Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda (AW) - Wasze doświadczenia

bitter

Recommended Posts

Witam ;)

Parę dób pracy PC i trochę więcej informacji:

Pompa pracuje z zadaną temperaturą 50 st. Jak temp w buforze spadnie do 46 to się włącza ponownie. Można ustawić zadaną temp. Histerezy chyba nie można zmienić.

Czasu grzania od 46 do 50 nie mierzyłem i nie widzę sensu skoro podaję zmierzone zużycie prądu. COP podam dokładny jak przeniosę miernik ciepła na obwód z PC.

Temperatura powietrza ok 21-24st. (mierzona przez sterownik od rekuperatora który wisi w kotłowni).

Mogę wyłączyć cyrkulację i sprawdzić zużycie prądu bez cyrkulacji. Kolejnym eksperymentem będzie jak przełączę pompę na czas pracy tylko w 2 taryfie i zobaczę czy zapewni ona wtedy komfort użytkowania CWU. Wszystkie rurki w podłodze i cyrkulacja mają ocieplenie grubości 2cm, ale z powodu rozległej instalacji straty pewnie są niezerowe.

Chciałbym nadmienić, że przy kotle na pellety ilość ciepła oddawanego do bufora nie schodziła poniżej 20kWh dziennie.

wg mnie COP tej pompy wynosi, bez liczenia w okolicach 3

czytaj Arturo ze zrozumieniem

Edytowane przez 1950

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ha,Twoja działka to jedynie sprzedaż PCi ;)

Nie potrafisz doradzić a jedynie zbałamucić klienta ?

Czemu gonzo93 ma takie duże zużycie energii ?

Może raz odpowiedz prawdę a nie lawirujesz między słupkami...

Czepiasz się wszystkiego Arturo, a trzeba jasno powiedzieć, że PCI jest najdroższa inwestycyjne i najtańsza eksploatacyjne, natomiast grzanie EE (energia elektryczną) odwrotnie najtańsze inwestycyjne i najdroższe eksploatacyjne choć przy dobrej izolacji budynku -wszystkie nośniki są o wiele tańsze.

Niech jednak ktoś przewidzi jaki nośnik ile zdrożeje w ciągu najbliższych 10 lat????! Poza tym chyba wszyscy wiedzą jak monopolista typu PGE, czy Tauron czy inny traktuje swojego klienta - ja w ekspresowym tempie od 24.06 do 15.10 włączenie licznika uzyskałem energię do przechowalni warzyw; 37 wizyt u różnych projektantów konsultantów wykonawców, kierowników itd itp i kupę kasy aby otrzymać energię elektryczną w sumie około 20 dniówek pracy w papirologii!!!:mad:

Sam jestem z wykształcenia elektrykiem ale Ci wszyscy monopoliści to ZGP którą trudno ruszyć nawet przez wielu świadomych odbiorców!!! :(

Kazjan

A ha,Twoja działka to jedynie sprzedaż PCi ;)

Nie potrafisz doradzić a jedynie zbałamucić klienta i lawirujesz między słupkami...byleby sprzedać a o resztę to niech się klient martwi.

Czemu gonzo93 ma takie duże zużycie energii ?

Dla swoich potencjanych klientów mógłbyś odpowiedzieć,żeby nie zrazić do Hewalex-a :)

już ci kiedyś pisałem,

zejdź ze mnie,

to czy gonzo ma duże zużycie energii, to jest jego sprawa i gajowego Maruchy,

jak na razie nie szukał porady w celu ograniczenia zużycia energii ale jedynie stwierdził, że ma takie a nie inne zużycie i jest zadowolony z PCI,

jak będzie chciał porady to będzie jej szukał,

a ty nie staraj się uszczęśliwiać kogoś na siłę i nie zachowuj się jak przekupka którą wszystko interesuje,

wpieprzasz się ze swoja nachalną opinią,

żebyś to jeszcze był praktykiem,

a gówno wiesz o jego budynku, zapotrzebowaniu na ciepło i innych uwarunkowaniach, a rżniesz fachofca, co to lepiej wie od wszystkich,

