postaw_piwo 11.08.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) czy ktoś coś wie na temat tej pompy: http://allegro.pl/pompa-ciepla-18-4kw-copeland-tanie-grzanie-i1750710106.html Może nawet sam jej używa:) Za wszelkie informacje będe wdzięczny Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez postaw_piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.08.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 A od kiedy to firma Copeland produkuje pompy ciepła? Z tego co wiem produkuje sprężarki do pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postaw_piwo 11.08.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 nie wiem od kiedy. Znalazłem firmę na alledrogo i chciałbym się coś o niej dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 11.08.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Ja myślę że sprzedawca tylko wpisał w tytuł aukcji Copeland. Wiadomo że jest to znany producent sprężarek i chciał jakoś zwrócić uwagę na swoją aukcję. Producent na pewno jest inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.08.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Ale jaki?Ostatnio rozmawiałem z jednym instalatorem, i mówił, że klient sprowadził sobie PC z Chin. Zanim podłączył to już mu się w rękach rozlatywała. Trzeba uważać na podejrzane produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.08.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 A czy czasem nie jest to ta pompa co HenoK do niej jeździł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.08.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 No to z tego co pamiętam, opisywał że nie jest taka głupia. Tylko że wtedy miała jakąś nazwę a teraz nie. Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postaw_piwo 12.08.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Dowiedziałem się, że jest to pompa firmy Metting, ale nic poza tym. Gdyby ktoś mógł coś więcej powiedzieć na temat tego ustrojstwa to walić śmiało. Chętnie też poczytałbym wypowiedz HenoK'a na jej temat, ale nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.08.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Metting-nawet Google jej nie zna:(Poszperaj w postach HenoKa. Pisał o nich jakieś 3-5miesięcy temu, albo zapytaj na priv-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 12.08.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) Dowiedziałem się, że jest to pompa firmy Metting, ale nic poza tym. Gdyby ktoś mógł coś więcej powiedzieć na temat tego ustrojstwa to walić śmiało. Chętnie też poczytałbym wypowiedz HenoK'a na jej temat, ale nie mogę znaleźć. Wygląda podobnie jak KD50D, wpisz: "pompy ciepła KENO", a znajdziesz całą rodzinę tych pomp. To produkty chińskie, sprzedawane pod różnymi nazwami, wewnątrz mają sprężarki Panasonic i Copeland. Łączy je bardzo niska cena, a opinie na ich temat są różne, niektórzy użytkownicy mieli np. nieszczelne lutowania, itp. Chociaż niektórzy sobie chwalą, bo tanio i działa. Serwis jest również dyskusyjny. Instalatorzy zapewne mogą powiedzieć Ci więcej [jeśli zechcą]. Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.08.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Trochę mnie tu nie było a wątek żyje swoim życiem. Jestem częstym gościem wątku o ogrzewaniu prądem, zamierzałem grzać dom piecem elektrycznym aż tu nagle taki Hewalex się pojawia. Ponieważ odpuściłem sobie temat pomp na jakiś czas nie jestem na topie. Ktoś może wyrazić opinie? http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzne-serii-wbc/pompa-ciepla-powietrzna-wbc-95h-b2p.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.08.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 http://img651.imageshack.us/img651/734/pompav.jpg Zastanawiam się nad taka pompą ale w roli klimatyzatora/osuszacza powietrza. Czy mógłbyś Gonzo pomierzyć jaką temp daje ona na wylocie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 28.08.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) http://img651.imageshack.us/img651/734/pompav.jpg Zastanawiam się nad taka pompą ale w roli klimatyzatora/osuszacza powietrza. Czy mógłbyś Gonzo pomierzyć jaką temp daje ona na wylocie ? Nie jestem Gonzo, ale mogę Ci podać co zmierzyłem, np.: Temperatura powietrza na wejściu 17 stopni. Temperatura powietrza na wyjściu 11 stopni. Nie wiem, czy ochłodzenie powietrza o kilka stopni wystarczy, jeśli będzie na zewnątrz np.32 stopnie [jak wczoraj], ale jeśli pozwolić PC pobierać powietrze z pomieszczenia, wtedy temperatura w pomieszczeniu będzie ciągle spadać. Oczywiście, sam zbiornik jak i zużycie CWU muszą być na tyle duże, aby zapewnić zadowalająco długi czas pracy PC. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.08.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 dzęki,Na razie ma tylko luźne przemyślenia. Myślałem o róznych systemach chłodzacych dom (rozbudowanie GWC, klimatyzator) ale taka PC wydaje mi sie najfajniejsza bo nie marnotrawi energi jak np klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.08.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 dzęki, Na razie ma tylko luźne przemyślenia. Myślałem o róznych systemach chłodzacych dom (rozbudowanie GWC, klimatyzator) ale taka PC wydaje mi sie najfajniejsza bo nie marnotrawi energi jak np klimatyzator. ilość chłodu z PC jest taka sama jak ilość ciepła zgromadzonego w zbiorniku CWU minus ciepło wydzielone przez sprężarkę pompy, tak ku ścisłości można jeszcze odjąć stratę dobową zbiornika jeżeli jest zainstalowany w obrębie strefy chłodzenia... tak realnie uzyskasz 3-4 kw chłodu na dobę przy przeciętnym zużyciu ciepłej wody. przeciętne GWC "wykręci" dwa razy tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.08.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 tak jak wspominałem - to są lużne przemyślenia. Krytyka mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.08.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 jak masz studnię do podlewania ogrodu to przepuść wodę przez klimakonwektor, tanim kosztem całkiem niezłe efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.08.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 nie mam. Mam GWC glikolowe które, żeby chłodziło, wymaga rozbudowy (większy wymiennik, więcej rur) Koszt ze 2000 zł. Więc pompa która kosztuje 3500 i dodatkowo grzeje CWU zaczyna być kusząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.08.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 nie mam. Mam GWC glikolowe które, żeby chłodziło, wymaga rozbudowy (większy wymiennik, więcej rur) Koszt ze 2000 zł. Więc pompa która kosztuje 3500 i dodatkowo grzeje CWU zaczyna być kusząca. w czym problem z tym GWC? podaj jakieś parametry, temp.ilość powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.08.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Nie jestem Gonzo, ale mogę Ci podać co zmierzyłem, np.: Temperatura powietrza na wejściu 17 stopni. Temperatura powietrza na wyjściu 11 stopni. Nie wiem, czy ochłodzenie powietrza o kilka stopni wystarczy, jeśli będzie na zewnątrz np.32 stopnie [jak wczoraj], ale jeśli pozwolić PC pobierać powietrze z pomieszczenia, wtedy temperatura w pomieszczeniu będzie ciągle spadać. Oczywiście, sam zbiornik jak i zużycie CWU muszą być na tyle duże, aby zapewnić zadowalająco długi czas pracy PC. z tego co piszesz w powietrzu wylatującym brakuje 6* co przy przepływie 500m3 daje ok.1kwh energii, sama pompa pobiera też ok.1kwh co daje nam COP 2 pod warunkiem że całe ciepło sprężarki, pompy obiegowej i wentylatora wpakujemy w wodę którą podgrzewamy... coś mi tu nie pasuje..., czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć to na "chłopski rozum" skąd to większe COP w katalogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts