Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stelaz sufitu do stropu na kolki czy na wkrety ?

Recommended Posts

Witam,

mam pytanko, ponieważ będę z kolegą robił sufit podwieszany.. tylko wcześniej robiliśmy stelaż do sufitu betonowego i na kolkach rozporowych fajnie się wieszało.. teraz mamy robić na suficie ze stropem drewnianym.. i pytanko jak najlepiej przymocować stelaż do takiego sufitu ? na zwykłe wkręty do drewna próbując trafić w krokwie ? bez wiertnia tylko same wkręty ?nie wiem co jest miedzy belkami .. bo sufit niby jest obrzucony tynkiem

z góry dzięki za pomoc ;)

Pozdrawiam

Witam

Ja chcę przymocować profile do sufitu betonowego, sufit nie jest równy (z uskokiem), chcę aby sufit był jak najwyżej. Jak zamontować stelaż, najkrótsze śróby do podwieszanych to jak widziałem to 25cm a ja chciałbym opuścić tylko tyle aby mieć równą płaszczyznę. A w rozwiązaniach bez śrób nie widzę płynnej rególacji.

Jak to wykonać?

to mam kolejny problem

według tego obrazka:

http://www.lafarge.pl/wps/wcm/connect/a9990980434a6cd38f8adf19cd607097/NIDA+Sufit+CD60.png?MOD=AJPERES&CACHEID=a9990980434a6cd38f8adf19cd607097

profile główne mocuje sie max 15 cm od ściany równoległej do profila.

Jak tam podejść z wkrętarką i przykręcić profil do wieszaka od strony ściany.

Poza tym jak przykręcacie profile do wieszaków? za pomocą takich małych blachowkrętów?

czy nawiercacie wcześniej dziórkę w profilu bo mi za cholerę nie chce się to przykręcić.

Po co jest przyścienny profil ud równoległy do cd skoro nic do niego sie nie montuje a jeszcze bardziej utrudnia podejście wkrętarce.

tomasz