Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda (AW) - Wasze doświadczenia

bitter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie uwagi – może będą przydatne;

- powietrze skierowane do takiej PCi z wnętrza budynku, jest czymś ogrzewane i nie jest za darmo,

- ilość (realna) powietrza wentylacyjnego (zimą) to 100 – 150m3/h,

- różnica 1 stopnia temperatury 1m3 powietrza, przy wilgotności 50 – 60%, to około 0,35Wh,

- przy porównaniach różnych PCi, jeśli producent nie napisał wg. jakiej normy były przeprowadzone badania i uzyskane „osiągi”, to może się okazać, że jest to tylko „księga życzeń” producenta i w zasadzie nieporównywalna.

1. Do ilu grzałeś bufor?

2. Możesz "podpaść" rodzinie i na 1 dzień wyłączyć cyrkulację (i wtedy zmierzyć!)?

Sam myślę o takim wynalazku...

Pozdr, Łukasz

No właśnie...

- temperatura początkowa wody

- temperatura końcowa wody

- czas grzania ( bez cyrkulacji )

- zużycie prądu w tym okresie

- temperatura powietrza czerpanego przez pompę

takie informacje byłyby cenne... ( można oszacować COP )

No tak... tak jak piszą co niektórzy...koszt pc na cwu latem to max 30-40zł/m-c....ale brednie a pozniej ludzie to kupują i się dziwią skąd takie rachunki za prąd...

Ps Cyrkulacja jest po to żeby ją używać !!!

Proponowałbym powstrzymać się jeszcze z komentarzami do czasu podania większej ilości danych...

tak sobie myślę, ze jeżeli został podgrzany bufor 750 l taką ilością energii, to może jeszcze coś zostanie z tego na kolejne dni...?

a wtedy wynik miesięczny może się istotnie zmienić...

spokojnie, to dopiero rozruch systemu, przewiduję roczne zużycie na cwu do 1200kWh tj do 100kWh/mies. Jest to zależne od rocznego zużycia cwu, które przyjmuje się na 1000kWh/os rocznie, przy przeciętnym cop=3,5 dla 4 osób wypada ok 1150kWh/rok, do tego trzeba doliczyć straty systemu tj cyrkulacja i straty na buforze (te powinny być rozliczone również dla ogrzewania). Przy podanej cenie prądu koszt nie powinien przekroczyć 60zł/mies.

W I taryfie za 0,6zł/kWh a w II za 0,33zł/kWh miesięczny koszt to 90zł a roczny ok.1000zł.Liczymy 300kWh miesięcznie.

Takie wyniki osiągniesz na bojlerze 140l za 600zł...

P.S.

Ja w M4 grzeję cwu GZ,dodatkowo gotuję na GZ i za 2 miesiące mam rachunek za GZ 170zł...2+1

Witam,

Wiemy o zaletach grzania cwu energią elektryczną szczególnie w II taryfie, ale jak także zadaję sobie trud sprawdzania różnych źródeł energii, kolega w nowo wybudowanym domu (170 m kw.parter +poddasze użytkowe) za grzanie DZ zapłacił za I sezon 2480,00 a za cwu (2 +2= 4 osoby) płaci miesięcznie od 60 do 80,00 złotych. Natomiast nikt nie mówi o kosztach wywozu nieczystości: szamba które wynoszą 220 zł miesięcznie za 12 m sześciennych i śmieci 69,00 za 120 litrowy pojemnik razem prawie 300,0 co miesiąc!

Pozdrawiam wszystkich z forum! Kazjan:o:o

Witam,

Wiemy o zaletach grzania cwu energią elektryczną szczególnie w II taryfie, ale jak także zadaję sobie trud sprawdzania różnych źródeł energii, kolega w nowo wybudowanym domu (170 m kw.parter +poddasze użytkowe) za grzanie DZ zapłacił za I sezon 2480,00 a za cwu (2 +2= 4 osoby) płaci miesięcznie od 60 do 80,00 złotych. Natomiast nikt nie mówi o kosztach wywozu nieczystości: szamba które wynoszą 220 zł miesięcznie za 12 m sześciennych i śmieci 69,00 za 120 litrowy pojemnik razem prawie 300,0 co miesiąc!

Pozdrawiam wszystkich z forum! Kazjan:o:o

69PLN/120litrów śmieci to rozbój w bialy dzień. Ja wraz z wprowadzeniem do domu zarządziłem segregację śmieci. Papiery, plastiki, szkło i reszta. Potem wywożę to sam na pobliskie wysypisko i płacę tylko za śmieci komunalne (ostatnio za zbiornik 240l zapłaciłem niecałe 4PLN). Reszta śmieci jako że są posegregowane oddaję za darmo. Koszt takiej operacji to około 10-15PLN tygodniowo + pół godziny mojego czasu.

69PLN/120litrów śmieci to rozbój w bialy dzień. Ja wraz z wprowadzeniem do domu zarządziłem segregację śmieci. Papiery, plastiki, szkło i reszta. Potem wywożę to sam na pobliskie wysypisko i płacę tylko za śmieci komunalne (ostatnio za zbiornik 240l zapłaciłem niecałe 4PLN). Reszta śmieci jako że są posegregowane oddaję za darmo. Koszt takiej operacji to około 10-15PLN tygodniowo + pół godziny mojego czasu.

Przepraszam za pomyłkę to 69,- za 240l pojemnik i wywóz 2 x w miesiącu czyli razem za 480l, segregacja podchodzili ze 2 lub 3 razy i chyba tylko wyszła sucha frakcja bez podziału na szkła itd...

No właśnie...

- temperatura początkowa wody

- temperatura końcowa wody

- czas grzania ( bez cyrkulacji )

- zużycie prądu w tym okresie

- temperatura powietrza czerpanego przez pompę

takie informacje byłyby cenne... ( można oszacować COP )

Witam ;)

Parę dób pracy PC i trochę więcej informacji:

Pompa pracuje z zadaną temperaturą 50 st. Jak temp w buforze spadnie do 46 to się włącza ponownie. Można ustawić zadaną temp. Histerezy chyba nie można zmienić.

Czasu grzania od 46 do 50 nie mierzyłem i nie widzę sensu skoro podaję zmierzone zużycie prądu. COP podam dokładny jak przeniosę miernik ciepła na obwód z PC.

Temperatura powietrza ok 21-24st. (mierzona przez sterownik od rekuperatora który wisi w kotłowni).

Mogę wyłączyć cyrkulację i sprawdzić zużycie prądu bez cyrkulacji. Kolejnym eksperymentem będzie jak przełączę pompę na czas pracy tylko w 2 taryfie i zobaczę czy zapewni ona wtedy komfort użytkowania CWU. Wszystkie rurki w podłodze i cyrkulacja mają ocieplenie grubości 2cm, ale z powodu rozległej instalacji straty pewnie są niezerowe.

Chciałbym nadmienić, że przy kotle na pellety ilość ciepła oddawanego do bufora nie schodziła poniżej 20kWh dziennie.

Edytowane przez gonzo93
uzupełnienie informacji

gonzo93!

Jakoś tak zasypaliśmy Cię pytaniami/prośbami, że teraz aż mi głupio (wygląda, jakbyś miał się tłumaczyć).

Dzięki za kawał dobrej roboty i dzielenie się spostrzeżeniami! Taka jest jednak niewdzięczna rola pioniera... :-)

Spoko spoko.

Jak na razie jestem pełen euforii. W porównaniu do pieca na pellety to pompa jest super ;) Żadnego smrodku, żadnego czyszczenia, dosypywania towaru, martwienia się czy działa itd.

Ale może reklamujący Hewalex-a Zigobar i 1950 lub inni wypowiedzą się w temacie zużycia 7,47kWh/dobę bo ja się nie znam na matematyce ;)

Ja się trochę znam, miałem w szkole... :)

biorąc pod uwagę:

" Chciałbym nadmienić, że przy kotle na pellety ilość ciepła oddawanego do bufora nie schodziła poniżej 20kWh dziennie. "

wyszło mi ( w pamięci ) COP powyżej 3 :)

abstrachując od powyższego obstawiam, że problem jest w buforze i dystrybucji CWU