Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda (AW) - Wasze doświadczenia

bitter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dowiedziałem się, że jest to pompa firmy Metting, ale nic poza tym. Gdyby ktoś mógł coś więcej powiedzieć na temat tego ustrojstwa to walić śmiało. Chętnie też poczytałbym wypowiedz HenoK'a na jej temat, ale nie mogę znaleźć.

Wygląda podobnie jak KD50D, wpisz: "pompy ciepła KENO", a znajdziesz całą rodzinę tych pomp. To produkty chińskie, sprzedawane pod różnymi nazwami, wewnątrz mają sprężarki Panasonic i Copeland. Łączy je bardzo niska cena, a opinie na ich temat są różne, niektórzy użytkownicy mieli np. nieszczelne lutowania, itp. Chociaż niektórzy sobie chwalą, bo tanio i działa. Serwis jest również dyskusyjny. Instalatorzy zapewne mogą powiedzieć Ci więcej [jeśli zechcą].

Edytowane przez Zigobar

• 2 weeks później...
Trochę mnie tu nie było a wątek żyje swoim życiem. Jestem częstym gościem wątku o ogrzewaniu prądem, zamierzałem grzać dom piecem elektrycznym aż tu nagle taki Hewalex się pojawia. Ponieważ odpuściłem sobie temat pomp na jakiś czas nie jestem na topie. Ktoś może wyrazić opinie? http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzne-serii-wbc/pompa-ciepla-powietrzna-wbc-95h-b2p.html

dzęki,

Na razie ma tylko luźne przemyślenia. Myślałem o róznych systemach chłodzacych dom (rozbudowanie GWC, klimatyzator) ale taka PC wydaje mi sie najfajniejsza bo nie marnotrawi energi jak np klimatyzator.

ilość chłodu z PC jest taka sama jak ilość ciepła zgromadzonego w zbiorniku CWU minus ciepło wydzielone przez sprężarkę pompy, tak ku ścisłości można jeszcze odjąć stratę dobową zbiornika jeżeli jest zainstalowany w obrębie strefy chłodzenia...

tak realnie uzyskasz 3-4 kw chłodu na dobę przy przeciętnym zużyciu ciepłej wody.

przeciętne GWC "wykręci" dwa razy tyle

Nie jestem Gonzo, ale mogę Ci podać co zmierzyłem, np.:

Temperatura powietrza na wejściu 17 stopni.

Temperatura powietrza na wyjściu 11 stopni.

Nie wiem, czy ochłodzenie powietrza o kilka stopni wystarczy, jeśli będzie na zewnątrz np.32 stopnie [jak wczoraj], ale jeśli pozwolić PC pobierać powietrze z pomieszczenia, wtedy temperatura w pomieszczeniu będzie ciągle spadać.

Oczywiście, sam zbiornik jak i zużycie CWU muszą być na tyle duże, aby zapewnić zadowalająco długi czas pracy PC.

z tego co piszesz w powietrzu wylatującym brakuje 6* co przy przepływie 500m3 daje ok.1kwh energii, sama pompa pobiera też ok.1kwh co daje nam COP 2 pod warunkiem że całe ciepło sprężarki, pompy obiegowej i wentylatora wpakujemy w wodę którą podgrzewamy...

coś mi tu nie pasuje..., czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć to na "chłopski rozum" skąd to większe COP w katalogu?