Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonczenie poddasza

vucko

Recommended Posts

Prosze o rade jak wykonczyc poddasze.Mam do dyspozycji 2 wersje:

1)zgodna z projektem-więzba drewniana, ocieplenie ,płyty gipsowo-kartonowe itd.

2)zaproponowaną przez wykonawce-wylewka z betonu zamiast płyt gipsowo-kartonowych ( tylko nie wiem jak póżniej wygląda ocieplenie i więżba )

Widziałem taki wylany strop na poddaszu. Fachowcy odpowiednio go oszalowali i wylali beton przemysłowy łącznie ze skosami. Właściciel jest zadowolony gdyż jak mówi może swobodnie "łazić" po całym poddaszu, zaoszczędził na drewnie konstrukcyjnym i tynkach (zrobił tradycyjne). Nie do końca przemawiaja do mnie jego argumenty, niemniej sąsiad jest zadowolony.

Na budowach w moim sąsiedztwie tego rodzaju stropodach (wylany z betonu) jest bardzo popularny. Ci co go wykonują twierdzą, że jest lepsze od płyt karton-gips, gdyż wystarczy tylko otynkować i problem z głowy, a płyty bardzo często lubią pękać na łączenia, gdyż więźba dachowa pracuje i to się przenosi na płyty. Jeden znajomy budując dla siebie dom zrobił strop lekkich , jednak po własnych doświadzeniach (problemach z pękaniem płyt karton-gips), budując drugi dom już stropodach zrobił w postaci żelebetonu i jak na razie jest z niego zadowolony. Sam się zastanawiam, czy nie zrobić takiego stropu niż mieć potem problemy z płytami karton-gips.

• 7 years później...