maqdallena 04.05.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 planujemy z zona budowe i nie wiem z jakiej cegly czytajac forum dostalem tyle w glowe ze juz sam nie wiem czy lepiej slika czy porotherm ogolnie mamy projekt z pracowni http://www.z500.pl z12 i nie mamy zbyt duzych funduszy aby kupywac jak najlepsze materialy jedni mowia ze sciany wew jaki i zew moga byc z byle czego tylko sedno to ocieplenie czy ktos poradzil by mi jaka cegla i dobrze ocieplic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 04.05.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 no to już masz w projekcie chyba jeśli chcesz zmieniać, kup maxa, albo leiera P+W i daj minimum 15cm styropianu a działówki z silikatów, albo z tego, co zewnętrzna, albo i ze zwykłej cegły - nawet rozbiórkowej PS kupować a nie "kupywać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqdallena 05.05.2011 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 a macie moze linki jak budowac dom od podstaw bo mam lenia i nie chce mi sie szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 06.05.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 może mamy, ale mamy też lenia i nie chce nam się wklejać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 06.05.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowaliśmy-sami-dom!!!&highlight=cedryk Budowa od podstaw, ale to nie jest wersja dla leni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 06.05.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowaliśmy-sami-dom!!!&highlight=cedryk Budowa od podstaw, ale to nie jest wersja dla leni... Lenie nie buduja domow, nawet za pomoca wynajetych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 06.05.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) Lenie nie buduja domow, nawet za pomoca wynajetych firm. Dobrze powiedziane Co do cegły - ja w projekcie miałem beton komórkowy, a zmieniłem na pustaka ceramicznego 25 cm. Edytowane 6 Maja 2011 przez michal0712 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 07.05.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 wszystkim nam przypadło do gustu to leniwe podejście, hihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqdallena 07.05.2011 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) i mam problem chcialam przerobic na ogrzewanie z gazowego na c.o. i tu mi projektant powiedzial , że ten projekt nie nadaje się do takiego ogrzewania ponieważ ma tylko 1 komin i nie będzie należytej wentylacji (czyli z czasem wilgoć, pleśń itp) - mimo ze w łazience i w kuchni są w projekcie wentyle ale są podłączone pod ten jeden komin a powinny mieć osobne ujście. Najlepiej więc go ogrzewać na gaz tak jak jest w projekcie. Również ściany wewnętrzne są zbyt cienkie więc będzie wszystko wszędzie słychać. czy to prawda ?? nie da sie przerobic na wegiel ?/ Edytowane 7 Maja 2011 przez maqdallena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.05.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Ratunku!!!Przed tobą olbrzymia praca domowa albo.... zaufaj architektowi i się nie zastanawiaj. Prawdą jest, że każde pomieszczenie typu łazienka, kuchnia i kotłownia musi mieć oddzielny, własny komin wentylacyjny. Niezależnie czy ogrzewasz gazem czy węglem. Możesz mieć wentylację mechaniczną i wtedy nie potrzeba kominów.Do węgla potrzebne jest miejsce na piec i na składowanie opału, piec gazowy może wisieć na ścianie i nie zajmuje miejsca. Masz kotłowinie w projekcie?Co do akustyki - co znaczy "za cienkie"? Cienki silikat to nie to samo, co cienki BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqdallena 08.05.2011 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 w projekcie jest pomieszczenie gospodarcze 4.6 m2 (niby mozna zrobic kotlownie z tym ze w garazu jest pomieszczenie na skladowanie wegla)chyba ze mozna zrobic osobna wentylacje ?? np zrezygnowac z kominka w salonie. z tym za cienkie tez nie rozumiem planuje postawic ze slikatow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.05.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 mozna osobną. U mnie jeden komin jest tylko wentylacyjny. Ale komin do pieca to już musisz mieć. Czy ty aby w projekcie nie masz wentylacji mechanicznej? Jeżeli masz a chcesz teraz grawitacyjna , to ci musi architekt przerobić projekt, przypuszczam, że za dopłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqdallena 09.05.2011 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 no jest mechaniczna i jescze architekt nie powiedzial ile za to. hmm czyli kwestia z tym ze bede grzyby i plesnie to mt ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.05.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Jak rany, jeżeli masz przewidzianą wentylacje mechaniczną, to reku sobie zakładasz, masz wymianę ciepła z odzyskiem i żadne wentylacje nie są ci potrzebne. Ale nie jestem pewna, jak w takim układzie ma działąć piec CO... Zwykle raczej to przy gazie się robi lub pompie ciepła. Wydaje mi się, że jak chcesz co weglowe (pelety czy co tam jeszcze) to musisz przerobić dom na wentylację grawitacyjną. Czyli przewidzieć kominy wentylacyjne. Po co ci to? ja miałam rekuperator w projekcie, wywaliłam a teraz żałuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts