Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co wygrał lazar?? co ty kolego tu naginasz fakty !!! rozmawiałem z mebsem i dogadali sie w ramach ugody (niestety nie jestem upowazniony do publikowania tej ugody) jak ktos chce może napisać do mebsa (o ile jeszcze siedzi na forum) i sie dowiedzieć... nie naginaj kolego faktów acha jakby co to mebs ma teraz inny kocioł :)
Sorry, dopiero zauważyłem odp. - wyrwałeś kawałek mojego zdania, kontekst dotyczył mojej osoby, a nie mebsa:
Mi w Pelletmoncie doradzili kilka kotłów, jeden odpadł ze wzgledu na serwis, sprawę w sądzie i sposób postępowania (w ramach ugody gość z tego forum musiał skasować cały wątek!), zostało kilku i wygrał Lazar mimo postów mebsa :D
Poza tym 130 st. C to chyba jeszcze nie taki dramat?
Hmmm różnica między spalinami o tej temp.jest dość znaczna - a raczej między 99st.C a 100st.C jest znaczna - korzystają z niej kotły kondensacyjne - po zmniejszeniu temp.poniżej 100 st. zachodzi kondensacja i cała energia jaka by poszła w komin razem z parą wodną zostaje w twoim kotle :) te 99st. to oczywiście przybliżenie - na faktyczną temp., w której zachodzi kondensacja ma również wpływ ciśnienie. Edytowane przez mikel_1

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Próbowałem, zdjąłem strażaka i nic nie pomogło. Regulator ciągu mam zainstalowany na przyłączach które są skierowane do komina. Serwisant kazał go ustawić na 10, ale to nic nie daje, podczas pracy pieca jest cały czas otwarty i jak piec przechodzi w tryb pracy NADZÓR to komin buczy niemiłosiernie, nawet więcej i dłużej niż bez regulatora, czyli wyrównuje sobie ciąg. Zastanawiałem się nad założeniem regulatora ciągu RC-14-0 firmy POLMAR ale to drogi gips ok.700 PLN, aczkolwiek czekam na wizytę serwisanta z Lazara i jego opinii na ten temat. Ponoć za duży ciąg u mnie w kominie - 10 metrów wysokości.
Też myślę nad polmarem właśnie ale cena+brak gwarancji, że będzie dobrze... najpierw inne metody ograniczenia spalania zastosuję lepiej.

nt.buczenia - u mnie były wybuchy w kominie w trakcie rozpalania i serwisant wpadł na pomysł, żeby ograniczyć przekrój wlotu powietrza spoza kotłowni - wstawił coś w nawiew i nawet podziałało :) to co Lazar wypisuje w instrukcji odn.min.przekroju nawiewu to jest mocno przewymiarowane

@Piotrq77: wydaję mi się, że problemem może być za wysoki komin, który dudni zanim się wygrzeje. W tym wypadku należałoby chyba wyregulować powietrze. Serwisant robił coś takiego u mnie przesuwając opaskę na palniku. Z tym, że ja posiadam starszy model SmartFire'a. Nowsze modele podobno wyposażone są w dwa regulowane wloty powietrza i zakrycie górnego wlotu rozwiązuje problem.

@mikel_1: oczywiście im mniejsza temperatura spalin tym lepiej, powiem szczerze, że nigdy nie próbowałem obniżyć jej do minimum. W każdym bądź razie kondensat chyba nie powinien zostawać w tym kotle bo może się rozciec.

• 3 weeks później...

Witam,

Problem buczenia w kominie rozwiązaliśmy z serwisantem. Po wymianie zapalarki na nową został niezaślepiony mały otwór który bezpośrednio wpływał na zasysanie lewego powietrza. Obecna zapalarka znajduje się bezpośrednio w komorze spalania.Po jego zaślepieniu feralnego otworu (silikon) problem ustąpił. Na razie wszystko jest ok, działa bez zarzutu. Polecam nade wszystko wiedzę serwisanta. Ma jednak największe doświadczenie w tym temacie. Na Podlasiu Lazara obsługuje Pan Mariusz.

• 4 weeks później...
Witam pana Mebsa...kope lat....a u mnie kociołek daje radę...po wcześniejszych totalnych jajach obecnie jest ok. Jedyna rzecz to zakup regulatora ciągu bo kocioł przy rozpalaniu potrafi niesamowicie dudnić...

A tak poza tym to wszyscy zdrowi :)

Siemka

Dzięki ze poleciłeś tego serwisanta. Raz do roku przegląd i jest ok. Wyłączyłem pogodowe i jest dużo lepiej. Wyłączam tez kociołek rano i włączam dopiero kolo późnego popołudnia. Przy tych dodatnich temperaturach niepotrzebnie sie wygaszał i zapalał tak często. Pozdro

• 5 months później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie odnośnie SmartFire-a 21. Odnośnie jak często rozpala Wam się kocioł?

U mnie średnio co 2 godziny, ogrzewana jest woda użytkowa(zbiornik 240 L), kocioł ustawiony jest na 70 stopni.

Histeryza kotła ustawiona jest na 10 stopni. Woda ustawiona jest na 45 stopni , histeryza wody 5 stopni.

Kocioł pracuje tak że patrzy tylko na temperature kotła, woda go wogóle nie interesuje.

Czyli jest tak że jak kocioł spadnie do temperatury 60 stopni to załącza się i grzeje go do 70 + dochodzi kila stopni bezwładności mimo że np. woda jest np. 60 stopni.

Woda natomiast grzeje się nawet do 70 paru stopni tj. czyli kocioł oddaje temperature cały czas na wodę.

Chciałem jeszcze zwiększyć histeryzę kotła jednak jak dałem 15 stopni to nie reaguje. Powinien wtedy rozpalać się przy 55 stopniach a on i tak rozpala się przy 60. Tak jakby fabrycznie było zablokowane że minimum to 60 stopni....

Czy to tak ma wyglądać, jak jest u Was?

Edytowane przez bitoff

• 1 month później...
Witam,

Mam pytanie odnośnie SmartFire-a 21. Odnośnie jak często rozpala Wam się kocioł?

U mnie średnio co 2 godziny, ogrzewana jest woda użytkowa(zbiornik 240 L), kocioł ustawiony jest na 70 stopni.

Histeryza kotła ustawiona jest na 10 stopni. Woda ustawiona jest na 45 stopni , histeryza wody 5 stopni.

Kocioł pracuje tak że patrzy tylko na temperature kotła, woda go wogóle nie interesuje.

Czyli jest tak że jak kocioł spadnie do temperatury 60 stopni to załącza się i grzeje go do 70 + dochodzi kila stopni bezwładności mimo że np. woda jest np. 60 stopni.

Woda natomiast grzeje się nawet do 70 paru stopni tj. czyli kocioł oddaje temperature cały czas na wodę.

Chciałem jeszcze zwiększyć histeryzę kotła jednak jak dałem 15 stopni to nie reaguje. Powinien wtedy rozpalać się przy 55 stopniach a on i tak rozpala się przy 60. Tak jakby fabrycznie było zablokowane że minimum to 60 stopni....

Czy to tak ma wyglądać, jak jest u Was?

Po 1 masz chyba włączoną ochronę powrotu kotła. Po 2 nie masz kotła przełączonego w tryb LETNI (grzanie tylko CWU)

Dlatego niezależnie od histerezy jak temp. kotła spadnie poniżej 59 st. to się załącza.

Musisz przełączyć kocioł w tryb LETNI (grzanie tylko CWU)

Ochronę powrotu kotła możesz zostawić (chyba? przetestuj na 2 sposoby)

Wtedy powinien pracować zgodnie z histerezą kotła. Przy czym jeżeli jest włączona ochrona to chyba min. poniżej 50 st. kocioł będzie się załączał.

Oprócz tego prawdopodobne będzie jeszcze potrzebne ustawienie jednego parametru w ustawieniach serwisowych ale to już na priva.

Jeżeli chcesz też aby kocioł rzadziej się załączał warto też zwiększyć histerezę CWU.

Co prawda nie paliłem owsem, ale też już o tym myślałem. Postanowiłem zaczerpnąć informacji u producenta i z tego co się dowiedziałem to można palić owsem, ale znacznie obniża to wydajność kotła i generalnie są z tym jakieś problemy. Podsumowując - zupełnie się nie opłaca :rolleyes:

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

I jak tam drodzy użytkownicy Smart Fire-ów w nowym sezonie grzewczym?

Wszystko w porzo?

Ostatnio czyli wczoraj będąc w Kauflandzie w Szczecinie zobaczyłem na półce bądź co bądź sklepu spożywczego pellet firmy Grill Impex w cenie 11 PLN za worek 15 kg ( pellet 6mm ). Czyli dość tanio.

Zakupiłem kilka worków i zapodałem do kociołka. Za parę dni zobaczę co to za produkt.

Jeśli ktoś z was zna firmę proszę o opinie.

Pozdrawiam "prawie" znad morza.