Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda (AW) - Wasze doświadczenia

bitter

Recommended Posts

z tego co piszesz w powietrzu wylatującym brakuje 6* co przy przepływie 500m3 daje ok.1kwh energii, sama pompa pobiera też ok.1kwh co daje nam COP 2 pod warunkiem że całe ciepło sprężarki, pompy obiegowej i wentylatora wpakujemy w wodę którą podgrzewamy...

coś mi tu nie pasuje..., czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć to na "chłopski rozum" skąd to większe COP w katalogu?

Przepływ powietrza dla tej PC wynosi 800m3/h.

Domowe pomiary mogą być obarczone sporym błędem i lepiej je traktować z rezerwą. Każdy mierzy tym co ma i tak jak potrafi. Termometr za 12 zł., z podziałką co 2 stopnie do przyrządów laboratoryjnych raczej nie należy;). W tym przypadku chodziło raczej o wartość orientacyjną.

O pomiarach COP tej PC już było.

Edytowane przez Zigobar

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepływ powietrza dla tej PC wynosi 800m3/h..

czy aby na pewno??? Z termometrem też możesz nie mieć racji, jeśli pomiar jest z jednego termometru to różnica na wejściu i wyjściu - zwłaszcza jak sprzęt pokazuje po przecinku - zwykle może być wystarczająca do naszych obliczeń.

http://www.hewalex.pl/public/pliki/dane-techniczne-pcwu-38h-a3.pdf

Edytowane przez kbab

Przepływ powietrza dla tej PC wynosi 800m3/h.

Domowe pomiary mogą być obarczone sporym błędem i lepiej je traktować z rezerwą. Każdy mierzy tym co ma i tak jak potrafi. Termometr za 12 zł., z podziałką co 2 stopnie do przyrządów laboratoryjnych raczej nie należy;). W tym przypadku chodziło raczej o wartość orientacyjną.

O pomiarach COP tej PC już było.

dzisiaj zawędrowałem do kolegi co ma powietrzną PC do cwu i porobiłem pomiary...

przepływ powietrza 450m3 wg instrukcji bo zapomniałem anemometru

temp. zasilania 24,1

temp. wylotu 16,9

moc 900w

także lipa na maksa...

ciekawe jak wyglądają parametry innych pomp

jeśli z gniazdka pobiera w tym czasie 500W, to tak z grubsza będzie

z gniazdka pobiera 900w

COP na poziomie blisko 4 takie pompy (powietrzne) mają gdy powietrze na zasilaniu ma ok 40* (gdzieś widziałem takie wykresy)

ale jak mamy takie temp. na zasilaniu to po co jest sprężarka skoro wystarczy zwykła chłodnica z wentylatorem żeby zagrzać wodę do tych 40* z cop rzędu 10(pisałem o takiej zabawce w "solar tymi ręcami")

czy aby na pewno??? Z termometrem też możesz nie mieć racji, jeśli pomiar jest z jednego termometru to różnica na wejściu i wyjściu - zwłaszcza jak sprzęt pokazuje po przecinku - zwykle może być wystarczająca do naszych obliczeń.

http://www.hewalex.pl/public/pliki/dane-techniczne-pcwu-38h-a3.pdf

W instrukcji obsługi jest 800m3/h:

http://www.hewalex.pl/public/pliki/instrukcja-powietrznej-pompy-ciepla-pcwu-38h-a3-052011-nowy-sterownik.pdf

Pisałem o termometrze, którego użyłem:).

Podczas pracy PC, wraz ze wzrostem temperatury podgrzewanej wody, rośnie różnica temperatur DZ/GZ, zwiększa się obciążenie sprężarki, a zatem i moc pobierana przez jej silnik.

Edytowane przez Zigobar

z gniazdka pobiera 900w

COP na poziomie blisko 4 takie pompy (powietrzne) mają gdy powietrze na zasilaniu ma ok 40* (gdzieś widziałem takie wykresy)

ale jak mamy takie temp. na zasilaniu to po co jest sprężarka skoro wystarczy zwykła chłodnica z wentylatorem żeby zagrzać wodę do tych 40* z cop rzędu 10(pisałem o takiej zabawce w "solar tymi ręcami")

Witam po wakacjach ;)

Mierzyłem wczoraj COP dla mojej pompki ciepła. Przez jedną dobę pompa wciągnęła 5,168kWh i wyprodukowała 0,0931GJ. Pomiary robione watomierzem i ciepłomierzem. Temperatura wody na wyjściu i wejściu z i do pompy ciepła ok 40 stopni (różnica temperatur ok 1st). Obliczenia:

0,0931*277,78=25,86

COP=25,86/5,168=5,004

Mam chyba w multimetrze sondę do pomiaru temperatury to zmierzę temperaturę kanału wyjściowego. Na "macanie" to jest bardzo zimny, skrapla się na nim wilgoć.

Było wałkowane. Wiele (potencjalnych) kłopotów:

- dodatkowe opory,

- odpowiednio przewymiarowany wymiennik (a więc drogi, trudny do zabudowania na małej działce)

- wysoki (choćby okresowo) poziom wody gruntowej i mamy wodę w rurze

- powietrze zimą ma niską wilgotność względną, a właśnie to woda w powietrzu daje potrzebą pompie porcję energii, GWC wiosną/latem/jesienią też obniży wilgotność

Nie jest łatwo...

Czy zastanawiał sie ktoś może jakby tego HEWALEX'a podpiąć do rurowego GWC? Teoretycznie rursko fi 250 by było ok ale pewnie wciąż za mało do ciągłej pracy. Może jednak dało by się grzać cały rok.

Pozdrawiam

a może powietrze do tej pompy ciągnąć z pod południowej połaci dachu;)

Pewnie masz rację, ale skoro woda jest kluczowym elementem wspomagającym proces wymiany ciepła to wszystko powinno działać całkiem skutecznie przy GWC wodnym 2 ( studnia z natryskiem wody). Oczywiście dla tych co mają własną wodę.

powiedz kto ma takie GWC o wydajności powietrza 500 m3/h

jak by to było możliwe, to już dawno byłyby stosowane takie rozwiązania