z logiką też u ciebie coś nie tak,

nie rozumiem, co ma duże zużycie energii w budynku u gonzo do Hewalexa,

przecież ten Hewalex nie spowodował wyższego zużycia energii a wręcz pozwolił na zmniejszenie zużycia energii,

synku, jeżeli już coś chcesz napisać by błysnąć,

to przeczytaj to sobie ze trzy razy, żeby zrozumieć to co napisałeś i dopiero później klikni w wyślij odpowiedź

to czy gonzo ma duże zużycie energii, to jest jego sprawa i gajowego Maruchy,

jak na razie nie szukał porady w celu ograniczenia zużycia energii ale jedynie stwierdził, że ma takie a nie inne zużycie i jest zadowolony z PCI,

jak będzie chciał porady to będzie jej szukał,

Święte słowa ;)

Mam duże zużycie CWU bo dzieciaki lubią się pluskać w wodzie, żonka lubi myć się w gorącej wodzie, czasowo jest włączana cyrkulacja, budynek jest spory i ma 3 łazienki i kuchnię. Sądzę, że największy wpływ na zużycie CWU ma cyrkulacja. Spróbuję pewnego dnia ją wyłączyć nic nikomu nie mówiąc i zobaczymy.

PRAWDZIWY COP wyliczę jak zamontuję w piątek ciepłomierz na obwodzie PC. Ciepłomierz już kupiłem na Alledrogo i w piątek mają przyjść hydraulicy dalej działać w kotłowni.

Bufor mam, bo jest to najlepsze wyjście przy kominku z PW. Bufor mam od 3 lat i bez sensu było żebym kupował PC z zasobnikiem. Teraz mam tak, że jak mi się zachce, to paląc w kominku, CWU też się podgrzewa.

btw. ale wsadziłem kij w mrowisko ;)

mam cyrklacje, z tym że u mnie cyrkulacja nie chodzi non stop a jest ustawiana wg trybu życia mieszkańców, generalnie jak juz chodzi to pracuje 2-3min a pozniej stoi ok 15min (sprawdziłem w jakim czasie wychładza się woda) działa na zasadzie 2-3min/15min przerwy..2-3min/15min przerwy.... od godz 23 do 6 rano jest wyłączona.
Jaką masz pompę obiegową do tej cyrkulacji ? na jakim biegu pracuje ? Jak ci to wychodzi kosztowo ?

u mnie cyrkulacja nie chodzi non stop a jest ustawiana wg trybu życia mieszkańców, generalnie jak juz chodzi to pracuje 2-3min a pozniej stoi ok 15min

Hmmm. U mnie cyrkulacja chodzi rano 1,5h i popołudniu 17-22 ciągiem. Jaki masz sterownik do takiego pulsacyjnego ustawienia cyrkulacji? Ja mam zwykły włącznik czasowy elektroniczny.

Jak daleko masz odbiorniki wody od zbiornika?
Ja będę miał 14m do łazienki na poddaszu i 11m do wc na parterze. Pompownia w piwnicy. Zastanawiam się czy jednak recylkulacja czy może drugi zasobnik w łazience dla potrzeb łazienki i wc. Jak recylkulacja to myślałem pompa 4,5..20W ale jak tym sterować ??? (pory dnia, godziny itp) albo zasobnik bez płaszcza, bez wężownicy w dobrej izolacji 200L w łazience na poddaszu i mieszać wodę z dolnym zasobnikiem 100L w pompowni w piwnicy pompą 4,5..20W i sterowaniem różnicą temperatur w zasobnikach. Nie musze się martwić o pory dnia, bo wszystkim zajmuje się sterownik (np. solarny), a do wykorzystania w kuchni mam 100L a w łazienkachh 200L+100L cwu. Edytowane przez ferrit

Planuję policzyć w najbliższych dwóch miesiącach co się bardziej opłaca.
A co będziesz porównywał ? Zużycie wody na spuszczaniu zimnej do zużycia prądu przez pompe obiegową ? Pamiętaj, że przy recylkulacji częściej włącza się PC do grzania CWU. Tylko jak to zmierzyć i policzyć (jej włączanie)?

A co będziesz porównywał ? Zużycie wody na spuszczaniu zimnej do zużycia prądu przez pompe obiegową ? Pamiętaj, że przy recylkulacji częściej włącza się PC do grzania CWU. Tylko jak to zmierzyć i policzyć (jej włączanie)?

Co do odległości łazienek od kotłowni to też mam po kilkanaście metrów. Na etapie budowy pilnowałem żeby rurki były dobrze zaizolowane - i są (izolacja grubości 2cm).

Co do sterowania pompką cyrkulacyjną to ja mam sterownik który pozwala na 8 cyklów wł/wył na dobę.

Co do wyliczenia j.w. to trzeba porównać zużycie prądu i wody w miesiącu z cyrkulacją i zużycie prądu i wody bez cyrkulacji. Wtedy wyjdzie co się bardziej opłaca i co jest droższe. Czy koszt większych ścieków (bo spuszczamy wodę), czy prądu na straty z okazji cyrkulacji. Obawiam się, że cyrkulacja i tak będzie droższa. Komfort cyrkulacji jednak jest ważny i chyba trudno go wycenić.

Zauważyłem, że w pompie działa non-stop pompa obiegowa i w stanie spoczynku pompa pobiera ok 100W. Nie chodzi mi nawet o zużycie energii, ale o wychładzanie wody w buforze - niepotrzebnie jest mielona między pompą a buforem. Musze poszukać jakiejś mniej lakonicznej instrukcji lub zewnętrznego sterownika który włączałby prąd w pompie w zależności od zmierzonej temperatury.

Te wnioski, plus chęć ewentualnego włączania pompy tylko w 2 taryfie, świadczą o skromności możliwości sterowania pompy i dużych oczekiwaniach użytkownika ;)

Już znalazłem parametr dotyczący pracy pompy obiegowej. Może pracować non-stop lub tylko wtedy kiedy pracuje pompa ciepła. Wrócę do domu to zmienię ustawienie.

Na cyrkulacji CWU mam też wyłącznik czasowy.

W ramach oszczędności energii i ograniczenia strat, po zakończeniu prac przez hydraulików docieplę dokładnie wszystkie rurki.

Cześć gonzo93. Ściągnij sobie instrukcję ze strony producenta. Zwróć uwagę na tabelkę z parametrami ustawialnymi - w instrukcji dołączonej do mojej PC znalazłem błąd. Parametr "9" to nie tryb pracy pompy ciepła, lecz pompy cyrkulacyjnej. W instrukcji ze strony, opis jest prawidłowy.

Twój pomiar mocy pompy obiegowej [100W] przyda mi się do obliczeń.

Widzę, że na razie PC "łyka" powietrze z pomieszczenia, na zimę chyba to zmienisz?

Edytowane przez Zigobar

Cyrkulacja to jest drańtwo, z którym należy walczyć jeszcze przed wyborem projektu. U mnie bez cyrkulacji ciepłą wodę mam w łazience po 15 sekundach. Odbija się to oczywiście na zużyciu wody. Planuję policzyć w najbliższych dwóch miesiącach co się bardziej opłaca.

Cyrkulację bym odpuścił - jest droga. Można poradzić sobie w inny sposób: zamontować pod umywalką niewielki 5 l ogrzrwacz wody wpięty kaskadowo do instalacji ciepłej wody. Nastawiony na temp niższą niż woda w instalacji - zużycie prądu będzie znikome. Dlaczego tylko pod umywalką? Bo tak naprawdę tylko tam potzrebujemy ciepłej wody szybko. Wannę i prysznić można odpuścić bez uszczerbku dla komfortu.