ZiPi 03.05.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam !Zastanawiam się, czym zasypać drenaż ? Wiem, ze jako warstwę filtrującą wokół rury muszę dać zwir ale czy do góry ( do poziomu gruntu mam 2,5 m) tez muszę sypać zwir ? Czy mogę dać coś innego, tańszego ? Co radzicie ?. Rodzimy grunt, to glina, nią przecież drenażu nie zasypię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek5 04.05.2011 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Żwir na pewno nie jest konieczny, glina to trochę za słabo. Pospółka i każdy grunt piaszczysty na pewno wystarczy. Czemu tak głęboko ten drenaż? Do czego ma służyć? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 04.05.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 W swoim domu "drenaż" możesz zrobić i z zasypanych śmieci... na pewno będzie "taniej" a czy dobrze? i czy będzie spełniać swoją funkcję? Przecież to nie ważne - ważne że będzie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADIROM7206 04.05.2011 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 ja również mam teren gliniasty,też miałem problem z drenażem koło domu bo nie wiedziałem czym zasypywać,nawiozłem dość grubego gruzu i zasypałem około 0,5 m na to wysypałem kamień o średnicy 16-32 mm ok 20 cm i zasypałem ziemią, glinę którą wybrałem pod drenaż niestety musiałem ją wywieź .Wczoraj (czyli wtorek święto)bardzo mocno u nas padało pojechałem na działkę i drenaż spisuje się znakomicie woda pędzi jak szalona do studni chłonnej i jest wszystko ok,a uwierz mi miałem wcześniej jedno duże jezioro.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.05.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 W swoim domu "drenaż" możesz zrobić i z zasypanych śmieci... na pewno będzie "taniej" a czy dobrze? i czy będzie spełniać swoją funkcję? Przecież to nie ważne - ważne że będzie tanio. Jak zwykle fachowa odpowiedź... Powyżej warstwy żwiru możesz dać geowłókninę a na nią piasek do samej góry. Pierwszy lepszy przykład na rysunkach: http://www1.pipelife.com/web/pl_new/t2w_pl.nsf/webTop/A2EF888ABFE3FF24C125728300610201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADIROM7206 04.05.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 geowłókninę może dac na żwir jak i może kupić rurę drenarska już gotową owiniętą geowłókniną.ja miałem normalną rurę drenarską ,kupiłem geowłókninę w rolce i owijałem rurę,wiadomo praca trochę czasochłonna ale dużo tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 04.05.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 drenaż zrobiłeś w jakims celu, prawdopodobnie celem drenażu jest odprowadzenie nadmiaru wody gruntowej nie powierzchniowej, dookoła domu robisz odprowadzenie wody od domu nie do domu, czyli woda która się pojawi w drenażu niema pochodzić z domu ale z gruntu...jezeli gruntem rodzimym jest glina i dookoła domu masz gline to zasyp wykop..na geowłuknine także gliną, zasypanie piaskiem da to że sprowokujesz wode aby spływała do drenażu..a celem niema byc pompowanie wody jak w akwarium tylko odprowadzenie nadmiaru . z głębokosci 2m nie z 50 cm i to przy domie..logicznym jest że jak zasypiesz piaskiem..żwirem do samej góry to cała woda która trafi na piasek poleci do drenazu..tylko po co? skoro mozna poprostu jej tam niepuscic....wszystko zalezy jeszcze od tego jaką gline masz? jesli to gliny piaszczyste to przepuszczające wodę wtedy możesz zasypać ziemią..piaskiem, jeżeli zwarte to jak pisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiPi 04.05.2011 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 (edytowane) Jest piwnica dlatego tak głębokoWg projektu jest przewidziany drenaz budynku. Jeszcze go nie zrobiłem ( jestem na etapie izolowania fundamentów ) I sam się zastanawiam czy muszę go robić.Wszędzie dookoła jest glina ( piaszczysta ) Po deszczu nigdzie długo woda nie stoi więc grunt jakoś tą wodę przepuszcza. Poziom wód gruntowych jest nisko ok. 6m. Jak rozmawiałem z sąsiadami, to zaden z nich nie miał problemów z wodą gruntową. Dodam jeszcze, ze teren jest płaski z lekkim spadkiem w kierunku sporego stawu, oddalonego ok 500 m od działki. Co ciekawe, nie wpływa ani nie wypływa z niego zaden strumień. Czy jest susza czy ulewy, to poziom wody w stawie prawie się nigdy nie zmienia.Czy ten staw ma wpływ na poziom wody gruntowej w mojej okolicy ? Edytowane 4 Maja 2011 przez ZiPi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 14.05.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Jeżeli grunt jest przepuszczalny możesz zrobić drenaż lżejszego typu.Rurę drenażową obsypujesz minimum 20cm z góry i pod spodem żwirem, całość zawijasz w geowłókninę i na to już grunt przepuszczalny.U nas też był drenaż w projekcie i też się zastanawialiśmy - obserwowaliśmy od 2 lat działkę i nigdy woda nie stała, nie robiły się kałuże, nawet w czasie ubiegłorocznych powodzi jakoś to było...Ale materiały nie były drogie a ekipa i tak by duzo nie zeszła z ceny, gdyby tego drenażu nie robić, więc zrobiliśmy. W piwnicy mamy garaż i kotłownię z pralnią, nie chcemy ryzykować zalania.Kierownik budowy zaproponował nam jeszcze zakopanie dodatkowej rury pod samą powierzchnią gruntu (bo drenaż był robiony na ponad 2 metry od poziomu 0), ale nie wiem jeszcze czy będziemy sie w to bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miami 14.05.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Panowie a ile metrów bieżących musi mieć taki drenaż ? mój projekt domu to TIP TOP chce się odsunąć na jakieś 2 - 3 metry od budynku ale nie wiem jak długi zrobić ten drenaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 14.05.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Panowie a ile metrów bieżących musi mieć taki drenaż ? mój projekt domu to TIP TOP chce się odsunąć na jakieś 2 - 3 metry od budynku ale nie wiem jak długi zrobić ten drenaż No wokół domu a dalej do zbiornika, kanalizacji deszczowej czy co tam chcesz z tą wodą zrobić...Musisz policzyć. A co do projektu, jeśli to ten, zrób dziecku podwójną ścianę do łazienki bo się biedak nie wyśpi z tym kibelkiem za ścianą. Z drugiej strony też nie lepiej, bo prysznic też hałasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 15.05.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Ja mam glinę i drenażu nie robię, poniewaz nie ma, tzn. na pewną gdzies tam są, ale bardzo nisko, wód gruntowych. Jedynie pasowałoby zrobić studnię chłonną na deszczówkę, ale geolog sie nie dowiercił do niczego innego niż glina, a taka ma studnia sens chyba tylko wtedy jak dojdziemy do warstwy przepuszczalnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miami 15.05.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Ja mam glinę i drenażu nie robię, poniewaz nie ma, tzn. na pewną gdzies tam są, ale bardzo nisko, wód gruntowych. Jedynie pasowałoby zrobić studnię chłonną na deszczówkę, ale geolog sie nie dowiercił do niczego innego niż glina, a taka ma studnia sens chyba tylko wtedy jak dojdziemy do warstwy przepuszczalnej? no własnie nie chce robić żadnej studzienki chce po prostu odsunąć się rura drenarską od budynku na jakieś 3 metry i do każdej z 4 rynien dać po około 10 metrów rury drenarskiej w gruncie. Oczywiście to na podsypce z kamienia na i pod rura. Skoro woda możne lecieć z rynny prosto w jedne punkt i jest dobrze i nie za specjalnie podmywa fundament to myślę że jak dam po 10 metrów rury drenarskiej 100mm to będzie bajka i bez studzienki.. a co do podwójnych ścian od strony łazienki to raczej nie o to pytałem w poście :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 12.09.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Pozwólcie że się dołącze. Czy do drenażu frakcja 32-64 będzie ok ?? czy lepiej 16-32 jeśli tak to dlaczego ?? Płukanka będzie układana w workach.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 14.09.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Będzie ok, przy frakcji 32-64 jest większa przepustowość drenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekGra 17.09.2018 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 A mój plan wygląda tak: nie będę dawał żadnych rur do drenażu. Tylko kamień i odpowiednie spadki na gruncie (glina) w kierunku studzienek chłonnych. Wychodzę z założenia, że woda stojąca przy ławie poniżej rur i tak musi być odprowadzona. Natomiast dużo więcej wody, ponad poziom rur i tak znajdzie drogę w kamieniu. Spadki, geowłóknina wokół kamienia, dobre połączenia ze studnią chłonną i wszystko powinno grać. Jeżeli jestem w błędzie czekam na opinie fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 17.09.2018 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 ^^Ameryki żeś nie odkrył to jest dren typu francuskiego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts