futrzak 04.05.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam, czy istnieją normy, przepisy mówiące ile powinno być gniazdek elektrycznych, oswietlenia w lokalach usługowych?Bo deweloper zrobił mi jedno gniazdko na 60 m kw. lokalu i jedno podłączenie do oświetlenia. PozdrawimaAF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seru1983 04.05.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 No cóż. Trudne pytanie. Sprawa jest prosta jeżeli chodzi o budynki mieszkalne. Tam: Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia.§ 189. 1. Pomieszczenia w mieszkaniu należy wyposażać w wypusty oświetleniowe oraz w niezbędną liczbą odpowiednio rozmieszczonych gniazd wtyczkowych. Norma N SEP E-002 która również odnosi się do mieszkań, w skrócie:-na 8m2 pomieszczenia -2gniazda-na pomieszczenie >20m2 -2 wypusty oświetlenia-w kuchni -5gniazd-w niszy kuchennej -3gniazda-w lazience -2gniazda itd. Tak więc nie wiem na jaką normę możesz się powołać, ale na pewno na wiedzę techniczną, która deweloper powinien się niewątpliwie kierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 04.05.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Nie ma takich norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 04.05.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam, czy istnieją normy, przepisy mówiące ile powinno być gniazdek elektrycznych, oswietlenia w lokalach usługowych? Bo deweloper zrobił mi jedno gniazdko na 60 m kw. lokalu i jedno podłączenie do oświetlenia. Pozdrawima AF Deweloper nie wie, że potrzebny jest conajmniej projekt budowlany? A nawet wg takiego projektu nie da się przyjąć obciążenia dla jednego gniazda przy powierzchni 60m2. Warunki technicze nie robią różnicy, czy to budynek przemysłowy czy mieszkalny. Błąd w prawie ale tak musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 04.05.2011 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Deweloper nie wie, że potrzebny jest conajmniej projekt budowlany? A nawet wg takiego projektu nie da się przyjąć obciążenia dla jednego gniazda przy powierzchni 60m2. Warunki technicze nie robią różnicy, czy to budynek przemysłowy czy mieszkalny. Błąd w prawie ale tak musi być.lu. Problem w tym, że lokal miał na początku 400 m kw. a później został podzielony na pięć mniejszych lokali i podobno w takim wypadku potrzebny jest tylko projekt zmiany ścian itd. ale nie jest potrzebny projekt zastępczy instalacji elektrycznej. Czyli nie zrobili projektu elektrycznego. Czy rzecywiście nie jest potrzebny projekt elektryczny? Czy ktoś wie jak to ugryść, bo jedno gniazdko na 60 m kw. to chyba paranoja. Do tego jedno wyjście na oswietlenie, w WC wogóle nie ma gniazdka elektrycznego jak i oświetlenia. Jak dla mnie to mój deweloper chyba za bardzo chce oszczędzić kilkadziesiąt złoty na kablu a to juz jest ..... nie powiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 05.05.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Czy rzecywiście nie jest potrzebny projekt elektryczny? Prawo budowlane określa, co jest znaczącą zmianą w projekcie. Decyzję podejmuje projektant, a kiererownik budowy jest o wykonania jej. Inwestor wzaz z inspektorem nadzoru inwestorskiego może uchylić decyzję projektanta i kierownika budowy, lecz ci muszą wtedy zgłosić ten fakt do nadzoru budowlanego. Oprócz inwestora wszyscy wymienieni mogą i są kompetentni by wydawać odpowiednie decyzje i ponosić za nie odpowiedzialność. Jeżeli jest to zmiana znacząca, to projekt budowlany zamienny ma zawierać wszystki to czego wymaga prawo budowlane, łącznie z instalacją sanitarną, elektryczną, wentylacją i co tam jeszcze jest, bo stary projekt i stare pozwolenie na budowę trci moc prawną. Czy zrobienie kilku ścianek działowych jest istotna zmianą, to zapytaj projektanta. Zapytaj , czy w tym przypadku strefy pożarowe zostaja niezmienione. Zapytaj, czy wystąpiły dodatkowe utrudnienia dla niepełnosprawnych. Zapytaj, czy sposób ewakuacji w razie niebezpieczeństwa jest spełniony. Możesz zapytać tego dewelopera, ale mądrych rzeczy się raczej nie dowiesz. Bo jeżeli to nie jest znacząca zmiana, to i tak na obecnym projekcie należy nanieśc zmiany, tak w części konstrukcyjnej, jak w częściach branżowych. Ale kto by to robił, prawda? A tak naprawdę to wystarczy trochę pomyśleć. Niestety, myslenie boli i mamy następnego młodego, świeżego trupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 13.05.2011 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Prawo budowlane określa, co jest znaczącą zmianą w projekcie. Decyzję podejmuje projektant, a kiererownik budowy jest o wykonania jej. Inwestor wzaz z inspektorem nadzoru inwestorskiego może uchylić decyzję projektanta i kierownika budowy, lecz ci muszą wtedy zgłosić ten fakt do nadzoru budowlanego. Oprócz inwestora wszyscy wymienieni mogą i są kompetentni by wydawać odpowiednie decyzje i ponosić za nie odpowiedzialność. Jeżeli jest to zmiana znacząca, to projekt budowlany zamienny ma zawierać wszystki to czego wymaga prawo budowlane, łącznie z instalacją sanitarną, elektryczną, wentylacją i co tam jeszcze jest, bo stary projekt i stare pozwolenie na budowę trci moc prawną. Czy zrobienie kilku ścianek działowych jest istotna zmianą, to zapytaj projektanta. Zapytaj , czy w tym przypadku strefy pożarowe zostaja niezmienione. Zapytaj, czy wystąpiły dodatkowe utrudnienia dla niepełnosprawnych. Zapytaj, czy sposób ewakuacji w razie niebezpieczeństwa jest spełniony. Możesz zapytać tego dewelopera, ale mądrych rzeczy się raczej nie dowiesz. Bo jeżeli to nie jest znacząca zmiana, to i tak na obecnym projekcie należy nanieśc zmiany, tak w części konstrukcyjnej, jak w częściach branżowych. Ale kto by to robił, prawda? A tak naprawdę to wystarczy trochę pomyśleć. Niestety, myslenie boli i mamy następnego młodego, świeżego trupa. I tutaj masz racje, trup jak nic. Pytanie jeszcze czy w lokalu gdzie jest WC bez okien też nie może być oświetlenia ani gniazdka wtykowego? Bo mi tak deweloper zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.05.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 I tutaj masz racje, trup jak nic. Pytanie jeszcze czy w lokalu gdzie jest WC bez okien też nie może być oświetlenia ani gniazdka wtykowego? Bo mi tak deweloper zrobił A po co ci w WC światło, zamierzasz coś czytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 13.05.2011 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 A po co ci w WC światło, zamierzasz coś czytać? Tak, i weź tu papier znajdź jak jest ciemno A ty nie masz światła w WC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seru1983 13.05.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 lu. Problem w tym, że lokal miał na początku 400 m kw. a później został podzielony na pięć mniejszych lokali i podobno w takim wypadku potrzebny jest tylko projekt Prawo budowlane, Art 36a, ust. 5 pkt. 6 Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, Więc jest to istotna zmiana. Co do oświetlenia WC: Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie: par. 59.1. Oświetlenie światłem sztucznym pomieszczenia przeznaczonego na pobyt ludzi powinno odpowiadać potrzebom użytkowym i spełniać wymagania Polskiej Normy dotyczącej oświetlenia wnętrz światłem elektrycznym (wg. normy powinieneś mieć w łazience natężenie 200lx). Polska Norma dotycząca oświetlenia to już temat rzeka, daj więcej danych n.t. swojego lokalu to na pewno znajdzie się więcej nieprawidłowości. Skoro masz jedno źródło światła to na bank nie jest zachowana równomierność oświetlenia. Ponadto możesz sprawdzić kubaturę łazienki, która min. powinna wynosić 5,5m3 (gdy ma wentylację mechaniczną wywiewną). Czy łazienki tak wyodrębnione mają wentylację? Mniejsza o projekt elektryczny, moim zdaniem z punktu widzenia projektu elektrycznego jest to zmiana nieistotna. Inwestor powinien dorzucić te parę gniazd i punktów oświetleniowych, nanieść na projekt a projektant podpisze że zmiana nieistotna. Co nie zmienia faktu że inwestor ma obowiązek przestrzegania prawa budowlanego, warunków