Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć wokół okien dachowych

poldazz

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Proszę Was o pomoc.

Jestem właśnie przed odbiorem własnego mieszkania.

W dniu dzisiejszym (podczas opadów śniegu) zauważyłem skroploną wilgoś wokół okien dachowych.

Podany problem występuje przy wszytskich 4 oknach w mieszkaniu.

Być może jest to nakumulowana wilgoć ze schnących tynków i wylewki, jednak proszę Was o poradę i czy już spotkaliście się z takim przypadkiem.

Pozdrawiam

Poldazz

DSCF1163.JPG

DSCF1169.JPG

DSCF1168.JPG

DSCF1165.JPG

Ja tynki robiłem w pierwszej połowie lutego tego roku. Było na zewnątrz - 15 C.

Paliłem wtedy w dwóch Kozach i cały czas szła nagrzewnica która urzyczył przedstawiciel z Baumita.

Z foli az kapała woda na ziemie. Wydaje mi się, że nie ma aż tak dużo tej wilgoci by panikować,

ale poczekaj na rady kogos madrzejszego.

Z tą zółtą folią to kwas ja sie przykleja na ruszt stalowy

To że folia paroizolacyjna jest montowana pod krokwiami to nic złego gdyż jest ona narażona na znacznie mniej uszkodzeń niż gdyby była zmontowana na ruszcie metalowym. Problem w tym, że ta izolacja jest źle wykonana w obrębie okna! Brakuje tam izolacji cieplnej i paroizolacji i stąd te drobne ilości kondensatu ale w bezpiecznym miejscu.

Jan jest zwolennikiem otwierania kalenicy dla każde krycia wstępnego stąd jego pytanie. Zostanie ono bez odpowiedzi bo przy tym zaawansowaniu robót nie można już tego stwierdzić. W Twoim przypadku krycia wstępnego wykonanego folią wysokoparoprzepuszczalną takie otwarcie kalenicy nie jest konieczne. Pozdrawiam.

Znam. Śledząc wypowiedzi na Forum myślę, że jest kilku (dekarzy czyli od dachów lekarzy) o dużej wiedzy i z całą pewnością Ty się do nich zaliczasz. Czy my jesteśmy normalni? Z całą pewnością nie, bo tylko nawiedzeni wariaci udzielają takich porad za darmo! Pozdrawiam.