Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

daj może jakieś zdjęcie tego co ta masz zamontowane, bo teraz to wygląda na jakaś przysłonę w rurze jak w czopuchu koksownika np camino.

Tak czy siak powinieneś mieć tam zamontowane prawdziwe RCK, bo bez tego nic nie wyregulujesz.

a tu cytat dla ciebie o tlenu węgla:

"Objawy zatrucia tlenkiem węgla zależą od stężenia w powietrzu i kształtują się następująco:

- (0,01% – 0,02%) – lekki ból głowy przy ekspozycji przez 2-3 godziny;

- 0,04% – silny ból głowy zaczynający się ok. 1 godzinę po wdychaniu tego stężenia;

- 0,08% – zawroty głowy, wymioty i konwulsje po 45 minutach wdychania, po dwóch zaś godzinach już trwała śpiączka;

- 0,16% – silny ból głowy, wymioty, konwulsje po 20 minutach, zgon po dwóch godzinach;

- 0,32% – intensywny ból głowy i wymioty po 5-10 minutach, zgon po 30 minutach;

- 0,64% – ból głowy i wymioty po 1-2 minutach, zgon w mniej niż 20 minut;

- 1,28% – śmierć po 3 minutach."

źródło: Polski instalator

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchaj, co do tlenku węgla to wiem czym grozi ( i to że jest bezwonny też wiem ), ale powtarzam raz jeszcze: kotłownia jest osobnym pomieszczeniem, aby do niej wejść trzeba wyjść z domu, kanały wentylacyjne kotłowni też nie pokrywają się z kanałami domowymi ( dla domu są osobne i dla kotłowni są osobne ). Być może mnie to uratowało :)). A tak poważnie to muszę porozmawiać z facetem, który mi to montował ( tak po męsku ). I zakupić porządny RCK. Dzięki za info

kss - bądźmy szczerzy - atika podniosła temat na tym forum - jak na mój gust to ktoś, kto chciał zareklamować kociołek, a seaman z moich źródeł to ktoś od nich :) , więc nie dziw się i nie licz na ustawienia od nich, bo to puste słowa ...

mebs - nieładnie kogoś oskarżać nie mając do tego podstaw !!!

Reklamować kotła nie miałam zamiaru i nadal nie mam, tym bardziej, że sama mam z nim od jakiegoś czasu problemy.

Na forum mam ponad 2000 postów opisujących dokładnie budowę mojego domu, moje rozważania, problemy, itp...

I daleko mi do kogoś z Lazara. To Ty masz trzydzieści parę postów więc jak dla mnie jesteś osobą o wiele mniej wiarygodną. Ale nie o to chodzi.

Nie pisałam o swoich ustawieniach bo miałam ważniejsze sprawy na głowie.

1. Zagrożoną ciążę, szpital... i ledwo żyjący net w domu - więc ustawienia kotła zeszły na drugi plan, a nawet piąty czy dziesiąty... co chyba nie powinno dziwić !!!!!

Więc zanik kogoś oskarżysz spójrz przynajmniej jaką mają historię na forum i prześledź posty..... bo bezpodstawne zarzucanie komuś "winy" niczemu nie służy.

A przy okazji ja też mam problemy z kotłem od jakiegoś czasu.

Też pojawiły się "wibracje", wybuchy...

Moi instalatorzy rozłożyli ręce.

W przyszłym tygodniu ma przyjechać serwisant lazara. Zobaczymy czy coś poradzi..

A tu mail który został wysłany do Lazara - opis problemów.

Piec do kilku razy dziennie przechodził w tryb awaryjny na skutek przekroczenia maksymalnej temperatury. Na początku zostalł wymieniony czujnik temperatury, a pozźniej caly modul elektroniczny. W tej chwili po uplywie ok.2 miesiecy sytuacja zaczela sie powtarzac. Czasami raz w tygodniu, czasami trzy razy dziennie piec sygnalizuje zbyt wysoka temperature. Dodatkowo czesto przy rozpalaniu wpada w bardzo silne wibracje o niskiej czestotliwosci slyszalne w innych czesciach domu. Do tego zaczyna dymic i za piecem jak i na nim jest pelno sadzy. Czasami przy rozpalaniu slychac silne uderzenie z tylu pieca, czesto tez slychac glosny dzwiek jakby jakiegos wentylatora. Temperatura wody w zasobniku jest zawsze o ok. 20' wyzsza niz ustawiona na piecu.

To tyle.

A temat został założony by dokonać wyboru - jak widać nie do końca słusznego.

Atika...trochę usprawiedliwię Mebsa...wybacz chłopu, wściekł się po prostu na wadliwe urządzenie, które dodatkowo kosztowało kupę forsy...mam obecnie nadzieje, że z twoim maleństwem już wszystko ok ( to tak poza nawiasem ). Pozdrawiam ciepło i słonecznie z okolic Szczecina :))
Atika...trochę usprawiedliwię Mebsa...wybacz chłopu, wściekł się po prostu na wadliwe urządzenie, które dodatkowo kosztowało kupę forsy...mam obecnie nadzieje, że z twoim maleństwem już wszystko ok ( to tak poza nawiasem ). Pozdrawiam ciepło i słonecznie z okolic Szczecina :))

Doszły mnie słuchy że mebs już nie ma problemu z kociołkiem :)

Edytowane przez stanisław.k

Chwilowo pewne kwestie pozostawię bez kometarza ... widac udział pewnej osoby na tym forum nie jest przypadkowy ;>

Atika - jesli uraziłem przepraszam , ale sama wiesz jak jest z niektórymi komentującymi tutaj osobami - to biznes :) uwierz mi, że ja niestety jestem nieszczęśliwym użytkownikiem tego kotła, i już mi nerwy dawno puściły, dziwię się, że masz ten problem z kotłem teraz, bo generalnie, przy obecnej temperaturze, u mnie kociołek chodzi w miarę - ale, chodzi tak od ostatniej wymiany wentylatora, kto wie, być może do kolejnej wymiamy, moim zdaniem od początku problem twki w wentylatorach, ale przecież nikt z góry się do tego nie przyzna - wymień wentylator i napisz czy pomogło :) sugestie i rady Lazara bym olał, wkładać wkłądy i montować niewiadomo co można, ale po co, no chyba, że producent zechce to finansować

Myślę, że każdy kto ma ten kocioł, wie o co biega :) jest lipa i tyle, i wydaje mi się, że jest więcej takich, co mają z nimi tyle problemów, że nawet nie zasiadają tu na forum, bo po pierwsze, to ich nie kręci, po drugie, sa jeszcze ludzie "starej daty" a po trzecie w czym to pomoże?

Trzymajcie się, ja walczę o swoje ...

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam

Może powrót do właściwego tematu???

Na razie temat został zdominowany przez kolegę , któremu zresztą kibicuje i popieram, ale chciałbym dowiedzieć sie coś wiecej aniżeli przepychanki, nabywcy ze sprzedającym. Może oddajmy głos innym użytkownikom.Temat mnie interesuje bowiem sam niedługo na 90% kupię Smartfire 21 na pellet.

Na marginesie nie rozumiem problemu kolegi -chyba "mebs". Jeżeli są faktury zakupu i udokumentowane naprawy serwisanta (jak opisuje kolega) i nie ma efektów porawy urządzenia, to zgłaszam sprawę do UOK następnie składam pozew do sądu i sprawa jest wygrana. Kocioł w świetle prawa jest takim samym towarem , podlegając zasadą reklamacji jak np. buty, tv, video itp. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam

Może powrót do właściwego tematu???

Na razie temat został zdominowany przez kolegę , któremu zresztą kibicuje i popieram, ale chciałbym dowiedzieć sie coś wiecej aniżeli przepychanki, nabywcy ze sprzedającym. Może oddajmy głos innym użytkownikom.Temat mnie interesuje bowiem sam niedługo na 90% kupię Smartfire 21 na pellet.

Na marginesie nie rozumiem problemu kolegi -chyba "mebs". Jeżeli są faktury zakupu i udokumentowane naprawy serwisanta (jak opisuje kolega) i nie ma efektów porawy urządzenia, to zgłaszam sprawę do UOK następnie składam pozew do sądu i sprawa jest wygrana. Kocioł w świetle prawa jest takim samym towarem , podlegając zasadą reklamacji jak np. buty, tv, video itp. Pozdrawiam

Kolego chyba mieszkamy w różnych krajach....nie wiesz jak jest Polsce, firmy zawsze będą szukać dziury w całym aby nie zwracać kasy, to co piszesz jest oczywiste ale w państwie prawa...a Polsce do tego ciut brakuje :)