gkeb 09.06.2011 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzięki za zdjęcia. To bardzo pomocne. Wylewaliście całe ściany od razu? To może być problem z utrzymaniem pionu na ścianie. Z tego co czytałem to albo zalewa się po 2,5 -3 elementów w pionie albo całość ale po wzmocnieniu (podparciu) ścian. Strasznie dużo Ci z podłogi instalacji wychodzi. Co to takiego? Do odwiertów do pompy ciepła? Widzę również chyba GWC? Na 8 zdjęciu widzę bardzo dużo zbrojenia koło siebie. Czym to było podyktowane? System której firmy wybrałeś? ETS, Izodom czy Thermodom? Jaka grubość ścian (ile styropianu)? Fundamenty też w tym systemie czy tradycyjnie? Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parasite 09.06.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzięki za zdjęcia. To bardzo pomocne. Wylewaliście całe ściany od razu? To może być problem z utrzymaniem pionu na ścianie. Z tego co czytałem to albo zalewa się po 2,5 -3 elementów w pionie albo całość ale po wzmocnieniu (podparciu) ścian. Strasznie dużo Ci z podłogi instalacji wychodzi. Co to takiego? Do odwiertów do pompy ciepła? Widzę również chyba GWC? Na 8 zdjęciu widzę bardzo dużo zbrojenia koło siebie. Czym to było podyktowane? System której firmy wybrałeś? ETS, Izodom czy Thermodom? Jaka grubość ścian (ile styropianu)? Fundamenty też w tym systemie czy tradycyjnie? Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zalewaliśmy właśnie co 2 kształtki, ale nie ma co wierzyć, że równo wyjdzie. Beton stygnie plus przy zalewaniu nie ma szans żeby się nie ruszyło i problemem jest później włożyć kolejną warstwę. Problem jest dużo mniejszy jeśli ma się dom prostokątny, gdzie nie ma żadnych wykuszy, wcięć itp. Garaż poszedł bez problemów, a w domu z tymi wszystkimi rogami to była masakra. Trzeba docinać, przez co styropian się osłabia, później kolejna warstwa już nie chce wejść i trzeba się męczyć. System to thermodom czy tam thermomur i w sumie nie jest przemyślany jeśli chodzi o te wszystkie łączenia np. ze ścianą wewnątrz. Lepiej już chyba postawić całą ścianę i zabezpieczyć. Instalacje to standard, woda, ścieki, prąd. Jest trochę w nadmiarze jakby brat się na pompę zdecydował. GWC niestety nie ma. Co do zbrojenia to w tym miejscu występują duże obciążenia. Jest tam długie nadproże plus oparcie dla podciągu. Tak samo jest z przodu. Ściany zewnętrzne są z 25cm styro na zewnątrz + 15cm betonu + 5cm styro wewnątrz. Fundamenty też były robione w tym systemie tylko z kształtek 5cm styropianu po obu stronach, na to siatka i dysperbit. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.06.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Witam. Też kiedyś myślałem o tych styropianowych kształtkach (nawet strop z elementów styropianowych- są takie, np. z firmy Sukiennik). Potem wyszło, że technologia ciekawa, ale nie tania i stanęło na zwykłym betonie komórkowym. W planach domu nie podoba mi się bezpośrednie wejście z wiatrołapu na salon- zero prywatności. Wiem, że każdy ma swój własny pogląd na rozkład pomieszczeń, ale długo mieszkałem w mieszkaniu, gdzie wejście było do salonu i zupełnie mi to nie odpowiadało. Rozważasz prowadzenie działalności w domu, więc dobrze by było nie mieszać funkcji mieszkalnej z firmową - wiatrołap z osobnymi wejściami do domu i studia. Też podobnie zrobiłem u siebie, jednak nie ograniczałem sobie metrażu komunikacji- projekt gotowy (116,5m2) z niewielkimi zmianami rozmieszczenia ścian działowych- m. in. właśnie ze względu na powyższe rozdzielenie funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts