Jastrząb 29.05.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Jastrząb dzięki prawdopodobnie glina lub coś podobnego, dlatego dla świętego spokoju wole zrobić, bo na pewno piaski to to nie są, nie wiem jak z poziomem wód a dlaczego przy wysokim poziomie POS nie będzie działać? Bo z woda po oczyszczalni cos trzeba zrobic. A trzeba liczyc 150l na mieszkanca dziennie. 4 osoby w domu, i praktycznie musisz byc w stanie o dowolnej porze roku odprowadzic do gruntu dziennie 500litrow wody. Juz nie wspominjac o tym, ze jesli planujesz POS drenazowa, a poziom wody gruntowej jest tuz pod powierzchnia, to scieki sie nie doczyszcza i zanieczyszcza wode gruntowa. Zgodnie ze sztuka drenaz powiniene byc 1.4m ponad lustrem wody, zeby scieki powoli sie przez to przesaczajac doczyszcily sie w prcesie tlenowym. W zbiorniku oczyszczalni zachodza tylko procesy beztlenowe, ktore nie oczyszczaja wody za bardzo. Dreanzy w takiej oczyszczalni to nie tylko odporowadzenie wody, ale przede wszystkim 2 stopien oczyszczalnia tych sciekow. Sa tez drozsze oczyszczalnie biologiczne, ktore maja 2 stopnie oczyszczalnia w 2 zbiornikach. Teoretycznie wychodzaca z tego woda powinna byc II klasy czystosci, czyli lepiej niz pewnie z 90% ciekow wodnych w tym kraju. W ewropie zachodznie, oczyszczalnie dreanzowych nie mozna juz budowac, bo nigdy nie masz pewnosci jak to oczyszczanie w tym dreanzu se radzi. Zakopane toto i ciezko to skontrolowac. Wode z takiej oczyszczalni biologicznej mozna juz bez drenazu (doczyszczajacego) zrzucic do studni chlonnej, albo jesli masz na dzialce, rowu/rzeki itp, po uzyskaniu pozwolenia wodno prawnego, co jest juz bardziej kosztowne i skomplikowane. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 29.05.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 obecne nasze zużycie to 4-5m na 2 osobymam rów przy granicy z działką czyli co by nie wybrac nie bedzie lekko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 30.05.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Zgodnie ze sztuka drenaz powiniene byc 1.4m ponad lustrem wody Chyba 1,5 m, ale to drobny detal. Wode z takiej oczyszczalni biologicznej mozna juz bez drenazu (doczyszczajacego) zrzucic do studni chlonnej, albo jesli masz na dzialce, rowu/rzeki itp, po uzyskaniu pozwolenia wodno prawnego, co jest juz bardziej kosztowne i skomplikowane. Niestety, nasze prawo nie robi tu różnicy i zawsze odległość do wód gruntowych musi być 1,50 m, wszystko jedno, czy jest to odpływ z osadnika gnilnego (wymagany prawem stopień redukcji BZT wynosi 20%), czy dobra oczyszczalnia biologiczna (osiągane stopnie redukcji BZT nawet 99%). Prawdopodobnie dlatego potrzebne są badania geologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.05.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Ja musiałem dołączyć wraz z całą papierologią badania geologiczne bo tak zażyczyła sobie pani przyjmująca dokumenty. Instalator który montuje POŚ w całym kraju mówił mi że niektóre starostwa nie wymagają takich badań. Także dalej sprawdza się stara prawda że co kraj to obyczaj. Zależy kto za biurkiem siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.05.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Przy oczyszczalni drenażowej akurat badania gruntu to akurat ważny element bez badań, można sobie zrobić kuku. Na glinie oczyszczalnia z drenażem to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.05.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Przy oczyszczalni drenażowej akurat badania gruntu to akurat ważny element bez badań, można sobie zrobić kuku. Na glinie oczyszczalnia z drenażem to pomyłka. Tak, to dosłownie pieniądze wyrzucone w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.05.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 (edytowane) dostalam takie info od architekta:"Można projekt oczyszczalni wykonać później i zrobić już tylko zgłoszenie. Tylko tak czy tak będziemy musieli go wykonać."nie bardzo wiem co mial na mysli, o jaki projekty chodzi? cd." Taką oczyszczalnie należy zaprojektować. Na podstawie warunków gruntowych, przewidywanego zużycia wody itp. Projektuje się lokalizację oczyszczalni, powierzchnię rozsączania, głębokość drenów i sposób rozłożenia. Rysunki załączone do kupionej oczyszczalni to dopiero część. Dla oczyszczalni ze zrzutem wody do rowu niezbędne jest pozwolenie wodnoprawne" a jezeli zdecydowalabym sie na biogiczna POŚ ze studnia chłonną to muszę miec operat? czy rodzaj gleby ma wtedy znaczenie? jaka musi byc odleglosc studni chlonnej od studni z woda pitną oraz odleglosc pomiedzy POŚ a studnia chlonna? Edytowane 31 Maja 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.05.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Mój POŚ kosztował mnie w sumie 2500 zł (kopałem i kładłem sam- to żaden problem). A ceny ogólnie mocno z górnej półki. pzdr mozesz cos wiecej napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 31.05.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 aksamitko - albo masz wyjątkowo wrednych urzędników lokalnych i twój architekt o tym wie, albo cię, za przeproszeniem, doi Po pierwsze - dla studni chłonnej nie potrzebujesz operatu wodno-prawnego (chyba że wszystko robisz na firmę). Po drugie - rodzaj gleby ma znaczenie techniczne dla wykonania studni chłonnej. Przepuszczalna - łatwo, glina - trudno albo niemożliwe.Znaczenie ma też wysokość wody gruntowej, o czym było powyżej. Po trzecie - odległość studni chłonnej od studni z wodą (także sąsiada) to 30 m. Odległość od POŚ jest dowolna. Inne odległości znajdziesz tutaj: http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/lokalizacja-oczyszczalni-na-dzialce,38_1584.html Po czwarte - projekt, jakiego potrzebujesz do zgłoszenia w gminie i starostwie, przy normalnych urzędnikach, zrobi ci w cenie dostawy każda szanująca się firma oferująca POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.05.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 (edytowane) to jest moja działka, na czerwono zaznaczylam granice i nowobudowany dom, na niebiesko studnia, gdzie ewentualnie moglaby byc POS i studnia chłonna? jezeli warunki gruntowe pozwolą na studnie chłonną, wystarczy zgłoszenie? Edytowane 31 Maja 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 31.05.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 A gdzie masz podejście kanalizacji do budynku?Generalnie - zaplanuj POŚ tak, żeby wóz asenizacyjny jej dosięgnął bez rozjeżdżania ogródka. Na studnię chłonną wystarczy zgłoszenie. Byle tylko była na terenie twojej działki. A plan ciekawy, ale niewiele z niego widać. Jeżeli dom ma kilkanaście na kilkanaście m, to niewielkie będziesz miała pole dla studni chłonnej...Narysuj sobie wokół studni wodnej kółko o promieniu 30 m i zobacz, co ci zostanie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 dostalam takie info od architekta: "Można projekt oczyszczalni wykonać później i zrobić już tylko zgłoszenie. Tylko tak czy tak będziemy musieli go wykonać." nie bardzo wiem co mial na mysli, o jaki projekty chodzi? cd. " Taką oczyszczalnie należy zaprojektować. Na podstawie warunków gruntowych, przewidywanego zużycia wody itp. Projektuje się lokalizację oczyszczalni, powierzchnię rozsączania, głębokość drenów i sposób rozłożenia. Rysunki załączone do kupionej oczyszczalni to dopiero część. Dla oczyszczalni ze zrzutem wody do rowu niezbędne jest pozwolenie wodnoprawne" a jezeli zdecydowalabym sie na biogiczna POŚ ze studnia chłonną to muszę miec operat? czy rodzaj gleby ma wtedy znaczenie? jaka musi byc odleglosc studni chlonnej od studni z woda pitną oraz odleglosc pomiedzy POŚ a studnia chlonna? Dostałem projekt ze wszystkimi wyliczeniami od instalatora który mi montował POŚ. Wysłał mi wszystko mailem, tylko sobie wydrukowałem. Jak chcesz to ci wyślę bo mam jeszcze na kompie to zobaczysz jak to wygląda. Za darmo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.05.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 karoka, wyslalam ci priv Beja tak sobie myslalam ze POS moglobybyc tam z tyłu dzialki gdzie jest skarpa, jak duzy jest wóz asenizacyjny, jak czesto jest jego wizyta i jak blisko musi podjechac do POŚ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 karoka, wyslalam ci priv Beja tak sobie myslalam ze POS moglobybyc tam z tyłu dzialki gdzie jest skarpa, jak duzy jest wóz asenizacyjny, jak czesto jest jego wizyta i jak blisko musi podjechac do POŚ? O wielkość wozu musiałabyś zapytać w zakładzie oczyszczania jakim dysponują, wizyta w moim przypadku raz na dwa lata. Mam zbiornik 2 tyś. litrów. Opróżnia się 2/3 pojemności i uzupełnia do stanu czystą wodą, przy okazji przepłukanie filtra ewentualnie wymiana wkładu. W moim przypadku zastosowano normalny koks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Jak przejrzysz dokładnie to co ci wysłałem to znajdziesz odpowiedzi chyba na wszystkie pytania.Zachowanie odległości studni od zbiornika, od granic itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.05.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 jaki wydział starostwa zajmuje sie zgłoszeniem budowy POŚ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Architektury i budownictwa. Czy coś lepiej się rozjaśniło po przeglądnięciu tego co wysłałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.06.2011 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 tak, oczywiscie, w zasadzie mi to duzo rozjasniło, dziekuje, widze ze pomimo duza dzialka to ciezko bedzie z lokalizacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 01.06.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 tak, oczywiscie, w zasadzie mi to duzo rozjasniło, dziekuje, widze ze pomimo duza dzialka to ciezko bedzie z lokalizacją Jeszcze raz cię proszę - zakreśl kółko 30 m wokół studni. Pamiętaj, że POŚ może być wewnątrz tego koła, tylko studnia chłonna poza. POŚ najlepiej ulokować w takim miejscu, żeby spływ ścieków z budynku był grawitacyjny i najlepiej nie dłuższy niż kilka metrów. Wozy asenizacyjne mają ssawki pozwalające na kilkunastometrowy zasięg, więc chodzi tylko o to, żeby POŚ nie był gdzieś za budynkiem. Co do studni chłonnej, to nawet jeżeli będzie kilkadziesiąt metrów od POŚ i trzeba będzie pompować ścieki oczyszczone - nie powinno być problemu. Dużo gorzej pompować surowe ścieki. Jak chcesz, to prześlij mi ten plan na priva w lepszej rozdzielczości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.06.2011 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Z pompowaniem wody do studni chłonnej nie ma problemu, wystarczy pompa zanurzeniowa, parę metrów rury wodnej (niebieskiej) i można przepompowywać wodę na spore odległości. Ja mam studnię chłonną właśnie na tej zasadzie z tym że odległość pomiędzy oczyszczalnią a studnią to 9 metrów.koszt też nie jest zbyt duży przy wydajnej pompie będzie to do zniesienia.Oczywiście najlepiej "pozbywać się" oczyszczonych ścieków grawitacyjnie ale to już zależy od warunków gruntowych, ukształtowania terenu itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts