Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

planujemy z zona budowe i nie wiem z jakiej cegly czytajac forum dostalem tyle w glowe ze juz sam nie wiem czy lepiej slika czy porotherm ogolnie mamy projekt z pracowni http://www.z500.pl z12 i nie mamy zbyt duzych funduszy aby kupywac jak najlepsze materialy jedni mowia ze sciany wew jaki i zew moga byc z byle czego tylko sedno to ocieplenie czy ktos poradzil by mi jaka cegla i dobrze ocieplic??

i mam problem chcialam przerobic na ogrzewanie z gazowego na c.o. i tu mi projektant powiedzial , że ten projekt nie nadaje się do takiego ogrzewania ponieważ ma tylko 1 komin i nie będzie należytej wentylacji

(czyli z czasem wilgoć, pleśń itp) - mimo ze w łazience i w kuchni są w projekcie wentyle ale są podłączone pod ten jeden komin a powinny mieć osobne ujście. Najlepiej więc go ogrzewać na gaz tak jak jest w projekcie. Również ściany wewnętrzne są zbyt cienkie więc będzie wszystko wszędzie słychać.

czy to prawda ?? nie da sie przerobic na wegiel ?/ :(

Edytowane przez maqdallena

Ratunku!!!

Przed tobą olbrzymia praca domowa albo.... zaufaj architektowi i się nie zastanawiaj.

Prawdą jest, że każde pomieszczenie typu łazienka, kuchnia i kotłownia musi mieć oddzielny, własny komin wentylacyjny. Niezależnie czy ogrzewasz gazem czy węglem. Możesz mieć wentylację mechaniczną i wtedy nie potrzeba kominów.

Do węgla potrzebne jest miejsce na piec i na składowanie opału, piec gazowy może wisieć na ścianie i nie zajmuje miejsca. Masz kotłowinie w projekcie?

Co do akustyki - co znaczy "za cienkie"? Cienki silikat to nie to samo, co cienki BK

mozna osobną. U mnie jeden komin jest tylko wentylacyjny. Ale komin do pieca to już musisz mieć.

Czy ty aby w projekcie nie masz wentylacji mechanicznej?

Jeżeli masz a chcesz teraz grawitacyjna , to ci musi architekt przerobić projekt, przypuszczam, że za dopłata.

Jak rany, jeżeli masz przewidzianą wentylacje mechaniczną, to reku sobie zakładasz, masz wymianę ciepła z odzyskiem i żadne wentylacje nie są ci potrzebne. Ale nie jestem pewna, jak w takim układzie ma działąć piec CO... Zwykle raczej to przy gazie się robi lub pompie ciepła. Wydaje mi się, że jak chcesz co weglowe (pelety czy co tam jeszcze) to musisz przerobić dom na wentylację grawitacyjną. Czyli przewidzieć kominy wentylacyjne. Po co ci to? ja miałam rekuperator w projekcie, wywaliłam a teraz żałuję...