technicznych i przepisów BHP (o co trudno w przypadku braku oświetlenia w WC). Co to za budynek? Jest on budowany czy oddany do użytku i teraz go inwestor przerabia? Jeżeli jest w budowie to czy wymaga pozwolenia na użytkowanie? (Jeżeli tak to inwestora może odwiedzić święta trójca, czyli m.in. Inspekcja Sanitarna i Inspekcja Pracy- w takim wypadku jeżeli inwestor nie uwzględni twoich uwag, może warto im przed zgłoszeniem do odbioru dać znać że na tej budowie jest jakiś problem, to pewnie się pojawią). Ogólnie to jakiś burdel na kółkach na tej budowie Twojej. Nie daj sobie wcisnąć takiego bubla. Jak straszaki prawne nie podziałają na inwestora, możesz uderzyć do Nadzoru Budowlanego. Co prawda stroną w procesie budowlanym nie jesteś, ale skargi i wnioski przyjmują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.05.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Tak, i weź tu papier znajdź jak jest ciemno A ty nie masz światła w WC? Światło w łazience? Ja nawet papieru nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 14.05.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Światło w łazience? Ja nawet papieru nie mam. Ale palce masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 14.05.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Ale palce masz? Pewnie dendrytus palce ma bo nie ma papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.05.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Pewnie dendrytus palce ma bo nie ma papieru. Mam do tego świnkę morską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.05.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Mam do tego świnkę morską. a zwykła nie starcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 15.05.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Sorki za niezrozumienie problemu prądu w kiblu. Jak się ma taki toalety to jest on niezbędny http://www.youtube.com/watch?v=OsSD8LcCfMM http://www.youtube.com/watch?v=rU0lGe_vDG8&feature=related Nie pokazujcie tego swoim kobitom, bo będziecie mieli przerąbane. A wracając do tematu to odpowiedź jest bardzo prosta. Pieniądze. Tzw. punkt to 35-50 zł plus Skrzynka z bezpiecznikami. Do tego pewnie ciągłe awantury z innymi klientami, że gniazdka w niewłaściwym miejscu. Powiedzmy sobie szczerze że gdybyś miał większą ilość gniazdek to cena za lokal byłby wyższa. Co prawda nie tak jak dostosowanie teraz instalacji do twoich potrzeb a zwykła nie starcza? ma za szorstką sierść. Lepiej co prawda zbiera, ale niestety rysuje. Edytowane 15 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 15.05.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 wykrot: zwykła jest za duża i mogła by ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.05.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 ma za szorstką sierść. Lepiej co prawda zbiera, ale niestety rysuje. To znaczy, że dla gości się jednak nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.05.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 wykrot: zwykła jest za duża i mogła by ugryźć ale ma zakręcony ogon, na którym można ją powiesić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 15.05.2011 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Lokal kosztuje za metr 6 tys. netto. Nie chodzi tutaj o pieniądze tylko o rzetelnośc developera, bo prosiłem juz kilka miesięcy temu o projekty mediów (prad, wod-kan) itd i nie otrzymałem bo jeszcze nie było, prosiłem również o informacje kiedy zostaną wykonane instalacje elektryczne przed tynkowaniem aby zrobić zdjęcia itd. Niestety pomimo zapewnień że przed wykonaniem tynków poinformują mnie a tu ..... pani kierowniczka pojechała na urlop, zrobili tynki i du.... Teraz kucie i dużo pracy, a przed tynkami można było wszystko zroibć (na mój koszt). Wkurza mnie własnie to, dlatego szukam sposobu jak teraz odwdzięczyć się developerowi. Normalny developer robi zebranie z kupcami lokali i ustala gdzie co ma być i to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts