_Alexandra 05.05.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) Edytowane 19 Listopada 2012 przez _Alexandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 06.05.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Nie wydaje mi się aby tylko rozrzutni ludzie nieliczący się z kosztami mieli prawo budować dom.Koszty lepiej będzie ci porównać jak będziesz miała kilka ofert na swój projekt. Tudno to porównywać z innymi domami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 06.05.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Sądzimy że nie stać Pani na budowę domu skoro zastanawia się pani nad "kosztami"... ps. Niech sobie Pani otworzy kosztorys inwestorski i porówna. Jak nie ma kosztorysu to sobie go zamówić... Towarzyszu zalecałabym lekcję dobrych manier albo pożegnanie się z FM. To nie miejsce dla prostaków. Zrozumieliście towarzyszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 06.05.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 dach z materiałem? co to znaczy? krokwie czy pokrycie? a jak pokrycie to jakie?. Podpiewniczony na całej powierzchni?Zalezy jaki rejon Polski u mnie za taki dom piwnica, parter, poddasze..czyli dwa stropy plus wieźba bez pokrycia , ściany w jedną cegłe, 55 - 70 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 07.05.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) Oto jedna z moich wycen robocizny,pozostałe niewiele się różnią,... Witam, Poniżej wycena: I etap fundament- 10.000 zł ( ze względu na ilość zbrojenia) II etap parter- 9000 zł III etap strop -6500 zł IV etap więźba- 7000 zł V etap dachówka z orynnowaniem - 8500 zł razem 41 000 zł Legalnie zatrudniona firma z wystawioną fakturą i gwarancją wykonane roboty? po odliczeniu VAT'u, podatku dochodowego, wynagrodzenia dla pracowników i kosztów - legalnie działająca firma będzie na zero albo i na minusie... Edytowane 7 Maja 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 07.05.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 obrót nie generuje zysku w tej branzy, to nie giełda niestety. Wybudowanie w takiej cenie jest mozliwe, tylko niemoże byc "zawirowań" na poziomie projekt wykonanie. Prawdopodobnie nikt z ekipy niejest zatrudniony legalnie , bo zus zjadłby cały dochód..załózmy że robiliby 3 miesiące..5 osóby..uboka płaca dla pomocnika to około 130 zł dziennie z zusem na minimalnej płacy, to wyjdzie bez sobót 2500 miesięcznie, co daje 12,5 dla wszystkich razy 3 miechy to 37,5. I dlatego przedmówca pisał tak a nie inaczej, jezeli zrobia za tyle to i ok niech robia, rynek ma swoje prawa, kilka lat temu tez zbijałem ceny ale to darma robota juz niemówiac o ewentualnych wpadkach..no ale forum muratora niejest urzedem skarbowym , wiec popiszmy o budowaniu. Kiedyś brałem podwykonawcę do konstrukcji drewnianej oferty miałem od 20 do 40 tys...znalazł sie jeden co chciał 7,5 tys..i go wziołem, zrobił mi konstrukcje wiedziałem że to nierealne i tak było, ale umowa jest umową niezarobił nic i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 07.05.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 to cena ok doliczając domego minimum 55 około 20 tys za dach to bedzie 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 07.05.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) Tak,legalnie działająca firma,z "możliwością wystawienia fatury VAT" Czyli "legalna" firma (tj zarejerstrowana działalność) robiąca na czarno... otrzymasz fakturę jak "doliczą" do 41 tys stawkę VAT - to oznacza formułka "możliwość otrzymania"... Legalnie działająca firma po prostu wystawia fakturę a nie "daje możliwość" jej otrzymania. Bez faktury to możesz mieć i 20000 miesięcy gwarancji na wykonaną przez nich robotę - nie ma rachunku nie ma żadnej gwarancji. W to że wymieniona kwota 41 tys jest już z VAT'em zwyczanie nie uwierzę. Tak jak ANTECH napisał nie możliwe jest wybudowanie domu w sposób LEGALNY za kwotę którą podałeś... licząc po stawkach minimalnych dla pomocników tyle że pomocnik jest przydatny wtedy gdy ma komu pomagać tj majstrowi (a ten nie zadowoli się stawką pomocnika)... a gdzie tam koszta paliwa/prądu do maszyn, aut, gdzie zysk firmy??? Edytowane 7 Maja 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 08.05.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Dodam tylko, że legalna firma to TYLKO koszt wynagrodzenia + ZUS 5-cio osobowej brygady na 1 dzień to ok. 1tys.zł Tydzień roboczy 5-cio dniowy 8 godz. i nie więcej jak 9 to 5 tys. x 4 tygodnie to 20 tys. x 2 miesiące = 40 tys itd. Na portalach ogłoszeniowych m2 dachu na gotowo (więźba+pokrycie dachówką) to oferty w granicach 90zł a za karpiówkę w łuskę 130. 250m dachu to tylko ok. 22tys. złotych ........... Pod urzędem pracy we Wrocławiu stoją "fachowcy": murarz za dniówkę chce 200zł na rękę. Pozostali za sto złotych nie skoszę trawy w ogrodzie. O remontach mieszkań w dużym mieście nie wspomnę. To dopiero jest kopalnia pieniędzy Edytowane 8 Maja 2011 przez helixwroclaw2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.05.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Dawno nie widziałam pięcio-osobowej brygady, raczej dwu- trzy-. Nie siedzą i nie piją piwa pół dnia tylko przyjeżdżają do konkretnej roboty i sprawnie im to idzie. Nie za dniówkę im się płaci tylko za efekt.A, sory, z balkonu ostatnio widziałam chyba z 10-ciu w brygadzie, kilku stało opartych na łopatach, inni nosili piasek z jednej kupki na drugą w tempie łopata/15 minut. Ci pewnie mieli płacone za dniówkę i pewnie prace zajmą im kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 08.05.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 _Alexandra sorry za OT Matilde1 pewnie, że można wybudować dom. Nawet samemu z pomocą żony. Na FM jest dziennik budowy osoby, która większość prac na budowie do SSO wykonała samemu. O ile pamiętam trwa dwa lata i do końca jeszcze trochę brakuje. Ilość pracowników na budowie wymusza zakres prac i termin realizacji. W firmie etatowcom płaci się za miesiąc pracy. Płaci się również za kilka godzin czekania na beton i ten czas oparcia o łopatę o którym piszesz. Płaci się za padający deszcz, godziny w popsutym samochodzie w drodze. O tym wszystkim co stanowi proces budowlany określa umowa o pracę na konkretnym stanowisku i umowa na konkretne wykonanie przedmiotu zamówienia. Ta dwu, trzyosobowa ekipa zaczyna kopać ławy, robić zbrojenie, murować ponad tysiąc bloczków fundamentowych po 27kg każdy robiąc na budowie zaprawę w betoniarce lub robić podwójne zbrojenie płyty bez gotowych siatek, strop monolityczny, więźbę dachową .....i to wszystko pod presją związania z Inwestorem terminem budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.05.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Cena jest mała ale może kryzys się zacznie znowu i będzie gó..z budownictwa. Najchetniej takie brygady co zanizają ceny bym wysłał za granicę niech tam osłabiaja rynek ..sam koszt piwnicy ze stropem to koszt rzedu 16 - 20 tys, dach to pod 20 tys..sorki ale takie zanizone ceny mnie wkurzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.05.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Na poddasze strop? i w takiej cenie? Aby sie wam udało w takim razie , może ktos lubi dokładać do interesu poprostu . 3 strop podniesie wam koszty, a pochylenie połaci i tak zrobicie z gipskartonu, mozecie dawać i tak powinno się dawać płyt osb i dopiero do niej tynk, strop bedzie miał swoja grubość potem docieplenie..no ale co dom to inaczej mozna rozwiazac. Dlamnie to szok 50 tys za 3 stropy z dachem..aż włos sie jeży No ale jestem ciekaw jak to im pójdzie za taką kase, dawaj co jakis czas znak jak idzie Edytowane 8 Maja 2011 przez antech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.05.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 3 osoby niezrobią takiego zakresu w 3 miesiące, najszybciej jak mozna to wyjdzie ponad 3,5 miecha czyli realnie 4 miesiące, no chyba że przy założeniu że wszyscy to fachowcy i sami sobie zaprawę robią i bloczki podaja, to fakt wyjdzie po 10 na łebka. jezeli biorą tylko robocizne to niemaja z czego odliczac i zapłacą podatek ..ale może mają dobrą ksiegową No i widocznie jeszcze pani z PIP nie miała kontroli u nich, zawsze jest pieknie dopuki niezaczna sie kontrolę. Dla inwestora to gratka trafić tania ekipe i ok , jak mówisz taki rynek kto się niedostosuje wypada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 09.05.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Obojętnie kogo wybierzesz zapisz dokładny zakres robót, żeby się potem nie okazało że - ta cena nie zawierała ścianek działowych, my nie robimy izolacji fundamentów, nie murujemy kominów, i nie wiem co tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 09.05.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 tylko niech kierownik zagląda na budowę przed kryciem zbrojenia przynajmniej i powodzenia jak czegos niebedziesz pewna..poza własciwa cena to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 09.05.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 "czegoś niebędziesz pewna" czyli kwestie techniczne"poza własciwa cena" jesteś pewna swego wyboru więc niemusisz pytac o ceny poprostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts