Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o warunkach zabudowy na 2 działki a kupno jednej - PILNE!

Recommended Posts

Witam,

mam poważny problem choć z pozory wydający się banalnym.

Aktualny właściciel działki którą mam zamiar kupić, otrzymał 4 lata temu decyzję o warunkach zabudowy (jedną łączną) na dwie działki nr 1 i 2.

Obecnie sprzedaje mi tylko działkę nr 1.

Mogę oczywiście wystąpić do Urzedu Gminy o warunki zabudowy dla działki nr 1 na moje nazwisko (procedura trwa 4 m-ce i jest nieco skomplikowana) ale moge również wystąpić z wnioskiem do tejże gminy (za zgodą dotychczasowego właściciela) o przepisanie wydanej 4 lata temu decyzi (na 2 działki) na moją osobę. Taka procedura trwa 2 tyg. i jest prosta tzn. wniosek, zgoda, oświadczenie.

Jako laikowi rodzi mi się w głowie pytanie: jeżeli przepiszemy tę całą decyzję dot. 2 działek na mnie, ja kupię tylko jedą działkę i za rok powędruję do Starostwa Powiatowego po pozwolenie na budowę to czy nie ma ryzyka że urzędnik powie mi: "Panie ..., zgodnie z WZ mogłeś pan budowac dom o pow. zabudowy 200 mkw i szerokości elewacji frontowej 12 m ale na dwóch działkach o łącznej powierzchni 2100 mkw a Pan się chcesz budować tylko na jednej działce o pow. 1000 mkw, zatem pow zabudowy tylko np. 100 mkw a elewacja frontowa nie szersza niż np. 9 metrów.

I co wtedy?

Musze podjąć decyzję w ciągu kilku najbliższych dni. Dlatego byłbym bardzo zobowiązany za rzeczowe rady.

Dziękuję i pozdrawian.