Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam wszystkich,

Niestety jetem tu nowy i chyba " niestety" jestem posiadaczem SF-a :bash:

Opini na temat kociolka nie mam , poniewaz kupilem go 3 tygodnie temu i stoi jescze na przyczepie,

Narazie mam problem jak wniesc go do piwnicy a dalej zobaczymy.

Moge napisac tylko ,ze zdecydowalem sie na niego poniewaz potrzebowalem Kociol na Pellet do Niemiec a Lazar jest chyba jedynym Polskim kotlem ktory spelnia wszyskie normy europejskie, oczywiscie w tej cenie.

Musze takze zwrocic uwage iz jest on sprzedawany rowniez przez dystrybutorow niemieckich i to nie za male pienadze, Poniewaz SF 470 litrow kosztuje tu ok 5000 Euro i sprzedano ich juz sporo w Niemczech dlatego tez mysle ze nie moze byc tak tragicznie z tym kotlem jak go na tym Forum opisano.

Przynajmniej mam taka nadzieje.

Czytajac te Forum zaczalem zastanawiac sie czy warto sie meczyc i wladac go do Piwnicy, ale niestety Zima juz blisko a ja jeszcze nie mam ogrzewania,

Gdy tylko uruchomie te kupe drogiego zelastwa to od razu podziele sie opinia na tym Forum

Moj komin to Ceramiczny wklad 140 mm, sam sie boje, ale dzwonilem do Lazara i powiedziano mi ze powinno byc OK,

Dobry Kociol na Pellet Austrijackiej produkcji kosztuje ok 9000 Euro a Lazar tylko nieco ponad 3000 tak ze gdzies musi byc roznica,

Pozdrawiam

Jak masz 140 cm kw. (tak tak, CM raczej MM nie wchodzą w grę, mam nadzieję że ci się po prostu ręka omskła przy skrócie :) ) - to nie powinno być problemów. Jak na razie udało mi się zidentyfikować kilka problemów ze smart fire'em (smart to tam jest sterownik plum'a, reszta wygląda na prostą siermiężną polską robotę - ale to nie problem, o ile działa), więc:

1. zbyt duży ciąg komina - jak masz 140 cmkw powinno być ok, w instrukcji stoi, że max 10Pa (ja mam przykłądowo 13...) a najlepiej to 5 :)
  2. zbyt duży nawiew w kotłowni... powaga - ostatnio serwisant był u mnie (bo się skarżyłem na spalanie wybuchowe) i zasłonił nawiew, co o dziwo pomogło. mam nawiew 200cmkw (około), czyli zgodny z projektem arch. mojego domu oraz wymaganiami opisanymi przez Lazar'a w instrukcji do kotła. Z tego co widzę zostało ok. 100 cmkw. No ale mam też komin 200cmkw (też powiedziano mi że powinno być ok, co jest nieprawdą).

Czy kupowałeś kocioł z montażem, czy bez? bo ja kupiłem z montażem, który nie został przed dystrybutora wykonany i muszę teraz za niego dopłacać. Shit. Jeśli w twoim przypadku - z montażem - to niech montażysta się męczy z przeniesiem kotła do piwnicy. Dla niego to betka - rozbiera kocioł na kawałki, które da się przenieść.

Chodzilo mi o przekroj komina czyli 14 cm . Zanim zdecydowalem sie na Smart Fire-a to moj kominiarz od razu powiedzial ze w kazdym piecu na pellet jest taki sam problem,a wiec nie tylko Smart Fire ma ten problem, Powiedzial mi ze warto sprobowac na tym kominie , jak sie nie uda to wtedy wlozymy wklad,

Kociol niestety kupilem bez montazu bo nikt nie chcial przyjechac do Niemiec zamontowac mi ten kociol.

Jutro zaczynam kopac dziore i bede kol w fundamencie, przy okazji zrobie sobie nowe wejcie i bedzie ok.

Pozdrawiam

przy okazji pytanie do pozostałych właścicieli smart fire'a:

- widziałem, że niektórzy mieli wybuchy przy spalaniu - jaki jest powód tego waszym zdaniem i jak sobie poradziliście z problemem?

- mam wrażenie, że piec mocno "żre" pelety, jak to wyregulować?

- dokupował ktoś czujkę temp. do tego pieca? potrzebna mi jeszcze jedna, a jakoś nie mam ochoty wtopić kasy w coś, co nie będzie z tym piecem działało i jeszcze kosztowało nie wiem ile...

Ad.1 Brak zjawiska spalania wybuchowego - a przynajmniej nie zauważyłem

Ad.2 Mocno żre - tzn. wg ciebie ile to jest, u mnie w sezonie letnim szło na potrzeby cwu około 9 worków 15 kg na miesiąc - czteroosobowa rodzina, wszyscy oprócz mnie wielbiciele pełnej wanny :)

Ad.3 Ale jaką czujkę bo nie bardzo rozumiem: czujkę temp. wody w kotle, czy może temp. cwu, czy spalin....

A tak poza tym wszyscy zdrowi....

Czujka temperatury musi być CT4, inna nie będzie wykrywana przez sterownik. Napewno serwisanci mają takie czujki.

Spalanie wybuchowe to jest jedna z bolączek z tym piecem. Podobno przyczyną jest zbyt duży ciąg kominowy co jest spowodowane zbyt duża średnica komina. Chociaż niektórzy na tym forum pisali, że mieli regulator ciągu kominowego i wymagane 10 Pa, a spalanie wybuchowe nadal występowało. Jak jest zbyt duży ciąg to i spalanie będzie większe. W sezonie zimowym też miałem z tym problem, w letnim nie. Zobaczymy jak będzie tej zimy po małych modyfikacjach połączenia pieca z kominem oraz w palniku pieca przez serwisanta.

W sezonie letnim na potrzeby CWU mi zużywa ok 75-80kg pelet (2 osoby dorosłe).

pozdrawiam

Czujka temperatury musi być CT4, inna nie będzie wykrywana przez sterownik. Napewno serwisanci mają takie czujki.

Spalanie wybuchowe to jest jedna z bolączek z tym piecem. Podobno przyczyną jest zbyt duży ciąg kominowy co jest spowodowane zbyt duża średnica komina. Chociaż niektórzy na tym forum pisali, że mieli regulator ciągu kominowego i wymagane 10 Pa, a spalanie wybuchowe nadal występowało. Jak jest zbyt duży ciąg to i spalanie będzie większe. W sezonie zimowym też miałem z tym problem, w letnim nie. Zobaczymy jak będzie tej zimy po małych modyfikacjach połączenia pieca z kominem oraz w palniku pieca przez serwisanta.

W sezonie letnim na potrzeby CWU mi zużywa ok 75-80kg pelet (2 osoby dorosłe).

pozdrawiam

CT4 - potwierdzam. Kupienie tego nie stanowiło dużego problemu, koszt czujnika z kablem ok. 40zł.

Spalanie wybuchowe - owszem, mam duży przekrój komina - ok. 200cmkw, więc założyłem regulator ciągu - taki jak pod linkiem i jest 10PA (prawie - bo czasem regulator nie daje rady i jest ok. 13Pa)- ale nie pomogło. Różnica była taka, że tym razem wybuch był przez wyczystkę, w której był regulator. Przyjechał serwisant, pogrzebał w ustawieniach i... stwierdził że moje 215cm2 nawiewu w kotłowni to za dużo :) przytkał do ok. 100cmkw i... pomogło! zgroza :)

O jakich modyfikacjach połączenia pieca z kominem i w palniku pieca piszesz?

Dawno mnie tu nie było ale sezon się zaczyna.....

pawelkokosz, ja mam taki zamontowany taki zestaw (firmy Schuco). Składa się z 4 paneli ale nie pamiętam teraz jaka jest ich powierzchnia. Ogólnie jestem zadowolony. Piec pracował w trybie "lato" i (oczywiście w zależności od pogody) właściwie tylko do ogrzania siebie będąc cały czas w trybie postoju, aż do samoistnego wychłodzenia.

Tak od siebie jeszcze dodam, że podczas serwisu rocznego, w ramach gwarancji, został wymieniony wentylator dmuchawy. Trochę głośniej chodzi ale jeśli chodzi o pracę pieca to jest już inna bajka. Oczywiście w pozytywnym sensie. Ustało dudnienie (podobno od zbyt dużej średnicy komina). Aktualnie nie mam żadnych zastrzeżeń co do pracy tego pieca (mam nadzieję, że nic nie zapeszę tym wpisem). Z innych udogodnień, które sobie sprawiłem to zamontowałem (w końcu) dodatkowy zbiornik na paliwo 1200 kg (bo piec kupiłem z możliwością pneumatycznego zasysania z dodatkowego zbiornika).

Z innych udogodnień, które sobie sprawiłem to zamontowałem (w końcu) dodatkowy zbiornik na paliwo 1200 kg (bo piec kupiłem z możliwością pneumatycznego zasysania z dodatkowego zbiornika).
Też zamierzam coś takiego sobie sprawić - jaki i gdzie kupiłeś?

Dla pozostałych - jak ktoś nie zauważył, to kontroler ecoMAX 500 wersja L, który mamy chyba wszyscy w piecu, ma funkcję dodatkowego podajnika.

Ciekaw jestem, jak wygląda w praniu sterowanie dodatkowym? Widziałem jakiś harmonogram podawania, ale czy nie ma problemów typu paliwo się skończyło, a dodatkowy podajnik nic nie podał, bo jeszcze nie doszedł do czasu określonego w harmonogramie? Albo - paliwa w zbiorniku własnym kotła jeszcze sporo, ale uruchomienie dodatkowego podajnika zgodnie z harmogrnoamem właśnie nastąpiło i mamy przesypany zbiornik własny kotła.

zdarza się tak?

. Przyjechał serwisant, pogrzebał w ustawieniach i... stwierdził że moje 215cm2 nawiewu w kotłowni to za dużo :) przytkał do ok. 100cmkw i... pomogło! zgroza :)

O jakich modyfikacjach połączenia pieca z kominem i w palniku pieca piszesz?

No właśnie jak przytkał nawiew to zmniejszył ciąg. Wentylacja grawitacyjna wogóle nie będzie działać jak nie będzie możliwości nawiewu.

Serwisant na palniku zamontował metalową opaskę.

Chcę zrobić połączenie pieca z kominem rurą o mniejszym przekroju i właśnie założyć RCK.

Też zamierzam coś takiego sobie sprawić - jaki i gdzie kupiłeś?

Dla pozostałych - jak ktoś nie zauważył, to kontroler ecoMAX 500 wersja L, który mamy chyba wszyscy w piecu, ma funkcję dodatkowego podajnika.

Ciekaw jestem, jak wygląda w praniu sterowanie dodatkowym? Widziałem jakiś harmonogram podawania, ale czy nie ma problemów typu paliwo się skończyło, a dodatkowy podajnik nic nie podał, bo jeszcze nie doszedł do czasu określonego w harmonogramie? Albo - paliwa w zbiorniku własnym kotła jeszcze sporo, ale uruchomienie dodatkowego podajnika zgodnie z harmogrnoamem właśnie nastąpiło i mamy przesypany zbiornik własny kotła.

zdarza się tak?

Ja zamówiłem kocioł już razem z systemem pneumatycznego transportu peletu Vacum (planowałem to już od początku). Jeśli chodzi o sposób podawania, to masz możliwość zaprogramowania 3 podań w ciągu doby w ustalonych przez siebie godzinach. O określonej porze załącza się Vacum i ładuje pojemnik pieca do pełna. A właściwie prawie do pełna bo ogranicza to konstrukcja samego systemu załadunkowego. Polega to na tym, że nad pojemnikiem pieca jest zamontowane urządzenie, które posiada dwa wejścia do podłączenia węży z powietrzem - jeden zasysający a drugi odprowadzający powietrze. Węże te mam podłączone do dużego zbiornika z peletem w jego dolnej części (obok siebie). W momencie gdy jeden zasysa powietrze z peletem to drugi wdmuchuje samo powietrze do dużego zbiornika. Po zassaniu peletu do urządzenia nad pojemnikiem pieca, zwalnia się taka mała klapa (pod ciężarem peletu) i pelet spada do zbiornika pieca. Klapa podnosi się ponownie i cykl się powtarza. Gdy zapełni się ten pojemnik do odpowiednio wysokiego poziomu to nadmiar peletu blokuje blokuje możliwość podniesienia się klapy na swoje miejsce i zostaje przerwany cykl napełniania pojemnika pieca aż do następnego zaprogramowanego. Tak więc jak widzisz nie ma możliwości przesypania pojemnika. Ja mam najmniejszy pojemnik z dostępnych i nie zdarzyło mi się aby brakło w nim peletu.U mnie działa to bez zarzutu.

No właśnie jak przytkał nawiew to zmniejszył ciąg. Wentylacja grawitacyjna wogóle nie będzie działać jak nie będzie możliwości nawiewu.

Serwisant na palniku zamontował metalową opaskę.

Chcę zrobić połączenie pieca z kominem rurą o mniejszym przekroju i właśnie założyć RCK.

Wiesz co, moim zdaniem regulator założony na dole średnio spełnia swoją funkcję. Albo w instrukcji kotła ściemniają, bo temp. spalin u mnie jest ok. 140st.C, bodajże też serwisant twierdził, że 130 "to absolutny max". Ale widać, że ciąg jest spory i chyba przekracza zadane 10Pa. Zastanawiam się, żeby regulator zamontować na wylocie komina, powinien być bardziej skuteczny (to wtedy właściwie przytłumiacz, a nie regulator będzie :) ). W wolnej chwili wrzucę link.

Ja zamówiłem kocioł już razem z systemem pneumatycznego transportu peletu Vacum (planowałem to już od początku)
Ciekawe rozwiązanie, muszę przyznać. Pamiętasz, ile musiałeś dopłacić?

mikel_1

Nie pamiętam ile to kosztowało. Oczywiście mam na myśli to dodatkowe urządzenie nad pojemnikiem pieca bo duży zbiornik musiałem sobie sam zrobić. Ale jest to fajna sprawa bo możesz gdzieś wyjechać (np. ferie zimowe) i zostawić piec. Ponieważ w ubiegłą zimę jeszcze nie mieszkałem w domu więc w tym sezonie grzewczym sprawdzę na jak długo wystarczy mi pełny zbiornik. A przy okazji jeszcze raz sprawdzę czy nic się nie będzie "zacinało" w działaniu pieca.

A tak przy okazji, coraz mniej narzekań na Smarta, czyżby akcja wymiany wentylatorów poprawiła sytuację? A może jeszcze jest za ciepło?

Lazar zrobił podobnie jak mBank - największym krzykaczom zrobił dobrze i teraz ogólny przekaz jest dużo lepszy :) moim zdaniem, zgodny ze stanem faktycznym - mercedes toto nie jest, psuje się, ale nie jest tak, że się nie da naprawić, chociaż naprawa przez przytkanie nawiewu trochę dziwnie wygląda, ale skoro działa, nie da się przyczepić.

Zbiornik - dokładnie dlatego chcę zrobić duży zbiornik - żeby to samemu zasypać raz na miesiąc/tydzień zależnie od pory roku i zapomnieć. Na razie muszę dać żonie do zasypania kilka razy, żeby lepiej uzasadnić koszt :)

Czy możesz ew. sprzedawcę podać (jak pamiętasz) bo na hasło "vacum" w google'u wyskakuje sporo "vacuum" i produktu z ceną nie da się nijak znaleźć....

mikel_1,

masz tu linka do strony Lazara

https://www.google.pl/search?q=lazar+smartfire+vacuum&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Znajdziesz tam w wyposażeniu dodatkowym system Vacum, cena 3690 brutto. Kurde, teraz wydaje mi się to trochę drogo. Muszę sprawdzić ile ja zapłaciłem bo płaciłem za piec łącznie z tym zestawem

Odnośnie jakości, to podzielam twoje zdanie, mercedes to nie jest. Ale czytałem ostatnio na formu trochę opinii o Granpalu. Po tej lekturze wolę mój kocioł z całym jego "dobrodziejstwem". I dziękuję Bogu, że nie muszę czyścić płomieniówek jak to robią granpalowcy. Tu Lazar jest o niebo lepszy.

Wiesz co, moim zdaniem regulator założony na dole średnio spełnia swoją funkcję. Albo w instrukcji kotła ściemniają, bo temp. spalin u mnie jest ok. 140st.C, bodajże też serwisant twierdził, że 130 "to absolutny max".

Zgadza się. Dużo dała wymiana wentylatora. Teraz kocioł pracuje dużo lepiej. U mnie temp. max jaką zauważyłem to 121 st.C

masz tu linka do strony Lazara

https://www.google.pl/search?q=lazar+smartfire+vacuum&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Znajdziesz tam w wyposażeniu dodatkowym system Vacum, cena 3690 brutto. Kurde, teraz wydaje mi się to trochę drogo. Muszę sprawdzić ile ja zapłaciłem bo płaciłem za piec łącznie z tym zestawem

Odnośnie jakości, to podzielam twoje zdanie, mercedes to nie jest. Ale czytałem ostatnio na formu trochę opinii o Granpalu. Po tej lekturze wolę mój kocioł z całym jego "dobrodziejstwem". I dziękuję Bogu, że nie muszę czyścić płomieniówek jak to robią granpalowcy. Tu Lazar jest o niebo lepszy.

Ja czytałem o greniu i żałowałem, że go nie kupiłem na tyle, że liczyłem po cichu że się chłopaki z Lazara jeszcze ze 2 dni spóźnią z dostawą i wyślę im list gratulacyjny z rezygnacją z zakupu. I wtedy przyszedł kocioł kurierem :)

3,7k brutto to faktycznie trochę sporawo. Niemal 1/4 ceny kotła. Ale dystrybutorzy mają zniżki, więc może i tobie dali jakąś zniżkę od ceny katalogowej. Spróbuję znaleźć jeszcze gdzie indziej jakąś cenę tego.

Zgadza się. Dużo dała wymiana wentylatora. Teraz kocioł pracuje dużo lepiej. U mnie temp. max jaką zauważyłem to 121 st.C
To może też się zgłoszę do nich po nowy. Pewnie powiedzą, że wymieniali tylko w określonej wersji kotła i moja jest spoza tej grupy, po czym za rok mi również wymienią :)