Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, na stronie internetowej producent HKS powinien prowadzić forum gdzie można by zadawać pytania specjalistom a inni użytkownicy mogli by się zapoznawać z problemami dotyczącymi użytkowania i ustawień kotła.

Przykłady wzorcowej instalacji idealnie współpracującej z kotłem: http://www.plum.pl/index.php/ekrany-dotykowe/ecotouch-800p-2#schemat

Na swoim przykładzie mogę się podzielić doświadczeniem z konfiguracją nr 2 z buforem, ilość rozpaleń w sezonie letnim to 1/24h, kocioł pracuje pełną mocą na 100%, gdy zagrzeje wodę do zadanej temperatury w buforze w moim przypadku to 65*C piec podgrzewa sam siebie do 75*C w histerezie do 3*C -100% mocy, potem do 1*C -50% i hamowanie na 30% wówczas kocioł przechodzi w nadzór i wygaszenie, postój. Gdy temperatura na górze bufora spadnie do 45*C następuje rozpalenie. Przy temperaturze aktualnej czyli +/-0*C rozpala się 4/doba. Proszę pamiętać o konieczności stosowania regulatora ciągu kominowego poniżej czopucha, co zapobiega za dużemu ciągowi komina i wyciągania drogocennego holzgazu z nad palnika i znacznemu wzrostowi spalania peletu. Pozdrawiam.

Edytowane przez Jaraos

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, na stronie internetowej producent HKS powinien prowadzić forum gdzie można by zadawać pytania specjalistom a inni użytkownicy mogli by się zapoznawać z problemami dotyczącymi użytkowania i ustawień kotła.

Przykłady wzorcowej instalacji idealnie współpracującej z kotłem: http://www.plum.pl/index.php/ekrany-dotykowe/ecotouch-800p-2#schemat

Na swoim przykładzie mogę się podzielić doświadczeniem z konfiguracją nr 2 z buforem, ilość rozpaleń w sezonie letnim to 1/24h, kocioł pracuje pełną mocą na 100%, gdy zagrzeje wodę do zadanej temperatury w buforze w moim przypadku to 65*C piec podgrzewa sam siebie do 75*C w histerezie do 3*C -100% mocy, potem do 1*C -50% i hamowanie na 30% wówczas kocioł przechodzi w nadzór i wygaszenie, postój. Gdy temperatura na dole bufora spadnie do 45*C następuje rozpalenie. Przy temperaturze aktualnej czyli +/-0*C rozpala się 4/doba. Proszę pamiętać o konieczności stosowania regulatora ciągu kominowego poniżej czopucha, co zapobiega za dużemu ciągowi komina i wyciągania drogocennego holzgazu z nad palnika i znacznemu wzrostowi spalania peletu. Pozdrawiam.

Wiec z mojej laikowej wiedzy przypuszczam ze przy buforze sila rzeczy piec sie rozpala zdecydowanie z mniejsza czestotliwoscia. Ja natomiast nie mam bufora, Pan hyraulik odradzil mi w moim przypadku. Mam sterowanie podlogowki tam gdzie jest podlogowka z panel pokojowego, natomiast w sypialniach mam ustawione kaloryfery na pogodynke i termostaty na kaloryferach. Zastanawiam sie czy piec tez nie powinnien byc ustawiony na pogodynke, gdzie serwisant powiedzial ze zdecydowanie nie? Jezeli chodzi o komin to ze wzgledu ze ma 200mm srednicy ma za duzy ciag, nie mam regulatora ciagu kominowego. Serwisant ktory robil pierwsze uruchomienie nie sprawdzal ani ciagu kominowego ani nie zakladal dzwiczek z okinkiem zeby zobaczyc jak wyglada spalanie, generalnie wprowadzil dane do sterownika i powiedzial ze nie ma co wiecej kombinowac bo piec zeby grzal musi pobierac tyle pelletu ile potrzebuje. Jak mu sie zmniejszy dawkowanie wtedy nie bedzie dogrzewal. Nie jestem do konca przekonany czy tak powinno wygladac pierwsze uruchomienie? Napisalem wczoraj maila do Lazara z zapytanie czy 1300 rozpalen w ciagu trzech miesiecy to norma i czekam na odpowiedz.

Witam wszystkich. Przymierzam się własnie do zainstalowania SmartFire 15. Mam kilka wątpliwości jeśli chodzi o instalacje. Mam nadzieje ze mi pomożecie:)

Na swoim przykładzie mogę się podzielić doświadczeniem z konfiguracją nr 2 z buforem, ilość rozpaleń w sezonie letnim to 1/24h, kocioł pracuje pełną mocą na 100%, gdy zagrzeje wodę do zadanej temperatury w buforze w moim przypadku to 65*C piec podgrzewa sam siebie do 75*C w histerezie do 3*C -100% mocy, potem do 1*C -50% i hamowanie na 30% wówczas kocioł przechodzi w nadzór i wygaszenie, postój. Gdy temperatura na dole bufora spadnie do 45*C następuje rozpalenie. Przy temperaturze aktualnej czyli +/-0*C rozpala się 4/doba. Proszę pamiętać o konieczności stosowania regulatora ciągu kominowego poniżej czopucha

Patrząc na schemat 2 jest on wykonany na zaworach mieszających 3 drożnych. Piszesz że to przykład wzorcowej instalacji. U mnie instalator chce to wykonać na oryginalnym rozdzielaczu z Lazara z zaworami 4 drożnymi. Teraz mam mętlik w głowie czy to będzie miało jakiś wpływ czy bez znaczenia.

Regulator ciągu kominowego mam zamiar zainstalować w wyczystce komina. Są oryginalne RCK które tam pasują. Inaczej musiałbym kuć otwór w kominie systemowym a tego chce uniknąć. Czy z komina masz odprowadzenie kondensatu do kanalizacji?

Do kotła chce też dodać sondę lambda. RCK nie będzie jakoś negatywnie wpływał na regulacje ciągu wentylatora przez ową sondę?

Nie będę miał bufora, c.w.u 240l zasobnik.

Mam sterowanie podlogowki tam gdzie jest podlogowka z panel pokojowego, natomiast w sypialniach mam ustawione kaloryfery na pogodynke i termostaty na kaloryferach. Zastanawiam sie czy piec tez nie powinnien byc ustawiony na pogodynke, gdzie serwisant powiedzial ze zdecydowanie nie? .

Ja mam parter w podłogówce a piętro grzejniki. O.Podłogowe planuje podpiąć do regulatora pogodowego. Grzejniki pod zawory termostatyczne.

Dodatkowo w salonie na parterze panel pokojowy EcoSTER TOUCH i w kotłowni EcoNET 300

Jaki kabel dociągnąć do tego pierwszego? 4x0,5 wystarczy? Do EcoNET 300 w kotłowni potrzebny jest kabel skrętka komputerowa. Dobrze kombinuje?

Pozdrawiam

Witam, Mam pytanie do użytklwników koła Lazar Smartfire - mianowicie szukam relacji, doświadczeń na temat realnego/prawdziwego zużycia energii przez ten piec.

Czy ktoś to może sprawadzał?

Spotkałem sie z opinią hydraulika który odradza ten wybór ze wzgledu na wysokie zużycie. Wyższe niż u konkurencji - wniosek ten wyciągnął na podstawie swoich klientów ktorzy mają właśnie Smartfire.

Pozdrawiam

Przykład bieżący: przy temp. do 8 st.C w dzień, ok.4 st. w nocy - 1 worek peletu (jakość podobna do Barlinka) spalił się w mniej niż 24h.

Wg moich pomiarów kocioł w trakcie rozpalania bierze około 208W, w trakcie postoju jakieś 6,5W, gdy pracuje bierze około 25W, a w trakcie działania podajnika 72W
Mój SF21 podczas rozpalania powyżej 1kW w szczycie... nie mógłbym go pod żaden UPS podłączyć - mam taki, który jest w stanie pociągnąć ok.800-900W ale rozpalania SF21 nie pociągnie za nic.

Witaj, bez znaczenia czy zastosujesz zawór trzy drogowy czy cztero, różnica jest tylko w podłączeniu powrotu efekt będzie ten sam. Regulator ciągu kominowego zainstaluj gdzie Ci wygodni byle poniżej czopucha. Mam komin systemowy bez odprowadzenia kondensatu, gdyż żaden się nie wytwarza w temperaturze spalin powyżej 100*C. Palnik przy pracy na sto procent mocy wytwarza spaliny o temperaturze na wylocie z kotła pomiędzy 115 a 135 stopni ale zazwyczaj jest to 125*C, później gwałtownie hamuje a spaliny powoli wytracają temperaturę, na koniec podczas wygaszania wentylator idzie na 99% mocy przedmuchując komin więc żadnego kondensatu nie mam. RCK nie ma żadnego wpływu na pracę sondy lambda gdyż ta jest umieszczona na wylocie splin z kotła i reguluje pracę wentylatora analizując ilość tlenu w mieszance tak samo jak w samochodach. RCK powoduje dopuszczenie tzw. lewego powietrza do komina zmniejszając jego ciąg na palniku który bez RCK szedł by przez palnik co jest w kotłach peletowych bardzo niekorzystne. Sprawdziłem dzisiaj u siebie wyczystkę i po roku stwierdzam że na dnie komina jest suchy pyłek o grubości około 0,5cm, więc żadnego kondensatu nie ma. Jeśli masz dwa obiegi CO, to sterowanie zaworem trzy lub cztero drogowym np. podłogówki sterujesz z czujnika pogodowego, analogiczna sytuacja przy drugim obiegu grzejników podpinasz pod sterowanie podłogowe, warunek to siłowniki na zawory. Natomiast panel pokojowy po zmierzeniu zadanej temperatury daje komendę do pompy/pomp obiegowych start lub stop. Panel pokojowy EcoSTER TOUCH jest zdalnie sterowany i nie wymaga kabla. Wydaje się to zawiłe ale jest bardzo proste i przejrzyste oraz logiczne przy stosowaniu codziennym. Z dziennika kosztów za listopad to mój SF spalił 27 worków po 15kg Lavy za 14,30zł co daje 386zł, kolega parę domów dalej ogrzewając dom ekogroszkiem spalił go za ponad 450zł, przy podobnej wielkości domu ilości podgrzanej wody, oraz podobnej technologi ocieplenia budynku. Na internecie znajdziesz wiele kotłowni i instalacji grzewczych wykonanych pod kocioł pelletowy, ja zawsze zaglądam na galerie zdjęć kotłowni np. strona firmy pelletmont, choć tam widzę że RCK zawsze podłączają pomiędzy kotłem a kominem, w moim przypadku to się nie sprawdziło i w takim wykonaniu podczas rozpalania leciał mi z RCK dym, po przeróbce i zamontowaniu tak jak jest w DT czyli poniżej czopucha jet już ok . Pozdrawiam Edytowane przez Jaraos

• 1 month później...
Witam, w odpowiedzi dla marcinwlkp2014, informuję że mam komin systemowy Fi160. Musisz sprawdzić w DT jaki ma być przekrój komina dla mocy wybranego przez Ciebie kotła. O ile dobrze pamiętam w mocach 15/22kW idealne Fi to 130. Przekrój komina wpływa na wytworzenie większego ciągu kominowego ale, ten ciąg się zmienia w zależności od warunków pogodowych np. siła wiatru, dlatego RCK go reguluje. Nie wydaje mi się abyś musiał stosować dodatkowy wkład kominowy przy swoim Fi200, zastosowanie RCK w zupełności jest wystarczające. Aktualne spalanie przy parametrach mojego domu podanych we wcześniejszych postach to grudzień 2017 - 34 worki, styczeń 2018 - 36 worków pelletu Lava. Dodaję że mój dom jest położony w mega niekorzystnych warunkach terenowych w szczerym polu bez żadnej osłony innymi zabudowaniami lub drzewami. W grudniu i styczniu było bardzo dużo dni z silnym wiatrem co negatywnie wpływało na termikę budynku. Jeśli mam doradzić na co masz zwrócić uwagę to abyś nie przewymiarował swojego kotła, w obecnej technologii budowy, ocieplenia i stolarki okiennej uważam że kocioł 15kW na dom 200m2 to górna granica. Gdybym ponownie miał wybierać to chyba jednak wybrał bym 11kW przy buforze, bez bufora 11 lub 15kW. Pozdrawiam. Edytowane przez Jaraos

Witam,

Od roku posiadam smarfire 11, ale od 2 tyg. użytkownikiem.

Dopiero teraz dopaliłem piec bo wcześniej nie mogłem się zabrać za zrobienie kotłowni ( do tej pry grzałem wszystko prądem)

Mam do was parę pytań. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem instrukcję tego pieca ale parę rzeczy mi się nie zgadza po 2 tyg. obserwacji jego działania.

Przy rozruchu przez serwis nie dało się niczego konkretnego dowiedzieć poza: „tego nie ruszać, tutaj lepiej nie zaglądać i nic nie zmieniać”. Pan wklepał ustawienia z notesu odpalił i pojechał.

Mam pytanie do osób korzystających z mieszacza sterowanego pogodówką + termostat pokojowy:

- jak ustawialiście krzywe grzewcze? Zasadę działania rozumiem tak: jak już mam krzywą która trzyma mniej więcej stała temp w domu (dokładnie chyba nigdy nie będzie trzymać) i ustawione obniżenie temp. mieszacza przez termostat to powinno to działać następująco: Mam np. przy temp. zew. 0 mieszacz ustawiony na 45 stopni. W domu termostat odczytuję temp. max na jaką go ustawiam – 23 stopnie. I przy ustawieniu wartości obniżenia temp. mieszacza przez termostat o 5 stopni rozumiem, że w tym momencie mieszacz powinien się przestawić na 40 stopni i dalej pompować ciepło na instalację. U mnie jak piec dostanie sygnał od termostatu pokojowego od razu przechodzi w nadzór pompy przestają chodzić i się wygasza. Czy to tak powinno działać?

- jak u was działa sam tryb nadzoru? U mnie jak już piec wejdzie w ten tryb to zawsze się wygasi i musi się ponownie rozpalać. Podczas nadzoru w ogóle nie jest podawane paliwo i po pewnym czasie piec gaśnie. Czy nie powinno być tak, że w nadzorze piec podtrzymuję płomień na min przez zadany czas, aby w przypadku sygnału z termostatu lub potrzebie podgrzania cwu wrócić do trybu praca i zrobić swoje? U mnie jak zachodzi potrzeba podczas nadzoru do ponownej pracy to piec przechodzi od razu w tryb rozpalanie, czyści palnik i zaczyna zabawę od nowa. Też nie wydaję mi się to normalne.

- korzystacie z Individual Fuzzy Logic? Próbowałem jeden dzień na tym działać ale piec bardzo szybko dochodził o temp max i się wygaszał i robił to bardzo często, na oko brał dużo więcej paliwa. Czy trzeba jakoś samemu dostrajać ustawienia IFL czy powinno to działać samoczynnie na ustawieniach fabrycznych? Wg instrukcji powinno się pracować chyba tylko na tym algorytmie?

Dom mam dość mocno energooszczędny i na razie mam spalanie 5 worków na 6 dni co mnie raczej nie zadowala bo w stosunku do grzania prądem zyski są minimalne i instalacja tego pieca jest ekonomicznie nie uzasadniona. Mam nadzieje, że uda mi się go jeszcze jakoś poustawiać bo rada Pana od rozruchu, że piec spali tyle ile musi do mnie jakoś nie przemawia.

pozdr

Edytowane przez lesny_83

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów a w szczególności posiadaczy lazar smartfire 24 kw

Jestem posiadaczem kotła od grudnia 2017 sprzedawca i wszyscy naokoło zapewniali że wybór lazara sf to najlepszy wybór .Ogólnie jest ok

Zastanawia mnie pare pytań które chcę poruszyć na forum

Jak macie ustawione histerezy kotła co ile sekung podaje pelet na 30 50 i 100 procent mocy kotła oraz podczas stabilizacji oraz jak macie ustawiony wiatr na ile procent

Czyściłem kocioł i na tylnej ściance za popielnikiem masa popiołu u góry naokoło palnika pełno popiołu

Co ile macie ustawione czyszczenie popielnika

jak temperatura na piecu jest równa temperaturze spalin

Co ile czyścicie kocioł

Serwisant proponował zakup sondy czy prawda że po zamontowaniu sondy spalanie spada czy to bajki i zachęta do zakupu sondy u serwisanta

Dzięki i pozdrawiam za odpowiedzi Kuba

Edytowane przez jakub271

Podaj jeszcze jaki masz model? ja mam 11 i jeśli chodzi o popiół to więcej mam go w komorze z palnikiem niż w popielniku i to mi się bardzo nie podoba. Okręcam drzwiczki do palnika i cały syf wypada na podłogę, a tak chyba nie powinno być? W samym popielniku po miesiącu mam może tak 5-10% jego pojemności

pozdr

• 2 months później...

witam

przymierzam się do kupna właśnie tego modelu firmy Lazar smartfire 15 kw mam kilka pytań

jak u was w ostatnim sezonie było ze spalaniem ile ton spaliliście ?

jaki pellet

jaka instalacja otwarta czy zamknięta ?

ile m2 do ogrzania

i jak u was kocioł się sprawuje

pozdrawiam

• 4 months później...
  • 2 weeks później...

Witam ponownie. Wiec na poczatek sezonu postanowilem sie sam wziąć za ustawienia pieca. Byl serwisant i stwierdzil ze piec moze sie rozpalac i wygaszac co pol godziny,wedlug mnie powoduje to duze zuzycie pradu, pelletu i czesci ktore pracuja podczas uruchamiania. Na moje prosby nie zgodzil sie ustawic pieca tak zeby rozpalal sie rzadziej, stwierdzil ze jak przyjda mrozy to piec nie da rady dogrzac budynku. Korzystajac z tego forum ustawilem sam piec tak ze rozpala sie 4 razy na dobe tylo na czyszczenie, nawet przy obecnych temperaturach zewnetrznych. Pracuje na 30% i jak wyzej pisalem rozpala sie 4 razy na dobe.

Idac dalej chcialbym sie dowiedziec jak macie ustawione rozpalanie? Jaka dawka ? Jak dlugo i z jaka moca pracuje dmuchawa?

Chcialbym zoptymalizowac ustawienia w celu oszczedzenia kolejnej porcji pelletu. Wydaje mi sie ze u mnie jest ustawione zle poniewaz jak juz nastapi zaplon podanego pelletu ( 80 sekund ) to dmuchawa wciaz dmucha na 80% przez jakis czas.

Z gory dziekuje za sugestie i wskazowki.

Edytowane przez bysio71

Panowie, czy ktoś mi może w łopatologiczny sposób wyjaśnić jedną sprawę z kotłem Smartfire 11. Termostat wyświetla temperaturę zadaną i osiągniętą taką samą. Czyli nie ma potrzeby odpalania kotła. Pomimo, to kocioł odpala się jak spadnie temperatura "na kotle" do wartości 60 stopni. pomimo, że mamy na termostacie osiągniętą temperaturę ? O co chodzi ???