andriuss 29.06.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Cyrkulację bym odpuścił - jest droga. Można poradzić sobie w inny sposób: zamontować pod umywalką niewielki 5 l ogrzrwacz wody wpięty kaskadowo do instalacji ciepłej wody. Wszystko jak wiadomo zależy od indywidualnych uwarunkowań, ale gdyby sobie abstrakcyjnie założyć, że podgrzewacz podgrzewa 15 litrów dziennie o 15 stopni przez 300 dni w roku, to się z tego robi 70 kWh. Najtańsze są po 150 PLN, ale jest feler - mają po 5 kW, a to już wypadałoby uwzględnić w elektryce albo godzić się na strzały korków raz na jakiś czas. Chyba sprawa nie jest taka oczywista, gdybym miał trzy łazienki i kuchnię rozstrzelone po domu, rurki i pompa mogą kosztować mniej i dawać lepszy efekt - przy założeniu, że energia stracona na cwu wraca gdzieś tam na reku. Ale do malutkich domów cyrkulacja rzeczywiście nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.06.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Wszystko jak wiadomo zależy od indywidualnych uwarunkowań, ale gdyby sobie abstrakcyjnie założyć, że podgrzewacz podgrzewa 15 litrów dziennie o 15 stopni przez 300 dni w roku, to się z tego robi 70 kWh.. 1. Popieram „przedpiszącego” – na tym Forum były już wyliczenia ile to cyrkulacja „zżera”. 2. Tak małe termy mają też po 2kW. 3. Można zainstalować niewielkie przepływówki o mocy 1 – 2kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 30.06.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Cześć gonzo93. Ściągnij sobie instrukcję ze strony producenta. Zwróć uwagę na tabelkę z parametrami ustawialnymi - w instrukcji dołączonej do mojej PC znalazłem błąd. Parametr "9" to nie tryb pracy pompy ciepła, lecz pompy cyrkulacyjnej. W instrukcji ze strony, opis jest prawidłowy. Też tą różnicę zauważyłem. W necie jest wersja ze stycznia, a z pompą dostałem z zeszłego roku. Twój pomiar mocy pompy obiegowej [100W] przyda mi się do obliczeń. Widzę, że na razie PC "łyka" powietrze z pomieszczenia, na zimę chyba to zmienisz? Na zimę to tą pompę wyłączę i będę grzać gazem. Teoretycznie PC pracuje do temp 0st. W najbliższych dniach przerobię wejście powietrza do pompy, tak by zaciągał z wyrzutni rekuperatora i z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 03.07.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) Witam.Nareszcie:- podłączyłem czerpnię pompy ciepła z wywiewem z rekuperatora;- wywiew z pompy ciepła z zewnętrzem;- zainstalowałem termometry na wejściu i wyjściu z pompy ciepła- zainstalowałem ciepłomierz na obwodzie pompy ciepłaPierwsze wyniki pomiarów. W ciągu doby pompa ciepła zużyła 7,5kWh prądu i wyprodukowała 0,1242 GJ ciepła.1GJ=277kWh, więc:0,1242GJ*277=34,4kWh, czyliCOP=34,4/7,5=4,58Temperatura zadana pompy ciepła - 48st. Pompa ciepła załącza się przy 44 i wyłącza przy 48st. Przy temperaturach na zewnątrz 10-14st, COP=4,6 to chyba bardzo dobrze. Ja jestem zadowolony. Pomiary będę kontynuował. ps. Strumień powietrza wyrzucanego przez rekuperator jest dużo niższy od strumienia zasysanego przez pompę ciepła, więc reszta jest zasysana z zewnątrz. Edytowane 3 Lipca 2011 przez gonzo93 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.07.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 kurdę... Ładny wynik... Chodzi mi głowie taka pompa - ale chciałem ja zapędzić do klimatyzowania chałupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 04.07.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 kurdę... Ładny wynik... Chodzi mi głowie taka pompa - ale chciałem ja zapędzić do klimatyzowania chałupy... Można, daje masę zimnego powietrza. Jeden forumowicz napisał: jasiek71 ps. dodam tylko że mam taką "maszynkę" tymi ręcami zrobioną co z powietrza wyciąga COP11.6 Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.07.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Pierwsze wyniki pomiarów. W ciągu doby pompa ciepła zużyła 7,5kWh prądu i wyprodukowała 0,1242 GJ ciepła. 1GJ=277kWh, więc: 0,1242GJ*277=34,4kWh, czyli COP=34,4/7,5=4,58 nie żebym się czepiał, ale skoro w pokrewnym temacie zapotrzebowanie na cwu dla 4 osób wyniosło 10kWh/dobę to co stało się z resztą ciepła tj 24kWh, czy poszło na pokrycie strat? To sporo, może po doładowaniu bufora zużycie spadnie w kolejnych dniach, ale jeśli się utrzyma to trzeba pomyśleć nad ograniczeniem strat tego systemu. Chyba, że zużycie cwu rzeczywiście przekracza 500l/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.07.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jeden forumowicz napisał: Co Wy na to? Zacząć produkcję, a po roku sprzedać firmę i iść na emeryturę z wielomilionowym kapitałem emerytalnym + coroczna wielomilionowa „dywidenda” z tytułu opłat patentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.07.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Można, daje masę zimnego powietrza. Jeden forumowicz napisał: ps. dodam tylko że mam taką "maszynkę" tymi ręcami zrobioną co z powietrza wyciąga COP11.6 i co ty na to? Co Wy na to? Jemu chodzi o powietrzny kolektor słoneczny sprzężony z wymiennikiem powietrze-ciecz. "Normalne" kolektory słoneczne mają większe przebicie. Np. moc rzędu 2kW transportują za pomocą pompki o mocy ~50W, czyli COP=40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 04.07.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jemu chodzi o powietrzny kolektor słoneczny sprzężony z wymiennikiem powietrze-ciecz. "Normalne" kolektory słoneczne mają większe przebicie. Np. moc rzędu 2kW transportują za pomocą pompki o mocy ~50W, czyli COP=40. No właśnie... czyli klasyczne wprowadzenie w błąd, lub powiedzenie niecałej prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 04.07.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 nie żebym się czepiał, ale skoro w pokrewnym temacie zapotrzebowanie na cwu dla 4 osób wyniosło 10kWh/dobę to co stało się z resztą ciepła tj 24kWh, czy poszło na pokrycie strat? To sporo, może po doładowaniu bufora zużycie spadnie w kolejnych dniach, ale jeśli się utrzyma to trzeba pomyśleć nad ograniczeniem strat tego systemu. Chyba, że zużycie cwu rzeczywiście przekracza 500l/dobę. Tu też nakłada się kilka spraw. Te 10 kWh to w mieszkaniu, gdzie odległości są inne, liczba łazienek jest inna i nie ma bufora. We wskazywanej pracy na forum przeczytałem, że połowa ciepła potrafi uciec w cyrkulację. Trochę dużo mimo, że wszystkie rurki mam zaizolowane 2cm pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.07.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Moim zdaniem. U Ciebie, to troszeczkę bardziej skomplikowany „układ”.Potężny zbiornik z mamką daje co najmniej 2 razy większe straty (poza okresem grzewczym) niż sam zasobnik do CWU grzany wężownicą – to powoduje również większe straty na cyrkulacji niż w rozwiązaniu „tradycyjnym” (mimo ocieplenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 04.07.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 gonzo93 jaką masz pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.07.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jemu chodzi o powietrzny kolektor słoneczny sprzężony z wymiennikiem powietrze-ciecz. "Normalne" kolektory słoneczne mają większe przebicie. Np. moc rzędu 2kW transportują za pomocą pompki o mocy ~50W, czyli COP=40. widzę że jesteś doskonałym obserwatorem:D "normalne " kolektory mają też "nie normalną" cenę ta "zabawka" została zmontowana prawie z niczego, nie posiada nawet normalnego panela na dachu, a udowadnia jak można zrobić coś całkiem sensownego bez całej tej zaawansowanej technologii gdzieś kiedyś jani 63 napisał na forum że takie coś nie ma prawa działać, jak bym to wiedział to bym nie budował, ale... nie wiedziałem:p ten świat obecnie to już naprawdę zaczyna się kręcić w "błędnym kole" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.07.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 No właśnie... czyli klasyczne wprowadzenie w błąd, lub powiedzenie niecałej prawdy cała prawda; powietrzem COP 11.6 ps. przepraszam za zamieszanie, ale chciałem pokazać że to żaden wyczyn:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.07.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Pewnie, że żaden wyczyn – mały Pan Pikuś.Niecałe 12 – cóż to jest? „Wąski” lub „plaski”, pomalowany na czarno zbiornik, umieszczony na dachu da około 100, bo nie ma pomp obiegowych. Można również wykorzystać turbinę wiatrową i otrzymać energię bez „napędzania”, inną „kupioną” energią. Sprawność – niewyobrażalna – 100% energii „darmowej”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 05.07.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 gonzo93 jaką masz pompę? To moja pompa: http://img651.imageshack.us/img651/734/pompav.jpg Hewalex PCWU-3,8H-A3. W stosunku do zdjęcia zmieniło się dojście powietrza. Teraz jest rura podpięta przez trójnik do wyjścia z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.07.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 chciałem pokazać że to żaden wyczyn:yes: Wyczynem w przypadku pompy ciepła nie jest bardzo wysoki COP, bo ten, jak widać dla innych urządzeń może być znacznie większy, ale możliwość wykorzystania ciepła niskotemperaturowego do wytworzenia ciepła o wyższej temperaturze. Twoje rozwiązanie będzie działało praktycznie tylko podczas słonecznego dnia. Pompa ciepła powietrze-woda będzie działała także w nocy, a nawet w zimie (oczywiście nie każda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 (edytowane) Wyczynem w przypadku pompy ciepła nie jest bardzo wysoki COP, bo ten, jak widać dla innych urządzeń może być znacznie większy, ale możliwość wykorzystania ciepła niskotemperaturowego do wytworzenia ciepła o wyższej temperaturze. Twoje rozwiązanie będzie działało praktycznie tylko podczas słonecznego dnia. Pompa ciepła powietrze-woda będzie działała także w nocy, a nawet w zimie (oczywiście nie każda). witam, to jest jak w tym powiedzeniu ; dajemy jakiemuś kolesiowi POLONEZA który pali 5 litrów na setkę... a on jęczy że dlaczego nie cztery... opisałem tą zabawkę w "koszty c.w.u", przeczytaj uważnie ze zrozumieniem do samego końca dodając że całość kosztowała 1,3k a potem porównaj to z przeciętną pompą powietrzną uwzględniając zakup. dodam tylko że to całe "nic" docelowo będzie podłączone do kolektora powietrznego, ten z kolei do systemu wentylacyjnego domu. Edytowane 5 Lipca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 10.07.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 WitamOto wyniki moich pomiarów za ostatni tydzień:http://img827.imageshack.us/img827/5698/copg.jpgTam gdzie widać COP wyższy od 5 to paliłem wieczorem w kominku z PW. W wyniku tego, bufor tak się naładował, że pompa się w nocy nie włączała, przez co załapała się na prace dzienną kiedy są wyższe temperatury powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts