Gagata 04.05.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Właściwie jak w temacie. Czy dla zabudowy zagrodowej może też byc określona "linia obowiązująca"? Rozumiem, że "nieprzekraczalna" tak - żeby się za blisko drogi nie pobudować. Ale na działce na ogół dużej, rolnej, gdzie jest możliwość zabudowy zagrodowej, czy będzie też określana "obowiązująca linia zabudowy"? I dla którego budynku wówczas? Domu? Gospodarczego? ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.05.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Jest to bardzo interesujący problem.Myślę, że mamy tu do czynienia z dwoma „prawnymi” sytuacjami.1. Jeśli jest dla tego obszaru MPZP, to w nim z reguły są „przesłanki” do określenia zabudowy (wtedy nie trzeba posiadać tej „średniej gminnej”). Dotyczyć to będzie budynku mieszkalnego, ale również może „obejmować” budynki gospodarcze, garaż, itp.2. Jeśli nie ma MPZP i budowa będzie na WZ, to: - w przypadku dobrego sąsiedztwa (też bez „średniej gminnej”) zabudowę będą wyznaczały budynki na działkach sąsiadujących (dostępnych z tej samej drogi publicznej) – na pewno dla budynku mieszkalnego, ale możliwe jest też, że także dla pozostałych budynków. - jeśli dobrego sąsiedztwa brak (i jest średnia wielkość gospodarstwa w gminie), to na dwoje babka wróżyła, albo tylko przestrzeganie minimalnych (ustawowych) odległości od granic, albo zgodnie z wizją urbanisty ( w zasadzie dla budynku mieszkalnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.05.2011 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witaj eSiwy ja to zawsze wrzucę jakiś "ciekawy problem" ... żeby się przypadkiem nudno nie zrobiło... W każdym razie - ponoć ziemia, a jest to ziemia rolna, znajduje się (cokolwiek to oznacza) "w strefie preferencji dla rozproszonej zabudowy zagrodowej warunkowo objętej planem". No i pośrednio dowiedziałam się dzis (jeszcze muszę potwierdzic to bezpośrednio), że mozna tam budowac się zagrodowa i jedyne ograniczenie jakie wystepuje to 8 m od drogi... I tak sobie myslę, czy minimum ("nieprzekraczalnie") czy dokładnie ("obowiązująco").... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.05.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Obstawiam, że minimu.Na stronie gminy powinien "wisieć" MPZP - tam sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.05.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 A własnie - poszukam na www. Minimum bardzo by mi pasowało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts