Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie-do działki czy inwestora?

piotr.nowy

Recommended Posts

Chyba już ktoś o tym pisał ale spytam jeszcze raz.

Czy pozwolenie na budowę przypisane jest do działki czy do wnioskującego o nie. to znaczy czy kupując działkę na którą sprzedający uzyskał pozwolenie na budowę muszę się o nie ubiegać jeszcze raz cze jego pozwolenie obowiązuje również mnie? Żeby nie było za prosto to powiem ,że sprzedający uzyskał pozwolenie na budowę siedliska rolnego (spełnia warunki) a ja ich nie spełniam. Czy mogę założyć , że w dowolnym czasie może on wyodrębnić fragment dużej działki siedliskowej , na którym zgodnie z pozwoleniem ma stanąć dom mieszkalny i odsprzedać go , a kupujący (czyli ja 8) ) będzie mógł się tam wybudować. Czy może trzeba dokonać wydzielenia działki i kupna -sprzedaży po rozpoczęciu budowy (np po wylaniu fundamentów, bo wtedy kupuję rozpoczętą budowę). Czy tez sprawa jest beznadziejna :( , i aby taka budowa rozpocząć lub kontynuować muszę spełnić warunki określone dla siedliska rolnego/

Poradźcie coś proszę. Podstawy prawne mile widziane!

Ja miałem właśnie z taką sytuacją doczynienie

Zgoda na budowę była najpierw na teściów poźniej w gminie tylko się przepisuje na nowego właściciela (ale stara zgoda na budowe nadal obowiązuje) tzn. w swoich dokumentach muszisz mieć zgodę na budowę (ze starymi właścicielami) a dostajkesz tylko aneks z gminy że to zostało przepisane na Ciebie i muszisz to trzymać razem

pozdr.