Tych wartości iloś-tam jeszcze nie znam. Nie było temperatur poniżej -5 i na razie nie włączałem ogrzewania olejowego. czasami tylko muszę podgrzać c.w.u. olejem, bo pompa ma teraz około 5kW, a rodzina nie chce czekać na ciepłą wodę.

Teraz zrobiłbym inaczej. Mozna przyjąć, ze Twój kocioł elektryczny - to mój olejowy.

Zainstalowałbym bufor c.o. na powrocie kotła olejowego (elektrycznego) i podgrzewał go PC do jakiejś temperatury. Z kotła dawał zasilanie na podłogówkę. A z podłogówki z powrotem do bufora c.o.

Kocioł mierzy tempearurę na wejściu (czyli z bufora c.o.) i jeżeli jest wysoka (PC daje radę) nie włącza się.

Jeżeli PC nie daje rady, woda w buforze c.o. stygnie, kocioł to wyczuwa (mierzy temperaturę na swoim powrocie) i zaczyna podgrzewać wodę (olejem lub prądem w Twoim przypadku). Jak uzupełni brakującą energię, woda w buforze podskoczy i kocioł się odstawi.

Wydaje mi się to dosyć proste i naturalnie automatyczne - u siebie wypróbuję w kolejnym sezonie - teraz już nie będę eksperymentował, bo rodzinka mnie ukatrupi jak im rozwalę c.o.

Dodatkowo PC podgrzewa wodę wracającą z instalacji podłogowej, a więc stosunkowo chłodną, czyli z dobrym COP.

Wg mnie powinno zdać egzamin.