hydraulik_ 17.12.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Ostatnio uruchomiłem CHIGO na potrzeby CO grzeje dom 200 m2.Trochę sie szroni ale trzeba wprowadzić jekieś parametry do regulatora ,żeby przestała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.12.2011 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 No mnie też ciekawi czy chodzi o zwykłą pompę do grzania CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.12.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Tak to ta zwykła 6 kW.poniżej 0 C jest problem z odszranianiem .Ale to da się przeprogramować .Chodzi już 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 18.12.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) hydrauliW każdej PC p-w można wydłużyć czas odszraniania i zwiększyć częstotliwość tegoż?A przy okazji - mając zabezpieczenie obwodowe B20, jakiej mocy [maksymalnie] sprężarkę jednofazową można podłączyć, aby bezpiecznik wytrzymał start [PC bez softstartu]?Prąd pobierany przez sprężarkę przy A7/W35 razy dwa - to dobry sposób na dobór bezpiecznika [o charakterystyce "B"]? Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.12.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 B20 wytrzyma 230v*20A = 4600W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 18.12.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 B20 wytrzyma 230v*20A = 4600W Silnik obciążony sprężarką to nie rezystor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.12.2011 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Tak to ta zwykła 6 kW.poniżej 0 C jest problem z odszranianiem .Ale to da się przeprogramować .Chodzi już 2 tygodnie A możesz rozrysowac jak Ty ją podłaczyłeś do CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.12.2011 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Mam pytanko, w jaki sposób ustawiana jest temperatura na wyjściu takiej najtańszej powietrznej PC? Czy pompa zawsze grzeje "na maksa" czy ma jakąś regulowaną wydajność? Wiadomo, że COP zależy od różnicy temperatur górnego i dolnego źródła. Jak to dokładnie zrozumieć? Czy jest to różnica pomiędzy temperaturą powietrza a temperaturą wody wychodzącej z pompy, czy pomiędzy powietrzem a wodą wracającą z obiegu do pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 19.12.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Moja pompa pobiera w czasie pracy ok. 2.7 kW (11 A) ale przy starcie poniżej 0 zabezpieczenie 20A B czasami wylatywało.Zmieniłem na 20C i jest spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.12.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Mam pytanko, w jaki sposób ustawiana jest temperatura na wyjściu takiej najtańszej powietrznej PC? Czy pompa zawsze grzeje "na maksa" czy ma jakąś regulowaną wydajność? Wiadomo, że COP zależy od różnicy temperatur górnego i dolnego źródła. Jak to dokładnie zrozumieć? Czy jest to różnica pomiędzy temperaturą powietrza a temperaturą wody wychodzącej z pompy, czy pomiędzy powietrzem a wodą wracającą z obiegu do pompy? Zależy od różnicy temperatur: powietrza, jakie trafia do pompy i wody, która wychodzi z pompy i grzeje zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 19.12.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Mam pytanko, w jaki sposób ustawiana jest temperatura na wyjściu takiej najtańszej powietrznej PC? Czy pompa zawsze grzeje "na maksa" czy ma jakąś regulowaną wydajność? Wiadomo, że COP zależy od różnicy temperatur górnego i dolnego źródła. Jak to dokładnie zrozumieć? Czy jest to różnica pomiędzy temperaturą powietrza a temperaturą wody wychodzącej z pompy, czy pomiędzy powietrzem a wodą wracającą z obiegu do pompy? Jak dla mnie zawsze grzeje na maksa, tzn. podnosi na maksa temperaturę wody z powrotu (czyli podgrzewa wodę powrotu o tyle ile może). Tak uważam, bo jak pisałem gdzieś wcześniej mam pompę podłączoną równolegle do pieca olejowego. Kiedy piec olejowy podnosi temperaturę i pompa też pracuje, to "dokłada swoje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 19.12.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ostatnio uruchomiłem CHIGO na potrzeby CO grzeje dom 200 m2.Trochę sie szroni ale trzeba wprowadzić jekieś parametry do regulatora ,żeby przestała. hyrdauli - ale chyba nie unikniesz szronienia - to wg mnie naturalny proces przy chłodzeniu powietrza zewnętrznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.12.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 i do jakich minusowych temperatur taka pompa bedzie dzialac, jak sie uniknie tego szronienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 19.12.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Szronienie nie wyklucza działania pompy - po prostu pompa od czasu do czasu odwraca cykl, podgrzewa parownik i lód spływa. Potem załącza się na nowo. Największe szronienie występuje w zakresie od +4 do -4 st C. Potem powinno być już lepiej, bo powietrze zewnętrzne jest bardziej suche im jest zimniej. Ale piszę z teorii - nie mam jeszcze takich doświadczeń.Co to temperatury minimalnej pompy ciepła - mój producent deklaruje pracę do -25 st. C z COPem >1. Czy tak jest - sprawdzę tej zimy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.12.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 a jaka pompa jak mozna wiedziec ??? a tak patrze sobie na ta pompe http://allegro.pl/pompa-ciepla-chigo-6-0-kw-zbiornik-200l-i1954252581.htmli jakby ja podlaczyc do CO i do tego oczywiscie uzytkowa tez by grzala - widze ze dziala do -7 stopni - i czy działaly by w nizszych temp. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.12.2011 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 mam pompę podłączoną równolegle do pieca olejowego. Mógłbyś opisać w jaki sposób? Jak tym sterujesz? Jak wiesz cały czas zastanawiam się jak teoretycznie wpiąć pompę do układu z piecem kospela. Przy równoległym to pompa będzie działać niezależnie od sterowania pieca i wszystko kaszanić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 19.12.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 pompiarzWcześniej pisałeś o zmianie z B16 na C20. Pomyliłeś się, czy zmieniałeś kolejno B16/B20/C20?Jeśli z B20 na C20, to przynajmniej wiem już, że 2,7kW to za dużo na B20.Ciekawe, co podpowie "hydrauli", w końcu ma z tym do czynienia na co dzień. Oczywiście podpowiedzi innych kolegów również mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 19.12.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Moja pomyłka, przepraszam. Sprawdziłem teraz w garażu - miałem B16, mam C20. Nie próbowałem po drodze B20. Kilka razy zdarzyło mi się, że S-ka wyskoczyła mi w nocy jak było zimniej na dworzu i rono były problemy z małzonką (letnia woda) Podłączenie z olejowym opiszę jak pokładę dzieciaki do łóżek - bo co chwilę mi ktoś przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 19.12.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Mógłbyś opisać w jaki sposób? Jak tym sterujesz? Jak wiesz cały czas zastanawiam się jak teoretycznie wpiąć pompę do układu z piecem kospela. Przy równoległym to pompa będzie działać niezależnie od sterowania pieca i wszystko kaszanić. Poszedłem na łatwiznę i teraz zrobiłbym to inaczej, ale po kolei. Wyjście ciepłej wody z PC puszczam na zawór 3drogowy. Do tego dostrugałem własny sterownik, który mierzy temperaturę w zasobniku c.w.u. i buforze c.o. W zależności od tych temperatur przełącza zawór 3d i podgrzewa c.w.u. przez wężownicę lub c.o. w buforze. Dodatkowo mierzę temperaturę zewnętrzną i ustawiam, że jak jest poniżej iluś-tam-w-minusie w drogim prądzie i iluś-tam-w-minusie-jeszcze-mniej w tanim pradzie to załącza się piec olejowy. Tych wartości iloś-tam jeszcze nie znam. Nie było temperatur poniżej -5 i na razie nie włączałem ogrzewania olejowego. czasami tylko muszę podgrzać c.w.u. olejem, bo pompa ma teraz około 5kW, a rodzina nie chce czekać na ciepłą wodę. Teraz zrobiłbym inaczej. Mozna przyjąć, ze Twój kocioł elektryczny - to mój olejowy. Zainstalowałbym bufor c.o. na powrocie kotła olejowego (elektrycznego) i podgrzewał go PC do jakiejś temperatury. Z kotła dawał zasilanie na podłogówkę. A z podłogówki z powrotem do bufora c.o. Kocioł mierzy tempearurę na wejściu (czyli z bufora c.o.) i jeżeli jest wysoka (PC daje radę) nie włącza się. Jeżeli PC nie daje rady, woda w buforze c.o. stygnie, kocioł to wyczuwa (mierzy temperaturę na swoim powrocie) i zaczyna podgrzewać wodę (olejem lub prądem w Twoim przypadku). Jak uzupełni brakującą energię, woda w buforze podskoczy i kocioł się odstawi. Wydaje mi się to dosyć proste i naturalnie automatyczne - u siebie wypróbuję w kolejnym sezonie - teraz już nie będę eksperymentował, bo rodzinka mnie ukatrupi jak im rozwalę c.o. Dodatkowo PC podgrzewa wodę wracającą z instalacji podłogowej, a więc stosunkowo chłodną, czyli z dobrym COP. Wg mnie powinno zdać egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 19.12.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Pisalem na tym forum tylko w innym miejscu ze wstawilem TQD 200. Jak na razie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts