AneczkaG 03.05.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam, nie wiem, jak ugryźć temat, a mój elektryk się na temat wypiął Mam rolety Fakro w oknach dachowych, są sterowane radiowo i... żyją wlasnym życiem. Podnoszą się i opuszczają, kiedy same chcą, np gdy się wchodzi do pokoju (czujka z alarmu???) lub gdy się zapala światło. Dodam, że dzieje się tak w 4 roletach (na 11 założonych) - np jednej z dwóch znajdujących się obok siebie i na wspólnym kabelku z transformatora. Pomóżcie proszę, bo z desperacji wyłączyłam już zasilanie we wszystkich roletach i mam poczucie kasy wyrzuconej w błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.05.2011 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Mam rolety Fakro w oknach dachowych, są sterowane radiowo i... żyją wlasnym życiem. Podnoszą się i opuszczają, kiedy same chcą, np gdy się wchodzi do pokoju (czujka z alarmu???) lub gdy się zapala światło. Moja szklna kula jest w naprawie, więc może więcej szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.05.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Nie ważne kto się wypiął.Ważne kto sprzedał produkt i kto udzielił gwarancji na ten produkt. Przyczyny: padnięta elektronika, zakłócenia, źle zaprogramowane sterowniki, itp.Dzwoń do sprzedawcy i żądaj naprawy lub wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 04.05.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 cześćproblemem może być wilgotność elektronikimoje też wariowały(opuszczanie podnoszenie)po ociepleniu (styropian) wszystko wróciłodonornyStaszek1/2 marioli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 04.05.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Właśnie kontaktowałam się z firmą, która montowała i od której mam fakturę. Zobaczę co powiedzą. Programował elektryk, bo ci co montowali "nie znają się na programowaniu". Co do wilgotności - domek jest juz dawno ocieplony, grzany, wilgotność ok 35%, więc nawet mniej niż powinno być. Moja szklna kula jest w naprawie, więc może więcej szczegółów Chętnie szczegóły dodam, tylko nie bardzo wiem, o jakie Ci chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.05.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Chętnie szczegóły dodam, tylko nie bardzo wiem, o jakie Ci chodzi... Jaka centrala alarmowa i czy ma możliwość sterowania roletami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 04.05.2011 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Alpol Risco. Nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.05.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Alpol Risco. Wersja przewodowa czy bezprzewodowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 04.05.2011 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 W zasadzie przewodowa. Dwie czujki bezprzewodowe, bo ktoś kabelek przeciął po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.05.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 W zasadzie przewodowa. Dwie czujki bezprzewodowe, bo ktoś kabelek przeciął po drodze. W takim razie alarm nie ma żadnego związku z oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 04.05.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 np jednej z dwóch znajdujących się obok siebie i na wspólnym kabelku z transformatora. (Zasilanie ma być z 12V napięcia stałego. Jaki to ten transformator? Pożycz od kogoś dobry zasilacz na kilka dni i zobacz co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 04.05.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Transformatory mam w tablicy, a kabelki głęboko w ścianie więc nie pokombinuję. Natomiast najświeższe doniesienia z dziś: zapalam światlo w jednym pokoju, gaszę i rusza roleta w drugim pokoju (jedna z dwóch, które są koło siebie). Jeszcze raz zaświecam, potem gaszę i rusza roleta w tym pokoju od światła. Kilka kolejnych prób jest powtarzalnych. I zawsze te same rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 05.05.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Transformatory mam w tablicy, a kabelki głęboko w ścianie więc nie pokombinuję. Natomiast najświeższe doniesienia z dziś: zapalam światlo w jednym pokoju, gaszę i rusza roleta w drugim pokoju (jedna z dwóch, które są koło siebie). Jeszcze raz zaświecam, potem gaszę i rusza roleta w tym pokoju od światła. Kilka kolejnych prób jest powtarzalnych. I zawsze te same rolety.Więc rozwiązania są dwa. Albo gówniane rolety albo gówniana instalacja. Jak byk przepięcia łączeniowe uruchamiają rolety. Dzieje się to gdy nic z pradem w domu sie nie robi? Jeżeli nie to nie ma innego wyjścia. Jakie masz źródła światła te co przy zapalaniu ruszają roletami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 05.05.2011 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) 3 żarówki halogenowe G9 40W 220V I nic innego poza włączaniem/wyłączaniem oświetlenia nie było w domu robione. Edytowane 5 Maja 2011 przez AneczkaG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 05.05.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 No to jeszcze jeden test, czy to oświetlenie jest na tej samej fazie co załączające się rolety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 05.05.2011 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Mój mąż mówi, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 05.05.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Mój mąż mówi, że tak. To masz rozwiązanie problemu. A nie myśl, że jak przełożysz na inna faze to będzie git. Wtedy pralka, może lodówka będzie robić za operatora rolet? A może przepięcie generowane w domu obok? Sprawa może sie rozbijać o ten Wasz transformator. Bez podmiany na inny model (nie jakaś badziewniasta przetwornica za 30zł) ciężko coś jeszcze wymyślić bez ponoszenia większych kosztów, łącznie z wywaleniem rolet i zamontowaniem lepszych lub żadnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 05.05.2011 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Czyli jednak elektryka muszę przycisnąć... Dziękuję za zainteresowanie problemem i odpowiedź. Jeśli ktoś jeszcze będzie miał jakiś pomysł, zapraszam do podzielenia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 05.05.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Nie przycisnąć, lecz postarać się by konkretnie sprawdził na żywym organiźmie, gdzie jest problem. Łatwiej podmienić zasilacz niż roletę. Sprawdzić, czy jedno i drugie ma odpowiednie certyfikaty. Dostarczenie takich jest obowiązkiem sprzedawcy, producenta, kogokolwiek, kto uczestniczy w procesie sprzedaży. Nie szczypać się. Chiński szajs do domu, znaczy się do Chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 08.05.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 No i daj znać jaki efekt prac bo kolejny temat pozostanie bez rozsupłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts